Rektangulär Näverdosa:

   Danmarks rigsvåben 1819-1903. 

   Danmarks rigsvåben 1819-1903. 

Danska Rigsvåben 1918-1947.
Danska Rigsvåben 1918-1947.
Danmarks stora riksvapen. Kom till så sent som 1972 vid körningen av Drottning Margrethes II. Dess grundstruktur kan spåras tillbaka till riksvapnet som upprättades av Frederik VI 1819.
Danmarks stora riksvapen. Kom till så sent som 1972 vid körningen av Drottning Margrethes II. 

Dess grundstruktur kan spåras tillbaka till riksvapnet som upprättades av Frederik VI 1819.


Näverdosan ligger på en tobaks hög. 
Näverdosan ligger på en tobaks hög. 
Den rektangulära näverdosa är tillverkad av press dekorerad näver som målats så att den ser ut att vara tillverkad av någon sorts ädelträ. 
Sidornas mönster gör att den ser ut att  vara flätad. 
Medan locket har en massa krusiduller med en mycket detaljrik dekor föreställande "Danske
Rigsvåbnet". 
Just motivet och det faktum att det är så detaljrikt gör att man med ganska god säkert kan datera dosan åtminstånde till en relativt säker tidsperiod.

Min första tanke var att motivet föreställer
Det Danska Riksvapnet som började användas 1903 av Danska kungen Christian V. 

1918 blev den Danska kungen  även kung över Island. Först då togs den Isländska Faken som syns nere till vänster i vapensköld.

Falken togs bort sedan bort ur vapenskölden 1948.

-Så att även om dosan kan vara senare så är den troligen tillverkad mellan 1918-1948. 

Just denna dosa har ett unikt välbevarat pressat mönster på så väl locket och sidorna kan beror på att den legat många år i en verkstad med trasigt gångjärn och inte åkt upp och ner i en ficka. 

Men efter att ha talat med Joel på digitalt museum så blev jag lite fundersam. 

Dom är nämligen säker på att dom fått sin dosa 1905 sen visade han mig det tidigare Danska Riksvapnet och ondrade om jag inte misstagit den isländska falken för "torrfisk", för er som inte vet vad det är så är väl lutfisk det mest kända exemplet. Jag har matchat lite bilder på min dosa med en bild på Danmarks rigsvåben 1819-1903 och hoppsan, Den Isländska falken syns inte längre till utan i sköldens vänstra hörn sitter nu en lutfisk på tork. 

-Man har troligen först blött näver, pressat i form som ger bävern sitt vackra motiv som sedan dessutom blivit Dekormålat så att det ska likna ädelträ. 




-Efter som att jag till en början var så säker på att det var den Isländska falken som syntes nere till vänster i skölden så har jag valt att lägga ut Danska rikssköldarvför att du som läser detta ska kunna skapa dig en egen uppfattning om vad du ser (och jag gör mitt bästa att beskriva).

Sköldarna är hämtade på en sida som ger villkorslöst godkännande av all  publicering. 

-Annars är copyright något jag brukar försöka vara noggrann med, mest för att undvika onödigt tjafs där fokus flyttas från en sak till en ensam bild.