piptobak

Även om du gör din Tobak själv så är den farlig

-Men efter som att man inte behöver dra ner röken i lungorna utan Nikotinet tas upp av munnens slemhinna så är pip rökning inte lika skadligt för lungorna.. Detta innebär dock inte att piprökning är nyttigt eller ofarligt.

Vad gör piptobak speciellt??

"Att förädla tobak till piptobak eller cigarrtobak är en ganska komplicerad process. När det gäller piptobak så finns det ytterligare variabler då olika arter/typer behandlas olika.

 

Efter skörden så torkas tobaken på olika sätt.

Ljus Virgina t.ex torkas ofta på samma sätt som cigaretttobak, med tilsatt värme eller solvärme.

De lite mer mörka varianterna (t.ex Burley) torkas oftas inomhus med kontrollerad fuktighet och värme.

 

Dessa olika sätt ger tobaken olika egenskaper i form av surhet/brandegenskaper/sötma med mera.

 

Dessutom fermenteras viss del av piptobaken vilket i sin tur ger andra egenskaper. När det gäller virginia är det inte ovanligt att man försiktigt sötar denna för att ge den lite mer balanserade egenskaper."

Med vänlig hälsning,

Andreas Lundskog
Produktchef på Brobergs

Internet: www.brobergs.se

Varför vill du blanda din egen Piptobak?

Som Piprökare Kanske du även skulle vara intresserad av att experimentera lite genom att blanda din helt egna piptobaks blandning. Tänk dig själv att först odla din tobak och sedan dessutom lyckas blanda en tobak som du både vet hur den framställts och odlats (inte så värst vanligt i vårt under bara sverige idag). Detta skulle både göra dig ganska unik. Få tar sig tiden och orken till att göra sitt beroende till sin hobby. 
Det finns ett flertal olika typer av tobak som kan blandas och beredas för specifika upplevelser och smaker för piprökning. Faktum är att tobak inte skiljer sig allt för mycket från matlagning. Det finns mer eller mindre väldefinierade recept på tobaks blandningar och bearbetnings metoder. 
Ett råd är dock att först stoppa pipan med en av de sorterna du tänkt blanda i taget och smaka av just den sortens egenskaper. Vissa sorter är mycket söta och andra mer beska i sin smak. Men tillsammans kan dom bli det godaste du upplevt. 
Men som sagt smaka av tobaken innan och gör lite anteckningar gällande  känsla och smak. Sen kan du sätta dig och fundera över vilken sort du tror passar med vilken och vilken som du vill ska framhäva sig mest i din blandning. Jag vill dock efter ett par dagars läsning om blandningar både framhäva "Burley" tobaken och be er att vara sparsamma med den efter som att den både är starkare än de flesta andra tobaks sorter och att den lätt tar över och förstör smaken i din blandning. Ett blad kan faktiskt räcka långt för att ge dig den bästa blandningen av piptobak.

Instruktioner

  • 1
   Känna till egenskaperna hos varje typ av tobak innan blandning.

   Bestäm vilken typ av tobak som du vill använda i din blandning. Du kanske vill röka lite av varje att bedöma smak och graden av värme eller kyla. Räkna ut procentuella andelen av varje tobak som du kommer att blanda, eller om du är nybörjare kan du använda ett recept.

  • 2
   En hybrid blandning innefattar kommersiellt blandad tobak.

   Bestäm om du ska göra en så kallad ursprunglig blandning eller en hybrid blandning. Ett original blandning använder grundläggande typer av tobak som Virginia, Burley och Latakia. En hybrid blandning innefattar åtminstone en förblandad kommersiella varumärket av tobak.

  •                     3
   En lättare tobak har en ljusare smak.

   Skapa en bas för din blandning. Basen förmodligen kommer att vara en Virginia tobak, som är den viktigaste ingrediensen i de flesta tobak blandningar. Välj en typ av Virginia baserat på hur rik du vill att blandningen ska vara. Lättare virginiatobaker är "starkt" och ljus i smak.Mörkare virginiatobaker har en djupare, rikare smak. Du kan lägga till lite Burley tobak - ska ara lite bitter som smaksatt och har inga naturliga sockerarter - till basen.

  • 4
   Krydda tobak är aromatiska och ofta söt.

   Lägg till en krydda tobak till bas, såsom Latakia - en turkisk, rök-smaksatt sort - eller Oriental - en kryddig, söt tobak från Grekland eller Turkiet. Perique är en krydda tobak som smakar av peppar och odlas i Louisiana. Inkludera endast en eller två krydda tobak till din blandning.

  • 5
   Använd en crockpot att tillämpa de flesta värme till tobaksblandningen.

   Behandla din blandning för att kombinera de olika tobakssorter till en jämn blandning. Placera tobak i en lerkruka potten eller ugn inställd på den lägsta värmeläget. Rör tobaken ofta att kombinera och intensifiera smakerna. Linda blandningen i vax papper. Tryck blandningen i en butik press. Om du inte har en butik press, placera blandningen mellan två block av trä. Säkra lindade blandningen med en C klämma. Lämna det för ett par dagar.

  • 6
   Använd konservindustrin burkar för att lagra tobak och låt den mogna.

   Förvara din smälter in konservindustrin burkar eller andra burkar med tättslutande lock till ålder och "mellow" för 1-2 månader.   Tips

   • Blandade tobak bör ha nedskärningar som är ungefär lika varandra. Om det är för mycket av en storlek skillnad i nedskärningar, kommer de inte trycka ihop ordentligt och kan skilja senare.

   • Blanda kommersiella tobak blandningar som en genväg.

   • Var noga med att inte lägga för mycket Burley tobak till blandningen; ". Burley förbannelse" det lätt kan överväldiga en blandning, som kallas "Burley curse". 

Efter som att jag inte själv röker pipa har jag sökt info och funnit mer parten av detta på en Engelsk sida nämligen:  

http://www.ehow.com/how_5000206_prevent-pipe-tobacco-smoke-odor.html

Blandning tobak

 • Blandning tobak utgör merparten av alla engelska eller aromatisk blandning i volym. De tre typerna av blandning tobak, Virgina, Bright, och Burley, var har tydliga men lätt blandade smaker. Virginia tobak är den mest odlade tobak i USA och har en lätt och syrlig smak. Virginia tobak är rök-eller brand-härdade, vilket ger det en del av sin smak. Bright Virginia är en speciell typ av Virginia tobak odlas i Carolinas. Bright är ljusare i färg och smak än vanlig Virginia. Burley tobak främst odlas i Kentucky och är lufttorkad, vilket betyder att den torkas naturligt i öppna lador. Burley piptobak har en söt karamell smak.

Cavendish tobak

 • Cavendish tobak avser en process att vissa Virginia och Burley tobak utsätts för under härdningsprocessen. Att tjäna Cavendish märket är tobaksblad plockas och lagras under högt tryck för att främja snabb härdning och jäsning. Under denna härdningsprocessen är Cavendish tobak indränkt med en blandning av socker och naturlig arom, såsom frukt eller sprit, för att producera ett brett utbud av smaker. Dessa tobak används i aromatiska blandningar.


  Krydda Tobak

  • Många traditionella engelska tobak blandningar smaksatt med kryddor tobak eller naturligt smakrika typer av tobak som odlas i vissa regioner i världen.Latakia tobak härdas i förseglade lador och rökt vid höga temperaturer för att ge det en unik smak. Perique är en unik stam av tobak som endast odlas i ett visst område i Saint James Parish i Louisiana. Oriental tobak odlas över hela världen men har en liknande kryddig smak. Mycket få krydda tobak säljs utanför blandningar på grund av deras starka, nästan överväldigande, smak. Istället är de blandade i små mängder med Virginia och Burley att minska smaken. Krydda tobak kan användas i antingen aromatiska eller engelska blandningar.

  Smakämnen tobak

  • Smakämnen, infusion eller vädrade av tobak görs för att ge smak efter tobaken har skurits och härdas. Smak läggs ångkokta, pressning eller rosta tobaken i en smaksatt sockerlag. Värme öppnar porerna i tobaksblad, låta dem dra upp smaken. Smaker inkluderar vanligen frukt eller alkohol smakar som kan läggas med hjälp av naturliga ingredienser, såsom frukt peeling och sprit, eller genom att använda konstgjorda smakämnen. Många producenter har egna smakämnen processer som gör det svårt att jämföra. Smakämnen tobak liknar göra Cavendish, men är mindre arbetskrävande och tidskrävande. Dessa tobak används i aromatiska blandningar.

   Hur sköter man sin pipa då??   Fakta om Pipor och hur du bör/ska sköta din vän

   Brobergs Pipskola:

   Ofta - vi skulle säga alltför ofta - är köpet av en ny pipa en ren utseendesak. Man har i allmänhet klart för sig om pipan skall vara lång eller kort, rak eller böjd, kantig eller rund och tycker man att pipan ser trevlig ut, så köper man den. Vad man fäster mindre vikt vid är kvaliteten - ofta i ren okunnighet. Kom ihåg att pipan är en god vän, som man skall trivas med, och man väljer ju sina vänner.

   Något om briar

   Av alla pipmaterial som kommit till användning under tidernas lopp intar briarn en särställning emedan den är hållbar, hård och vacker. Briar eller Bruyère som den heter på franska, är den starkt utvecklade roten av en buske tillhörande ljungfamiljen ERICA ARBOREA och den växer allmänt i medelhavsländerna och i trakter med liknande klimat.

   Ur briarpipans historia

   Briarpipans födelseort är S:t Claudeklostret i Haut Jura i Frankrike. Munkarna där var sedan gammalt kända för sina träsniderier, då de på 1700-talet började snida pipor av buxbom, körsbärsträ och päronträ. Dessa pipor slog dock aldrig riktigt väl ut. En trävaruhandlare i Marseille kom att tänka på att den hårda bruyèreroten skulle kunna bli ett utmärkt pipmaterial.

   De första piphuvudena av briar blev misslyckade emedan man inte funnit de rätta behandlingsmetoderna för briarn. Roten kan nämligen inte användas som den är utan måste först genomgå en lång procedur. Briarn skall efter att den burits ned från bergen, sågas, kokas och sorteras i olika kvaliteter. Därefter får den torka under lång tid innan den är färdig att användas för piptillverkning.

   När man funnit denna lösning av problemet drog briarpipan ut på sitt segertåg över världen.

   Något om att välja rätt pipa

   Man har i allmänhet klart för sig hur pipan skall se ut. Mindre vikt fästs vid kvaliteten, men det är kvaliteten som är utslagsgivande för om pipan kommer att smaka bra.

   Det förnämsta är om ådringen går lodrätt från kanten av piphuvudet s k "Straight grain". Mycket bra är det också om ådringen är avhuggen s k "Bird’s eye". Dessa strukturer är mycket sällsynta och betingar höga priser. Ju tätare och mer regelbunden ådring pipan har desto bättre kvalitet.

   Alla pipor sorteras efter att de har blivit svarvade beroende på hur mycket defekter det finns i roten. Dessa defekter fylls med ett kitt som kan upptäckas då man granskar pipan. Ju mindre kitt desto högre kvalitet. De allra förnämsta piporna är aldrig kittade.

   Undvik kedjerökning

   Man bör ha en uppsättning av minst sex pipor, så slipper man "kedjeröka" en pipa, d v s röka den utan att den får vila mellan de olika stoppen.

   Ofta är det så att man fäster sig vid en och samma pipa och röker den tills den blir genomsur. Detta är ett mycket effektivt sätt att göra en pipa till sin ovän.

   Rengöring av pipan

   Kratsa ut all aska i botten och drag igenom den med några piprensare, använd gärna någon typ av rengöringsvätska.

   Låt den ligga isärtagen och vila några dagar, men utan piprensare, så att luften kommer väl till och den blir ordentligt utvädrad.

   Lägg aldrig bort en pipa halvrökt med aska och tobaksrester i. Man kan aldrig göra rent sina pipor för ofta.

   Rök aldrig "ihop" en pipa

   Godast blir pipan med 1-2 mm tjockt kollager i piphuvudet. För tjockt kollager kan få piphuvudet att spricka. Detta kan inträffa även med de allra bästa pipor. Använd pipborr regelbundet.

   Goda råd vid piprökning

   Var noga vid valet av pipa, ty högre kvalitet ger bättre smak och längre varaktighet.

   Inrökning av pipan är mycket viktigt. När Du röker de 10-15 första stoppen bör Du endast stoppa pipan till hälften. Stoppa med grovskuren tobak och rök långsamt.

   Om pipan överhettas är risken för genombränning mycket stor, särskilt om pipan är ny. En kvalitetspipa är alltid lättare att röka in och smakar bra redan efter några stopp.

   Stoppa pipan omsorgsfullt och jämnt. Stoppa den aldrig för hårt, inte ens när Du blir bjuden på tobak. Pipan skall stoppas löst i botten och det är endast efter den allra sista nypan tobak som Du mycket lätt trycker till.

   Använd pipverktyget till att försiktigt packa tobaken ju längre ned i stoppet Du röker. Du skall dock aldrig packa så hårt att Du känner ett motstånd när Du suger i pipan.

   Rök varje pipa ordentligt i botten och kratsa sedan noga bort all aska och ev tobaksrester. Blås igenom pipan så att även rökgången blir ren. Låt aldrig orökt tobak, s k länsman, vara kvar i pipan.

   Knacka aldrig ur pipan mot klacken, husväggar, stenar och dyl utan använd pipverktyg. En trasig pipa går oftast att reparera men det är trevligare att använda dessa pengar till att utöka sin pipsamling.

   Skrapa aldrig ur pipan med kniv eller liknande verktyg, hålet skall borras upp med en bra pipborr s k brotsch. Detta finns i ett flertal olika typer.

   Blossa aldrig så häftigt på pipan att den blir het. Om pipan ändå blivit för het, tänd inte på nytt förrän den svalnat ordentligt. Tänk på att risken för överhettning av pipan är ännu större när Du röker utomhus.

   Pipan bör alltid vara väl rengjord och torr om man verkligen vill njuta den delikata smaken av god tobak.

   Snåla inte på piprensare, utan använd dem flitigt - de äro så billiga.

   Använd inte tändstickor som piprensare, förr eller senare bryter man av dem och får mycket besvär att borra upp rökgången igen.

   Pipskolan snodde jag faktiskt rakt av från Brobergs hemsida. Tyckte nämligen att det var jättebra skrivet och tänkte att ni som tar er tid att läsa min sida även förtjänar att ta del av detta. 

   http://www.brobergs.se/