Hur odlade man förr??

Som ni förhoppningsvis redan vet så var Tobaksodling ganska vanligt i sverige förr (så att det är inget nytt att odla sin Tobak själv). Men sen kom Tobaksmonopolet och man slutade mer eller mindre med Tobaksodling. 

Tobaks odling på exempelvis Gotland 1700 - 1900-talet
Runt om i Sverige odlades tobak för husbehov och för försäljning till de lokala tobaksbolagen. När monopolet bildades 1915, började odlarna att sälja till dem, eftersom inga andra fick tillverka tobaksprodukter. I Visby fanns under 1700-talet och 1800-talet runt 8 olika tobaksfabriker. Dock ingen senare än 1890-tal. Men man kan ha sålt till fastlandet, Exempelvis Oskarshamn. 

Tobaksodling runt jönköping 1686 - 1915:
Det Fanns sammanlagt sex stycken tobaksfabriker i  Eksjö, sexton i Växjö, åtta i Borås och ett femtiotal i jönköping under denna tidsperiod.

Jag behöver väl knappast nämna Skåne?? 
Skåne lämnar jag utan att nämna alla vet väl att skåne är känt för sin tobak än idag. Men att tobaks odlingen varit stor i övriga sverige 1600-talet tills 1900-talet kan ju vara intressant för den som är lite historia intresserad. Eller för alldel den som tror att tobaks odling är nytt för sverige, eller han/hon som lever med tron att odling av tobak endast förekommit i skåne.


Så här sådde, hanterade och förvarade Alida sina fröer:

Alida förvarade sina fröer i en tygpåse. Var i huset vet vi inte, men troligen i något av uthusen, som höll en lägre inomhustemperatur. Man hade även lite kallare inne i allmänhet, än vad vi har idag, så ett kallskafferi fungerade säkert utmärkt för fröförvaring. När hon i februari/mars tog fram fröna för att så, tog hon några frön och la på en tygnäsduk som hon snörde åt till en liten påse. Den ”påsen” sänkte hon ner i ett glas vatten över en natt. Sedan blandade hon fröna med fin, tunn sand och sådde genom att strö ut fröna i en varmbänk.
Nu mer kan man med fördel förvara sina fröer mycket länge genom att lägga dom i kylen. Vissa flyttar sedan över dom i frysen. Men då måste man vara säker på att dom är helt torra och fuktfria. Annars dödar man dom.
Anpassa din odling efter vad du senare ska ha den till:
Ibland kan det kanske vara bra att veta att man kan odla tobak på flera olika sätt. Jag skulle vilja säga att det knappt finns något fel, Det viktigaste är väl att du odlar på ett sätt som passar dig så bra som möjligt.

Är tanken att du ska odla tobak som du sedan tänker ge dig på att göra Cigarrer så kanske du bör tänka till lite extra innan du planterar ut dina plantor; För att få så fina täckblad som möjligt bör tobaken stå skuggigt (då blir bladen tunnae). Redan under 19.00-talets början var det känt att den bästa Cigarrtobaken odlas i skugga (och på sandiga jordar).
-Jag har valt att koncentrera mig på
"Connecticut shadeleaf" efter som att den tobaken är en av dom bästa för att skapa så fina cigarrer som möjligt.
Många kända cigarrmärken använder sig idag av denna fina tobak, bland de mest kända kan nämnas Macanudo och en hel del av Nat Shermans cigarrer. Tidigare hade även Davidoff connecticut-täckblad på sina cigarrer. På många sätt är connecticuten besläktad med sumatratobaken och kameruntobaken i o.m. att de alla tre används som täckblad. Tyvärr har de också det gemensamt att odlingarna är utsatta för olika former av störningar – som ex.vis urbanisering – som riskerar utrota dessa fina täckblad.