Kyckling

       

Kyckling och skaldjurspaella

Ingredienser

2 st kycklingfiléer med skinn

1 kg blåmusslor

40 st färska räkor

1 kg avorioris

4 dl vittvin

4 st banan schalottenlökar

4 klyftor vitlök

1 st citron

1 knippe bladpersilja

2 påsar saffran

2 st röd paprika

1 st stjälkselleri

3 dl frysta gröna ärtor

1 dl olivolja

1/2 msk malen ingefära

normalsaltat smör

Smaka av med salt och peppar.

 

 

Skrapa av alger och beläggningar på musslorna samt sortera

ut de som är öppna eller spräckta. Hacka hälften av löken,

vitlöken grovt. Fräs dessa i olivolja tillsammans med

persiljestjälkarna i en kastrull, häll sedan i musslorna och

vinet. Sätt på locket och låt koka tills musslorna öppnar sig ca

3-4 min. Sila bort vätskan från musslorna i en skål och spara

musslorna till senare. Hacka resten av löken och vitlöken fint

och fräs i olja tillsammans med ingefära och saffran en lite

stund och ha sedan i riset. Häll i musselbuljongen och låt koka

till riset blir mjukt. Smaka av med salt och peppar.

Stek kycklingen på skinnsidan, salta och peppra och baka den

färdigt i ugn på 150°.

Tärna paprikan, stjälksellerin, hacka persiljan grovt och skala

räkorna.

Vid servering: Fräs sellerin och paprikan i smör och blanda

sedan i riset, ärtorna och ev. lite vatten, smaka av med salt

och peppar. Vänd sedan i musslorna och räkorna. Skär

kycklingen i tunna skivor. Servera på ett stort fat mitt på

bordet med kycklingen ovanpå riset pressad citron

och hackad persilja över.  Gärna med bröd till.

 

 

Röd kyckling från ugnen


Kycklingen smaksätts givetvis med paprika. Den kan serveras med gräddfil och ungersk klimp. Ris, potatisgratäng eller kokt potatis går också. Tomater och färsk paprika i botten på formen blir som en sås.
Recept 4 portioner
4 kycklinglår
3 msk paprikapulver
2 klyftor pressad vitlök
4 msk olivolja
1 msk honung
2 krm cayennepeppar
3 msk tomatpuré
0,5 tsk salt
4 krm svartpeppar
1 burk krossade tomater
3 paprikor en av varje färg
Sätt ugnen på 175 grader. Dela kyckling i bitar. Blanda alla ingredienser utom tomatkross samt paprikor i en skål och vänd runt kycklingbitar. Lägg kycklingbitar på en tallrik. Tillsätt krossad tomat till skålen samt rensade skivor paprika. Häll i en ugnsform och placera kycklingbitar ovanpå. Stek i cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Täck över med folie

 

 

 

Marinerad kyckling

4personer:

1 kyckling, ca 1 kg

1 gul 1ök

2 d1 rödvin ellermatlagningsvin

2msk kinesisk soja

1 tsk senapspulver

1 tsk salt

2 tsk maizena eller arrowrot

1.      Tina kycklingen . Dela den i portionsbitar.

2.       Skala och hacka löken. Blanda lök, vin, soja och senapspulver i en kraftig plastpåse. Lägg i kycklingbitarna och knyt till påsen. Vänd och vrid påsen så marinaden kommer runt alla kycklingbitar.

3.       Lägg påsen på t ex en tallrik och i kylskåp ca 1 tim. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.

4.Låt kycklingbitarna rinna av väl, men spara marinaden. Lägg kycklingen på gallert i en långpanna. Salta

5. Stek kycklingen i ugnen tills den är genomstekt, ca 30 min

6.       Koka upp marinaden i en kastrull och skummaev. Rör ut mjölet med lite kallt vatten och rör ned det i såsen. Låt den koka ett par min. Smaksätt ner om det behövs,

Servera kycklingen med såsen, kokt  ris och en grönsallad

 

 

 

Grillad kyckling al limone

Ingredienser 4 port

4 kycklingfiléer

2 msk smör-&rapsolja

2 små citroner

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk färsk oregano

Till servering:

2 1/2 dl kall sås, vitlök&gräslök

Gör så här

Banka ut kycklingen med knytnäven till en tunn schnitzel. Pensl

kycklingen med hälften av smör-&rapsoljan. Riv 1 tsk citronskal. Dela

sedan citronerna och pensla snittytan med resten av smör-&rapsoljan.

Grilla kycklingen ca 3 min på varje sida.

Grilla samtidigt citronerna med snittytan ner. Lägg upp på fat och krydda

kycklingen med salt, peppar och oregano. Strö över citronskal och pressa

över lite citronsaft. Servera med såsen och en sallad

 

Lökfylld kyckling 4 personer

1 kyckling,ca 1 kg

1 tsk salt

2 kryddmått svartpeppar

1 tsk kinesisk soja

1 msk smör

Fyllning:

2 gula lökar eller 4-5 schalottenlökar

1 purjolök

1 klyfta vitlök

1 dl hackad persilja

1 msk smör 

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Skala och hacka löken, skölj och strimla purjolöken, skala och krossa

vitlöken.

3. Fräs 1öken mjuk i smöret i en stekpanna på svag värme. Tillsätt

persiljan. 

4. Salta och peppra kycklingen in- och utvändigt. Fyll kycklingen med

hälften av lökfräset.

5. Lägg kycklingen på galler i en långpanna och stek den i ugnen tills den

är genomstekt, ca 1 tim. Smält smöret och blanda med sojan, Pensla

kycklingen. med blandningen när.ca 15 min stektiden återstår.

6. Skär kycklingen i portionsbitar och servera med lökfyllningen, kokt

potatis eller ris och en tomatsallad,

 

 

 

Kyckling med krämig gurksås 4 personer

1 kyckling, ca l kg

1 tsk salt

1-2 kryddmdtt vit- eller svartpeppar

Sås

1 gurka

Ivatten och salt

4 dl cremé fraiche ´

1/2 tsk salt

1-2 tsk rosépeppar

1. Satt ugnen pa 200°.

2. Dela kycklingen i portionsbitar. Salta och peppra kycklingen och lägg den på galler i en långpanna.

3. Stek kycklingbitarna i ugnen tills de är genomstekta och har fått fin färg, ca 30 min.

4. Skala gurkan och dela den i halvor pa längden. Skrapa ur kärnorna , Skär gurkhalvorna i centimetertjocka skivor,

5. Förväll gurkbitarna i lättsaltat vatten 2-3 min. Låt dem rinna av väl.

6. Häll creme fraichen i en kastrull, Lägg i gurkbitarna, salt och den latt krossade rosépepparen. Låt såsen koka upp och smaksätt mer om det behövs. Servera kycklingbitarna med såsen, kokt potatis och en sallad.

 

 

KYCKLING MED SENAPS-QCH APELSINSÅS 4 personen

1 kyckling ca 1 kg

1 1/2 tsk salt

2 kryddmatt svartpeppar

Sås:

3dl vispgrädde

2 tsk osötad senap

grovrivet skal av 1 apelsin (väl tvättad)

1/2 tsk salt

1. Sätt ugnen pa 175°.

2. Salta och peppra kycklingen in och utvändigt. Lägg den på galler i en

långpanna. Stek den i ugnen tills den fått färg och är genomstekt, ca 1

timme.

3. Blanda grädden med senap och apelsinskal i en kastrull. Låt det koka

upp och sedan koka ihop på medelstark värme tills såsen blivit simmig, ca

5 min. Smaksätt med salt.

4. Skär kycklingen i portionsbitar och servera den med såsen, kokt ris eller

pasta och sallad.

 

 

Örtstekt kyckling med vinsås 4 personer

1 kyckling ca 1 kg

2 msk smalt smör

L 1/2 tsk salt

1tsk körvel

1 tsk dragon

1/2 tsk basilika

2 kryddmått svartpeppar

Sås:

1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin

3-4 dl cremé fraiche

1 tsk körvel

1 tsk dragon

1/2 tsk basilika

1/2 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär kycklingen i portionsbitar och lägg dem på galler i en långpanna.

3. Blanda smöret med salt och kryddor. Pensla kycklingbitarna med

blandningen.

4. Stek kycklingen i ugnen tills den fåt färg och är genomstekt, ca 30

minuter.

5. Blanda vin och cremé fraiche i en kastrull. Rör ned kryddorna. Istället

för torkade kan färska finhackade kryddor användas. Beräkna då 2-3 ggr

så mycket.

6. Låt såsen koka upp och sedan koka ihop ca 5 minuter. Smaksätt med

salt och peppar.

Servera med kokt potatis, lättkokta grönsaker t.ex. sockerärtor, små

morötter och blomkålsbuketter.

 

 

 

Ananaskyckling 4 personer

1 kyckling, ca 1 kg

2 msk ananasspad

1 tsk: kinesisk soja

11/2 tsk maldingefära

1 1/2 tsk salt

Sås:

1 dl ananasspad

2 dl hönsbuljong av tärning

1 msk kinesisk soja

1 liten purjolök

4 skivor ananas

2-3tsk farin

1/2 tsk: mald ingefära

1 msk vinäger

3 tsk maizena eller arrowrot

salt

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Dela kycklingen i halvor och lägg dem pa galler i en långpanna. Blanda ananasspad, soja, ingefära och salt. Pensla kycklinghalvorna med blandningen.

3. Stek kycklinghalvorna i ugnen tills de fått fin färg och ar genomstekta ca 40 min.

4. Låt ananasspad, buljong och soja koka upp i en kastrull. Skölj och finstrimla purjolöken. Låt den koka mjuk vätskan.

5. Skär ananasskivorna i bitar. Lägg i ananas, farin, ingefära och vinäger och låt koka upp.

6. Vispa ut mjölet i lite kallt vatten och rör ner det i såsen, tillsätt salt. Låt såsen koka på svag värme ett par minuter. Smaksätt mer om det behövs.

7. Skär kycklingen i' portionsbitar och servera med såsen, kokt ris och lättkokta grönsaker .t ex haricots verts.

 

 

 

Kycklingpanna

Ingredienser 4 port

4 kycklingfiléer, ca 500 g

1 purjolök

Arla smör-&rapsolja

310 g Arla Köket pepparrotspanna

Gör så här

Skär kycklingfiléerna i strimlor och purjolöken i skivor. Stek först

kycklingen i smör-&rapsolja i en panna ca 3 min. Rör ner purjolöken

Tillsätt grädden och smakpastan, rör om och koka ca 2 min. Servera med

kokt potatis.

 

 

Jeanettes " Doro Wat " (Kycklingsås)

4 pers

3-4 st kycklingfiléer

3 st rödlökar

2 burkar krossade tomater

Vitlök

kryddor tex. salt, peppar, ingefära, kardemumma och berbery (etiopisk krydda)

2 st omega-3 berikade ägg

Gör så här

Strimla kycklingfilén

Stek löken i rapsolja tills den blir mjuk

Häll i krossade tomater, vitlök, kryddor och den mjuka löken i en gryta

Salta och peppra kycklingfiléerna och lägg dem i grytan.

Låt den koka på medelstark värme.

Krydda med mycket kryddor, det ska bli en het kryddstark gryta

Koka ägg och skala

Dela äggen i halvor och lägg i grytan

Grytan ska ätas med Injera (etiopiskt bröd) men passar även alldeles

utmärkt till ris.

 

 

 

KYCKLING VALLEE D'AUGE (Poulet Vallee d'Auge)

Det har behövs for 4 pers:

1 stor kyck1ing, ca 1,5 kilo eller 2 mindre

2msk smör

1 tsk salt,

1krm svartpeppar

1-1 1/2 tsk smulad torkad dragon eller 1 msk färsk

2 msk calvados

11/2 d1 vitt vin

2 dl crème fraiche

300 gr färska champinjoner, skivade 

Servering: ris eller nudlar

1. Stycka kycklingen i 6-8 delar. Bryn dem i smör i stekgryta el stekpanna.

Krydda med salt, peppar och dragon.

2. Häll på calvados, låt koka upp och tillsätt vin. låt koka under lock ca 20

min.

3. Ta upp kycklingdelarna och håll varma under folie. Hall i crème fraiche

och skivade champinjoner. låt koka ihop utan lock ca 15 min tills såsen

blivit simmig. Smaka av

4. Lagg tillbaka kycklingen och koka ytterligare 5 min. Servera med ris eller

nudlar.

 

 

 

Djungelkyckling

Ingredienser

4 port

4 kycklingfiléer

ca 500 g smör-&rapsolja

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk curry

4 dl Kelda matlagningsgrädde

1 1/2 msk konc kycklingfond

Gör så här

Skär kycklingen i strimlor. Bryn kycklingen i smör-&rapsolja i en

stekpanna. Krydda med salt och peppar. Rör i curry, grädde och

fond. Låt allt koka 3 till 4 min. Servera med ris, skivad banan, minimajs och

ärtor.

Kryddtips! Toppa med en klick stark mango chutney.

                  

    


Sticky chicken
Recept: Sticky chicken

Ingredienser

  • ca 7 färska kycklinglår
  • 2 dl sweet chilisås
  • 1/2 dl kinesisk soja
  • 2 msk flytande honung
  • 1 vitlöksklyfta (skalad och finhackad)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tumme färsk ingefära (skalad och riven)
  • pressad juice från 1 lime
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200˚C.
  2. Lägg kycklinglåren i en ugnssäker form. Blanda resten av ingredienserna och vänd runt dem med kycklinglåren. Krydda med salt och peppar.
  3. Sätt formen mitt i ugnen 30-35 minuter. Täck ev. kycklingen med aluminiumfolie efter en stund i ugnen.
  4. Servera med ris och sallad