Varma rätter

Janssons frestelse
Ingredienser:
1,5
kg fast potatis
3 stora gula lökar
2 burkar ansjovisfiléer (à 125 g)
6 dl grädde
2 msk ströbröd
3 msk smör
2 msk smör eller margarin
Skala potatisen och skär den i fina strimlor.
Skala löken, skiva den tunt och fräs den i matfett i en stekpanna.
Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form se till att du får potatis i botten och överst i formen.
Häll hälften av grädden och 2-3 msk av ansjovisspadet i formen. Strö på ströbröd och klicka matfettet över.
Grädda i 200°C, ca 40 min, i nedre delen av ugnen. Späd vid kanten med resten av grädden efter drygt halva tiden.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Kötbullar med skogsdoft
Ingredienser:
3 hg nötfärs
2 hg
fläskfärs
1 stor riven
lök
2 ägg
1 stor riven
rå potatis
½ hg bakad
leverpastej
1 msk
potatismjöl
1 ½ dl vitt
vin
1 msk olja
½ tsk timjan
8 enbär
1 lagerblad
4
vitpepparkorn
4
kryddpepparkorn
2. Sila marinaden och blanda den med färsen och övriga ingredienser till en fin
smet. Rulla till ganska stora köttbullar och stek dem först på hög värme sänk
temperaturen och låt dem eftersteka i smör,
ca 3-5 min tills de är genomstekta
Köttbullar
Det här behövs till ca 60 köttbullar:
6 hg
blandfärs
2 kalla
kokta potatisar
1 stor
hackad gul lök
1 ägg
2 tsk salt
1-1 ½
tsk nymalen svartpeppar
½ dl
vispgrädde
½ dl vatten
2-3 msk
margarin till stekning
Skala och
hacka löken i små tärningar. Mosa potatisen väl.
Lägg
köttfärsen i en bunke. Tillsätt samtliga ingredienser. Blanda väl. Pensla ett
par tallrikar med olja. Rulla ca 1 msk färs till en rund bulle.
Stek
köttbullarna på stark värme ca 5 minuter