Tobaksberedning -Så här hanterar man tobak:
Skörda tobaken:
Tobak skördas på två sätt. I den äldsta metoden hela växten skördas på en gång genom att skära av stjälken i marken med en krökt kniv. På artonhundratalet, ljus tobak började skördas genom att dra av lösa blad från stjälken när de mognat, bladen mognar från marken och uppåt, så att tobak kan gå igenom flera "pullings" innan tobaken är helt skördas "beskärning" är term för att dra blad utanför tobaken.Den första skörd längst ner på stjälkarna kallas "sand klackarna" eftersom de ofta är mot marken och är belagda med smuts stänker upp när det regnar.
Härdning:
tobaksodlare avser torkningen av blad som härdning. Det innebär inte någon jäsning eller svettning av bladet. Ibland kallas färgen härdning.
Sun-tobak:
En jämförelsevis liten mängd tobak är soltorkad. Blad utsätts för solen för att avlägsna det mesta av sin fukt innan de lufttorkad för att slutföra processen. Av alla Sun-cured tobak, den mest kända är de så kallade orientalisk tobak från Turkiet, Grekland, Jugoslavien och Balkan. Orientaliska tobakssorter lagras i balar och får jäsa. Efter lagring, är fukt tillsätts till denna typ av tobak. Rena turkiska cigaretter innehåller 100% oblandade orientalisk tobak eller blandade, är orientalisk tobak används mest i cigaretter, cigarrer, piptobak, snus eller tuggtobak.
Lufttorkning
Detta är helt enkelt torkning ( härdning som det ofta kallas ) bladet genom att hänga den i det fria, vanligen i en lada. Det brukar ta ungefär två månader. Det ger en brun, ljusbrun eller röd blad med nästan inga socker i den.
Jäsning:
även kallad svettning, Detta den process genom vilken ammoniak frigörs från bladet att göra det sällskaplig. Det kan göras genom att öser tobaken i stora högar som kallas pyloner som höjer temperaturen och fuktigheten eller genom användning av en ugn med en värmare och luftfuktare. Under höjd temperatur och fuktighet enzymer i bladet bringa den att fermentera. Det är inte nödvändigt att spruta en jäsande lösning på bladet som en del tyder enzymerna gör det naturligt. Ibland också kallas härdning. Detta system med mogna blad kom från de dagar då tobaken levererades av segel. Fartyget skulle sitta i hamn för några veckor, mycket fuktigt och BAILS staplas tätt tillsammans. När tobaken nådde sin destination fann att lukta och smaka sötare. Du kan använda härdningskammaren för det här jobbet efter den första härdning, skära ner värmen och luftfuktigheten och stänga av influensan men behålla den lilla fläkten.
Jäsning: Det finns två sätt att jäsa tobaken på, stapling och ugns jäsning. Den stapling metod som används av stora odlare, stackar av tobak väger ca 100 kg är insvept i säckväv och får "svettas" den interna temp övervakas noggrant och när den når 140 grader stapeln bryts ned för att frigöra tjära, ammoniak och nikotin är stapeln revs och återuppbyggdes flera gånger tills temp kommer inte längre nå 110 grader, är stjälkarna avskalade och staplas i en svalare plats 65 grader till ålder för en tid 6 veckor till 6 år. Kiln jäsning: är det den mindre odlaren måste använda om han eller hon vill röka någon gång snart, är ugnen en liten isolerad behållare med en artificiell värmekälla som hjälper till att simulera jäsning är bladen placeras i ugnen med locket stängt värmen och luftfuktighet kontrolleras noggrant temp 100 till 130 grader och 65 till 70% luftfuktighet ugnen är kvar på 24 timmar om dygnet, ugn jäsa varar ca 4 till 6 veckor, den relativa luftfuktigheten måste noggrant bibehållas under denna tid kommer en kort lagringsperiod följer av 4 till 6 veckor eller längre tills bladen kan antingen rullas in cigarrer eller klippa cigarett,pipa eller tuggtobak.
1. FUKTA TOBAKEN:
Du behöver; arom, sprayflaska, plastfolie (plastunderlag)
Blanda aromen med ca 3 dl vatten i en sprayflaska. (OBS! Räcker till ca 1 kilo råtobak). Lägg tobaken och sprid ut den på plastunderlaget. Fukta den utspridda tobaken med sprayflaskan. Samla det till en hög och sprid därefter ut tobaken igen. Fukta åter men observera att tobaken skall vara fuktig och inte blöt. Lägg nu den fuktade tobaken i en plastpåse eller en burk och tillslut den väl.
OBS! Tobak kan mögla vid felhantering av fuktigheten !!!
2. LAGRA:
Du behöver; en burk som kan tätförslutas eller vanlig plastpåse som knyts åt ordentligt
Den fuktade tobaken skall nu lagras. Lämplig lagringstid är 24-48 timmar. Glöm inte att vända på plastpåsen/burken under tiden den lagras. Förvara blandningen svalt under lagringstiden. Prova dig fram till den bästa lagringstiden för smak och styrka som passar just dig.
3. SKÄRA
Du behöver; Malmaskin
Tobaksstrimlorna bör vara 1-2 mm breda för bästa resultat.
4. STOPPA/RULLA:
Du behöver; cigarettrullare
SNUS RECEPT (BYGGER PÅ SNUSSATS):
Till detta behöver du, Färdig torkad och finmald Tobak,
Koksalt (natriumklorid), Natriumkarbonat och
glycerol/propylenglykol. Det går att köpa fördiga påsar
om man önskar.
1.Sätt på Ugnen på 80-90grader (ej över 100grader).Lös upp påse nr:1 (natriumklorid) med 1liter varmt vatten,
börja gärna med lite vatten och öka lite efter hand
(pulvret löser sig lättast och bäst då).
Häll detta i en Hink med tobaken och blanda noga gärna med
elvisp på låg hastighet.
2.Dela upp massan i tvä plastburkar, platta till massan meden sked eller gaffel så att det blir lagom hårt.
Sätt på locken så att dom håller tätt.
ställ burkarna på ett galler i ugnen så att luften kan cirkulera.
Låt dom stå i 24h.
3.Nu tas Burkarna ut och hälls i en hink.Lös upp påse nr:2 (1dl Natriumkarbonat)
med 5dl varmt vatten som du häller over den varma tobaken
och blandar noga med elvisp.
Fördela åter igen massan i plastburkarna.
platta till med en sked/gaffel och förslut locken.
ställ åter in burkarna på gallret i ugnen. Låt dom stå i 12h.
4.Snusmassan har nu varit i ugnen i 36h.Ta ur burkarna ur ugnen och låt tobaks massan svalna.
Denna process kan liknas vid en pastörisering.
5. Nu skall massan hällas i hinken och blandas med påse nr:3
(glycerol/propylenglykol) som du med fördel blandar med
elvispen. Vill du smaksätta ditt snus så är detta en bra
tidpunkt för detta.
-Vill man istället göra sitt Snus på kortare tid så går det attfölja receptet fram till och med punkt3.
men efter att du haft i Natriumkarbonatet och rört om
noga så låter du det i stället svalna för att sedan ta i
Glycerolet och eventuellt önskad smaksats.
Detta tipps är dock inte alla som berättar efter som atthållbarheten kan försämras något. Snuset blir dessutom
lite ljusare brunt än 36timmars snuset.
Tänk dock på att Snuset bör stå till sig minst 5dagarför att uppnå sin riktiga mognad och smak.