Kryddor
Kryddboken
Mat i sig själv är ganska så smaklös.
För att få olika saker att passa ihop så tillsätter man kryddor för att få en
enhet i det som Du stoppar i Din mun. Även för att förhöja smaken som redan
finns i Dina råvaror kan Du tillsätta lite smakförstärkare. Att testa sig fram
är det bästa sättet, alla har vi så olika tycke för smak - som bekant! För att
guida Dig rätt i djungeln av kryddor har vi sammanställt lite information om de
vanligaste kryddorna som finns i ett kök.
Anis
Pimpinella anisum
Ettårig ört som för fruktens skull odlas i mellan och sydeuropa. Frukten
innehåller frön som ger kryddan anis som användes i bl.a. bröd. Pressar man
fröna och tar tillvara på oljan används denna till anisettlikör som är en vit
likör. Har en smak som påminner om lakrits.
Basilika
Ocimum basilicum
Basilika passar till de flesta olika typer av mat och framför allt till tomat
och pastarätter. Används även som smaksättning i likörer.
Cayennepeppar
Capsicum fastigtatum eller Capsicum frutescens
Stark krydda som används till fisk, skaldjur, dressingar, äggrätter såser och
stuvningar. Mycket HET!
Citronmeliss
Melissa officinalis
Kallas även Hjärtans fröjd och har tidigare används som läkemedel mot bl.a.
trötthet och för att sänka blodtrycket. Citronmelissen används med fördel till
fisk och kyckling och i desserter som innehåller frukter. Citronmelissen
används i likörer. Färska blad kan torkas och användas i te.
Curry
Är en blandning av olika kryddor och skiljer sig från varandra beroende på i
vilken region i Indien de är blandade i. Som huvudingrediens kan man hitta
gurkmejan som ger den karakteristiska färgen. I övrigt ingår oftast koriander,
ingefära, peppar, kanel och spiskummin. Om curry fräses i matfett så förstärks
aromen.
Dragon
Artemesia dracunculus
Kommer ursprungligen från Ryssland och Sibirien. Används som krydda i t.ex.
senap eller vinäger och även vanlig i bearnaisesås. Använd gärna till både kokt
och stekt fisk, till kyckling, gris-, nöt- och lammkött. Använd dock med
försiktighet eftersom smaken är en smula dominant.
Fänkål
Foeniculum vulgare
Används främst som krydda i bröd och till fiskrätter samt även i likörer och
brännvin. Smaken påminner något om anis.
Garam Masala
Är en blandning av kryddor och används till de flesta rätter såsom kött, fisk,
ägg- och grönsaksrätter ris och grytor. Kan med fördel användas som krydda till
wokad mat. Blandningen som härstammar från Indien och innehåller vanligtvis
kardemumma, muskot, svartpeppar, nejlikor samt spiskummin.
Gurkmeja
Curcuma longa
Kommer från Asiens tropiska delar. Den torkade rotstocken innehåller det gula
färgämnet curcumin och ger indisk curry dess gula färg. Används främst som
färgsättning i ris, stuvningar och soppor.
Ingefära
Zingiber officinale
Kommer från roten till en Asiatisk liljeväxt och används främst i bakning
(pepparkakor), till fläsk, på filmjölk samt i orientaliska
kryddblandningar.
Isop
Hyssopus officinalis
Gammal krydd- och medicinalväxt. Smaken är dominant och passar till mustig mat
såsom lamm, rådjur, ren och hare.
Kanel
Cinnamomum ceylanicum
Detta träd härstammar ursprungligen från Ceylon. Trädets gulbruna bark torkas
och används sedan som kryddan kanel i matlagningen. Främst här i Sverige
använder vi den i bakning och drycker samt på risgrynsgröten till jul. Även i
blandade kryddsorter, t.ex. curry, ingår kanel som ingrediens.
Kardemumma
Elettaria cardemomun
Detta är en kryddört som ursprungligen kommer från Indien. I Sverige
använder vi den vanligen i bakverk, glögg, desserter och liknande. I arabländerna
använder man kryddan som smaksättning i kaffe. I det asiatiska och då främst
det indiska köket ingår kardemumma i de flesta kryddblandningar, exempelvis
curry.
Koriander
Coriandrum sativum
Odlas numera i hela Europa och används förutom i matlagning även till likörer
samt parfymer.
Passar till färsrätter samt även äppelkakor och brödbak. Även fisk- och
skaldjursrätter får en bra smak med koriander.
Kummin
Carum Carvi
Tidigare använd som medicinalväxt men används numera i brödbak (brödkummin)
samt som brännvinskrydda. Passar även i kålrätter och gulascher.
Kyndel
Satureja hortensis
Kryddväxt från Medelhavsområdet. Passar bäst att krydda bönrätter med men även
korvar.
Körvel
Myrrhis odorata
Har en svag lakritssmak och används till fisk, ägg- och grönsaksrätter samt i
soppor. Danskarna har en speciell soppa - Körvelsoppa som jag tyvärr ännu inte
har recept på.
Lagerblad
Laurus nobilis
Finns i Medelhavsländerna men ska inte blandas ihop med Nerium
Oleander som är dödligt giftig och växer i samma område. Som tur är finns
ingen risk att vi äter fel här i Sverige men som turist bör Du hoppa över att
plocka med Dig lagerblad från Sydeuropa!!!
De torkade bladen används tillsätts i kokningen för korv, fisk, gulasch och
tunga. I sillinläggningar och även inläggningar av gurkor kan lagerbladen
användas.
Lavendel
Lavandula officinalis
Odlas i länderna kring Medelhavet men även i Sverige som exempelvis häckväxter.
Ur blomman kan man utvinna lavendelolja som är vanlig vid parfymtillverkning.
Främst odlas lavendel för dess karakteristiska doft men går bra att använda som
krydda till bl.a. hare, älg samt rådjur. Baka med torkade blommor, ger en
vacker effekt till kaffet!
Malört
Artemisia absinthium
Odlas i sverige men hör hemma i västra delen av Asien. Med malört kryddar man
brännvin samt vermouth. I större mängder är malörten giftig men inte i de
kvantiteter som ingår i ovanstående
Mejram
Origanum majorana
Används med fördel i ärtsoppan, i grönsaks- och potatisrätter samt till lamm.
Muskot
Myristica fragrans
Finns framför allt i tropikerna. Från muskotträdet används dels muskotnöten
dels den röda frömanteln vilken kallas för muskotblomma. Muskotblomman används
mest vid inläggningar och har en ganska mild smak medan själva muskotnöten
används i potatismoset, till makaroner samt vissa pajer.
Mynta
Mentha
Detta är ett stort släkte där det finns många sorter. Bl a Åkermynta,
Ädelmynta, Pepparmynta samt Krusmynta. Mynta kan användas till lamm och andra
kötträtter samt i desserter och som te. Av mynta gör man även likör.
Nejlika
Eugenia caryophyllata
Detta är ett närmare 12 meter högt träd från vilken man utvinner kryddnejlikan
som det egentligen kallas. Kryddnejlika kan man använda hela i inläggningar,
glögg och till skinkkoket. Som krossad passar den bäst i pepparkakor och övriga
bakverk, korv och blodpudding samt till fläskkött.
Oregano
Origanum vulgare
Används vanligast på pizzan men är lika god i kött och färsrätter, till lamm-
och tomaträtter samt på pasta. Kan även användas tillsammans med basilika. Den
färska oreganon, som i Sverige även går under namnet Kungsmynta, har otroligt
vackra blommor och kallas därav ofta för Bergens fröjd. Blommorna kan man lägga
i en vanlig flaska med vinäger för att stimulera smaklökarna men även ge ett
vackert blickfång.
Paprika
Capsicum annuum
Får inte fräsas eller brynas. Ger både en vacker färg samt en god smak. Passar
utmärkt till äggrätter, gulasch, soppor och grytor. För enkelhetens skull gör
man bäst i att tillsätta paprika i matlagningen utrörd i lite vätska.
Rosmarin
Rosmarinus officinalis
Detta är en buske som förr användes som medicinalväxt. Numera används den, med
en smula försiktighet då den är ganska kraftig i smaken, till lamm, fågel,
potatis- och kålrätter. Passar bra till grillat kött men akta så att den inte
bränns av lågor, den utvecklar då en amoniakliknande smak
Saffran
Crocus sativus
Används både för smaken och för färgens skull i både bakverk och annan
matlagning. I ris, såser, grytor, orientaliska rätter samt saffransbullar är
det vanligen så att man tillsätter saffran.
Saffran kommer från märkena i en krokus. Varje blomma har 3 märken och för att
få ett kilo saffran krävs 70.000 blommor. Det gör att det är bland de dyraste
kryddorna på marknaden. Ett vanligt trick för att göra märkena tyngre - och
därigenom tjäna mer pengar - är att låta de suga upp honung eller olja. I
Romarriket framställdes ett honungspiller med saffran och myrra som gavs vid
leversjukdomar. Från 1500-talets Sverige blandades saffran in i mediciner mot
magsjukdomar.
Salt
Dess kemiska betäckning är Natriumklorid och utvinns ur naturen. Det är ett
villkor för vår existens och dessutom använder man det i matlagningen för att
ta fram och förstärka smaker. Doseras med försiktighet eftersom stor sälta gör
maten oangenäm att äta.
Salvia
Salvia officinalis
Eftersom detta är bland de äldsta läke- och kryddväxterna som kunde bota fler
krämpor än någon annan medicinalväxt fick den namnet salvia efter latinets
salvare som betyder bota och rädda. Numera använder vi salvia i matlagningen
till kalkon, skinka, kalv, lamm och gärna fisk. Varför inte också till tomat
eller som extra piff på en kopp te?
Spiskummin
Cuminum cyminum
Ingår gärna i orientaliska kryddblandningar samt även som smaksättning i bla
ostar. Krydda gärna vanlig köttfärssås med spiskummin för en extra effekt.
Svartpeppar
Pipera´ceae nigrum
Här använder man sig av de omogna, brungråa, torkade frukterna från
växten.Dosera med måtta eftersom peppar är en ganska dominerande krydda. Passar
till det mesta för att förhöja smakupplevelsen och ingår i många
kryddblandningar.
Tandoori
Är en kryddblandning från Indien. Beroende på var i Indien man befinner sig kan
innehållet skilja sig men främst innehåller den ett rött färgämne. Övriga
ingredienser kan vara koriander, salt, kanel, spiskummin, svartpeppar,
ingefära, muskot och selleri. Passar utmärkt till kött men även till rätter med
tomatsåser.
Timjan
Thymus vulgaris
Kommer från en buske som sträcker sig 2 meter upp i luften och har starkt
doftande blad.
Vanilj
Vani´lla planifo´lia
Det är själva frukten som är ca 20 cm lång som man använder sig av från denna
slingerväxt. När frukten har gulnat plockar man den för att sedan doppas i
kokande vatten och sedan låter man den torka. Vaniljen passar bäst till
desserter samt smakämne för bakning och glass.
Vitlök
Allium sativum
En både älskad och hatad krydda till maten som trots att den funnits mycket
länge inte varit så populär i Sverige förrän på senare år. Bör ingå som krydda
i maten, färsk. Man kan hacka, krossa eller pressa klyftorna. Steker man
vitlöken för varmt blir smaken besk, därför är det bättre att tillsätta
vitlöken mot slutet även för att få ut det mesta av aromen. Vitlöken kan
användas till det mesta - man försöker ibland även smaksätta glass - huka er
vampyrer!