Identifiera spesifika varianter (Nicotiana tabacum):

En typisk Virginia Gold planta.
En typisk Virginia Gold planta.
Fyra Tofta plantor.
Fyra Tofta plantor.
Blommande Tofta plantor.
Blommande Tofta plantor.
En mycket typisk Huehuetenangó planta.
En mycket typisk Huehuetenangó planta.
Att identifiera en specifik variant är mycket svårt (om inte omöjligt). Men om du har namnet på tänkbara varianter så är det fullt möjligt. Ett tips är att börja med lätta saker som bladens storlek, antal, form, hur markant mittnerven är och vinkeln dom växer från stjälken.
När Plantan sedan blommar kan du studera buketten blommor och ta dig en närmre titt på själva blomman.


Jag har valt att lägga ut 7 klickbara bilder på blommor. 
 1. Virginia Gold som är en av de vanligaste varianterna hos oss hobbyodlare (sorten registrerades 1958).
 2. Tofta som var en av många ursprungligt svenska varianter. Just denna odlades i skåne innan "Åhus havanna" tog över fälten.
 3. Huehuetenangó som är en Cigarr-filler med sitt ursprng i Guatemala. Just denna variant är en av få Nicotiana Tabacum som helt saknar det annars så typiska rosa pigmentet som många anser är typiskt för just Nicotiana Tabacum. Det finns fler Tabacum som blommar med vita blommor men oftast har dessa lite rosa pigment alt enstaka vita blommor ibland de rosa/vita.
 4. NB#11 är en Amerikansk tobaksvariant som sändes ihop med massa andra okända sorter till en kanadensisk odlare. Efter som att verken avsändaren eller motagaren viste vad den hette så gav han namnet efter den plats han bor på och det år han odlade sorten. 
 5. Little Crittenden är en gammal mörk luft/eld torkad tobak. Little Crittenden  härstammar från 1950-talets Kentucky. 
 6. Small Stalk Blackmammoth.
 7. Lockwood Burley.

Bra att veta när du försöker identifiera en variant:


Jag tror att jag börjar med att berätta lite kring den uppsjö av Havanna variantet som du säkert hittar hos dagens fröfirmor (och hobby odlare som mig själv). Merpertens Havannor som idag finns på marknaden har tagitsfram genom att korsa Havana#38 med olika andra varianter. Vilket logiskt sätt gör det oerhört svårt att sedan urskilja dom ifrån varandra. 
Havana#38 släptes redan 1916 i Wisconsin under namnet Wisconsin#38 och för att krångla till historien lite extra så odlades den lite över allt i U.S.A. vilket även gjorde att den fick flera liknande namn (som sedan levt kvar med nummer 38 efter). 
Tyvärr så visade det sig att varianten i likhet med många andra hadde sina styrkor och sina svagheter. Vilket givetvis gjorde att man började avla vidare på den mycket älskade tobaken. Detta är anledningen till att Wisconsin's Förtsta stors Havana linje föddes och den innehåller säkert över 100 olika nummer som exempelvis Havana#142, Havana#211, Havana#501, Havana#503, Havana K2 och Havana#322 och många många fler som är direkt kopplade till "Originalet" från 1916. Men jag tror inte att jag behöver gå in mer på detta, utan stannar där och säger som så här:
Tror du att man lätt kan urskilja en av dessa från övriga om man inte från start vet vilken specifik Havana man söker?

Med detta sagt kan vi fortsätta.


Tänk på:
 • Avståndet mellan bladen.
 • Bladens storlek.
 • Bladens nyans (ljusare eller mörkare grön).
 • Hur bred mittnerven är.
 • Antalet blad.
 • Om bladen börjar gulna när dom mognar (allt från topparna till hela bladen gulnar/bleknar).
 • Hur stor plantan blir (både höjd & bredd).
 • Vilken utsträckning plantan skjuter andra skott (eller hur mycket rotskott plantan får).
 • Plantans form (pelar form eller konisk).
 • Blommornas storlek.
 • Ungefär antalet dagar från utplantering till dess att plantan börjar blomma.
 • Hur blommorna ser ut (om ståndarens knapp eller pistillernas knappar tittar fram ur struten eller om dom är helt skyddade av kronbladen).
 • Färgen på blomman är ofta ganska oväsentlig men ser du inget rosa pigment eller ovanligt mörk kulör som börjar gå mot rött blir det genast intressant.
Med dessa iakttagelser kan du lätt utesluta ett stort antal varianter och förhoppningsvis även få en tänkbar träff.