Speciellt intressant tobak:

Som en varning till er nybörjare vill jag visa er en bild på en mogen frökappsel som öppnat sig själv. 
Som en varning till er nybörjare vill jag visa er en bild på en mogen frökappsel som öppnat sig själv. 
Tyvärr är bilden upp och ner. Men det förtällerEn inte helt ovanlig Mutation av en N.tabacum blomma.
Tyvärr är bilden upp och ner. Men det förtäller
En inte helt ovanlig Mutation av en N.tabacum blomma.
Under 2018 skulle jag noga följa två tobaksvarianter. Jag startade min odling precis som planerat men strax innan det var dags att plantera ut 2018 års odling så dabbades min mamma av cancer i matstrupen och i samma veva blev min svärfar allt sjukare i en då helt mystisk sjukdom. Som snabbt fick honom att förlora förmågan att gå och ens ta sig ur sängen för egen maskin.
Men något efter planerat så tog jag mig i kragen och lyckades plantera ut mina plantor. Jag ber er om ursäkt att inget blivit som jag tänkt men hoppas att ni förstår. Sorterna jag odlar i år är:
 •  Lockwood (en gammal Burley som ska ha odlats i USA redan 1916).
 • Tofta (En av de absolut äldsta svenska varianterna som odlades 1920-talets skåne fram till 1958 då man övergick till att odla Alida/Åhus tobak i stället).
 • NB#11 ( en Amerikansk variant av okänt ursprung och klass. Som fått sitt namn från det år en kanadensisk odlare började odla sorten). 
 • Small Stalk Black Mammoth (en favorit bland måga snus och tuggtobaks hobbyodlare världen över, jag gillar dock originalet något mer men tycker att den är helt ok).
 • Szamosi Dark (en variant av mörk Ungersk tobak som inte producerar lika mycket nikotin och andra Akaloder som många andra Mörka varianter gör).
 • Little Crittenden (en av de mörka tobaksvarianter som på 1950-talet satte Kentucky på världskartan för sin snus och tuggtobak).
 • Virginia Gold (en variant av ljus tobak som skapades i början av 1950-talet och som sedan dess gjort sig känd som en fin tobak med många fördelar, som sedan fått många efterföljare).
 • Habana#2000 (en tobak som tagits fram för att passa som wrapper och filler på Amerikanska cigarrer som en konkurrent till kubanska. Min erförenhet av denna tobak är inte den bästa men i år går den riktigt bra).
 • Little Yellow (en gammal trotjänare från USA med okänt ursprung och användnings område, men det är en mörk tobak som troligen använts till tuggtobak).
 • Corojo#99 (en modern kubansk hybrid som har många fördear emot den ursprungliga corojo tobaken som pdlades förr med stor variation på kvalitét och avkastning).
 • Corillo#98 (den tobak som oftast återfinns i kubanska cigarrer idag, då främst som filler/binder).
Som ni kanske ser så har jag i vanlig ordning en massa olika varianter i årets odling.
-Men de två varianter som jag tänkt följa är "Lockwood Burley" och den gamla Svenska "Tofta tobaken". Men dessvärre blev det inte riktigt som planerat.