Trifle

downstairs at 165    






Ladda upp bild i ditt fotoalbum

       

Mrs Bridges Trifle

En stående söndags efterrätt hos köksfolket – den gjordes vanligen på kakrester, sylt och vaniljkräm. Det var viktigt att man smaksatte med sherry.

Så här gör man en enkel och dekorativ trifle.  Skär sockerkakan i skivor, bred hallon eller jordgubbssylt på skivorna och lägg samman dem två och två som en dubbelmacka. Fukta kakan med sherry.  Häll vaniljkräm över och garnera med djupfrysta bär och hackad sötmandel.

Ett annat sätt är att i en stor skål varva sockerkaksskivor, sylt och bär. Stänk lite sherry mellan varven.

Häll över vaniljkräm och peta mellan skivorna så krämen rinner ner. Garnera med bär och eventuellt lite vispgrädde.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 Champagne sorbet 6-8 personer

 

Den här efterrätten är en av höjdpunkterna i Mrs Bridges kokbok.

Champagne sorbet serverades nämligen då kung Edward VII var på middag hos familjen Bellamy.

4 dl vatten, 11/2 dl socker, saften av 2 citroner och 1 apelsin, ½ liter champagne, 2 äggvitor, 1 dl florsocker.

Blanda vatten och socker i en kastrull. Koka upp så att sockret smälter, låt sockerlagen smälta.

Pressa citronerna och apelsinerna. Blanda saften med den kalla sockerlagen. Häll i vinet. Sätt in skålen övertäckt med folie i frysen ca 2 timmar. Blandningen skall vara lätt frusen.

Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ner sockret lite i sänder. Rör ner massan  i den halvfrusna vinblandningen. Vispa kraftigt. Låt sorbeten stå i frysen ytterligare 1-2 timmar. Se till att formen är övertäckt. Vispa flera gånger under tiden så att massan blir lätt och fluffig. Skeda upp sorbeten i kalla glas och häll ett par skedar vin i varje glas och servera genast. Garnera med mandarinklyftor eller apelsinskivor.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Choklad- och blåbärstrifle

          

Choklad- och blåbärstrifle 8 portioner

 

Himmelriket i en skål borde man kalla den här desserten som är en variant på trifle, en klassisk brittisk efterrätt. Kladdkaka varvas med fluffig grädde, krämig chokladmousse och söta blåbär innan hela härligheten toppas med chokladtryffel.

Kladdkaka: 

100 g smör 

2 st ägg 

3 dl strösocker  

1,5 dl vetemjöl 

1,5 dl kakao 

2 tsk vaniljsocker 

 

Chokladtryffel:

 

200 gr mörk choklad 

1,5 dl vispgrädde

1 msk honung

 

Till servering:

 

3,5 dl vispgrädde

4 dl blåbär

0,5 dl blåbärslikör eller liknande

 

Tillagning  

 

Kladdkaka:

 

1)Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, cirka 18x24 centimeter, med bakplåtspapper.

2)Smält smöret till kakan. Vispa ihop äggen lätt tillsammans med sockret.

3)Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret.

4)Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. All kladdkaka kommer inte att gå åt till desserten.

CHOKLADTRYFFEL:

1)Hacka chokladen till tryffeln grovt.
 

2)Koka upp vispgrädden (1 1/2 deciliter) tillsammans med honungen i en liten kastrull. När grädden börjar bubbla drar du kastrullen från värmen och tillsätter snabbt chokladen. Rör tills chokladen smält och tryffeln är jämn och blank.

 

3)Häll över tryffeln i en bunke, täck med plastfolie och låt svalna helt i rumstemperatur. Det tar cirka 2 timmar.

 

4) Vispa 2 deciliter av vispgrädden till serveringen ganska löst och låt den stå i rumstemperatur i cirka
30 minuter. Grädden ska du sedan blanda ner i chokladtryffeln för att göra en chokladmousse, och det är viktigt att den inte är för kall eftersom det då finns risk att moussen skär sig.

 

 5)Spara 1/2 deciliter av chokladtryffeln till dekor och vänd sedan ner vispgrädden i resten av tryffeln. Vänd ihop till en fluffig mousse. Vispa resten av grädden till serveringen fluffig

 

Bryt kladdkakan i bitar och lägg en tredjedel i botten av en skål. Stänk över lite av likören och strö över en tredjedel av blåbären. Klicka över en dela av chokladtryffeln och vispgrädden. Fortsätt att varva. Avsluta med att slå över blåbär och ringla över den sparade chokladtryffeln

 

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hallontrifle 

 

    

Antal portioner: 4
Ingredienser

1 st rulltårta med hallonsylt
4 msk sherry
2 dl marsansås
1 näve hallon, färska
2 dl vispgrädde
en näve hasselnötter
25 g mjölkchoklad
Jordgubbsgelé1.5 dl jordgubbssaft
1 påse snabbgelatin 

Gör så här

1. Jorgubbsgelé Blanda 1,5 dl outspädd jordgubbssaft med en påse snabbgelatin.

2. Trifle Skär rulltårtan i skivor och lägg en skiva i botten på ett genomskinligt cylinderformat glas, häll 1 msk sherry över varje bit.

3. Lägg några hallon på varje bit och slå jordgubbsblandningen över.

4. Ställ in glasen i kylskåpet och låt stå i ca 1 timme eller tills gelén har stelnat.

5. Blanda marsansåsen enligt anvisningarna på förpackningen och vispa grädden lätt.

6. Häll marsansåsen och sedan grädden över den stelnade gelén.

7. Garnera med hackad choklad och hackade nötter.

8. Servera när det passar!                

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________