Grillat

     

Praktiska grilltips: 

Grilla inte för hett. Grunden till ett gott kött är att inte bränna upp fettet som är en enastående smakbärare. 

Låt köttet bli rumsvarmt innan det läggs på grillen. 

Torka av köttet från marinaden innan det grillas. 

Se till att grillgallret är riktigt hett så att inte köttet fastnar. Smörj gärna gallret med lite olja utan att den droppar ner i glöden. 

Skär skåror i kanterna på kotletter och flintastek så kupar de sig inte. 

Höj gallret när tjocka köttbitar och stekar ska grillas eftersom de ska grillas på svagare värme under längre tid. 

Sänk gallret när tunna köttbitar ska grillas eftersom de ska grillas på högre värme under kortare tid. 

Det tar längre tid när det ligger mycket kött på grillgallret samtidigt. 

Använd grilltång eftersom köttet blir torrt om man sticker det, t.ex. med en grillgaffel. 

Vänd köttet när det börjar ”svettas” på ovansidan. 

Tränger rosa köttsaft upp är det grillade köttet rosa inuti. För genomgrillat, fortsätt grilla. 

Fläskkött ska vara genomgrillat. 

Nötkött kan gärna vara rosa i mitten. 

Tryck med grilltången för att känna om köttet är färdigt. Mjukt kött är rått i mitten, ”gungigt” kött är rosa i mitten och hårt kött är genomgrillat. 

För att fläskköttet, t.ex. karrékotletterna är saftiga och möra -  koka dem först några minuter i vatten med krossade pepparkorn, lite salt och ett par lagerblad.