Följ mitt första tobaksodlings år:

Så här ser Tobaksfröer ut (dessa ska kunna bli 25-50 underbara plantor).
Så här ser Tobaksfröer ut 
(dessa ska kunna bli 25-50 underbara plantor).
En påse med frön och skötselråd på Engelska. 
En påse med frön och skötselråd på Engelska
Små plantor från min prov Odling  Så oskyldigt små..
Så oskyldigt små..
Snart dags att plantera om..
Snart dags att plantera om..
-Om planterade i spann..
-Om planterade i spann..
-Börjar bli präktiga plantor..
-Börjar bli präktiga plantor..
Wisconsin SeedLeaf Planta 
Wisconsin SeedLeaf Planta 
Mor Alida Planta
Mor Alida Planta
Small Stalk Black Mammoth planta
Small Stalk Black Mammoth planta
Orinoco Planta 
Orinoco Planta 
Small Stalk Black Mammoth planta, Så härstort är bladet jämfört med min hand och ensnusdosa.. 40-50cm blev bladet innan skördiaf..
Small Stalk Black Mammoth planta, Så här
stort är bladet jämfört med min hand och en
snusdosa.. 40-50cm blev bladet innan skörd
iaf..
Fröer jag valt ut som test:
1. SMALL STALK BLACK MAMMOTH.
2. MOR ALIDA.
3.TENNESSE REDLEAF.
4.ORINOCO.

8/5 Satte jag 8 Small Stalk Black Mammoth frön i en burk av samma typ som lösgodiset ligger i iaffären.

9/5 Satte jag lite fler Small stalk Black Mammoth. Blev lite orolig att jag inte skulle lyckas få fram någon planta som kan bära frö för nästkommande sådder av sorten.. Totalt är nu 17frön av Small stalk i jorden.

14/5 Satte jag ett okänt antal Mor Alida fröer I liknande burk som jag tidigare satt Small Stalk i.

15/5 Satte jag Tennesse Redleaf och Orinoco i samma burk som Mor Alida, Med skillje vägg mellan de olka sorterna.

16/5 Första livstecknet i Small Stalk burken, en ynklig planta tittar upp! Fan va skönt jag som varit rädd att fröerna dött, Jag är nämligen inte känd för att ha gröna fingrar..Men nu vet jag iaf att det finns liv och hopp!! Det tog alltså 8 långa dagar för ett av dessa frön att gro, nu är det bara att vänta och hoppas på fler..

17/5 Första livstecknet i Alida Odlingen, Ett fö har bildat en grodd och fler ser ut att vara på gång. -Det finns alltså stort hopp om att även Alida fröer kommer att finnas till kommande odlingar.. Tänka sig att det bara tog 3dagar innan jag kunde ana liv i denna odling. Helt otroligt..

19/5 Sådde jag fler Small Stalk Black Mammot i min odling nr2. Eftr som att den inte visat minsta tecken på att ta sig än. Jag vill ju så gärna att den här sorten ska ta sig och göra en bra bas i mitt snus. Sen vill jag ju ha fram lite fröer av sorten oxå...

20/5 Tennesse Red Leaf Och Orinoco har börjat gro och Orinoco är massor av groddar, ser nästan ut somm alla deras fröer börjar ta sig. Riktigt roligt att se, men Den sorten ska ju vara lite i starkaste laget.. 

21/5 Gjorde ett försök att flytta över några Orinoco groddar till en annan burk, innan rötterna blir för stora. Kan vara intressant att se om dessa tar sig eller inte. Gör dom det så är väl Grodd tiden den lättaste tiden. Sen kan det nog bli både svårt och pilligt..

24/5 Blev lite orolig när jag upptäckte att mina små plantor nästan kokade av värmen på altanen.. Beslutade mig för att odla en sista burk med lite av alla mina tobakssorter. Jag tog en likadan burk som alla mina andra odlingar är i. täckte botten med grus. Tog ett tjockt lager kompost och sen planterjord upp över. sen vattna jag rikligt och pressade lite. sen hälde jag av det överflödiga vattnet. sen delade jag upprutor, en per sort som jag sedan försökte så lite glest. Inte många frön av varje sort men iaf.

13/6 Nu har mina plantor vuxit till ca 3cm höga och vissa har Blad i samma storlek som mina tumnaglar. 
Efter som att jag fått fram lite mer plantor än jag har plats för inne så planterar jag ut några plantor av sorterna; Havana, Tennesse Red Leaf och Wisconsin Seed Leaf. 

1/7 Planterade om några av mina test plantor i större spann. I botten har jag kanin gödsel och sågspån. Sen fyllde jag på med Planteringsjord som jag sedan vattnade och försiktigt pressade ihop innan jag flyttade över mina plantor. Skulle dock haft grus i botten men det missade jag...

4/7 Planterade jag om några fler tobaksplantor, vissa fick 10L spann och några 5L spann och andra fick tyvärr nöja sig med större krukor än de tidigare haft. Men nu växer inte plantorna lika tätt så att nu bör de bli lite mer fart på dom (hoppas och tror jag)..

12/7 Mina plantor börjar nu få riktigt vackra blad. Många av bladen är lika stora som min hand flata. Min största "Small Stalk Black Mammoth" Har ett blad som mäter 28cm långt och 15cm brett.

11/8 Påbörjade jag min första tobaks skörd. Jag började lite försiktigt att bryta av de första bladen genom att greppa bladet nära stammen och böja ner det tills jag hörde ett "klick" som tyder på att tobaken är mogen. Sen hängde jag upp bladen på tork.

19/8 Skördade jag mer tobaksblad. Den här gången snittade jag mitt strängarna och staplade bladen i små högar som jag sedan plockade igenom varannan dag innan jag slutligen hängde upp bladen på tork.

5/9 Nu är nästan alla mina tobaksblad skördade. Plantorna står som kala pelare, Vissa har börjat få nya "tjuvar" som jag låter sitta kvar för att se om dom kanske kan bli så pass stora att det är värt att spara till tobaksberedning. Ett antal "Small Stalk Black Mammoth" står i full blom medan Min "Alida" planta tyvärr släppt alla sina blommor utom 1. Så att om den inte får nya knoppar så blir det tyvärr inte några fröer att räkna med.. Nå väl en kappsel ger ju faktiskt rätt många frön bara den, sen har jag ju fröer kvar som jag inte satte förra året. Roligt att jag inför nästa år kan sälja eller byta även Small Stalk fröer om någon skulle vara intresserad. Få svenska odlare verkar ju kunna erbjuda ett så pass stort utbud som 5 tobaks varianter till intresserade.

9/9 Malde jag lite "mittnerver" och en stjälk. Har hört om folk som haft problem med detta men min kaffekvarn funkade faktiskt bra till detta. Jag har gjort på följande sätt: Tärnat stjälkarna (smala strimlor som jag sedan skurit av på längden), Torkat dom i en burk som jag ruskat om ibland. Sen malde jag dom över en "sikt" så att bara de finaste silades ur. Sen malde jag igen tills all tobak var i hyfsad storlek.
Eventuellt så ska jag mala allt lite till (är ju lite grövre än mina snussatser brukar vara.
Första Sådden av Tobaksfrö:
Jag började med att ta en plast burk med lock (av samma typ som exempelvis lösgodiset ligger i i affären) Botten på burken täckte jag med lecakulor som jag täckte med toalett papper. Sen strödde jag över med ca3-4cm planterjord (jag använde mig av en billig jordtyp vilket kan straffa sig).Sen klippte jag av två bitar vattenslang ena lite längre som går ner till lecakulorna och den andra kortare som går ner en bit i jorden. Jag blötte jorden så att den var riktigt blöt, lät vattnet sjunka ner i jorden och strödde på mina tobaksfrön. Sen spraya jag försiktigt över med en tunn dimm hinna vatten och stängde locket. Min odling har jag sedan Sprayat ungefär en gång om dagen så att jorden inte verken torkar eller blir för blöt. Jag är försiktig så att jag inte rubbar dom små fröerna. Denna odling tog 8dagar för att visa sitt första livstäcken, En pytteliten planta visade sig, tänk att något så litet kan göra någon så glad!!! (skulle bara fattas att den lilla sötnosen visar sig vara en maskros eller liknande)..     

Min andra sådd av tobaksfrö:
Jag tog en burk med lock och strödde lite jord i botten som jag blötte och satte i små odlings krukor med fuktig jord och ett frö i var kruka. Denna odling gjorde jag enbart för att jag var rädd att odling nr 1 skulle gå åt skogen. Jag är ju inte kännd för att ha gröna fingrar precis..
Nå väl även denna odling sprayar jag med vatten en gång om dagen.


Min tredje sådd av Tobaksfrö:
Jag började med att ta en plast burk med lock (av samma typ som exempelvis lösgodiset ligger i i affären) . Täckte botten med 1-2cm ganska grovt grus. Sen strödde jag över med ca3-4cm planterjord (jag använde mig av en billig jordtyp vilket kan straffa sig). Jag vattnade jorden ordentligt och lät burken stå någon timme. Sen hällde jag av överflödigt vatten och strödde ut mina frö och duschade över dom lite lätt. sen satte jag på locket och sedan dess har jag sprayat över fröna ungefär en gång om dagen utan att spruta omkring dom små kännsliga fröerna.
Reflektioner under odlingens gång (och hur jag gjort med plantorna):

Nu har den provodlingen som jag gjorde 24/5 vuxit om mina andra odlingar. Plantorna är fortfarande små men dom ser pigga ut. Jag har försiktigt tryckt ner plantorna i jorden med hjälp av en tändsticka (så att det ska bli rötter lite längre upp och för att få plantorna lite stadiga). 
Ett hett tipps till nyblivna Tobaks odlare är att köra med kompost under plant jorden, det lönar sig i slutändan. 

Jag har även upptäckt att Small Stalk Black Mammoth fröerna tar betydligt längre tid på sig innan dom visar tecken på att komma upp. Trodde faktiskt dom var döda men nu kan jag ana lite groddar även i deras fack. 
Mor Alida är även dom lite tröga i starten men kommer något fortare än Small Stalk.