Tuggtobak

Recept nr:1

100g Råtobak (av Nicotiana tabacum typ gärna Havana)
2dl Äppelsaft
2-4 krm Salt
Majsstärkelse (efter behag)
1-3dl Strö/sylt socker 

Börja med att lägga upp tobaken i en skål, tillsätt äppelsaften tills all tobak är fuktad. Det skall absolut inte finnas några torra löv eller smulor kvar. Skulle något vara torrt så häll på lite mer saft (men det ska inte rinna om tobaken).

Ta nu fram en Bakplåt eller något liknande och rulla in tobaken i folie (Det skall bli till en korv (eller flera korvar om du gör mer tobak).

Lägg korven på plåten och sätt in den i ugnen som skall vara 80grader varm.
Där skall den vara 24-36 timmar.

Nu när tobaks korven varit inne 24-36 timmar så ska du ta fram tobaken och rulla ut den ur folien och strö 1-3dl socker samt lite majsstärkelse i tobaken. När det är gjort skall du åter rulla in tobaken i foliekorven och köra in den i ugnen 1/2-1 timme så att sockret och stärkelsen smällter in i tobaken (har den inte smällt in så stänger du till den och kör den ca10 minuter till i ugnen, upprepa processen vid behov.)

Nu är sockret smällt och din tobak ska svalna och mogna några dagar i kylskåp så att smaken kommer fram bättre.


Recept nr:2

Häll äppelsaft (100% naturlig) i stekpannan. Låt det mesta koka bort. Häll i mera. Upprepa detta tre, fyra gånger tills äppelsaften har fått en guldbrun karaktär. Sedan lägger du till fem eller sex mastkedar sirap. Rör om och tillsätt en eller två nypor salt. Rör om igen. Nu tar du stekpannan av värmen och häller i krossad tobak och rör om. (Jag använde tre stora cigarrer som jag krossade i brist på annat) Tillsätt såpass mycket tobak att det suger upp äppelsaften och sirapen. Nu borde allt ha en mörk färg och kännas klibbigt. Låt alltihop torka en liten aning, så att tobaken har en seg och något klibbig känsla. Det får inte vara för vått, ta en nypa mellan fingrarna. Kan du baka en boll av det så är det rätt konsistens. Enjoy!