Tips mot angrepp

Vinbärssnäcka.
Vinbärssnäcka.
Brödbagge / Tobaksbagge.
Brödbagge / Tobaksbagge.
Tips mot sniglar:
Har du problem med sniglar i din odling kan du strö något basiskt ämne runt plantan eller runt ditt land. Bikarbonat, kalk eller salt (salt har dock nackdelen att det kan skada/döda dina växter) är några saker sniglar har svårt för. annars kan man göra en ram runt sitt land med en plåt liggande horisontalt som sticker ut en bit från ramen. sniglarna kan inte passera den vassa plåten. Men oandra  sidan så kan man ju själv skada sig på plåten. Jag har även läst om odlare som använder sig av Koppar ringar runt nedre delen av själken. Detta ska även det vara ett bra sätt att minska angrepp.
-Tänk dock på att plocka bort döda sniglar efter som att dom utsöndrar en doft som drar till sig andra sniglar. 

Observera att jag inte själv provat alla mina råd än men vill gärna dela med mig av det jag läst ifall om att det skulle kunna hjälpa någon annan bort från sina problem. Testar ni något av mina råd får ni gärna berätta hur resultatet blivit. För att det skulle vara så roligt att få veta om man hjälpt någon stackare eller om någon lösning är sämre eller inte funkar alls.
//Hasse

Brödbaggar och Tobaksbaggar:

Arterna är egentligen en slags trägnagare. Brödbaggar och tobaksbaggar finns utbredda över hela jorden. Störst skada orsakar de i varor som hårt bröd, pasta men även torkade grönsaker, nötter och kryddor.

Tobaksbaggen angriper även nikotinhaltiga varor. Trots att nikotinet, en gång användes som bekämpningsmedel mot insekter. Skalbaggarna av båda arter flyger och söker sig gärna mot ljus, t.ex. mot fönster/lampor. Skalbaggen hos brödbaggen lever 2-3 år medan tobaksbaggen endast lever i en månad.

Skalbaggarna är rödbruna till färgen och 2-4 mm. Larven ser ut som ett kommatecken och är som fullvuxen också 2-3 mm. En brödbagge har punktrader på ovansidan. Detta saknas hos tobaksbaggen. Ett annat sätt att skilja de båda baggarna åt är att se på antennerna, hos brödbaggen är de trådlika med en tredelad klubba medan hos en tobaksbagge är de tandade.

Vill du ha hjälp med brödbaggar och tobaksbaggar?

Kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor när du behöver expert hjälp.


Blå-mögel:


-Har du problem med bladlöss på exempel dina rosor?:

-Tobak kan göra en god hemlagad bekämpningsmedel.
Denna blandning kräver en kopp (220g) av tobak och 3,7 liter vatten blandades samman i en flaska eller hink. Detta bekämpningsmedel kommer att fungera på många olika skadedjur, men är särskilt framgångsrik på larver och bladlöss. Det är säkert för alla anläggningar och funkar på alla växter utom de i familjen Solanaceae familjen, vilket inkluderar paprika tomater och just tobak efter som att dom skadedjuren tål Nicotin och andra ämnen som bildas i tobak.
-Ett vanligt skadedjur som människor har problem med är sniglar, som lätt kan elimineras genom att använda en grundläggande tvål bekämpningsmedel. För att göra detta hemgjord bekämpningsmedel, spara lite gammal, tvål diskvatten och häll den över de områden där sniglarna är. Detta är säkert för växterna, och marken, men dödligt för sniglar och bladlöss. Om en något starkare dos behövs, bara att lägga lite mer diskmedel i vattnet innan du använder den,. En spindel kvalster angrepp kan behandlas med hjälp av en saltlösning. Blanda upp ett parti av stark saltvatten och häll det i en sprayflaska. Spraya alla de områden där kvalster är med lösningen. Denna blandning fungerar också bra mot kål maskar, men det har använts av jordbrukare för att huvudsakligen döda spinnkvalster. o:)Faktan på denna sida kommer från:
Jordbruksverkets hemsida  och en massa böcker jag läst..