Varma rätter

Janssons frestelse        

 

Janssons frestelse

 

Ingredienser:

1,5 kg fast potatis
3 stora gula lökar
2 burkar ansjovisfiléer (à 125 g)
6 dl grädde
2 msk ströbröd
3 msk smör
2 msk smör eller margarin

Skala potatisen och skär den i fina strimlor.

Skala löken, skiva den tunt och fräs den i matfett i en stekpanna.

Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form se till att du får potatis i botten och överst i formen.

Häll hälften av grädden och 2-3 msk av ansjovisspadet i formen. Strö på ströbröd och klicka matfettet över.

Grädda i 200°C, ca 40 min, i nedre delen av ugnen. Späd vid kanten med resten av grädden efter drygt halva tiden.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Kötbullar med skogsdoft

Ingredienser:

3 hg nötfärs

2 hg fläskfärs

1 stor riven lök

2 ägg

1 stor riven rå potatis

½ hg bakad leverpastej

1 msk potatismjöl

 Marinad:

1 ½ dl vitt vin

1 msk olja

½ tsk timjan

8 enbär

1 lagerblad

4 vitpepparkorn

4 kryddpepparkorn

 1. Krossa enbär och pepparkorn i en mortel. Blanda det med övriga ingredienser till marinaden i en kastrull. Hetta upp och låt kallna.
2. Sila marinaden och blanda den med färsen och övriga ingredienser till en fin smet. Rulla till ganska stora köttbullar och stek dem först på hög värme sänk temperaturen och låt dem eftersteka i smör,
ca 3-5 min tills de är genomstekta

 

 

 

Köttbullar

Det här behövs till ca 60 köttbullar:

6 hg blandfärs

2 kalla kokta potatisar

1 stor hackad gul lök

1 ägg

2 tsk salt

1-1   ½ tsk nymalen svartpeppar

½ dl vispgrädde

½ dl vatten

2-3 msk margarin till stekning

Skala och hacka löken i små tärningar. Mosa potatisen väl.

Lägg köttfärsen i en bunke. Tillsätt samtliga ingredienser. Blanda väl. Pensla ett par tallrikar med olja. Rulla ca 1 msk färs till en rund bulle.

Stek köttbullarna på stark värme ca 5 minuter