Tårtor

       

Chokladtårta med tryffel

Ingredienser

15-20 bitar

150 g smör

3 dl strösocker

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 dl vetemjöl

Tryffel:

1 1/2 dl vispgrädde

2 msk smör

200 g mörk choklad

1/2 dl rostade pinjekärnor

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget

och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre

delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från

plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan, strö över

pinjekärnorna. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Skär i smala bitar

 

 

Jordgubbstårta

1 l jordgubbar

1 dl aprikossylt eller puré som värms till en slät smet ca 37 grader

3 dl lätt vispad grädde

Tårtbotten:

300 gr mandelmassa

3 ägg

1 dl grovt hackad sötmandel

Riv mandelmassan, blanda med äggen. Skålla mandeln, skala grovhacka

och blanda med smeten. Lägg smörpapper i en pajform med löstagbar

botten så att pappret går upp 2 cm över sidorna. Grädda i ugn på 200

grader i 20-25 minuter. Låt tårtbotten svalna, skiva jordgubbarna tunt och

täck  hela tårtan i två, tre lager. Häll på den fingervarma aprikos sylten

och fördela över hela tårtan.

Ställ i kylen 1 timma. Serveras med  lättvispad grädde och garnera med

citronmeliss och färska jordgubbar.