Cheesecake

       

Cheesecake

75 gr smör

8 digestivekex

1/2 tsk kanel

Fyllning:

1 stort ell 2 små ägg

1 dl socker

1 pkt philadelphia  cream cheese

1 tsk vanillinsocker eller 1 tsk rivet skal av citron1 dl crème fraiche

Garnering frukt eller bär

Lägg smöret i en mikrosäker pajform. Täck över och sätt in i ugnen på full

effekt i 2 min. Krossa kexen. Sätt till smör och kanel och blanda till en deg.

Tryck ut den i formen och mikra på full effekt i ca 4 min.. Vänd formen

efter halva tiden. Blanda ägg,  socker, ost och smaktillsats till en smet. Häll

den i pajformen och fortsätt att mikra på full effekt ca 6 min. Vänd formen

efter halva tiden.

Rör om crème fraichen så att den blir flytande och bre den över fyllningen

i formen. Mikra på full effekt 2-3 min.

Låt kakan kallna.

 

 

 

Apelsin- och pepparkakscheesecake

Ingredienser

30 pepparkakor

100 g margarin eller smör

FYLLNING:

200 g philadelphia ost

1 ½ dl socker

3 ägg

1 msk finrivet apelsinskal

2 msk pressad apelsinsaft

TOPPING:

2 dl crème fraiche

1/2-1 dl florsocker

1 apelsin

pepparkakor

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält matfettet och låt det svalna lite. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör ner matfettet i pepparkakssmulorna. Bred ut det i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i 10 minuter.
3. Blanda ihop ost och socker. Rör ner ett ägg i taget och till sist apelsinskal - saft. Bred ut smeten på pepparkaksbotten. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda ca 30 minuter. Låt kakan kallna.
4. Rör ihop crème fraiche och florsocker. Bred ut detta på kakan och garnera med apelsinskal och pepparkakssmulor.

 

 

 

Jordgubbs cheesecake

15 digestivekex

125 g smör (eller margarin)

FYLLNING

400 g philadelphia ost

2 ägg

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 l jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C. Blanda ingredienserna till bottnen i matberedare.
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i
diameter. Grädda i 8-10 minuter.
Rör osten mjuk. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ihop ost och
äggblandning med vaniljsockret.

Häll detta i formen och grädda ca 15 minuter. Kakan ska
fortfarande vara lite dallrig när du tar ut den. Låt den svalna,
ställ i kylen.

Dela jordgubbarna och lägg dem på tårtan strax före servering.