Fromage
Apelsinfromage
Det här behövs för ca 4-6 port:
2 ägg
1/2-1 dl socker
skal av 1 apelsin
saft av 2 apelsiner
5 blad gelatin
3 dl vispgrädde
Garnering:
1 apelsin
blå druvor
citronmeliss
Gör så här:
1. Riv skalet av 1 tvättad apelsin. Pressa saften ur 2 apelsiner. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med socker tills det är pösigt.
3. Vispa vitorna och grädden, var för sig, till hårt skum.
4. Krama ur gelatinet och smält det på svag värme under omrörning. Blanda ner det under omrörning i äggsmeten tillsammans med fruktskal och saft. Blanda sedan i grädden och till sist vitorna försiktigt. Blanda väl.
5. Häll smeten i en lämplig form, sköljd med kallt vatten. Ställ fromagen att stelna i kylen ett par timmar. Stjälp upp och garnera.
Tips!
Om fromagen är svår att stjälpa upp, kan formen doppas hastigt i hett vatten.
Smaklig måltid!
Apelsinfromage 6 - 8 personer
1 st blodapelsin
2 st apelsiner blonda, gärna ekologiska
5 st gelatinblad
3 st ägg
2 st äggulor
1,5 dl strösocker
1,5 dl grädde
Garnering apelsinskivor mörk choklad hyvlad
Tillagning
6 - 8 personer
2–3 timmar i kylskåp
1. Pressa saften ur blodapelsinen. Tvätta en av apelsinerna och finriv skalet. Pressa sedan så mycket juice ur båda apelsinerna att det blir 1 dl tillsammans med blodapelsinsaften.
2. Blötlägg gelatinbladen 10 minuter.
3. Vispa ägg, äggulor och socker till en pösig smet. Rör ner apelsinsaft och skal.
4. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme. Ös över några skedar äggsmet och blanda med gelatinet. Rör sedan ner detta i resten av äggsmeten.
5. Vispa grädden ganska fast och vänd ner den i smeten. Häll upp i glas eller formar och ställ kallt minst 2 timmar.
6. Garnera med apelsinskivor och mörk choklad.