"Nya" sorter till min odling:

Silver River: Är en  mild men spännande Burley som blir mellan 2 och 3,5 meter hög(7-11 feet). Den ska härstamma från "White Burley" och misstänks ha sitt ursprung i Brasilien. Den producerar mycket stora blad 76 - 91 cm och 60 - 61 cm breda ( 30-36 inches långa och 24 inches breda).Bladen blir vid mognad Citrongula och torkas lätt till en ljusbrun Kulör. Vissa odlare hävdar att deras Silver river har en svag mentolsmak medan andra inte alls upplever någon mentolsmak men även dessa uppskattar tobaken för sin fruktiga smak/Arom (den kallas ibland för Citrus Like Aroma). Hur vida man får Mint arom på tobaken ska ha att göra med vilken jordtyp den växer i..


Black Mammoth: En djup mörk tobak som ger bra vikt och stöder sig mycket väl. Black Mammoth är en trevlig tobak som passar bra till så väl Snus, tuggtobak och Cigarrtäckblad. Enligt uppgift så gulnar inte bladen när den är mogen utan Primer skörd är att föredra. Ett bra tobak för nybörjare att lära sig rulla sina egna cigarrer eller för den som vill testa att göra sitt första egna snus. Jag läste i en tobaksfrö studie att just denna variant odlades i skåne någon stans mellan åren 1921 - 1960. Sorten skall dock härstamma från Tennesse.
ARS-grin.gov: PI 552439

Red Russian (var. Purpurea): Är kanske äldsta tobaks varianten som går att finna i Amerikanska frö firmor. Dess exakta ursprung är dock okänt. Men dess utseende får tankarna att flaxa till dom ursprungliga Havanna sorterna. Den blir ganska kort på längden och har förhållandevis små mörk gröna blad som är runda till formen (ska påminna väldigt mycket om Nicotiana Rustica) och dess blommor är kortare än merparten av tabacum varianterna och dessutom är blommorna mörkt röda. Vilket gör denna sort till en intressant prydnads växt. Plantan ska kunna bli 90 - 120 cm hög. Den ska ge en ljus till medium röd tobak som lämpar sig som "Cigarr filler" eller Cigarett tobak när den torkats.  Förr ska denna variant haft namnet : Var, Purpurea.


Vesta 64: Är en variant av Virginia Gold som kan bli 1,5-2 meter hög. Den är inte jätte känslig för kyla utan en planta som drabbats av ganska hög kyla i början av säsongen kan utanvidare bli högre än en genomsnittlig tobak. Dess blad brukar kunna bli 66 cm långa och 30 cm breda. Den mognar på 65 dagar och efter torkning ger den en lät gyllenbrun tobak.
ARS-grin.gov: PI 552.722

FLORIDA SUMATRA En stor anläggning som producerar en riklig skörd av fina tobaksblad. Air lufttorkad blad ger en utmärkt smidig smaksatt cigarr och gör utmärkta wrapper, filler och bindemedel. Plantan blir runt 2 meter hög och får stora fina blad med en genomsnittlig storlek på 61x38cm(24 inches lång och 15 inches bred) och mognar tidigt på 55 dagar.
ARS-grin.gov: PI 552631

WHITE SMYRNA eller TURKISH IZMIR som den också heter är en gammal trotjänare som förr användes uteslutet i cigarett tobak eller som en av de absolut viktigaste komponenterna i tobaks blandningen. Plantan blir 1,5-1,8 meter hög. Den växer i pelarliknande form med alla blad i ungefär samma storlek cirka 41cm långa och 23cm breda (16x9"). När ett blad har mognat så gulnnar de yttre delarna och rullar ihop sig. Sen sol-torkar man bladen till en chocklad brun nyans. Denna tobak ska vara mild men mycket aromatisk (smakrik), därför lämpar den sig mycket bra som cigarett och piptobak.
Jag har tittat lite närmare på just denna variant och hittat följande uppgifter:
Nikotin: 0,25-1%
Naturligt socker: Högt
Protein: Lågt till mycket lågt

PERIQUE Är faktiskt en ganska Nikotin rik "Red Burley" Alt: "Green River -Burley" som i handeln är ganska dyr. Men detta för att man då har sol-torkat den i omgångar och mellan varven har den fått ligga i press (utan att vara helt torr) denna process sker under några år... Förr användes PERIQUE som snus tobak (men hur vida det är denna sort eller bara metoden tvistar rätt många om). Nu mer används den troligen bara i piptobaks blandningar eller Cigarett tobak som "krydda" eller "kryddtobak". Dels för att den har en speciell smak och dels ska den brinna sakta.

SHIREY Är en mörk Virginia variant som är ganska mild men betydligt fylligare och smakrikare än exempelvis Virginia Gold. Detta är en en tobak som gör sig utmärkt i Cigarett och piptobaks blandningar. Men jag har valt att odla den för att den ska vara en utmärkt snus tobak.
Den ska vara ganska tålig mot kyla och frost. Plantan blir ca: 1,5-1,85 meter hög och får ganska stora blad.

Rot Front: Är en tobak som länge odlats i Östtyskland. Nu mer odlas den främst i Österrike som en trevlig mörk Cigarr tobak. Den har fördelen att den är resistent mot många sjukdomar som kan drabba tobak. Dessutom så tål den Klimat skiftningar mycket bättre än många andra varianter. Den är också rik på oljor och hartser vilket ska göra den till en riktigt bra filler tobak. Plantans absolut bästa blad ska vara de 3-8 blad över "sandbladen". Vill man inte jäsa denna tobak så bör man låta den torka i rätt hög luftfuktighet torka i minst ett år men då bör man låta den torkas i en lätt sprutdimma. 

"ROSE TOBACCO"(Nicotiana Tobacum): En mycket vacker och dekorativ tobaksplantan som producerar massor av rosenröda trumpet formade blommor. Denna anläggning är ett definitivt måste för alla blomma trädgårdar. Tobaken kan rökas "ensam" eller i hop med andra sorter för att  för en unik smak på en blandning. Det finns tyvärr inte mycket info att 
hitta om just den här sorten, men jag skulle tro att det är en Tennesse Burley eller en Kentuckey Burley. Tyvärr håller inte alla frö firmor med mig
om detta...

Jacks NB11: är lite av ett mysterium många som provat den gillar den, det är en stor anläggning med bra blad storlek. den har en söt smak och brinner jämt och fint. Jag kommer försöka beskriva denna planta med både ord och bild under odlingen..

Little Dutch: Var en gång i tiden en allmänt odlad tobak i området kring Miami Vally i sydvästra Ohio. Nu mer är den tyvärr ganska sällsynt.. Dess historia är ganska okänd men tros ha importerats dit under 1880-talet från Tyskland. Den mognar tidigt och växer med upprätt växande blad som kan bli ca: 76cm långa; när man torkar bladen ska en ganska distinkt doft framträda. Den ska växa till en höjd runt en meter, den lämpar sig mycket bra för folk som väljer att odla sin tobak i spann eller större krukor. Den klassas som Cigarr "Binder" men kan användas som så väl "Filler" och "Wrapper", Piptobak eller snustobak.
ARS-grin.gov: PI 551282

Goose Creek red: är uppkallad efter en liten flod som leder till Charlestons hamn. Denna mörka Virginian typ tobak luft-torkas till en djup rödaktig brun färg och gör en utmärkt röret eller full smaksatt cigarett blandning. Den har en silkeslen känsla, vilket gör den idealisk som en wrapper för cigarrer. Växer till ca: 2 meter hög och mognar på 65 dagar.

Madole: är en gammal mörk och smakrik tobak som förr användes i snus tobaks blandningar men den har i alla tider även använts som Cigarr eller  piptobak  om den är "Fire-Cured". Men dess djupt grön färjade blad luft torkas ("air-Cure") lätt till en vackert mörkbrun tobak. Den ska kunna växa till en höjd mellan 1,5 - 2 meter och mognar tidigt (55-60 dagar).
ARS-grin.gov: PI 552438

Woods: är en gammal "old-time fire-cured dark variety" som ska göra sig mycket bra som en komponent i piptobaks blandningar.
ARS-grin.gov: PI 552778

Dess utom har jag dessa sorter har jag på väg hem:

1. White stem Orinoco (Burley cigarett, pipa och Cigarr Filler)
2. Frog eye Orinoco ("Flue-Cure" cigarett, pipa och cigarr filler)
3.White mammoth ("Bright Leaf" Cigarett, Pipa)
4. Big gem ("Bright Leaf" Cigarett, Pipa)
5. Bonanza (White burley korsning)
6. Hickory pryor ("Bright Leaf" Cigarett, Pipa)
7. Gold dollar (Burley)
8. One sucker ("Dark-air" snus, Cigarett och cigarr blandningar)
9. Virginia bright leaf ("Flue-Cure" pipa, cigarett)
10. Gold burley (Burley)
11. Harrow velvet (burley) 
12.Del Gold ("Bright Leaf" Cigarett, Pipa)-Jag har en under mapp där några sorter som jag inte haft tid att skriva in här finns, skulle intresse finnas för frö så är det möjligt att jag har några kvar..

-Kommer givetvis vid tillfälle skriva kort info till alla sorter jag odlar och har fröer till. Men sånt tar tid så att jag hoppas att ni har överseende med detta.