Frö hantering


Att odla tobak är faktiskt inte alls så komplicerat som man kan tro. Utan snarare en trevlig hobby.
En ganska naturlig del av odlingen är dessutom att även spara fröer från sina favorit plantor.
Men innan du bara låter dina plantor gå i blom så vill jag att du är medveten om att just växter innom släktet Nicotiana är oerhört lätt att korssa med andra sorter innom samma släkte.

Oftast så händer inget (eller väldigt lite vid en sådan korssning). Det vanligaste som händer är dessutom att man får en planta som utseendevis inte skiljer sig från moder plantan speciellt mycket. Men där emot så kan saker hända med dess in odlade resistens mot diverse sjukdomar. 
Därför ber jag dig att redan innan plantan går i blom tänka igenom och förbereda en (eller flera plantor) som moder planta.

Detta gör du lämpligtvis genom att INTE låta denna planta gå i blom öppet utan innan blomman öppnar sig så bör du förbereda påsar eller tyg som skyddar dina plantor från diverse insekter. Tobak och dess släktingar behöver nämligen ingen annan blomma för att pollynera sig. Utan fixar det ofta (och bäst helt på egen hand).

En påse gör man lätt genom att ta exepelvis odlingsväv eller ett annat tyg som inte suger åt sig vatten eller fukt. Då ett tyg som drar åt sig vatten också blir väldigt mycket tyngre när det är blött än tort (så att stjälken på plantan bryts av).

Många odlare besprutar även tyget med insekts gift (som oftast inte får hanteras av hobby odlare här i sverige). Många av dessa gifter kan man själv tillverka genom att göra ett avkok från någon växt/ört Som innehåller just dessa gifter  eller ämnen naturligt. 
Skillnaden är bara det att det är lagligt att göra. 
-Sen får man ju fundera själv på om man verkligen själv vill hantera ett gift som inte är önskvärt i Eu eller det land vi bor i. Det  finns trotts allt en anledning till att man som privatperson inte är betrodd med den aktuella substansen av jordbruksverket. 

 
Som du ser här så får vi i sverige använda oss av gifter klass:3 utan tillstånd. Men genom att själv utvinna gifter ur exempelvis örter. Kan vi skapa ett gift som faktiskt är mer koncentrerad än de som inte ens får användas av utbildat folk i arbetssyfte. Vilket både kan vara intressant och miljöfarligt. Så att snälla tänk er för och var försiktiga. Vi har stränga regler av en anledning.Frö Förvaring och sådd av Svensk tobak:
Alida Förvarade sina fröer i en vanlig tygpåse. Vart i huset vet man inte säkert, men mest troligt är att dom förvarades i något av uthusen på gården (som höll en lite lägre teperatur.På den tiden var ju dessutom den normala inomhus temperaturen något svalare än vad vi är vana vid idag..
Ett skafferi eller klädskrubb kan därför ha fungerat mycket bra för frö förvaring.

När Hon i Februari/Mars tog fram  fröerna plasserade hon dom på en tygnäsduk som hon  snörade till som en liten påse. Den påsen sänkte hon ner i ett glas med vatten över natten. Sedan tog hon upp påsen och öpnade knytet och blandade fröerna med fin tunn sand som hon sedan strödde över en värmebänk.

-Nu mer kan du med fördel plasera tobaksfröerna i kylen så håller dom riktigt länge. Vissa flyttar även över dom i frysen, Men då måste man vara 100% säker på att fröerna är riktigt torra och fuktfria.Är dom torra kan jag nästan lova att Groddbarheten står sig i extrent måga år. Men likka minsta fukt så dödar man dom (vattnet utvidgar sig ju i fröet).