Lamm

       

Lammytterfilé med rödvinssås och mandelpotatispuré

Ingredienser (2 personer)

300 g lammytterfilé
smör att steka i
salt och peppar
2 tsk lätt stött rosépeppar

Rödvinssås:
2 schalottenlökar
smör att steka i
1 1/2 msk socker
1/2 tsk torkad timjan
2 dl rött vin
1/2 dl vatten
2 msk smör
salt
1 - 2 msk vatten

sallad
timjan

Mandelpotatispuré:
500 g mandelpotatis
1/2 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
2 - 3 msk olivolja
salt och peppar
2 msk finhackad gräslök

Gör så här:
Stek lammytterfilén runt om i smör. Salta och peppra. Ta upp köttet och lägg det åt sidan. Strö på rosépeppar.
Rödvinssås: Hacka och stek löken i smöret tills den blir glansig. Strö på sockret och låt det smälta. Tillsätt timjan och rosmarin och låt alltsammans fräsa i någon minut. Tillsätt rödvin och vatten. Koka såsen och reducera den till hälften. Sila såsen, släng lök och kryddor. Häll såsen i en kastrull och tillsätt 2 msk smör. Vispa. Smaka av med salt och eventuellt lite mer socker. Om såsen är tjock eller skär sig ? späd med 1-2 msk vatten. Skär lammytterfilén i 4 bitar och värm den i åsen. Servera lammytterfilén i 4 bitar och värm den i såsen.
Garnera med timjan.

Mandelpotatispurén. Koka potatisen med skalet på. Skala den sedan och mosa den med en stöt. Tillsätt mjölk, grädde, olivolja, salt, peppar och gräslök. Blanda väl och smaka. Purén ska smaka mycket olivolja

 

 

 

Rosastekt lammytterfilé med örtkryddade ugnsbakade grönsaker

Ingredienser

4 port

500 g lammytterfilé
Arla smör-&rapsolja
salt och svartpeppar

Till servering:
750 g små potatisar t ex delikatesspotatis
8-10 vitlöksklyftor
250 g cocktailtomater
ca 20 kvistar färsk timjan
1 1/2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
3 msk Arla smör-&rapsolja
2 dl Arla Köket crème fraiche gourmet karljohan, timjan, citron



Gör så här

Sätt ugnen på 200º. Tvätta potatisen. Skala vitlöksklyftorna. Lägg potatis, vitlöksklyftor, tomater och timjankvistar i en ugnssäker form. Salta och peppra. Ringla över smör-&rapsolja och ställ in i mitten av ugnen. Bryn filén i smör-&rapsolja, salta och peppra. Lägg filén ovanpå grönsakerna och stek färdigt i ugnen till köttets innertemperatur är 60º, ca 15 min. Ta ut köttet, vira in det i smörpapper och låt vila tills grönsakerna är klara, ca 20 min. Värm crème fraiche. Skiva köttet och servera med crème fraiche och grönsaker

 

Örtbakad lammstek med vitlökscrème och parmesan

 

Lammstek som rullas i örter innan den åker in i ugnen. Vitlöken hamnar för sig i en crème. Strö grova parmesanflagor över. Servera gärna med potatissallad.

Ingredienser

1 kruka timjan     

1 kruka bladpersilja     

800 g lammstek provencale

2 msk smör eller margarin

8 tomater     

salt och peppar

2 dl flagnad parmesanost     

Vitlökscrème

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150˚C.
  2. Hacka timjan och persilja grovt. Bryn lammsteken i matfettet. Rulla den i örterna och lägg den i en långpanna. Dela tomaterna i halvor och lägg vid sidan av lammsteken. Krydda tomaterna med salt och peppar.
  3. Sätt in lammsteken mitt i ugnen ca 1 timme eller tills innertemperaturen är ca 60˚C.
  4. Crème: Skala och skiva vitlöken. Stek den i olivoljan tills den blir ljusbrun. Låt vitlöken svalna, mixa den sedan med crème fraiche, smaksätt med salt och peppar.
  5. Skiva lammsteken tunt, lägg skivorna på ett fat. Ringla på lite av vitlökscrèmen och strö på parmesanosten. Servera resten av vitlökscrèmen till.

 

 

 

Lammstek med rosmarin och vitlök (italiensk)

 

    

Antal portioner: 6
Ingredienser

Lammstek1-1.5 kg benfri lammstek
3 st vitlöksklyftor
Marinad till lammstek3 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
3 dl köttbuljong
0.5 dl olivolja
3 st vitlöksklyftor, lätt krossade
1 kruka färsk, hackad rosmarin, eller 3 msk torkad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar 

 

Gör så här

1. Lammstek
Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.

2. Lägg lammsteken i en kraftig plastpåse och häll i marinaden. Tillslut påsen ordentligt och se till att marinaden täcker hela lammsteken. Marinera i kylskåp några timmar, helst över natten. Vänd gärna påsen några gånger under marineringstiden.

3. Sätt ugnen på 200°.

4. Dela de hela vitlöksklyftorna i bitar. Lägg steken i en långpanna, skär skåror i köttet och stick in vitlöksbitarna i skårorna. Sätt in en köttermometer i steken. Sila marinaden och häll 2 dl av vätskan i botten på långpannan.

5. Stek i ugnen tills köttermometern visar 70°, ca 1–1.5 timme. Ös köttet lite då och då.

6. Låt steken vila under aluminiumfolie i 20 minuter.

7. Skär lammsteken i skivor och servera. Gott till buffé, till exempel till påsk     

 

 

Örtkryddad lammstek med chèvre

1 1/2 kg urbenad lammstek     

2 msk olivolja     

3 vitlöksklyftor  

några kvistar färsk rosmarin eller torkad rosmarin (några kvistar motsvarar ca 1 msk torkad)

några kvistar färsk salvia eller torkad salvia (några kvistar motsvarar ca 1 msk torkad)

300 g chèvre (fransk getost)

1 krm havssalt     ´

1 krm svartpeppar     

Potatis

små fina potatisar     

1 msk olivolja     

1 msk grovsalt     

1/2 kruka färsk rosmarin     

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Örtkryddad lammstek med chèvre: Gnid in steken med olivolja. Skala och skär vitlöksklyftorna i smala strimlor. Stick med en vass kniv i steken och peta in vitlöksbitarna. Gnid in med salt, peppar och rosmarin.
  3. Lägg in osten i mitten av steken och bind ihop med steksnöre eller ännu hellre ett nät.
  4. Sätt in steken mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme. Om du använder stektermometer ska innertemperaturen visa 65-70°C beroende på om du vill ha den rosa eller genomstekt.
  5. Linda in köttet i smörpapper och låt det ligga och vila ca 30 minuter före servering.
  6. Potatis: Ugnsrosta den tvättade och torkade potatisen, med olivolja, salt och rosmarinskvistar på i ca 40 minuter i en ugnssäker form.

 

Provensalskt lamm 6 – 8 personer

Tid för tillagning ca 2 timmar varav 45 + 45 min i ugnen (175 grader)

1 lårstek ca 2 kg

Salt, peppar

3 vitlöksklyftor

1 kg potatis

½ hönsbuljong

4 msk smör

2 msk finklippt persilja

Skär bort köttet vid underbenets nedre del så att benet kan användas som handtag vid uppskärningen. Drag bort den yttersta hinnan på fettsidan och skär bort eventuella stämplar.

1 Gnid in lammsteken med salt och peppar. Skär 2 av vitlöksklyftorna i strimlor och stoppa in dessa vid benet

2. Skala och hyvla potatisen. Lägg skivorna på en smord ugnspanna, pressa den resterande vitlöken över. Häll på  så pass mycket buljong att potatisen blir fuktig. Krydda med salt och peppar. Strö klippt persilja över.

3. Lägg lammsteken över potatisen och bred ca 3 mskmatfett    över den. Sätt in panna i ugnen på 175 grader och låt den steka i 45 minuter. Sätt gärna i en köttermometer i den köttigaste delen.

4. Häll över mer buljong eller vatten om potatisen ser torr ut. Låt steken stå inne ytterligare 45 minuter i ugnen. Innertemperaturen skall var 82 grader eller tills den fått en brun knaprig yta och potatisen är gyllenbrun och mjuk.

5.Bjud lammsteken uppskuren på skärbräda.

6.Gott att servera till :grönsallad, mintgelé

 

 

 

Lammstek med örtfyllning 4-6 portioner

1,5 – 2k lammstek

Fyllning:

1 krossad vitlöksklyfta

1 dl finhackad persilja

1 dl finhackad gräslök

100 gr smör

2 tsk salt, vitpeppar

Sky:

2-3 dl hett vatten

1-2 tsk arrowrots eller potatismjöl + vatten

Skär ur benet. Rör ihop fyllningen och bred 2/3 på snittytan av köttet. Bind ihop steken med krympt bomullssnöre. Bred resten av fyllningen över köttet.

Stek köttet på galler i 175 grader i ca 1 ½ timme.

Ta ut steken. Håll den varm.

Skär upp köttet i lagom tjocka skivor. Servera med gräddbakad potatis

Gräddbakad potatis

10-12 medelstora potatisar

½ purjolök

1 ½ tsk salt, svartpeppar

1-2 vitlöksklyftor

3 dl kaffegrädde

Varva potatis och strimlad purjolök. Krydda mellan varven. Blanda krossad vitlök med grädde och slå den över potatisen. Grädda den i ugnen i ca 45 minuter

 

 

 

Lammgryta från Istanbul 8 personer

1 1/2 kilo lammbog eller rygg

2 tsk svartpeppar

2 msk margarin

6 lökar

2 dl tomatpuré + 9 dl vatten

1 msk salt

1 msk mejram

2 lagerblad

4 krossade vitlöksklyftor

2 1/2 dl vita bönor (5 dl blötlagda)

6 morötter

1 citron

6 potatisar

2 paprikor

Lägg de vita bönorna att svälla över natten i 1/2 liter vatten och 1/2 tsk salt.. Peppra och bryn köttet i omgångar.

Grovhacka löken och fräs den på lägre värme

Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt tomatpuré, vatten, kryddorna, vita bönor, skivade morötter och citronen halverad och tunnskivad. Lägg på lock och sjud i 45 minuter. Tillsätt potatisen och paprikan i bitar. Sjud ytterligare 30 minuter

  

Gotländsk Lammgryta 12 portioner

2 ½ - 3kg lammbringa eller lammrygg

100 gr smör

1 msk salt

½ tsk vitpeppar

8-10 dl vatten, buljong, bönspad

2 stk vitpepparkorn

1 lagerblad

3-4 gula lökar i klyftor

200 gr rotselleri i tärningar

300 gr morötter i bitar

2 burkar gröna i bitar eller brytbitar

1 dl vetemjöl + vatten

Skär köttet i bitar. Bryn dem i omgångar i en stekpanna och lägg över dem i en gryta. Vispa ur pannan med varmt vatten efter varje stekning och slå skyn över köttet. Salta och krydda.

Låt köttet puttra på svag värme i ca 1 timme.

Låt lök, selleri och morötter koka de sista 30 minuterna och bönorna utan spad de sista 10 minuterna.

Red av såsen med vetemjöl utrört i kallt vatten och koka ytterligare några minuter. Servera grytan överströdd med hackad persilja.

Servera med kokt potatis.

 

 

 

Lammkotletter 4 personer

8 dubbla lammkotletter

Smör

Färsk eller stött rosmarin

Salt

Peppar

Citronsaft

Sås:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olja

1 msk smör

250 gr champinjoner

Salt, peppar

1 burk tomater

1.Börja med såsen. Skala och hacka löken. Låt den fräsa några minuter tillsammans med den pressade vitlöken utan att det tar färg

2.Rensa, skölj och skär champinjonerna i skivor och bryn dem tillsammans med lökfräset. Krydda och tillsätt tomaterna. Låt såsen sjuda 5-10 min på svag värme och smaka av.

3.Bryn kotletterna i smör kryddat med salt, peppar och rosmarin. Droppa lite citronsaft över. Efterstek 3-4 min. på var sida och lägg upp dem på den varma såsen. Servera med kokt ris och en grönsallad.

 

Marinerade lammkotletter 4 portioner

8 små lammkotletter

Marinad:

1 msk olja

½ msk soja

1 msk citronsaft

2 krm vardera av dragon , svartpeppar och stött rosmarin

Margarin

Salt, något lite citronsaft

Persilja

Putsa kotletterna. Blanda marinaden och lägg kotletterna i en tjock påse. Vänd och låt ligga kallt till nästa dag då de grillas hastigt eller stekes snabbt i stekpanna helst i riktigt smör. Sätt till 1-2 msk hackad persilja till steksmöret, fräs samman och slå det över kotletterna.

Servera med kokt potatis

 

 

Fylld lammrulle 6 portioner

En härlig lammrulle fylld med färska örter.

Beställ urbenad lammstek av din kötthandlare.

2 kg urbenad lammstek, rostbiff eller fransyska
25 g Norrmejerier Smör
en kruka färsk timjan, mejram eller rosmarin
2-3 vitlöksklyftor
salt och peppar
Sätt ugnen på 200°. Lägg lammsteken på skärbräde med köttsidan uppåt. Bred ut ett lager mjukt Norrmejerier Smör och 2-3 pressade vitlöksklyftor och hackade kryddor. Krydda med salt och peppar. Rulla ihop som en rulltårta och bind ihop med krympt bomullsgarn. Om rostbiff eller fransyska används, skär med vass kniv en ficka och fyll med Norrmejerier Smörblandningen. Lägg köttet i en ugnsfast form och stek i 1 1/2 timme eller tills köttermometern visar 75°. Servera köttet skuret i skivor tillsammans med Gyllene låda och/eller Skördesallad.

 

1 / 1
Rosmarinmarinerad_lammrack på potatiskompott
 
Ingredienser

4 portioner

700 g enkla lammkotletter, med ben
salt
smör

Marinad:
3 msk limone olivolja
1 ½ dl limesaft
¾ dl hackad färsk rosmarin eller timjan
1 ½ msk fransk senap
1 liten rödlök, finhackad

Potatiskompott:
500 g små fasta potatisar, skalade
vatten + salt
2 msk limone olivolja
2 tsk honung
1 ½ dl soltorkade tomater i olja, strimlade
2 msk kapris, grovt hackade
½ dl kaprisbär
2 dl salladslök, i tunna skivor

Gör så här

Lägg kotletterna i dubbla fryspåsar. Vispa samman marinaden och häll den över köttet. Se till att det täcker kotletterna runt om. Ställ i kyl 2 timmar.

Potatiskompott:

Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Rör ihop olivolja och honung. Blanda samman med tomater, kapris, kaprisbär, salladslök och vänd ner i potatisen. Lägg på lock och ställ åt sidan.

Låt kotletterna rinna av innan de steks 2-3 minuter per sida i het panna. Salta och servera kotletterna på potatiskompotten.