Alla kan odla tobak (men med olika resultat):

Samma fröer fast 3-5 dagar senare. Nu ser man tydligt hur bra fröerna faktiskt kommer att gro!
Samma fröer fast 3-5 dagar senare. Nu ser man tydligt hur bra fröerna faktiskt kommer att gro!
Innan du låter blommorna få blomma i påse är det viktigt att ingen blomma öppnat sig så att den kan ha blivit pollynerad av exempelvis insekter (som är den vanligaste boven i dramat). Här är de blommor jag fick ta bort 2018 (ett år som inte blev vad det borde för min del).
Innan du låter blommorna få blomma i påse är det viktigt att ingen blomma öppnat sig så att den kan ha blivit pollynerad av exempelvis insekter (som är den vanligaste boven i dramat). Här är de blommor jag fick ta bort 2018 (ett år som inte blev vad det borde för min del).
Aargumenten
Aargumenten "ingen annan tobak växer i närheten eller vi har verken bin eller humlor hos oss", är rätt dåliga argument för att inte ta sig tid att täcka blommorna hos en planta man vill ta fröer från för kommande år. Många insekter älskar doften från blommor..
   
Att odla tobak är inte svårt, problemet börjar när plantan planteras ut. Tobak är nämligen Sniglar och snäckors absoluta favorit föda (Jag har frågat dom). Kan dom välja mellan Sallat och Tobak så ryker tobaken först.. Därför så vill jag att ni som tänker ge er på den alldeles fantastiska hobbyn att odla er egen Cigarr,cigarett, snus eller Piptobak redan vid sådden av frö börjar fundera på hur ni undviker eller minskar snigelns framfart i tobakslandet. Ett alternativ till utplantering kan vara att helt enkelt välja att odla tobaken i skurspann (eller andra större kärl). På så sätt kan plantan/plantorna flyttas om det skulle behövas..

Om någon är intresserad av att köpa lite fröer av mig så skickar jag fröer som beräknas räcka till minst 100 plantor av varje variant (om vi inte kommer överens om något annat):
40:-/ sort eller 
3 varianter för 100:-
- Priserna är givetvis Ink frakt! 
Vill varna för att ökade priser på porto leder till att jag även måste se över mina priser under 2018..

Detta är de varianter jag har fröer av för tillfället:Brightleaf (Flue-Curred):

 1. Virginia Gold: 
 2. Virginia Bright leaf:
 3. White Mammoth:
 4. Yellow Leaf#36:
 5. Big Gem:
 6. Del Gold:
 7. Bamboo Shoot:
 8. Hickory Pryor:
 9. Amarellinha:
 10. Vesta#64:
 11. Bonanza:
 12. Frog Eye Orinoco:
 13. Woods:
 14. Big leaf#24 (B.M.C.#24):
 15. Huehuetenango:
 16. CT#157: Tyvärr för litet lager!!
 17. Alida/ Å-hus: Den senaste skånska variant vi odlade i Sverige.
 18. NB#11:
 19. K326:
 20. K326 (Pvy resistent):
Orient:

 1. Izmir-Lebanese:
 2. Izmir-Özbas: Tyvärr för litet lager..
 3. Izmir-Inceckara: 
 4. Herzegovina Flor:
 5. Trapezond#92:
 6. Prilep (P66-9/7):
 7. Duzce:
 8. Bursa: Tyvärr för litet lager..
 9. Ottoman: Tyvärr för litet lager..

Burley:

 1. White Strem Orinoco:
 2. Ergo-Burley:
 3. Gold-Burley:
 4. Gold Dollar:
 5. Tabacum-Burley Var. Compact:
 6. Harrow Velvet:
 7. TN#90 (Tennesse-Burley#90):
 8. KY#15 (Kentuckey-Burley#15)
 9. Jupiter-Burley (Låg Nikotin, Tydlig smak):
 10. Perique:
 11. Haruaki Gold:
 12. Semois:
 13. LockWood-Burley:
 14. Balió vera:

Dark/ Dark-Air:

 1. Little Wood (Mosaic Resistant LittleWood):
 2. Little Dutch:
 3. Negro Black:
 4. Indian Black:
 5. One Sucker (One Sucker):
 6. Ky#151 (Kentucky#151)
 7. Bolivian Black Crillo:
 8. Small Stalk Black Mammoth: 
 9. Rot Front:
 10. Shirey:
 11. Szamosi Dark:
 12. LN KY#171 (Låg Nikotin Kentucky#171):
 13. Little Yellow: 
 14. Little Crittenden:
 15. Tofta: -Ursprunglig tobak från skåne. Jag har tidigare inte kunnat klassificera denna tobak. Men efter 2018 års odling är saken klar: En mörk tobak med låg avkastning och typisk Mörk bitter smak. Dock mildare än många andra. Det har varit oerhört intressant att odla denna tobak som förr stod för en stor del av skånes tobaksodling (så väl snus, piptobak och cigarr tillverkare har använt denna variant under större delen av 1900-talets början(och mitt).

Cigarr Binder:

 1. Havana#503B:
 2. Havana#501:
 3. Wisconsin Seedleaf:

Cigarr Filler:

 1. Huehuetenango:
 2. Dutch Ohio:
 3. Red Rose:
 4. Zimmer (Spanish):

Cigarr Wrapper:

 1. Galicki "Original":
 2. Habana#2000:
 3. Connecticut Shade Leaf: Tyvärr för lite i lager, Se istället på variant nr:5 vid intresse (annan variant av samma typ).
 4. Connecticut Broad Leaf:
 5. C.T-Shade 8212-Shade:
Primetiv:

 1. Costa Rica#589:
 2. Orinoco:
 3. Perque Brazil:
 4. Mopan Mayan:

Oklassificerad N.Tabacum tobak:

 1. Tennesse Redleaf:
 2. Kasuri:
 3. Besuki (H382):- Används som cigarr filler/wrapper.
 4. Red Russian:
 5. Okänd Havana:
 6. Per-Pers:

Maryland:

 1. MD#64 (Maryland#64):
 2. Maryland (Maryland):
 3. Amersfoort:- Nederländsk typ av Maryland tobak.

N.Rustica:

 1. Cigar:
 2. Lemon/lemon:
 3. Yellow Rustica:
 4. Sovjetiska: -finns med i årets odling.
 5. Svensk Bondtobak (okänd N.Rustica):
 6. Punche:
 7. Olsson#68: -finns troligen med i 2019 års odling.
 8. Rustica-Bolsunov: -finns förhoppningsvis med i 2019 års odling.
 9. ZFA 3544 (TR:67).
 10. PNE 417-4 (TR:63).
 11. Mahorka#8 (Prosechenskaia Local).
 12. Drosgi Black-Blue#45 (TR39).N.Sylvestris:

 1. TW#137 (56A):
 2. Only The Lonely:

Vill ni ha mer infortmation om någon eller några sorter/varianter så finner ni i de flesta fallen i mappen "Nya sorter till min odleng" eller "Min fröbank" uppe till höger i meny fältet.
Tyvärr så har jag inte jättemycket information om alla mina sorter och alla har jag inte haft tid att skriva om (försöker själv söka och finna information och undviker att "bara" kopiera vad andra skrivit).
men skulle information saknas om någon variant som du tycker verkar intressant eller spännande så kan du kontakta mig så kan jag delge eventuell information som jag har..
Det finns flera sätt att torka sin tobak på och har ni möjlighet så tycker jag att ni ska testa olika sätt. Tänk dock på att om den torkar förfort så torkar den som grön och får då en lite hö-ig smak.. -En del hävdar att det inte gör något om du tänker göra Snus av din tobak, kan vara sant att det gör mindre om du gör snus men jag tycker att det är godare om tobaken är brun,svart/brun eller röd/brun..
-Jag väljer att skriva hur jag torkar tobaken till mitt snus här sen går jag in mer på djupet i undersida istället för att inte gröta till det..
 1. Jag skördar bladen Vissa sorter gulnar nerifrån, andra endast gulnar nere medan somliga inte alls gulnar utan man märker att den är mogen genom att man tar tag i spetsen på bladet med pekfingret och tummen och böjer ner det enda mot stammen "klick" låter det om ett moget blad medan ett omoget blad förblir tyst och får sitta kvar en dag till för att sedan upprepa proceduren. spola och torka av bladen lite vid behov, jag använder en målarpänsel.
 2. Lägg bladen på en bänk eller skiva (förr lade man dom på marken men nu mer vet man att jordbakterier kan vara farligt) staplade på varann avig sida mot avigsida och översida mot översida. Jag delar nu upp dom efter storlek och sort.
 3. Vänd högarna dagligen för att undvika mögel, se även till att bladen i mitten inte hamnar i mitten jämt utan att dom får hamna ytterst ibland (så att dom inte mognar för fort eller ruttnar). En hög blir ibland till 2 eller 3 högar för att sedan återgå till en hög eller:
 4. Skär ett snitt på var sida av Mittnerven med slutet/början av snittet tätt intill en utåtgående nerv; Tjocka mittnerver snittas så långt att de inte är allt för tjocka längre (vissa blad snittas med 3-4 snitt i mittnerven). trä igenom en tråd som knyts runt mittnerven. Tråden fästs sedan i en lina eller på en pinne så att bladet lätt kan skutas åt sidan eller tas ner allt efter som bladen torkar. Till en början ska bladen hängas så att inget blad kommer i kontakt med ett annat (gör dom det så får du snart mögel på bladen). Allt efter som bladen torkar så flyttar du bladen närmre och närmre varann. Somliga gör tillslut buketter av sina knastertorra blad, som sedan får hänga tills det är dags att använda dom. Men själv låter jag bladen hänga styckvis tills dom är knastertorra då jag:
 5. Tar ner dom och kramar dom till bollar med lämpligt antal blad i varje boll. Bollarna kramas hårt så att saften som faktiskt finns kvar i tobaken får göra ett underverk med tobaken. Jag låter bollarna ligga ca 2 dygn och torka.
 6. Klipp eller skär små strimlor (som du gör när du hackar lök). Sprid ut hacket på tidningspapper eller en plåt  och låt hacket torka någon eller några dagar så att det ska gå att mala tobaken utan att den joxar fast i kvarnen eller runt mixerns knivar när du mixar eller maler tobaken.
 7. När du malt tobaken i rätt storlek för ditt tycke och smak kan du fördela upp det i burkar med locket löst pålagt (gärna så att luften kan cirkulera) eller rent av utan lock. Tobaken kan du skaka (med locket på) någon gång då och då. ju längre det ligger ju godare kommer tobaken att dofta. Jag tycker även att smaken blir bättre och bättre..
a:Bladskiva,

b:Bladnerv/Revben

c:Bladskaft/Stjälk

d:Bladsfot/Skaft


            
      

TJUVSKOTT OCH BLOMTOPPNING: 
Tobaksplantan utvecklar s.k.. tjuvskott där bladen går ut från stammen. Plocka fortlöpande bort tjuvskotten då dom stjäl näring och tillväxt från plantan och bladen. Skotten ska lätt brytas bort för hand men var försiktig så att inte bladen skadas.
-Du kan dock låta tjuvarna sitta kvar som en närings hämmande parasit tills den blivit så pass stor att du kan nypa av den och sätta den i jorden eller en kruka så att den skapar egna rötter och blir en egen planta. Den kommer då att ha något sämre kvalitè på sina blad än moders plantan men du kan få riktigt bra tobak även från denna. 
När tobaksplantorna utvecklar blomställningar i toppen av plantorna. Ta bort blomknopparna innan dom börjar att blomma, annars hämmas tillväxten och bladen får en sämre kvalité.

 


Info till just denna sida kommer från:

Faktan om merparten av mina tobaksvarianter kommer från: 

 http://www.seedman.com/Tobacco.htm 

http://northwoodseeds.com/

Övrig info är bygger på tips som jag fått eller sånt jag testat fram själv och dessutom tycker funkar bra.

Dessutom vill jag tacka alla som en gång väckt mitt intresse!!

Länk till denna sida: 

20319.infoom.se