Julgodis

Mozartkulor       
 
 
Mozartkulor    
 

Ingredienser

20 stycken

Tillagningstid: 40 min.

  • 150 g nougat
  • 200 g mandelmassa
  • 225 g mörk choklad

Gör så här

  • Rulla nougaten till små kulor, något mindre än spelkulor. Känns nougaten kladdig kan du torka händerna med hushållspapper mellan varje kula du rullar.
  • Lägg kulorna på en bricka klädd med bakplåtspapper, och låt dem stelna i kylen i 10–15 minuter.
  • Omslut kulorna med mandelmassa och forma till en rund kula.
  • Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Doppa kulorna i chokladen med hjälp av en gaffel och lägg tillbaka på brickan. Låt stelna i kylen och förvara sedan kallt fram
  • till serveringen

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Lingontryffel

ca 70 tryfflar i ischokladformar

250 gr mörk choklad

20 gr smör

1 dl vispgrädde

1/2 dl rårörda lingon

Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och häll i grädden. Värm tills blandningen nästan kokar och ta från plattan.

Låt chokladhacket smälta i grädden. Blanda i lingon och rör till en slät blank smet. Skeda ner tryffelsmeten i ischokladformar och ställ dem i kylskåpet att stelna.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Leilas rocky road

Ingredienser

12 kakor

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %

 2 påsar dumlekola

 2 nävar mini marshmallows

3 dl salta jordnötter

1 dl skalade pistagenötter

Gör så här

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Knäckkola

Recept: Knäckkola

 

Ingredienser

40 st

  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör eller margarin
  • 3 msk hackad sötmandel

Så här gör du

  1. Blanda socker, sirap och grädde i en gryta, gärna plastbelagd. Koka häftigt 15-20 min.
  2. Häll lite av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får smeten koka några min till.
  3. Ta grytan åt sidan och blanda i matfett och mandel.
  4. Häll upp smeten i små knäckformar ställda på en plåt. Låt knäcken kallna.
Tips

Kulprov: När man kokar knäck, kola och karameller är det viktigt att smeten kokat lagom länge för att det färdiga godiset ska bli så bra som man vill. Hemligheten ligger i smetens temperatur. Beroende på hur vid gryta smeten kokas i är det alltid svårt att ange en exakt koktid, ju vidare gryta desto kortare blir koktiden. Enklast är att mäta smeten med en digitaltermometer.

Vid 120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Valrhonafudge

En maffig och tät chokladfudge med underbar choklad- smak som närmar sig tryffel i konsistensen. God även om den görs på annan mörk choklad (70 %).

cirka 40 bitar

2 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

3 dl strösocker

100 g smör

200 g mörk Valrhonachoklad (70 %)

1. Lägg bakplåtspapper i botten på en långpanna, cirka 20 × 30 cm, så att det går upp litet på kanterna.

2. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjock­ bottnad kastrull.

Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har smält.Pensla med en fuktig pensel runt kanten på kastrullen för att ta bort eventuella sockerkristaller.

3. Koka smeten tills temperaturen är 120° (använd en digital kökstermometer) eller håller för ett kulprov. Ta av kastrullen från värmen. Hacka chokladen i bitar och lägg ner den i fudgemassan. Rör kraftigt med en träsked eller vispa med elvisp i 5 minuter eller tills massan börjar tjockna något.

4. Häll massan i formen och släta till den på ytan. Låt svalna helt i rumstemperatur. Förvara svalt i lufttät burk.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 Chokladtryfflar

 Ingredienser:

100 gr blockchoklad

1 msk vispgrädde

1-2 msk rom

Dessutom flagad mörk choklad

Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt grädde och rom.Smörj en flat skål med mandelolja och häll i chokladmassan. Låt den svalna tills den är nästan hård. Rulla massan till små kulor och vänd dem i den flagade chokladen.

Förvara tryfflarna kallt i en burk med tätslutande lock.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Mandelkulor

Ingredienser:

125 gr kokosfett

150 gr flisad mandel

1 ägg

1 ½ dl floorsocker

2 msk kakao

Smält kokosfettet i en gryta och låt det svalna lite. Bred ut den flisade mandeln på en osmord bakplåt och sätt in den i 220 grader i ca 5 minuter. Vispa ihop ägg och socker i en skål. Rör i kakao och häll i kokosfettet lite i taget. Blanda till sist ner den flisade mandeln. Klicka ut konfekten med hjälp av två teskedar på smord aluminiumfolie.

Låt topparna torka innan de läggs i en burk med tätslutande lock.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Hård nougat

Ingredienser:

3 dl socker

2 dl mandel eller nötter

½ tsk bikarbonat

Lägg sockret i en tjockbottnad gryta, värm upp och rör hela tiden om med en träslev. Ta grytan från värmen när sockret har smält och är ljusbrunt och rör i hackad mandel eller nötter. Häll omedelbar nougaten på en oljesmord plåt. En liten stund därefter kan man skära nougaten i små fyrkanter med en kniv som först skall ha doppats i vatten. När nougaten stelnat kan man bryta itu den med handen.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Orangepinnar

Ingredienser:

100 gr pomeransskal

100 gr blockchoklad

Skär pomeransskalen i strimlor. Smält chokladen i vattenbad och lägg strimlorna i chokladen. Ta upp dem med en gaffel och lägg dem på bakplåtspapper. Låt dem torka långsamt.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Paradiskulor

Ingredienser:

300 gr mörk bitterchoklad

1 ¼ dl  grädde

4 tsk cointreau

Rivet skal av 1 apelsin

20 skållade, skalade mandlar

Dessutom:

50 gr hackad mandel

50 gr hackad pistagemandel

Riv chokladen på den grova sidan av ett råkostjärn direkt i grädden som får koka upp i en tjockbottnad gryta. Ta omedelbart grytan från värmen så att grädden inte kokar över. Rör om tills chokladen smält. Låt svalna lite och tillsätt cointreau och rivet apelsinskal. Sätt in chokladmassan i kylen några timmar.

Lägg den skållade, skalade mandeln på en bakplåt och sätt in den 3 minuter i 200 grader. Låt den svalna.

Dela choklad massan i 20 bitar. Stick en mandel i varje bit och forma dem till kulor.

Rulla kulorna i hackad mandel och pistagemandel.

Paradiskulorna skall förvaras i kylskåp.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Romkulor

Ingredienser:

50 gr russin

3 msk rom

100 gr mörk blockchoklad

2 dl florsocker

50 gr kokosfett

Dessutom: 50 gr chokladströssel

Häll kokande vatten över russinen. Låt dem rinna av i en sil och torka dem med en handduk. Hacka russinen fint och lägg dem i en skål. Häll på romen.

Riv chokladen fint i en skål och tillsätt sockret.

Smält kokosfettet och rör ned det i chokladmassan, en matsked åt gången.

När chokladmassan börjar stelna tillsätts russinen. Ställ chokladmassan att svalna i kylskåpet ett par timmar. Dela den i 20 bitar som formas till kulor.

Rulla dem i strössel och låt dem torka på ett svalt ställe.

Förvara kulorna i kylskåp i en burk med lock.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Nötbräck

Ingredienser:

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl strösocker

½ tsk salt

4 dl blandade grovt hackade nötter och frön. T.ex hasselnötter, jordnötter, pistagenötter, pekannötter, cashewnötter, pumpafrön, sesamfrön

2 msk smör

½ tsk bakpulver

Gör så här:

Blanda grädde, sirap, socker och salt i en tjockbottna kastrull. Koka utan lock, rör om då och då. Bräcken är klar när termometern visar 14-150 grader. Det ta ca 20 minuter. Rör ner nötter, smör och bakpulver i smeten. Häll ut den på ett bakplåtspapper och låt den svalna helt. Dela flaket i lagom stora bita med en vass kniv.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Whiskytryffel

Ingredienser:

4 dl vispgrädde

4 dl finhackad mörk choklad

5 cl whisky

Gör så här:

Koka upp grädden i en kastrull. Ta bort den från värmen och rör ner chokladen. Rör tillsallt är smält. Blanda ner whiskyn. Häll över smeten och ställ kallt över natten. Forma smeten nästa dag till kulor med hjälp av två skedar. Rulla kulorna  florsocker eller kakao. Lägg i pappersformar.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

       

Farmors julgröt

1 liter standardmjölk

50 – 75 gr smör

1 ½ dl rundkorniga risgryn

½ tsk salt

3 msk socker

25 sötmandlar, skållade och malda

Smält smöret i en tjockbottnad gryta, slå på mjölken och låt den koka upp, rör ner socker och salt och smaka av. Tillsätt risgrynen,

rör om. Låt det hettas upp och ställ sedan in grytan i ugnen (150 grader) på galler på botten.

Täck med lock eller folie och låt gröten koka färdig i ugnen. Tar ca 1 timme och en kvart. Efter 30 min rör man om litet.

Det räcker med denna omrörning och en när gröten är färdig.

Blanda till sist ner den malda mandeln.