Glöggtilltugg
Whoopies
- Ingredienser
Smet
- 100 g smör eller margarin
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 2 lime
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2 1/2 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl mjölk
Fyllning
- 100 g vit choklad
- 1 dl blåbärssylt
- 300 g philadelphiaost
Så här gör du
- Smet: Sätt ugnen på 175˚C.
- Vispa matfett och socker poröst. Tillsätt ägget. Riv skalet av limen och rör ner i smeten.
- Blanda och rör ner mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker, och till sist mjölken. Lägg gärna smeten i en spritspåse.
- Lägg bakplåtspapper på plåtar och spritsa eller klicka smeten till 60 st kakor (för 30 st hela kakor), stora som 1-kronor.
- Grädda kakorna mitt i ugnen cirka 5 minuter.
- Fyllning: Smält chokladen. Mixa blåbärssylten till puré. Rör ihop osten med chokladen. Blanda sedan ner blåbären. Låt fyllningen bli riktigt kall.
- Bred eller spritsa fyllningen på hälften av kakorna. Lägg samman dem med kakorna utan fyllning. Rulla gärna kanterna i strössel för att göra dem extra färgglada
Garnering
- strössel
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 30 dubbla kakor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Brända mandlar
Klibbiga och fantastiskt goda brända mandlar är kul som småplock efter middagen. Sockret smältes till rätt temperatur tillsammans med mandlarna och rörs hela tiden om med en gaffel. Bryt i små bitar och servera med servetter!
Ingredienser
- 2 dl sötmandel
- 3 dl florsocker
- 1 dl vatten
Så här gör du
Detta är ett recept från Buffé nr 11 2006
- Sätt ugnen på 150°C.
- Bred ut mandlarna i en ugnssäker form. Torka mandlarna i ugnen i 15 minuter. Rör med en trägaffel efter halva tiden.
- Blanda mandlar, florsocker och vatten med en trägaffel i en 2-literskastrull.
- Koka under omrörning på medelvärme (inte varmare för då kan mandlarna bli brända på ett sätt som inte är gott) tills sockret kristalliserar sig, dvs det blir vitt och torrt. Det tar ca 15 minuter. Dra av kastrullen från plattan.
- Höj värmen och ställ tillbaka kastrullen. Sockret ska smälta och bli brunt men inte bränt. När det börjar knäppa - dra kastrullen från värmen men rör fortfarande. Rör så att allt det kristalliserade sockret smälter. Eventuellt behöver du ställa tillbaka kastrullen på plattan någon sekund för att höja temperaturen på smeten.
- Bred ut smeten på ett bakpapper och låt den svalna. Bryt i cirka 20 bitar.
Kryddnötter
Kryddnötter är en härlig nötblandning av cashewnötter och mandel som du kanderar med socker, äggvita, kanel, chili, kajennpeppar och salt. Ett otroligt gott och aptitligt tillbehör på festen!
Ingredienser
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk kajennpeppar
- 1 tsk kanel
- 1/2 dl socker
- 1 tsk salt
- 2 äggvitor
- 2 1/2 dl cashewnötter
- 2 1/2 dl sötmandel
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200°C.
- Blanda chilipulver, kajennpeppar, kanel, socker och salt. Vispa äggvitorna lätt och rör ner kryddorna. Blanda ner cashewnötter och skållade och skalade hela mandlar. Rör om.
- Sprid ut i en långpanna och rosta i ugnen 15-20 minuter. Rör då och då. Ta ut och låt svalna.
Tips
Blanda gärna i lite russin.
Äppelklyftor i smördeg med mandelkesella
Ett enkelt recept på en annorlunda efterrätt med äpple, smördeg och kesella. Du smaksätter äppelklyftor med socker och kanel och serverar dem med en syrlig kräm av kesella, mandelmassa och cittron
Ingredienser
- 2 äpplen (Granny Smith)
- 2 msk rårörsocker
- 1 tsk malen kanel
- 1/2 färsk smördeg (à 250 g)
- 1 ägg
Mandelkesella
- 100 g mandelmassa
- 250 g kesella/kvarg (10 %)
- 1 citron
Så här gör du
- Sätt ugnen på 225˚C.
- Kärna ur och skär varje äpple i 6 klyftor. Lägg klyftorna i en plastpåse, häll i socker och kanel och blanda runt ordentligt så att kanel/sockerblandningen täcker äppelklyftorna.
- Skär smördegen i 2x15 cm långa remsor. Lägg en äppelklyfta på varje remsa och rulla ihop degen. Lägg klyftorna i en ugnssäker form. Pensla med äggulan och strö på kanelblandningen. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
- Mandelkesella: Riv mandelmassan på ett rivjärn. Vänd ner mandelmassan i kesellan. Riv det yttersta skalet på citronen och rör ner i kesellan.
- Servera äpplena med mandelkesellan.

Ädelostbollar
Enkla och supergoda tilltugg, dekorerade med vackra, rostade mandelspån. Passar perfekt till minglet, drinken och glöggen.
Ingredienser
- 150 g riven Kvibille® ädel
- 3 msk Arla Köket Kesella® kvarg
- 50 g rostade mandelspån
- 1 st päron
Gör så här:
Mosa ihop ost och kvarg med en gaffel. Forma små bollar och rulla dem i mandelspån. Skär päronet i små bitar. Sätt ihop päronbitar och ostbollar med tandpetare.