Konsten att odla och göra ditt eget Snus,Detta behöver du ha för att göra ditt snus:


En vanlig snussats 1kg.
En vanlig snussats 1kg.

Rykande färskt snus.
Rykande färskt snus.

Användning: Tobaksplantans
 blad torkas och jäses (svettas). De lindas sedan till cigarrer eller 
skärs sönder till cigaretter, piptobak eller snus.
För att det ska 
bli snus måste man även tillsätta pottaska till de malda tobaksbladen. 
Det är pottaskan som fräter sönder läppen och gör att snuset "biter". 
Dessutom kan man naturligtvis tillsätta smakämnen och kryddor. 
Pottaska låter
 inte särskilt trevligt. Jag vet inte vad namnet kommer av, men det är i
 alla fall det vardagliga namnet på kaliumkarbonat. Den kemiska formeln 
är K2CO3.
 Kalium är en metall som är mycket vanlig i naturen och kaliumsalter är 
en viktig beståndsdel i växternas näring. Pottaska och andra 
kaliumsalter används framför allt inom jordbruket som konstgödsel.
Förr
 i tiden tillverkade man pottaska genom att hälla vatten genom vedaska 
och låta vattnet dusta bort, men nuförtiden tar man fram det på mer 
kemisk väg direkt från kalium.
Pottaska har även använts som tvättmedel och till framställning av såpa och hårdsmält glas.
Vatten, salt och tobak  
Vatten, salt och tobak
Snusets historia: Från början snortade man upp snuset i näsan. Detta tobaksbruk började i Spanien och Frankrike under senare delen av 1500-talet. I Sverige snusar man numera mest under överläppen och amerikaner snusar även under underläppen (!) och i kinden (kinden gäller nog bara tuggtobak).
Tobakssurrogat,
 eller tobaksersättning har används i stället för tobak vid svåra tider 
med tobaksransonering eller råvarubrist. Främst har det varit fråga om 
att man rökt körsbärsblad och kronblad från rosor, antingen rent eller i
 blandningar med riktig tobak. Det låter onekligen lite spännande, men 
jag vet inte hur det smakade och eftersom man så vitt jag vet slutade 
använda dessa ersättningar när det blev goda tider igen så var de nog 
inte särskilt goda.
Under 1:a världskrigets användes även humle vid tillverkning av både snus och röktobak i Sverige.
Någon
 djärv och experimentlysten själ där ute i vårt avlånga land kanske kan 
prova att blanda lite rostad humle i snuset någon gång, för vem vet? I 
öl smakar det i alla fall bra.           

Att "baka" snus med köpt tobak har jag redan gjort och det var inte svårt alls, resultatet blev riktigt bra. Det finns massor av kryddningsvarianter men jag har själv fallit tillbaka till att enbart krydda med lite svartpeppar, blir hur gott som helst. Mer om det senare, först skall vi göra snus.
Detta behövs:
- 1 Kilo tobak.
- 11 deciliter vatten.
- 0,5 hekto salt.
- 50-90 gram pottaska (Kaliumkarbonat eller Natriumbikarbonat Vissa använder Bikarbonat istället och det ska vad jag förstår gå exakt lika bra, Har även hört att bakpulver används men det avråder jag dig från att använda). Vissa använder sedan Glycerol men det hävdar jag är onödigt, ger dock Snuset bättre krambarhet...

Först så skall tobaksbladen finfördelas till ett pulver med lämplig storlek. Jag kommer köra med mixern men även köttkvarn funkar enligt Bengt Sändh. huvusaken är att det blir ett jämnt och lagom grovt pulver.


Blanda tobaksmjölet med vatten och salt. När jag körde dubbel sats kom jag på att en stor hink för murbruk och visp monterad på en borrmaskin funkade perfekt för att blanda ordentligt.


Lägg sedan blandningen i en burk av någon sort, jag har en värmetålig plastburk med lock.


Klassiska receptet är att burken skall stå i 45-50 graders värme i fem hela dygn. Sedan blandar man i kaliumkarbonat och blandar ordentligt, GÖR INTE DETTA INOMHUS! Det luktar otroligt skarpt av tobak. Till sist skall det in i värmen igen och "svettas" i ytterligare ett dygn i 45-50 grader.


Rör om efter svettningen avbrutits och låt svalna.Samma sak gäller här gör detta utomhus! Själv gör jag mitt snus ute i garaget för frugan och barnens skull. Har gjort det inne men barnen sov knappt på nätterna och frugan klagade så på mitt snus. 

Ett av barnen gnällde om lukt bara hon såg snus kartongen stå framme. Vilket faktiskt var lite roligt.

Jag har sett recept med flera olika temperaturer och tider angivna. Det jag själv gjort är < 90 grader i totalt 1,5 dygn. Mycket smidigare än 5 hela dygn med lägre temperatur. Kör ni på det receptet jag la ut på en annan sida här så är jag övertygad om att ni blir nöjda.