Färs

Kåldolmar
               
    
Antal portioner: 6
Ingredienser

Kåldolmar800 G blandfärs
1 st vitkålshuvud eller savoykål eller spetskål
1 st gul lök
smör till stekning
1 st kokt kall potatis eller motsvarande mängd mos
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 st ägg
4 msk kikkomansoja
2 msk ljus sirap
2 msk konc. Kalvfond
2 msk smält smör
1 msk farinsocker
Salt
peppar
Sås6 dl skysås
2 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
Till servering potatismos eller pressad potatis
pressgurka
Rårörda lingon 

 

Gör så här

1. Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten cirka 15 minuter.

2. Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad.

3. Skär bort de hårda mittnerverna och lägg dem åt sidan så länge.

4. Lägg upp bladen på en skärbräda.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Skala och finhacka löken, finhacka kålresterna.

7. Fräs gyllenbrunt i lite smör.

8. Mosa potatisen med en gaffel.

9. Blanda mjölken och ströbrödet med potatismoset och den frästa lök- och kålblandningen.

10. Låt stå och svälla cirka 10 minuter.

11. Blanda smeten med färsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden.

12. Salta och peppra.

13. Rör om hastigt till en smidig smet.

14. Provstek eventuellt en liten klick for att smaka av kryddningen.

15. Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till fina, täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form.

16. Pensla med smör, peppra och pudra över en nypa salt samt farinsockret.

17. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills de fått fin färg runtom.

18. Tillsätt därefter skysåsen och kryddorna.

19. Sänk värmen till 150 grader.

20. Bräsera ytterligare i 30–40 minuter och ös flitigt med skyn.

21. Servera kåldolmarna rykande heta.               

 

Mannerstöms pannbiff med lök

Klassisk svensk pannbiff enligt Leif Mannerströms recept. Serveras med potatis och pressgurka. Recept från boken Matglädje hela livet.

 

Ingredienser

300 g nötfärs
300 g blandfärs
2 st medelstora gula lökar
smör och olja till stekning
3 st potatisar, kokta
1 dl gräddmjölk (0.5 dl mjölk, 0.5 dl grädde)
1 st ägg
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk kikkomansoja
Salt
peppar
2 st stora gula lökar
smör till stekning
en nypa socker
stekt eller kokt potatis
Pressgurka
Skysås    

 

Gör så här

1. Skala de medelstora lökarna.

2. Riv en av lökarna, den andra hackar du fint och bryner i smör.

3. Mosa potatisarna med en gaffel.

4. Blanda gräddmjölken, ägget, den rivna och den frästa löken, potatisen, ströbrödet och vattnet i en bunke.

5. Ställ åt sidan och låt svälla en stund.

6. Blanda smeten med färsen, kalvfond och soja.

7. Salta och peppra och blanda noga ihop till en jämn smet.

8. Provstek en bit för att smaka av kryddningen.

9. Ställ smeten åt sidan.

10. Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor.

11. Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och ställ åt sidan.

12. Forma fyra stora pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4–5 minuter på varje sida.

13. Fräs samtidigt löken en gång till och lägg den sedan i ett tjockt lager ovanpå den färdigstekta biffen.   

 

 

Kålpudding

Kålpudding är ju så smarrigt, ett enkelt måste så här års. /Johan Jureskog

 

Antal portioner: 4
Ingredienser

1 st vitkålshuvud
500 g fläskfärs
1 dl grädde
100 g grötris (kokt i mjölk och 2 kalvbuljongtärningar)
0.5 dl kallt vatten
1 st gul lök (finhackad)
3 msk ströbröd
5 st ansjovis
1 msk sirap
kryddpeppar, mald
salt
peppar
smör                 
          
Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skär bort roten på vitkålen skär ner huvudet i små tärningar.

3. Lägg en klick smör i en panna och fräs kålen.

4. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt en skvätt sirap men se upp så det inte bränner fast.

5. Lägg färs i en bunke och rör ihop med ansjovis, grädde, ris och kryddpeppar.

6. Mjukstek löken, tillsätt den, ströbröd och kallt vatten. Jobba ihop färsen och krydda med salt och peppar.

7. Rör ned en tredjedel av den varma kålen från pannan i färsen och varva sen färs och resten av kålen i en ugnsform.

8. Toppa med kål och ett par smörklickar.

9. Sätt in formen i ugnen 20 - 25 minuter.

10. Servera kålpuddingen med lingon och eventuellt kokt potatis

 

 

 

Lasagne bolognese, Per Morbergs recept

Lasagne till middag! Per Morbergs krämiga lasagne bolognese med bechamelsås och köttfärssås.

per morbergs lasagne bolognese recept    

Färdigt på: 1h 30 min
Ingredienser

Köttfärssås500 g köttfärs eller högrev att mala
100 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk
1 burk passerade tomater (400-500 g)
1 dl tomatpuré
4 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk smör
salt
svartpeppar
100 g prästost att riva
10 st lasagneplattor (gröna)
Bechamel

7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)
peppar
salt

 

Gör så här

1. Köttfärssås
Mal köttet om du väljer att göra det själv.

2. Skär sidfläsket och chapinjonerna fint.

3. Finhacka vitlöken.

4. Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.

5. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.

6. Avsluta med att ha i tomatpurén.

7. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.

8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

9. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.

10. Bechamelsås
Värm upp grädde och mjölk.

11. Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.

12. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.

13. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.

14. Slå i resten och vispa om.

15. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.

16. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

17. Lasagne
Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.

18. Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs.

19. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.

20. Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader.

 

 

Spaghetti bolognese

Spagetti med köttfärssås är en klassiker som alltid går hem. Receptet räcker till 4-6 portioner.

    

Färdigt på: 40 min
Ingredienser

1 dl gul lök, finhackad
1 dl rotselleri, finhackad
1 dl champinjoner, finhackade
4 st vitlöksklyftor, mortlade eller pressade
600 g blandfärs eller nötfärs
3 msk rökt fläsk eller panchetta, finhackat
150 g tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 burk hela plommontomater
1 krm torkad oregano eller 2 stjälkar färsk oregano
1 krm torkad basilika eller 4-5 grovt hackade färska basilikablad
1 krm chilipulver
salt
vitpeppar
2 msk olivolja
500 g spaghetti     

 

Gör så här

1. Fräs panchettan i lite olivolja i 1-2 minuter i en stor gryta på medelvärme.

2. Lägg i en matsked olivolja tillsammans med 1/3 av vitlöken, den gula löken, rotsellerin och champinjonerna och fräs på låg värme i ca 5-6 minuter, salta och peppra.

3. Samtidigt så fräser du resterande 2/3 av vitlöken i en stekpanna med lite olivolja i ca 30 sekunder.

4. Addera det malda köttet i stekpannan och stek torr på medelvärme.

5. Addera tomatpurén till köttet och stek ytterligare i ca 2 minuter, rör hela tiden så inte det bränner fast.

6. Lägg över köttet i grytan med grönsakerna och addera tomatkrossen, plommontomaterna och kryddorna.

7. Salta och peppra rejält och koka upp. Låt sjuda i ca 15-20 minuter.

8. Under tiden som såsen sjuder så kokar du upp tre liter vatten med ca 1-2 msk salt.

9. Koka pastan al dente så den är klar samtidigt som såsen.

10. Häll av pastan och häll tillbaks den i grytan som den kokat i.

11. Häll 2/3 av såsen över pastan och blanda rejält.

12. Servera pastan i djupa tallrikar och klick ut den sista tredjedelen av såsen på toppen av pastan.  

 

 

Köttfärspaj med purjo

Köttfärssås och pasta – en klassiker. Köttfärssåsen är också utmärkt som fyllning i en paj. Värt att pröva.

Foto: TV4

Antal portioner: 6
Ingredienser

150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/4 dl kallt vatten
Fyllning:
350 g blandfärs
1 st purjolök, skivad
2 msk tomatpuré
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl persilja, hackad
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 tärning buljong, smulad
3 dl riven ost
1 st ägg till pensling
salt och peppar
smör                 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°. Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Tillsätt vatten, arbeta ihop degen, lägg den kallt 1 timme. Bryn färsen väl och smula den.

2. Bryn sen purjolöken, blanda alla ingredienser till fyllningen.

3. Kavla ut degen, klä pajform och nagga botten. Spar deg till remsor. Förgrädda pajskalet 10 min.

4. Slå i fyllningen. Lägg remsor över, pensla med ägg. Grädda klart 20 min          

 

 

Baconlindad köttfärslimpa med kantarellsås        

Baconlindad köttfärslimpa med kantarellsås

    

               

Ingredienser

400 gram 
1,5 dl  n                        
0,5 dl 
1 st 
200 gram 
2 msk 
1,5 msk 
150 gram 

Kantarellsås
2 dl 
1 msk 
1 krm 
2 msk 
2 msk 

Tillagning

1, Sätt ugnen på 150°. Blanda ordentligt ihop vatten och ströbröd och låt svälla i cirka 5 minuter. Tillsätt ströbröd och vatten blandningen med färsen och ägget.
2. Strimla vitkålen och fräs i matfett. Blanda med färsen och smaksätt med fond.
4. Forma till en limpa och klä den med bacon i en ugnsfast form.
5. Blanda grädde med gelé, kantarellfond och svartpeppar. Slå blandningen i formen tillsammans med limpan och grädda i ugnen i cirka 35 minuter.
6. Häll vätskan från formen i en kastrull och red den med majsstärkelse, utrörd i lite vatten. 

  

       

Babootie med sötsyrlig chutney

Babootie med sötsyrlig chutney är en spännande färsrätt. Vitlök, russin och kajennpeppar ger färsen delikata smakkombinationer. Babootien serveras med en tomat- och äppelchutney.

Ingredienser  4 portioner

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 msk smör till stekning

1 tsk strösocker

600 g blandfärs

1/2 tsk kajennpeppar

1 dl russin

2 tsk salt

1 dl flagad mandel att strö på

Äggstanning

2 dl mjölk

2 ägg

2 tsk curry

1/2 tsk salt

1 krm peppar

 

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

1.    Sätt ugnen på 175°C.

2.    Skala och hacka lök och vitlök.

3.    Smält smör i en stekpanna. Lägg i löken och strö över sockret. Stek tills löken är mjuk och gyllenbrun.

4.    Blanda den stekta löken med färs, kajennpeppar, russin och salt.

5.    Fördela och tryck ut färsen i en liten ugnssäker form, ca 20 cm i diameter (för 4 port).

6.    Äggstanning: Blanda mjölk, ägg och curry. Vispa lätt. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen över färsen.

7.    Tillaga i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Strö på mandeln efter halva tiden. Serveras tillsammans med Tomat- och äppelchutney.

 

Bolognese

Klassisk italiensk bolognese med nötfärs, vitlök, selleri, rött vin och krossade tomater. Servera din bolognese med färsk kokt pasta och toppa med riven parmesan. En riktigt läcker vardagsrätt.

Ingredienser  4 portioner

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 selleristjälkar

2 msk olivolja

400 g nötfärs

2 hönsbuljongtärningar

3 msk tomatpuré

2 burkar krossade tomater (à 400 g)

2 dl rött vin eller vatten

2 lagerblad

1 tsk timjan

1 tsk socker

1 1/2 tsk salt

1/2 tsk peppar

 

Så här gör du

1.    Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och hacka sellerin. Fräs lök, vitlök och selleri i olja ca 3 minuter. Lägg i köttfärsen och stek under omrörning tills den är jämnt grynig.

2.    Smula ner buljongtärningarna, tillsätt tomatpuré och fräs under omrörning ca 1 minut. Blanda i krossade tomater, vin eller vatten, lagerblad och timjan.

3.    Koka upp under omrörning. Sjud såsen under lock ca 30 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. Servera med pasta.

 

Dansk hackebiff med spegelägg

Dansk hackebiff med spegelägg är en kryddig och lyxig varmrätt direkt från grannlandet Danmark! Schalottenlök, öl och tabasco är några av ingredienserna som ger biffen kraftfulla smaker. Servera med grönt och en kyld öl.

Ingredienser  6 portioner

600 g nöt- eller blandfärs

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 tsk tabasco

1/2 dl chilisås

1/2 dl grädde

3/4 dl öl

salt

svartpeppar

6 ägg

 

Så här gör du

1.    Skala och hacka lök och vitlök. Blanda allt utom äggen till en smidig färs. Stek ett smakprov och smaka av kryddningen. Kyl färsen i ca 10 minuter.

2.    Forma 6 stora biffar (för 6 port) och stek dem sakta i matfett på medelvärme. Håll dem varma.

3.    Stek äggen i matfett i en stekpanna eller plättlagg - inte för varmt. Pudra lite paprikapulver på äggen.

4.    Lägg ett ägg på varje biff och servera dem nystekta med lite gott grönt till. Öl och den "lille" - åtminstone om man är dansk.

 

Falska Wallenbergare

Falska Wallenbergare går snabbt att tillaga och är förbluffande smakrika. Dijonsenapen ger biffarna sötsalt kryddning. Servera Wallenbergarna med pressad potatis och nyriven pepparrot.

Ingredienser  4 portioner

1 kg mager fläskfärs

6 äggulor

2 msk ljus dijonsenap (rågade)

4 dl vispgrädde

salt och peppar

smör eller margarin

nyriven pepparrot (till serveringen)

 

Så här gör du

1.    Blanda färsen med äggulor och senap. Tillsätt grädden lite i sänder. Krydda. Stek ett smakprov och stäm av kryddningen.

2.    Forma små biffar och stek dem långsamt i matfett på medelvärme. De pöser upp under stekningen och ska inte plattas till. Lägg upp dem på fat och håll dem varma på lägsta värme i ugnen eller på en spisplatta.

3.    Servera biffarna nystekta, då är de som godast. Kokt pressad potatis eller hemgjort potatismos passar till. Gröna ärter och nyriven pepparrot är gott som tillbehör.

 

Färsbiffar i gräddig tomatsås

Färsbiffar i gräddig tomatsås är härliga köttfärsbiffar i en krämig sås av tomater, grädde och soja. Biffarna tillagas på under 30 minuter och representerar husmanskosten när den är som allra bäst.

Ingredienser  4 portioner

400 g köttfärs

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 1/2 msk potatismjöl

1 dl mjölk

1 burk krossade tomater (à 400 g)

1 dl mellangrädde

1 tsk soja

smör till stekning

Till servering

basilika eller persilja

hackad rödlök

oliver

pasta, couscous eller potatis

 

Så här gör du

1.    Blanda färsen med salt, peppar, potatismjöl och mjölk. Forma till stora biffar, 1 per portion.

2.    Stek biffarna i smör i en stekpanna i ca 5 minuter.

3.    Häll av vätskan från tomaterna och blanda med grädde och soja. Häll tomatblandningen runt biffarna i pannan. Låt dem puttra i 3-4 minuter.

4.    Till servering: Servera med hackad basilika eller persilja, hackad rödlök och oliver. Kokt pasta, couscous eller potatis är gott till.

 

Färsiga oxrulader

De här färsiga oxruladerna med ett annorlunda inslag av hackad ansjovis, är en utmärkt vardagsrätt och känns lyxig med den gräddiga såsen, inlagd gurka och bandpasta.

Ingredienser  4 portioner

·         1 liten gul lök

·         smör eller margarin till stekning

·         ca 3/4 burk ansjovisfilé (à 125 g)

·         2 msk hackad persilja

·         500 g nötfärs

·         1/2 tsk salt

·         1/2 tsk nymalen vitpeppar

Sås

·         2 dl vatten eller vatten och vitt vin

·         1 dl mellangrädde

·         1 1/2 msk ansjovisspad

·         1 msk soja

·         1 lagerblad

·         4 kryddpepparkorn

·         ca 3/4 msk majsstärkelse (Maizena)

Till servering

·         potatis eller bandpasta

·         inlagd gurka

Så här gör du

1.    Börja med fyllningen. Skala och hacka löken. Fräs den i lite matfett tills den är mjuk. Hacka ansjovis och tillsätt den samt persiljan. Låt svalna.

2.    Blanda färsen med salt och peppar. Dela färsen i 8 bitar (för 4 port). Forma varje bit till en rund platta, lägg fyllning i mitten av varje platta, vik upp färsen runt fyllningen och forma till biffar.

3.    Stek biffarna i brynt matfett i en stekpanna 3-4 minuter per sida. Ta upp dem.

4.    Sås: Koka upp ingredienserna till såsen. Red av med majsstärkelse och lägg ner ruladerna att puttra några minuter.

5.    Till servering: Bjud med potatis, inlagd gurka och sallad. Eller prova med bandpasta i stället för potatis.

 

 

 

Köttfärssås osso buco

Köttfärssås osso buco är en vällagad sås som kommer att sätta guldkant på din pastarätt. Såsen innehåller en mix av rotselleri, morot och lök och får koka upp med balsamvinäger och kalvfond.

Ingredienser 4 portioner

ca 150 g rotselleri

2 morötter

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

500 g nötfärs

olja till stekning

1 förp passerade tomater (à 500 g)

1 msk konc kalvfond

1 msk balsamvinäger

ca 1 dl vatten

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

 

Till servering

pasta av tagliatelletyp

1 dl grovriven parmesanost

1 dl finhackad persilja

rivet skal från 1 citron

 

Så här gör du

1.    Skala och grovhacka rotselleri, morot, lök och vitlök. Mixa allt hastigt i matberedaren.

2.    Bryn färsen i en stor kastrull med ett par matskedar olja. Bryn ev i omgångar så att inte färsen börjar "koka". Finfördela färsen med en visp eller en gaffel. Tillsätt grönsakshacket och låt allt fräsa ihop ett par minuter.

3.    Tillsätt tomatkross, kalvfond, vinäger och vatten. Sänk värmen något och sjud i ca 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

4.    Till servering: Servera tillsammans med nykokt tagliatelle. Strö över hyvlad parmesanost, finhackad persilja och rivet citronskal, eller vänd ner det i pastan strax före servering.

 

Pannbiff med paprika- och tomatsås

Klassiska pannbiffar som serveras med bulgur och en tomat- och paprikasås till. Pannbiffarna bryns först i stekpanna för att få färg och lagas sedan klart i ugn. En färgrik rätt som ger både ögat och smaksinnet sitt.

Ingredienser  4 portioner

ca 500 g blandfärs

1 tsk salt

2 krm peppar

1 1/2 msk maizena majsstärkelse

1 dl vatten

1 msk smör eller margarin

4 port bulgur eller annat gryn

1 rödlök

1 röd paprika

1 grön paprika

2 tomater

1 msk olja

2 msk tomatpuré

1 1/2 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

salt och peppar

 

Så här gör du

1.    Sätt ugnen på 175˚C.

2.    Blanda färsen med salt, peppar, majsstärkelse och vatten. Forma till stora portionsbiffar.

3.    Bryn biffarna i matfettet i en stekpanna tills de får fin färg. Stek klart mitt i ugnen ca 10 minuter.

4.    Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.

5.    Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikorna tärningar. Tärna tomaterna.

6.    Stek löken mjuk i oljan. Rör ner paprikan och fräs några minuter. Tillsätt tomaterna, tomatpurén, vattnet och buljongtärningen, låt puttra ca 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.

7.    Servera biffarna med bulgur och paprika- och tomatsås.

 

Porterrulader

Porterrulader är ihoprullade lövbiffar med smak av timjan och schalottenlök som serveras med en sås av portvin, grädde och kraftig oxbuljong. Porterruladerna tillagas på under 45 minuter.

Ingredienser  4 portioner

600 g lövbiff (600 g motsvarar 8 skivor)

2 krm grovmalen svartpeppar

1 tsk timjan

150 g rimmat sidfläsk

tandpetare

salt

2 schalottenlökar

1 flaska porter (à 33 cl)

2 dl kraftig oxbuljong (tärning/fond + vatten)

8 hela svartpepparkorn

8 hela kryddpepparkorn

2 lagerblad

1 dl vispgrädde

1/2 dl portvin

1 tsk socker eller honung

1 msk arrowrot

 

Så här gör du

1.    Hacka sidfläsket fint och blanda med svartpeppar och timjan. Fördela fläsket på lövbiffen, rulla ihop och fäst med tandpetare. Salta lite.

2.    Skala och hacka schalottenlöken. Stek ruladerna väl runt om tillsammans med löken.

3.    Tillsätt porter och buljong, svart- och kryddpeppar, och lagerblad.

4.    Låt sjuda i 15 minuter. Ta upp ruladerna och låt koka ihop tills ca 1 dl vätska återstår (för 4 port).

5.    Tillsätt grädde och portvin. Koka upp. Smaksätt med salt och socker eller honung.

6.    Red såsen med arrowrot utrört i lite vatten, låt såsen koka upp. Sila av såsen.

 

Shepherd's pie

En Sheperd´s pie som smakar precis som från Engelska landsbygden! Worcestersås och tabasco ger pajen goda smaker som kompletterar potatismoset med cheddarost fint. Varmrätten smakar bäst tillsammans med en krispig sallad och öl!

Ingredienser  4 portioner

Potatismos

1 kg potatis

2 dl matlagningsgrädde

1 äggula

50 g smör

2 dl finstrimlad purjolök

200 g riven cheddarost

salt och peppar

 

Färs

450 g köttfärs (gärna fläsk- eller lammfärs)

2 msk worchestersås

1 msk soja (kinesisk)

ett par droppar tabasco

salt och peppar

1 ägg

1 msk olivolja (till formen)

 

Så här gör du

1.    Potatismos: Skala och skiva potatisen. Koka den i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk. Sila av vattnet och låt potatisen stå och ånga av en stund. Mosa eller pressa potatisen.

2.    Vispa ner grädden, äggulan, smöret, purjolöken och hälften av osten. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

3.    Sätt ugnen på 225°C.

4.    Färs: Blanda samtliga ingredienser till färsen. Krydda med salt och peppar. Smörj en pajform eller liknande med olivolja.

5.    Fyll den sedan med färsen. Jämna till färsen med en stekspade så att den blir kompakt och täcker formen. Baka färsen i ugnen på mellersta falsen i ca 15 minuter.

6.    Ta ut formen, täck med moset och resterande ost och baka i ugnen i ytterligare 20-25 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.

7.    Låt svalna ett par minuter före servering. Skär upp i bitar och servera gärna med en fräsch grönsallad.

 

 

Snabba färsrutor med medelhavsfyllning

Aptitliga färsrutor med underbar fyllning av kapris, dijonsenap, fetaost och timjan. Känn doften av Medelhavet när du tillagar dessa delikata färsrutor. Servera med en ljummen pastasallad och njut.

Ingredienser  4 portioner

400 g kalv-, nöt- eller blandfärs

1/2 gul lök

2 msk dijonsenap

2 msk kapris

100 g fetaost

1 tsk timjan

2 msk japansk soja

1 dl vatten, vitt vin eller matlagningsgrädde

smör

svartpeppar

 

Så här gör du

1.    Knåda ihop färsen och lägg den mellan 2 stora bitar plastfolie. Platta ut färsen till en stor, tunn fyrkant (ca 30 x 25 cm). Ta bort plasten, dela färsen i 4 lika bitar (för 4 port).

2.    Skala och finhacka löken. Bre senap på varje färsbit, men lämna 1 cm runtom. Fördela lök, kapris och grovriven eller smulad fetaost ovanpå senapen. Strö över timjan.

3.    Vik ihop varje färsruta och tryck till kanterna, så att inte fyllningen läcker ut under stekningen. Krydda med peppar.

4.    Stek färsrutorna i smör 2-3 minuter på varje sida tills köttet är genomstekt.

5.    Häll på soja och vatten, vin eller grädde mot slutet och låt biffarna småkoka i skyn någon minut.

6.    Servera färsrutorna med skyn och gärna en ljummen pastasallad med körsbärstomater, oliver och färsk basilika.

 

Lammfärsbullar med sesam

Lite orientinspirerade är dessa köttbullar av lammfärs krydddade med ingefära, kanel och honung rullade i sesamfrö. En kall yoghurts-och myntasås serveras till.

 

Det här behövs:

 

2 schalottenlökar

2 klyftor vitlök

½ msk olivolja

500 gr lammfärs

2 dl ströbröd

1 ägg

1 msk vatten

1 krm mald ingefära

1 krm mald kanel

1 krm svartpeppar

1 tsk salt

1 tsk honung

1 ½ dl sesamfrö

 

Sås:

 

6 dl mild naturell yoghurt

½ tsk salt

½ tsk finhackad färsk mynta

1 tsk rivet citronskal

 

Gör så här:

 

1.    Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök ca 3 minuter. Låt det svalna.

2.    Blanda i en bunke den stekta avsvalnande löken med färs, ströbröd, ägg och vatten. Blanda om ordentligt och tillsätt ingefärs, kanel, peppar, salt och honung.

3.    Rulla små bullar ca 40 st. Rulla dem i sesamfrö och lägg dem i en smord ugnsäker form. Stek dem i ugn i ca 20 minuter.

4.    Sås: Låt yoghurt rinna av genom ett kaffefilter ca 20 minuter tills 3 dl återstår. Blanda med salt, finhackad mynta och rivet citronskal. Låt såsen stå kallt ca 30 minuter före servering.