Cigarrer

Jaha då var det dags att titta till det här kapitlet..

-Nu har jag börjat planera inför odlingssäsongen 2014 (åren går minsann).. Jag har inte fått fröer än men är dock lovad lite högintressanta sorter för cigarrer. Detta har gjort att jag haft anledning att plugga på lite om hur man odlar och hanterar olika Cigarrvarianter. 

-Sorterna jag tänkt använda mig av är främst:

Connecticut Shade Leaf:

Detta är en gammal tobakssort som lämpar sig som "wrapper-leaf" och Täckblad till din Cigarr. Den har lovordats för sin ljusbruna färg och sin väldigt silkiga och milda känsla. Den ska alltså ge en tobak som både är vacker att titta på och god att röka.. Du som har denna tobak i din odling bör hålla den skuggad för bästa resultat. Detta kan med fördel skes genom att använda sig av väv eller tält. 

-Tekniken att odla skugga tobak har förändrats mycket under de senaste hundra åren. För att bilda skugg-tält, är en tobak fält set med inlägg i ett rutnät. Ledningar sträcks från post till post, och en lätt, slitstarkt tyg. binds över dem och draperade längs sidorna.


Habana 2000:

  Denna tobak Kan Odlas i direkt solljus Om man vill använda den som Bindemedel eller fyll medel när man senare gör sina Cigarrer. Väljer man däremot att odla den i skugga så blir den till utmärkta "omlaga"/Täckblad (Namnet Habana skvallrar om att den odlats utanför havana och inte smugglats ur Kuba). 

Kort om Habana 2000:s historia:

Habana 2000 Är en vidare utveckling av Habano 2000 (där emellan kom också Habana 2.1.1.) som är en korsning mellan "El Corojo" och "Vulta Abaja". Habano togs fram för att få en riktigt bra Cigarrtobak som var mer resistent mot blå-mögel än andra sorter. Detta lyckades inte riktigt som tänkt utan med tiden klagade allt fler och Kubas  Jordbruksverk (Tobacco Research Institute) blev 1980 integrerad i att skapa Habana 2000 som sedan dess blivit mer som tanken var från början. Den når en genomsnittlig höjd av 6 meter med 14-16 blad per planta. I mycket rika jordar kan utveckla upp till 18 blad per planta.


Connecticut Broadleaf:

 Är en Cigarrtobak som gör sig bäst om den får odlas i skugga, då passar den mycket bra som täckblad och bindemedel för premium cigarrer.
Den här tobaken är känd för sin
Silkiga känsla och milda arom dessutom anser många "förstå sig påare" att dess blad skapar de vackraste "omlaga"(täckblad) man kan finna..

-Genom att skugga med tält av tyg för att slippa direkt solljus och höja luftfuktigheten. Det första tältet med Connecticut restes år 1900 på River Street i Windsor. Vars tobaksblad sedan dess har varit  mycket uppskattad av kräsna cigarr rökare för sina nyss nämda egenskaper..


Men Sedan tidigare har jag ett par sorter själv som jag kan använda ifall jag nu inte får de utlovade sorterna och får jag dom kan jag ju jämföra resultatet mellan dom.

Hur som haver så är det främst två metoder som används vid torkning av just Cigarr tobak och det är följande:


Luft-Torka:

Nästan alla tobak som att vara lufttorkad skördas genom stjälk-skärning, och sedan hängde på tork på en väl ventilerad "Fermenterings lada". Tobaken hängs av sin stjälk och Fermenteras i tre till sex veckor, beroende på väderförhållandena och den typ av tobak. Konstgjord värme används endast under kallt eller alltför fuktigt väder. Orientalisk tobak i allmänhet lufttorkad utomhus på rack.

Lufttorkad tobak som används för att göra cigaretter, blandningar röret och tuggtobak är Burley, en viktig typ odlas huvudsakligen i Kentucky och Tennessee, Maryland tobak, och mörka blad tobak från Kentucky, Tennessee och Virginia. Nästan all tobak som används i cigarrer är lufttorkad.Eld-härdning:

Till brand-härdning används ofta stjälk-skuren tobak som hängs in i någon typ av "härdnings-lada" där den får hänga mellan 3 och 5 dagar utan någon konstgjord värme, därefter öppen vedeldning eldas i härdnings-ladan för 3 till 40 dagar. Det huvudsakliga syftet med elden är att ge tobaken en rökig smak och arom genom att låta röken kommer i direkt kontakt med bladen. Endast en mycket liten andel av den tobak som produceras i exempel USA härdas på detta sätt. Eldtorkad tobak används mest till att göra snus och tuggtobak men även till starka cigarrer.-Efter som att jag är helt ny på detta så kommer jag att Fermentera en mycket liten del av tobaken (till Cigarrerna) i min grill och istället mer inrikta mig på Luft-torkning och sedan  Fermentera den i Sopsäck. Efter som att jag hört att denna metod ska vara bra och ge en riktigt bra tobak till ljusa (svagare) Cigarrer. Mina förväntningar på slut resultatet är dock ganska låga. Men jag vill göra rätt i från början och sedan låta själva Cigarrerna få se ut som dom vill.

-Ha ha det låter ju bra men har känslan av att jag kommer stå och svära medan jag försöker få till de vackraste Cigarrerna som en nybörjare någonsin gjort..

 Cigarr är ett rökverk tillverkat av fermenterad (jäsningsprocesser har förädlat tobaken) ofta är tobaken dessutom lagrad en längre tid. För att sedan rullas i ett eller flera tobaksblad.

Fermentationen minskar sockerhalten och bryter också ner proteinerna. Detta gör att röken blir basisk vilket gör att nikotinet (som är en Alkaloid) uppträder fritt i röken.
Därför behöver inte röken dras ner i lungorna utan upptas direkt av munnens slemhinna. 

Cigarren tillverkas på följande sätt:

De Cigarrerna som har högst kvalité är i regel handrullade. Men det finns Cigarrer som är maskintillverkade och ett antal som är ett mellanting också för den delen..

En cigarr består av olika typer av tobaksblad, till skillnad från cigaretter, som består av skuren ofta ej fermenterad tobak innesluten i papper. Man kallar cigarrens tre byggstenar, dess konstruktion, för inlaga, omblad och täckblad - varav täckbladet är det yttersta och inlagan det innersta. Det ställs höga krav på ett täckblad för kvalitetscigarrer. De skall helst vara ljusa, tunna och utan hål. För att få tunna och ljusa blad odlas ofta täckblad under vit väv, som utjämnar ljuset från solen och håller fuktigheten kvar i luften.  En handgjord kvalitetscigarr är gjord uteslutande av hela tobaksblad så kallade "longfiller" blad. Det är en ren naturprodukt och som sådan fri från kemikaliska tillsatser. Inlagans longfiller ger kanaler genom den färdiga cigarren vilket ger ett behagligt lågt sugmotstånd. Tröskad tobak s.k. shortfiller som används i de flesta maskintillverkade cigarrer ger ett högre sugmotstånd. Cigarrer kan sorteras i färger: 

Claro= Ljus
Colorado= Medelfärg
Maduro= Mörk
Oscuro= Svart
Översta lagret skall eller bör  ha jämn färg. För att jämna ut färgen har vissa tillverkare matterat cigarrerna. Mattering innebär att man målar cigarren med fint tobaksmjöl.
Tillverkningen
Cigarrer från Kuba anses av många som de finaste rökverk som finns, men det finns många platser där tobak odlas och rullas, bland annat Dominikanska republiken, Honduras, Brasilien, Mexiko och Nicaragua. Även i Sverige har under senare år lyckade försök gjorts av entusiaster med odling och beredning av cigarrtobak.

I mitt sökande efter fakta om Cigarrtillverkning fick jag denna beskrivning av en trevlig odlare. Tycker själv att det verkar bra så att jag delar med mig av det till er:

 1. 1
  Få lite blad cigarr tobak och lägg den i en plastpåse.
   Få lite blad cigarr tobak och lägg den i en plastpåse.
  Få lite blad cigarr tobak och lägg den i en plastpåse. Fukta den lätt med en fin spray och stäng påsen försiktigt så att du inte rasa bladet.Efter en timme är bladet smidig nog att klämma in en bunt, så linda påsen hårdare. Detta kommer att få alla blad trevlig och smidig (efter ca en timme). Ta mitt ven. Ställ bladet åt sidan i den öppna plastpåse för att låta den torka tills det är mer seg och inte alltför blöt. 2. 2
  Ta betingade blad och lägg den i en rad ungefär 3 meter lång.
   Ta betingade blad och lägg den i en rad ungefär 3 meter lång.
  Ta betingade blad och lägg den i en rad ungefär 3 meter lång. Få en bra mix av olika blad. Håll skiktning linjen tills den är tjock nog att när du tar tag i ett avsnitt och krama det försiktigt, är det den storlek du föredrar din cigarr vara. När du faktiskt rulla cigarren, kommer det att vara lite mindre att detta, så tillåter det. Det kommer att ta lite övning för att få rätt ringstorlek (tjocklek).
 3. 3
  Ta en näve värde av den skiktade blad och skära med sax cirka 1/2 till en tum på vardera sidan av knytnäve.
   Ta en näve värde av den skiktade blad och skära med sax cirka 1/2 till en tum på vardera sidan av knytnäve.
  Ta en näve värde av den skiktade blad och skära med sax cirka 15-30cm på vardera sidan av knytnäve. Lägg detta åt sidan.Fortsätt att göra detta tills alla 90cm långa skärs. Du har nu din rå utrullade fyllmedel.
 4. 4
  För bindemedlet, ta ett stort blad och göra den böjlig.
   För bindemedlet, ta ett stort blad och göra den böjlig.
  För bindemedlet, ta ett stort blad och göra den böjlig. Vik den på längden över sig själv med centrum ven mot dig. "Klipp" i mitten ven ut med sax. Du har nu två halvor av ganska bra blad (inte din bästa löv men en bra en). Den bästa, mest felfri blad bör sparas för omslaget. Skär dessa halvor på mitten igen, så att du nu har 4/4 som mäter cirka 4 "x 4" eller så. Den översta delen av bladet kommer att vara mer triangulär till formen och de nedre kvartal kommer att vara mer fyrkantiga. Du har nu fyra omslag.
 5. 5
  Gör samma sak med en finare blad, och det är din omslag.
   Gör samma sak med en finare blad, och det är din omslag.
  Gör samma sak med en finare blad, och det är din omslag.
 6. 6
  Gör en blandning av 1/4 tsk mjöl och ca 2 till 3 matskedar vatten.
   Gör en blandning av 1/4 tsk mjöl och ca 2 till 3 matskedar vatten.
  Gör en blandning av 1/4 tsk mjöl och ca 2 till 3 matskedar vatten.Du kan räkna ut detta mer exakt, men behåll mjölet till ett minimum. Det föreslås att man lägger blanda i mikron i 15 sekunder, rör om ytterligare 10 sekunder och gör det igen tills det är en tunn pasta.Vanligtvis cirka 3-4 gånger kommer att göra det. När du ställer in detta åt sidan att svalna kommer den att tjockna lite. Du vill inte en tjock pasta, bara något med konsistens pannkaka sockerlag.
 7. 7
  Ta ett bindemedel löv och ställ den på din rullande yta med de tjocka venerna (undersidan av bladet) uppåt.
   Ta ett bindemedel löv och ställ den på din rullande yta med de tjocka venerna (undersidan av bladet) uppåt.
  Ta ett bindemedel löv och ställ den på din rullande yta med de tjocka venerna (undersidan av bladet) uppåt. Rulla inte för hårt eller du kommer inte få oavgjort. Å andra sidan, om det är för lös, har du något fett och konstigt. Detta tar lite övning.Gör alla dina bindande och ställa in alla de bundna cigarrer åt sidan. Nu får din omslag och göra samma sak.
 8. 8
  Snurra ändarna, skär dem eller sätta den lilla bit av locket på slutet (som proffsen gör).
   Snurra ändarna, skär dem eller sätta den lilla bit av locket på slutet (som proffsen gör).
  Snurra ändarna, skär dem eller sätta den lilla bit av locket på slutet (som proffsen gör). Det är din grej, eller hur?
 9. 9
  Färdig. 

  • Ni måste förstå att denna beskrivning av rullande är mycket grundläggande. Det kommer att ge en god rökbart cigarr, men du måste förfina den med praktiken. Det finns också andra saker att tänka på, som formar mögel. För närvarande använder jag inte ett. Min torkställning är en galvaniserad ståltråd ribba fastspikad på en 3 'av 3-kvadrat två av fyra. Detta beror på att jag har det materialet hängande. Jag är säker på att du kan räkna ut något. Jag lät mina cigarrer torka i upp till en vecka - det beror på hur våt de är efter jag rullar. Även för den bindande delen, gör jag min pärm blöt och jag vill inte använda något pasta på den. Det har bara att hålla i några minuter, tills jag linda in dem. Såvitt jag kan se, bidrar detta pastan inte (eller ta bort från) smaken av cigarr, men jag använder det sparsamt.
  • Det finns några sätt som du kan göra fina omslag, förutom att låta din tobak växa under tunt lakan eller en väv som de stora odlarna gör. Du kan få de skördade blad och när det är nästan helt torr (men inte spröd), kan du lägga den mellan två plana skivor. Detta kommer att platta ut och göra venerna mindre framträdande. Vad jag gör är tidskrävande och omständlig, men det gör en stor bindemedel och omslag. Jag tar ett stort blad och fukta den väl. Jag låg sedan på en skärbräda och använda ett rakblad att skära mellan venerna på bladet. Jag lägger dessa remsor end-to-end, gör en 30cm lång remsa som är ca 2,5-3 cm bred, som jag sedan rullar löst tobak runt detta band. Du bör rulla med 1/4 blad avsnitt för en stund innan du försöker detta, men när du får kläm på det, kommer du att ha en cigarr som kommer att vara redo för en cigarr form. Jag använder inte en form, men om jag gjorde det, skulle jag ha en vacker cigarr jämförbar med någon professionell kan producera.