Cheesecake
Cheesecake
75 gr smör
8 digestivekex
1/2 tsk kanel
Fyllning:
1 stort ell 2 små ägg
1 dl socker
1 pkt philadelphia cream cheese
1 tsk vanillinsocker eller 1 tsk rivet skal av citron1 dl crème fraiche
Garnering frukt eller bär
Lägg smöret i en mikrosäker pajform. Täck över och sätt in i ugnen på full
effekt i 2 min. Krossa kexen. Sätt till smör och kanel och blanda till en deg.
Tryck ut den i formen och mikra på full effekt i ca 4 min.. Vänd formen
efter halva tiden. Blanda ägg, socker, ost och smaktillsats till en smet. Häll
den i pajformen och fortsätt att mikra på full effekt ca 6 min. Vänd formen
efter halva tiden.
Rör om crème fraichen så att den blir flytande och bre den över fyllningen
i formen. Mikra på full effekt 2-3 min.
Låt kakan kallna.
Apelsin- och pepparkakscheesecake
Ingredienser
30 pepparkakor
100 g margarin eller smör
FYLLNING:
200 g philadelphia ost
1 ½ dl socker
3 ägg
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinsaft
TOPPING:
2 dl crème fraiche
1/2-1 dl florsocker
1 apelsin
pepparkakor
Gör så här
1.
Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält matfettet och låt det svalna lite. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör
ner matfettet i pepparkakssmulorna. Bred ut det i en rund form med löstagbar
kant, ca 24 cm i diameter. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i 10
minuter.
3. Blanda ihop ost och socker. Rör ner ett ägg i taget och till sist
apelsinskal - saft. Bred ut smeten på pepparkaksbotten. Ställ in formen mitt i
ugnen och grädda ca 30 minuter. Låt kakan kallna.
4. Rör ihop crème fraiche och florsocker. Bred ut detta på kakan och garnera
med apelsinskal och pepparkakssmulor.
Jordgubbs cheesecake
15 digestivekex
125 g smör (eller margarin)
FYLLNING
400 g philadelphia ost
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 l jordgubbar
Gör så här
Sätt
ugnen på 200°C. Blanda ingredienserna till bottnen i
matberedare.
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i
diameter. Grädda i 8-10 minuter.
Rör osten mjuk. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ihop ost och
äggblandning med vaniljsockret.
Häll detta i formen och grädda ca 15 minuter. Kakan ska
fortfarande vara lite dallrig när du tar ut den. Låt den svalna,
ställ i kylen.
Dela jordgubbarna och lägg dem på tårtan strax före servering.