Snus/Rapé


Så här gjorde man sitt snus förr:
Först Krossades tobaken i en kross. Sedan malde man tobaken i en Kvarn för att sedan Siktade man tobaksmjölet så att det delades upp i olika kornstorlek. För att sedan (när önskade storlekar uppnåtts samlas upp och lagras i säckar.

Beredning:
Tobaks mjölen  vägdes upp i sina rätta proportioner. Sedan tömde man ut  dom på ett bord med höga kanter. Där man blandade i rätt mängd koksalt och kokande vatten (att vattnet var kokande var viktigt så att det inte bara blev en degmassa av snusmjölet). Det fuktiga tobaksmjölet bearbetades med en flat bräda. Blandningen Sållades och packades hårt i en trälåda med löst lock.

Svettning:
Lådorna ställdes in i det så kallade svettningsrummet (hade väggar, golv och tak av sten). Rummet värmdes upp av 2-4 Kakelugnar och  där det fick lådorna stå och svettas i ca 70°C i  7 dygn. Där efter togs lådorna ut och den varma massan tömdes åter upp på beredningsbordet, var på en egendomlig stinkande arom fyllde rummet. Man sållade den heta massan som man där efter lät svalna tills nästa dag.

Smaksättning:
Man knådade Tobaksmassan en stund innan man tillsatte Pottaska och Alun.   Efter en stunds knådande knådade man även en blandning av  Cederolja, Socker och de smaker man ville ha i det aktuella snuset.
Ingefära, Arrak och lite Vin var vanligt att man hade med i smaksättningen. för att sedan packas i "fjärdingar".


-Detta är en förkortad och förenklad version om hur svenska Snusfabriker Gick tillväga för att göra snus under 1800-talets mitt..

Kan kanske vara på sin plats att förklara lite krt vad det är för konstiga saker jag rabblat upp(?):
Pottaska = Kaliumkarbonat, K2CO3. Lättlösligt i vatten . I vattenlösning blir lösningen alkalisk. Saltet suger upp vatten ur fuktig luft tills det löser sig själv eller tills vattnet i luften tar slut.
Alun = kaliumaluminiumsulfat, KAl(SO4)2·12H2O. Har en sedan länge känd blodstoppande effekt. Apoketet säljer alunstift  för användande efter skärskador som kan inträffa vid rakning.
Cederolja = I färskt tillstånd är den tjockflytande och nästan färglös, med svagt gul lyster, men mörknar efter en längre tid. Oljan har fått teknisk användning vid framställning av tvål och parfymymer, samt vid målning av t ex porslin.
Ett modernt sätt att Göra Snus på:

Att "baka" snus med köpt tobak har jag redan gjort och det var inte svårt alls, resultatet blev riktigt bra. Det finns massor av kryddningsvarianter men jag har själv fallit tillbaka till att enbart krydda med lite svartpeppar, blir hur gott som helst. Mer om det senare, först skall vi göra snus.

Detta behövs:
- 1 Kilo tobak.
- 11 deciliter vatten.
- 0,5 hekto salt.
- 50-90 gram pottaska (Kaliumkarbonat eller Natriumbikarbonat Vissa använder Bikarbonat istället och det ska vad jag förstår gå exakt lika bra, Har även hört att bakpulver används men det avråder jag dig från att använda)

 Vissa använder sedan Glycerol men det hävdar jag är onödigt, ger dock Snuset bättre krambarhet...

Först så skall tobaksbladen finfördelas till ett pulver med lämplig storlek. Jag kommer köra med mixern men även köttkvarn funkar enligt Bengt Sändh. huvusaken är att det blir ett jämnt och lagom grovt pulver.

Blanda tobaksmjölet med vatten och salt. När jag körde dubbel sats kom jag på att en stor hink för murbruk och visp monterad på en borrmaskin funkade perfekt för att blanda ordentligt.

Lägg sedan blandningen i en burk av någon sort, jag har en värmetålig plastburk med lock.

Klassiska receptet är att burken skall stå i 45-50 graders värme i fem hela dygn. Sedan blandar man i kaliumkarbonat och blandar ordentligt, GÖR INTE DETTA INOMHUS! Det luktar otroligt skarpt av tobak. Till sist skall det in i värmen igen och "svettas" i ytterligare ett dygn i 45-50 grader.

Rör om efter svettningen avbrutits och låt svalna.Samma sak gäller här gör detta utomhus! Själv gör jag mitt snus ute i garaget för frugan och barnens skull. Har gjort det inne men barnen sov knappt på nätterna och frugan klagade så på mitt snus. 
Ett av barnen gnällde om lukt bara hon såg snus kartongen stå framme. Vilket faktiskt var lite roligt.

Jag har sett recept med flera olika temperaturer och tider angivna. Det jag själv gjort är < 90 grader i totalt 1,5 dygn. Mycket smidigare än 5 hela dygn med lägre temperatur. Kör ni på det receptet jag la ut på en annan sida här så är jag övertygad om att ni blir nöjda.

Stefan Sundströms:
1kg Mald tobak
50g Salt
1L Vatten
(90g Bikarbonat om man vill ha mer styrka)
Häll upp den malda tobaken i en skål. Plocka ur eventuella stickor
eller grövre flisor. Rör ut saltet i hett vatten.
Täck med plast folie eller lock. kör i Ugnen 50 grader i 5dagar.

Sundström väljer bort karbonatet och tycker att sitt snus är starkt och gott
utan det, själv vill jag gärna ha med det. Man kan ha med det från början men jag tycker snuset blir bättre om du tar i det efter 2dagar..
-När snuset är "klart" kan du ha i eventuella aromer.
har du i aromerna från början kokas lite av dom bort..

RECEPTET TAGET UR: "STEFANS LILLA GRÖNA"