Min fröbank (den här sidan är under uppbyggnad):

-Jag har inte varit riktigt nöjd med min sida, därför har jag nu börjat sammanfatta alla varianter jag har (är långt ifrån klar). Jag har tyvärr inte tillräckligt med fröer av alla varianter men hör gärna av dig om du är nyfiken eller vill ha fröer.

orientaliska varianter:

Ìzmir-Incekara: Det här är en nikotin snål Orientalisk tobak.1979 var denna lokala orient tobak färdig för produktion, man har korsat: Hicks Len64 med Ìzmir64 och sedan tillbaka till sitt ursprung och på det sättet fått en tobak med Resistens mot "Peronospra ta bacina" och dessutom bildar den en lägre nivå av "alkaloider" som tex nikotin.. Bladen kommer bli ca: 24x12cm stora (eller små), plantan mognar ungefär 55 dagar efter utplantering. Av varje planta får man ut runt 112g torkade tobaksblad som lämpar sig bäst som piptobak eller smaksättare i tobaksblandningar.

hos Grin-ars finner du denna under: PI:494156

 

Düzce: är en tobak vars blad kommer bli väldigt flammiga efter att de fått mogna och torkats. Dom röd/bruna. Fläckarna kommer vara mer aromatiska än de andra delarna av bladen. Man kommer även se mitt nerven tydligt men från mittnerven kommer. Man knappt kunna ana "Bladnerverna" (eller revbenen som de också kallas).

hos Grin-ars finner ni denna tobak under:PI:494152

 

 

Prilep (P66-9/7): Detta är en mycket vacker Orientalisk tobak, som får 50-55 blad som växer ganska upprätta och har ungefär samma storlek oberoende på vilken plats på plantan det suttit på. Detta är en utmärkt piptobak med en hög arom där lite eller inget behöver tillföras. Plantan kommer växa till1,30meter hög och varje blad kommer bli ca: 25-35cm långa och ca: 15-20cm breda. Dessa blad soltorkas till en gul orange kulör eller luft-torkas till en orange/brun kulör.

(Denna tobak kommer jag uppdatera när tid finns).

 

Hungarian RedLeaf: Det här är en tobak (från Seedman) som jag gärna skulle vilja veta mer om och kring. Den ska vara en bra komponent i cigarett och piptobak då den tillför en "djärv smak". Som Snus tobak kan jag säga att den (hos mig) ger snuset en spännande "fisk smak". Plantan blir 1,5-2meter och mina anteckningar om bladen säger: 66x44cm, luft-torkas till en ljusbrun kakao lik kulör.

-Tyvärr hade. Jag lite "otur" med fröerna i år så att jag säljer inga av dessa!

 

Perique: Det finns mycket intressant med den här tobaken. Dels att sättet som den hanterats på blivit till en egen process som ett flertal andra varianter med tiden börjat gå igenom. En annan intressant sak är att Perique klassas som Burley hos vissa och Orient hos andra. Sorten i sig ska vara en "Red-Burley" men då den även är en Orientalisk tobak så är det naturligt att den lätt får olika klassning. Tobak som genom gått "processen" är mycket mörk, nikotin innehållet är högt och den är mycket aromatisk dessutom brinner det sakta. Ska förr ha använts till snus men nu mer används den dyra tobaken (vad jag förstått) uteslutet till röktobak och då mest vanligt i piptobaks blandningar.


Bursa: är Den största turkiska tobaken jag känner till. Jag har hittat uppgifter om 5-6 olika och väldigt lika Bursa varianter, så att exakt vilken av dessa jag har är jag inte helt säker på men troligen är detta samma som finns hos Grin-Ars under PI: (Uppdaterassnarast). Den här varianten blir 2-2,5meter hög och får 30-34 blad som kan bli 40x25cm stora. Plantan börjar som regel blomma efter 60-70dagar. Plantans pelarform och stora blad gör att den här plantan kan behöva en stötta för att stå emot hårda och kastande vindar.. Väljer du att bereda röktobak av Bursa så får du en tobak med stark och söt smak,den doftar mycket aromatiskt. Nikotinhalten är högre hos Bursa än många andra orientaliska tobaksvarianter och den sol eller luft-torkas normalt sätt. Och används gärna till cigarett eller piptobak.

 

Ottoman: Den här Orientalika (turkiska) variant i sig själv är väldigt svårt att hitta information. Om men namnet "Ottoman" skvallrar om att den kommer från tiden då Turkiet tillhörde det Ottomanska riket. Varianten som sådan är så lik "Bursa" att jag nästan tror att det är en av Bursa varianterna. Jag har hämtat information om sorten hos pip och cigarr rökare (som odlar varianten) och kommer själv odla och göra anteckningar om och kring "ottoman". Men detta ska vara en mycket älskad Piptobak. Plantan ska bli mellan 1,5 och 1,80 hög och få stora blad (för att vara en "Orient"). Rekomenderar att du håller 30-45cm mellan plantor och rader när du odlar plantorna. 

CIGARR TOBAK:

"FILLER"

Red-Rose: är en (för mig) rätt okänd Cigarr "Filler". Dessutom är det rätt svårt att hitta info om och kring denna tobak. Men i ett snus-recept jag läst står "red rose" specifikt nämnt. Jag trodde länge att det handlade om att dom kryddat snuset med en stor mängd Rosenblad, men så hittade jag "Red-Rose" hos Grin-ars med PI: 552357

 

Huehuetenàngo: är en Cigarr filler variant som härstammar från Guatemala, den har fått sitt namn efter den stad där fröerna hämtats från. Grin-Ars har i sin frö bank denna variant (eller liknande) så att där har jag hämtat följande information: Plantan blir 1-1,40 meter hög, dess största blad blir ca: 55x33cm stora. Denna N.tabacum blommar med typiska tabacum blommor med den skillnaden att dom är vita (och inte vit/rosa som vanligast är).

Som en lite rolig parantes kan jag berätta att "University of California" redan 1912 beskrev en misstänkt korsning mellan N.Tabakum var. Calycina, N. Tabakum var. Fruticosa och N.Tabakum var. Macrophylla som mycket väl kan vara just denna variant. Det hela blir än mer intressant då det här råkar vara en av mina personliga favoriter i Snus tobaks blandning och att just N.Macrophylla sedan åtminstone 1801 rekomenderats i snustobaksblandning i form av Amersfoort eller Maryland tobak (själv har jag inte upplevt att dessa har tillfört mitt snus lika mycket som denna variant).

 Torkade blad har visat följande innehåll:

Anabasine:0,1 Anatabine:0,2 Nikotin:23,4 NorNicotine:1,0 samt socker (av Sockerrörs typ):24,2.

 

"BINDER"

Havana#501: Är en gammal Cigarr "binder" variant som 1956 skapades genom att korssa Havana211 med TI:106 (en rödblommande Sylvesteris). Man fick på detta sätt fram Havana#501 som dessutom är den första Havanan med resestens mot"wild-fire". Den här tobaken ska också vara en av de Havanor som trivs bäst i mindre utrymmen (ska därför passa bra även att odla i spann eller "större kärl"). Havana 501 lämpar sig som: "Binder" i cigarren och tuggtobak. Dess blad blir ungefär: 66x31cm och av en planta kan man räkna med att få ut ungefär 70-73g torkade tobaksblad.

hos Grin-ars finns den under PI: 552359

 

Havana#503B: Den här tobaken har under många år varit ett mysterium för mig. Men nu har bilden klarnat något.  Den härstammar från den gamla trotjänaren Havana#503 som är en av de mest älskade Havana varianterna hos hobby odlare. Den ska ha avlats fram i samma veva som Havana#501 men även korsats med Burley21. Den klassas som "Cigarr-Binder" men den röd/bruna tobaken ska göra sig bra som så väl en neutral "Wrapper" som tuggtobak eller en piptobakskomponent (i en gammal skrift från:1968 såg jag att dom rekomenderade att man blandade ut desstobak med Wisconsin seedleaf).

-Men Just HAVANA#503B är en variant som man på 90-talet experimenterade fram genom att föra in gener från Alger i tobaken. Tanken var eller är att man inte toppar plantan utan använder nedre och mellersta delen till tobak (främst cigarett och piptobak) medan man gör Biobränsle av resterande del (ink blommorna). Detta löser man smidigt genom att kapa plantan längs marken och sedan torka bladen på stjälk. Övre delen ska man därför inte låta mogna innan skörd utan den ska torkas grön (då det lämpar sig bäst för ändamålet). Men som hobbyodlare skippar man givetvis detta och låter hela plantan mogna för att sedan torkas till en brun nyans. Jag kan vara så pass ärlig att jag tillägger att jag Personligen gillar jag att ha själva tobaken i min snus tobaks blandning, men jag gillar inte riktigt plantan. Hos mig som "Svensk odlings zon:5are" har jag har fått upp den till 1,60-1,70meter. Sedan verkar varianten gilla att få lite värme när den torkats brun (för att få den riktigt knaster torr).

 

Wisconsin seedlaeaf: Är en gammal cigarr-binder tobak som även lämpar sig som piptobak. Plantan blir runt 2meter hög och bladen blir ungefär 64x35cm och har en kraftig mittnerv. Bladen "mognar" på 43-50 dagar och från varje planta kan du räkna med att få ut 60-64g torkade tobaksblad.

hos Grin-ars finner du denna tobak under PI: 552436

 

"WRAPPER"

Connecticut Broadleaf: Det här är en mycket omtyckt Cigarr wrapper som är känd för sin silkes lika konsistens och milda arom, egenskaper som också gör den bra som Cigarr binder i premium Cigarrer. Plantan blir 1-1,5meter hög och får blad runt 76x40cm stora. Dom mognar på ungefär 50-55 dagar efter utplantering.

 

Habana #2000: Den här tobaken har en kort men intressant historia (som jag väljer att inte dra här och nu, utan väljer att inrikta mig på själva tobaken). Den klassas som sagt som "Wrapper" men funkar som det mesta. Det konstiga med den är att de jag pratat med varit hyfsat nöjda med den ett år, sen missnöjda tills de haft ett års avbrott från att odla den. Plantan blir normalt ca:2 meter hög och får oftast 14-16 blad men på bra jord kan man faktiskt få upp till 18 blad per planta.


CT-8212 Shade: Detta är en av de mest moderna Cigarr wrapper plantorna jag odlat. Fröerna kommer från en man som upphörde odla tobak (storskaligt) för 2005 och de fröer jag odlat är sparade fröer från hans sista år. CT-8212 Shade är de vanligast förekommande Wrapper bladen på dagens Cigarrer (med Connecticut tobak).  Plantan blir riktigt hög (troligen den högsta planta jag odlat) 2017 odlade jag den och den ståtliga pjäsen blev strax över 190cm hög. den fick ca 15st blad som låg omkring 46x29cm och ungefär 6st mindre blad per planta. CT-8212 ska ha.

Hög resistens mot: Svart/Brun rot röta (black/Brown root rot).

Medel resistens mot: Blå mögel (Blue mold).

Dessvärre saknar den naturligt skydd mot: Insekter och tobaks/Tomat virus.


B.M.C.#24(Macrophylla): Till hör egentligen katigorin "Maryland tobacco" men efter som att detta är en Rysk variant av typen "Sovetski krupnolistny" (en korsning mellan någon typ av Virginia brightleaf och en orientalisk tobak). som används främst som Cigarr wrapper så placerar även jag den som wrapper. Plantan ska kunna bli runt 180cm hög. Men jag har "bara" fått upp den till 130-149cm och ungefär 10 blad per planta har blivit runt 66x34cm stora medans 6 blad har blivit något mindre (de uppgifter jag har om varianten så ska den få runt 20-22 blad) som sedan luft torkas till en ganska mörkbrun kulör. Plantan ska klara torka mycket bra och därför ska den vara en av de sorter som idag odlas i Ryska tobaksodlingar.

Jag vill dock varna för att mina plantor lagt sig av sin egen vikt så att det kan vara klokt att vara beredd på att sätta stöttor vid dessa plantor (och undvika allt för hård vind). 


Machu Picchu (Havana):
-Detta är en mörk Cigarr-wrapper tobak som härstammar från en tobak vars fröer samlades in redan 1936 i "Machu Picchu distriktet" i Peru där man på 2100 meters höjd odlade främst Cigarr wrapper.
Tobaken som då odlades i området var av Spanskt ursprung.
Machu Picchu är en tobak som ger oerhört vackra mörka blad efter att dom genomgått en förändringsprocess. Bladen är mycket aromatiska och brinner trögt vilket kan tillföra en annars rätt tråkig tobsksblandning en mycket god och intressant  "thatsh".

Plantan växer i pyramidisk form och blir 170-176 cm hög och har då ungefär 22 blad. Men den bör toppas runt 130-140 cm (så att 17-19 blad lämnas på stjälken) 
Bladen blir 50-55 cm långa och 30-33 cm breda.
Plantan börjar mogna 50 dagar efter den planteras ut och efter 70-80 dagar är hela plantan mogen. De mörkt gröna bladen bleknar i samband med mognad.
Mina fröer härstammar från: GRIN som har den under: PI:116159 i sin fröbank.


 

Bright Leaf:

 

White strem Orinoco: Detta är en tobak som avlats fram från den gamla Virginia Orinoco plantan, Den klassas som "Flue-cured" och är en av de alkaloid rikaste "Brightleaf" varianterna (producerar mycket Nikotin). Plantan blir 1-1,5meter hög och får mörkt gröna blad (som är ganska tjocka), dom sitter ganska tätt på stjälken med en storlek på ungefär 59x29cm. Bladen gulnar längst ut vid mognad (som sker 55-60 dagar efter utplantering). Plantans avkastning ska vara runt 64g ljus och ganska nikotinrik tobak, som lämpar sig bäst till cigarett eller piptobak men jag har även läst att vissa säljer den som cigarr-filler.

 

 

Å-hus (Mor Alida): Detta är den enda "svenska" tobaken som lyckats överleva sedan den tiden då tobaksodlingen var utbredd i Sverige. Enligt b.l.a "tobaks fröer från skåne" ska detta vara den 6:e varianten av "Alida tobak". Historierna kring denna tobak är väldigt olika, men på skansen hävdar man att en av dom lyckades få liv i ett frö som sedan gjort det möjligt för oss att odla "svensk tobak". Den här tobaken kan bli nära 2meter hög, får stora blad nedtill och mindre längre upp. Bladen är lite "hjärtformade" och har en grov mittnerv. Tobaken man får ut kan luft-torkas till så väl röktobak som snustobak. Tobaken blir ljus och mild. Tyvärr har jag valt att sluta odla denna tobak (tills vidare) och har inte längre några fröer av varianten att dela med mig av..

 

Frog Eye Orinoco: Det här är en av många varianter som tagits fram med sitt ursprung hos "Orginalet" Virginia Orinoco. Frog Eye Orinoco är en tobak som klassas som "flue-cured. Plantan kommer bli runt 1,5meter och mognar ungefär 55dagar efter utplantering. Bladen blir ungefär: 63x29cm stora och kan luft torkas till en ljus tobak (men som sagt den klassas som rök-torkad). Tobaken lämpar sig bäst som cigarett och piptobak.

Hos Ars-Grin finner du denna under PI:552633

 

Big Gem: Det här är en mycket omtyckt "flue-cured" tobak som odlades redan 1960 i U.S.A. Plantan kan bli ca: 1,30 meter hög och bladen kan bli ca: 60x31cm stora och dom mognar 50-60 dagar efter utplantering. Avkastningen per planta beräknas till 70g torkade tobaksblad som ska passa mycket bra till cigarett och piptobak.

 

Virginia Gold: Detta är en av de absolut vanligaste varianterna på marknaden. Den klassas som "flue-cured" men kan lika bra lufttorkas. Virginia Gold ska ha fått sitt namn redan 1958 (vet dock inte om den funnits innan). Plantan blir runt 1,5m och ger stora blad som kan bli runt: 61x39cm och gulnar under mognads processen (så att det är aldrig någon tvekan om dom är mogna). Tobaken blir ljus och väldigt mild. Används till det mesta men främst cigarett och piptobak. Avkastningen per planta ska vara ca:67g torkade tobaksblad.

 

Virginia Brightleaf: Detta är en gammal hederlig ljus "flue-cured" variant som inte sällan används som en. Luft-torkad tobak hos hobbyodlare. Varianten kom ut på marknaden 1967. Plantan blir ganska precis 1meter och får blad som blir ca:58x29cm och avkastning per planta ska vara ca:67g torkade tobaksblad som med fördel används som cigarett eller piptobak.

 

 

Bamboo Shoot: Detta är en gammal variant som har sitt ursprung i Kina. Den har hög avkastning och bladen (Som gulnar vid mognad) växer på ett sätt att plantan får en vacker pelarform. Innan bladen mognat så är dom ljusgröna med en blek och tydlig "mittnerv". Plantan i sin tur kan utan vidare bli runt 2,5 meter hög. Denna tobak klassas som "flue-curred" men kan även luft-torkas till en ljusbrun och mycket mild tobak.

hos Grin-ars finner du den under: PI: 518745


K326: Detta är en av de modernaste värme-torkade varianterna jag har och den ska ha släppts av "Novartis seed's inc" 1982. Varianten är känd för sin höga kvalité  och höga avkastning I förhållande till dess korta planthöjd (En egenskap som gör den mycket vind tålig). Avkastningens mängd och kvalité slås praktiskt taget bara av de moderna sterila hybriderna. Sorten har lågt naturligt skydd mot "svart stjälk"(Black shank) och "Granville wilt" (tror inte att vi har något svenskt namn på smittan). 'K326' har hyfsad resistens mot "rot knutar" (root-knot nematodes) och väder fläckar. Däremot så är den motaglig för "Mosaikvirus" (Mosaic-virus) och "Potatisvirus" (Pvy).  

-På senare tid gjorde ytterligare två versioner av 'K326 för att byta ut orginalplantan på fält som drabbats av de smittor som orginalet har störst bekymmer med. I det ena fallet har man använt sig av "Nicotiana glutinosa L" (för att fånga upp dess enda dominanta gen) som gör den resistent mot just Tobaksmosikvirus (TMV). N.glutinosa har sedan avlats in i en "backcros" av 'K326' och på så sätt har man skapat ett skydd mot Mosaikvirus (denna version har jag dock inte personligen utan nämner den bara för sakens skull). 
I den andra versionen av 'K326' har man istället valt att koncentrera sig på en specifik gen som man sett finns i större utsträckning i tobaksplantor som står sig bättre mot Potatisvirus än de varianter som har ett lägre eller inget skydd alls mot Potatisvirus (PVY). Denna gen har namnet NtelF4E1a och har gjort den PVY resistenta mycket tålig mot Bakteriell Potatisvirus Y.

K326 (Pvy Resistent):
-Efter som att många hobbyodlare (var av jag själv är en) ibland tvingas odla tobak i samma jord som det tidigare odlats främst potatis men även andra växter som tillhör det stora släktet "Solance växter".  Så har jag valt att även skaffa mig denna version. Då jag har annan tobak med naturligt skydd mot praktiskt taget allt utom just PVY.

 

Dark & Dark-air:

Shirey: Är en trevlig mörk-Virginia tobak, den är ganska mild men i jämförelse med Virginia Gold så är den mer aromatisk och tillför ett trevligt djup i en tobaksmix. Tobaken är perfekt som piptobak eller cigarett tobak. Plantan blir lite under 2meter hög och bladen mognar på 65dagar.

 

Rot front: det här är ursprungligen en östtysk tobak som klassas som "air-curred". På senare tid har den börjat odlas på Australien som en mycket god och smakrik cigarr tobak. Men den ska alltså ursprungligen vara en cigarett och piptobak (där den kan användas i så väl blandningar som ensam). Plantan blir nästan 2meter hög och bladen växer tätt och ganska upprätta på stammen. Den mognar på ca65 dagar och bladen gulnar då längst ute på spetsarna.


Little wood (Mosaic Resistante Little wood): Detta är en tobaks korsning som skett genom att korsa Little Wood med en Nicotiana Gutinosa och sedan Little Wood igen(allt för att behålla så mycket av Little wood's egenskaper) tills man fått till en tåligare tobak. Resultatet blev en låg tobaks variant med halv upprätta blad som har en bra resistens mot Mosaic virus. Bladen är ganska korta och breda. Sorten klassas som Eld-torkad men kan givetvis luft-torkas också.

Hos Ars-Grin finner du denna under PI: 551330

 

Woods: Detta är en gammal "flue-cured" Dark variant som ska ha odlats flitigt innan andravärldskriget, men efter krigets slut hittar jag väldigt lite uppgifter om Woods.. Den ska vara en utmärkt tobak att ha som komponent i piptobaks blandningar eller som ensam piptobak. Bladen blir långsmala och kraftigare än många andra tobakssorter. Jag staplar bladen innan jag hänger dom ett och ett eller i buketter när jag luft-torkar bladen.

Hos Ars-grin finner du denna under: PI:552778

 

 

 

 

 

Burley:


Jupiter-Burley: Det här är en modern tysk Burley tobak som jag själv gillar väldigt mycket att ha i mitt snus. Men det är från början en piptobaks Burley som bildar väldigt låga halter av Alkaloider. Odlare jag varit i kontakt med hävdar att den har en tydlig kakao smak, men jag hävdar att den smakar mycket jordnötter/mandel alt hasselnötter. Problemet hos mig är att den knappt bildar något nikotin och därför rekomederar jag att man har den i mix med någon mild nikotin rik variant.

 

Gold Dollar: Det här är en "flue-cured" Burley som dök upp på den Amerikanska marknaden på 1960-talet och har sedan dess varit en älskad variant hos så väl den som odlar för egetbruk och den som odlar i större skala. Plantan brukar bli ca: 90-95cm hög och bladen blir runt 58x27cm och mognar 50-55 dagar efter utplantering. Avkastningen per planta blir ca: 40g torkade tobaksblad som passar bra som piptobak och cigarett tobak. Själv har jag luft-torkat den och haft den som mycket lyckad komponent i mitt snus.

 


 

Rustica (Bondtobak):


"Svensk Bondtobak": Detta är en kvarleva sedan den tid när vi hade en utbredd tobaksodling i Sverige (som avskaffades 1964). Det finns uppgifter om att man i landet odlade (och prov odlade) ett ganska stort antal både N.Tsbacum och N.Rustics varianter. Så att exakta vilken detta är vet jag inte, vet inte heller om den korsat sig mellan flera olika varianter eller ej genom åren. Allt jag vet är att just denna kommer från en gård på Ifö i skåne. Där den ska ha vuxit bland nässlor och annat "ogräs" så länge ägaren till gården minns.

 

Puche: Detta är en av de tobaks varianter jag känner till som mognar fortast; 30-35dagar är allt den behöver på sig från utplantering till skörd. Dessutom tål den frost ganska Bra, så att den klarar utplantering tidigare än många andra. Men som sagt det är en Rustica så att även om den ger en mild röktobak så råder jag er att "bara" ha den som prydnad eller i tobaks blandningar (med nikotin snålare varianter).

 

Sylvesteris:

TW:137: Det här är en rätt spännande växt, som jag valt att odla. Jag hittade TW:137 i studier hos PANAS där det sägs att denna Sylvesteris i verkligheten är en korsning mellan N.Tabacum/N.Sylvesteris och hos Grin-ars har den totala Alkaloid mängden upp mätts till:14,23 var av Nikotin:3,9 N-Nikotin: 0,81. Det är fullt möjligt att bereda en hyffsad tobak på denna tobak, men givetvis är den mer tänkt som prydnad.

Hos Grin-ars finner ni denna tobak under PI: 555570

 

Primitiv:

Orinoco: Den här tobaks plantan blir runt 1,80 meter hög, får långsmala och skrynkliga blad som kan bli runt: 60x25cm stora. Bladen innehåller väldigt höga halter av Alkaloider som exempel kan ett torkat blad innehålla 42,7mg/g Nikotin och därför bör man vara mycket försiktig och jag rekommenderar att om ni odlar denna variant så ha den då "bara" som en komponent i en annars nikotin/alkaloid snål tobaks blandning!

Hos Grin-ars hittar ni en liknande (som rent av kan vara samma) under: PI: 73505

 

Mopan Mayan: Det här är en tobak som påstås ha sitt ursprung hos Mayaindianerna och därmed länge använts som "brukstobak" i Guatemala. Varianten klassas som "Primitiv" vilket gör att jag ber er att undvika den som brukstobak, Nikotin styrkan i bladen har upp mätts till "Bara" 2,8% men då primitiva varianter ofta har en högre halt samlade alkaloider så kan man (jag) anta att denna variant producerar höga halter av dom andra alkaloiderna. Plantan blir ca: 1,5 meter hög och bladen kan bli 40x30cm. Normalt sol-torkar man bladen, men odlare världen över säger att det går mycket bra att lufttorka tobaken till en ljusbrun tobak.

 

Annan (ospecificerad) tobak:

Per-Pers: Detta är en tobak som jag planerar att odla för första gången under säsongen 2019.  Varianten har sitt ursprung här i Sverige och har länge ansetts vara utdöd. Men tack vare Dr Norbert på Tyska "Nikota" så har jag fått möjligt att åter införa denna variant i sitt ursprungs land. 

Jag vet tyvärr bara lite historik om varianten och inte ens vad den tillhör för katigori. Däremot misstänker jag att den precis som Tofta är en mörk tobak med låg avkastning.

 

Tennesse RedLeaf: det här är en tobak som kommer från Seedman, där den marknadförs som cigarett och piptobak. Plantorna ser väldigt rangliga ut och bladen växer glest. Vilket förstärks av att dom är lång smala. Den här tobaken förbryllar mig lite, jag skulle misstänka att detta är en Burley variant och om så är fallet så är risken stor att den producerar höga halter av både nikotin och nornicotine (då detta tyvärr är vanligt när det gäller "röd" tobak). Efter som att jag tycker att det är svårt att få tobaken "knaster torr" och har därför (efter samtal med en piptobaks odlare) tagit fram en metod som passar mig bra; jag gör bollar av den bruna halvtorra tobaken. Bollarna får ligga några dagar var på jag skär "mynt" av dom som i sin tur får torka ett tag sen hackar jag mynten, sprider ut hacket och låter det torka ( om behov finns) sen kör jag det i min mixer tills det är ok kornstorlek. Då doftar tobaken ljuvligt och sött.

 

Red Russian: Detta är en mycket gammal tobaksvariant. Dess blommor blir röda och vissa hävdar att detta tyder på att den har sitt ursprung på kuba då de tidiga Havana varianterna ska ha haft samma typ av blommor. Bladen liknar N.Rustica's blad men alkaloid halten i bladen ska variera från hög till väldigt låg (dom som studerat detta hittar ingen förklaring eller något samband) så att om man bereder tobaken från denna planta så vet man bara att man får en mild men trevlig tobak, man kan dock inte veta om den blir nikotin rik eller fattig tobak. Plantan blir runt 80-85cm hög och får förhållande vis stora blad (för plantans låga höjd). Dessutom blir blommorna större och mörkare än många N.Tabacum varianter har eller får. Dessutom vill jag varna för att denna variant med största sannolikhet har väldigt dålig resestans mot tobaks/potatis och tomat sjukdomar/virus.