Olika sätt att torka tobaken för snus beredning

Att torka sin tobak kräver tid och plats. Men bor man trångt så är det inte kört.
-Du har kanske ett garage eller annan byggnad som du snabbt och enkelt kan få upp tvättlinor i? Om inte fick jag tipset att stapla bladen i högar; vilket jag ibland gör som tillfällig lösning då jag inte riktigt hinner med att hänga upp tobaken. Då krävs det att man dagligen staplar om högarna, så att bladen blir luftade och får en annan plats i högen (bladen mitt i högen byter plats med bladen som ligger i botten och i toppen av högen) för att undvika att förmultning och mögel sätter fart i högen.
Själv låter jag en hög bli 2 högar eller om processen verkar gå för fort 4 högar.
Det blir ju rätt varmt och fuktigt mitt i högarna och det är just dom faktorerna som får fart på så väl mögel och komposterings processen. Skulle inte detta passa dig så har en trevlig hobby odlare beskrivit en torknings metod som passar honom mycket bättre: 


Snus för den som bor trångt:
1. Skördar hela plantan ett par dm över jorden.

2. Hänger hela plantan upp och ner i tre dygn för inbillar mig att den mjuknar något plus att det försvinner lite vatten.

3. Tar bort alla blad och kör dem genom köttkvarnen. Är det stora mittnerver på bladen slår jag lite med en hammare på dessa så att de mosas. Annars kan det bli väldigt tufft att veva kvarnen (Huskvarna nr:10).

4. Moset, blandat med lite salt, sprider jag sedan ut på en plastduk, så tunt lager som möjligt, och torkar luftigt inomhus eller ute. Brukar vara färdigtorkat efter ca en vecka och då kör jag allt i en kaffekvarn för att få ett fint pulver.

5. Stammar slår jag sönder med en hammare. Kan skvätta en del så lägger dem i en tjock svart plastpåse och sedan bankar tills de är mos och fibrer. Fibrerna klipper jag sönder i mindre bitar med en kraftig sax. Torkar detta på samma sätt som bladmoset men blandar inte. Torktid något snabbare än moset. Kör även detta i kaffekvarnen när det torkat.


Sedan kör jag på som vanligt. Blandar i det som ska blandas i och sedan in i ugnen ca 36 timmar på ca 90 grader. Själv kör jag stammar och blad var för sig då jag föredrar snus gjort på stammar men man kan ju blanda också om man nu föredrar det. Har aldrig upplevt att snus gjort på detta sättet skulle smaka grönsaker utan i mitt tycke blir det alldeles utmärkt vardag/bruks-snus. Men ett blad som "torkat grönt" är inte samma sak som ett färsk grönt blad. Att göra snus på gröntorkade blad vet vi ger ett resultat som är skit.

Senaste gången jag gjorde snus gjorde jag dels på mörkbruna färdigtorkade blad och dels på färska enligt ovan. Men sju dagar i veckan föredrar jag smaken från färsksnuset! 
Den totala torktiden för färsksnuset blir ca tio dagar så helt utan torktid är det ju inte heller! 

För den som har små utrymmen att torka sin tobak på tycker jag den här metoden är ett alternativ.
-Har du någon metod att torka din tobak på så tar jag gärna del av din metod och funderar ut ett sätt att förmedla det till folk som kan ha intresse för just din metod eller ditt sätt att göra Snus, Cigaretter, Cigarrer eller Piptobak på så snälla dela med dig bara, det kan alltid hjälpa någon!!