Skrapa av alger och beläggningar på
musslorna samt sortera
ut de som är öppna eller spräckta.
Hacka hälften av löken,
vitlöken grovt. Fräs dessa i
olivolja tillsammans med
persiljestjälkarna i en kastrull,
häll sedan i musslorna och
vinet. Sätt på locket och låt koka
tills musslorna öppnar sig ca
3-4 min. Sila bort vätskan från
musslorna i en skål och spara
musslorna till senare. Hacka resten
av löken och vitlöken fint
och fräs i olja tillsammans med
ingefära och saffran en lite
stund och ha sedan i riset. Häll i
musselbuljongen och låt koka
till riset blir mjukt. Smaka av med
salt och peppar.
Stek kycklingen på skinnsidan,
salta och peppra och baka den
färdigt i ugn på 150°.
Tärna paprikan, stjälksellerin,
hacka persiljan grovt och skala
räkorna.
Vid servering: Fräs sellerin och
paprikan i smör och blanda
sedan i riset, ärtorna och ev. lite
vatten, smaka av med salt
och peppar. Vänd sedan i musslorna
och räkorna. Skär
kycklingen i tunna skivor. Servera
på ett stort fat mitt på
bordet med kycklingen ovanpå riset
pressad citron
och hackad persilja över.Gärna med bröd till.
Röd
kyckling från ugnen
Kycklingen smaksätts givetvis med
paprika. Den kan serveras med gräddfil och ungersk klimp. Ris, potatisgratäng
eller kokt potatis går också. Tomater och färsk paprika i botten på formen blir
som en sås.
Recept 4 portioner
4 kycklinglår
3 msk paprikapulver
2 klyftor pressad vitlök
4 msk olivolja
1 msk honung
2 krm cayennepeppar
3 msk tomatpuré
0,5 tsk salt
4 krm svartpeppar
1 burk krossade tomater
3 paprikor en av varje färg
Sätt ugnen på 175 grader. Dela kyckling i bitar. Blanda alla ingredienser utom
tomatkross samt paprikor i en skål och vänd runt kycklingbitar. Lägg
kycklingbitar på en tallrik. Tillsätt krossad tomat till skålen samt rensade
skivor paprika. Häll i en ugnsform och placera kycklingbitar ovanpå. Stek i
cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Täck över med folie
Marinerad
kyckling
4personer:
1
kyckling, ca 1 kg
1 gul 1ök
2 d1 rödvin ellermatlagningsvin
2msk kinesisk soja
1 tsk senapspulver
1 tsk salt
2 tsk maizena eller arrowrot
1.Tina kycklingen . Dela den i
portionsbitar.
2.Skala och hacka löken. Blanda lök, vin,
soja och senapspulver i en kraftig plastpåse. Lägg i kycklingbitarna och knyt
till påsen. Vänd och vrid påsen så marinaden kommer runt alla kycklingbitar.
3.Lägg påsen på t ex en tallrik och i
kylskåp ca 1 tim. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
4.Låt
kycklingbitarna rinna av väl, men spara marinaden. Lägg kycklingen på gallert i
en långpanna. Salta
5.
Stek kycklingen i ugnen tills den är genomstekt, ca 30 min
6.Koka upp marinaden i en kastrull och
skummaev. Rör ut mjölet med lite kallt vatten och rör ned det i såsen. Låt den
koka ett par min. Smaksätt ner om det behövs,
Servera kycklingen med såsen,
koktris och en grönsallad
Grillad
kyckling al limone
Ingredienser 4 port
4 kycklingfiléer
2 msk smör-&rapsolja
2 små citroner
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk färsk oregano
Till servering:
2 1/2 dl kall sås,
vitlök&gräslök
Gör så här
Banka ut kycklingen med knytnäven
till en tunn schnitzel. Pensl
kycklingen med hälften av smör-&rapsoljan.
Riv 1 tsk citronskal. Dela
sedan citronerna
och pensla snittytan med resten av smör-&rapsoljan.
Grilla kycklingen ca 3
min på varje sida.
Grilla samtidigt citronerna med
snittytan ner. Lägg upp på fat och krydda
kycklingen med salt, peppar och
oregano. Strö över citronskal och pressa
över lite
citronsaft. Servera med såsen och en sallad
Lökfylld
kyckling 4 personer
1 kyckling,ca 1 kg
1 tsk salt
2 kryddmått svartpeppar
1 tsk kinesisk soja
1 msk smör
Fyllning:
2 gula lökar eller 4-5
schalottenlökar
1 purjolök
1 klyfta vitlök
1 dl hackad persilja
1 msk smör
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Skala och hacka löken, skölj och
strimla purjolöken, skala och krossa
vitlöken.
3. Fräs 1öken mjuk i smöret i en
stekpanna på svag värme. Tillsätt
persiljan.
4. Salta och peppra kycklingen in-
och utvändigt. Fyll kycklingen med
hälften av lökfräset.
5. Lägg kycklingen på galler i en
långpanna och stek den i ugnen tills den
är genomstekt, ca 1 tim. Smält smöret
och blanda med sojan, Pensla
kycklingen. med
blandningen när.ca 15 min stektiden återstår.
6. Skär kycklingen i portionsbitar
och servera med lökfyllningen, kokt
potatis eller ris och en tomatsallad,
Kyckling
med krämig gurksås 4 personer
1
kyckling, ca l kg
1 tsk salt
1-2 kryddmdtt vit- eller
svartpeppar
Sås
1 gurka
Ivatten och salt
4 dl cremé fraiche ´
1/2 tsk salt
1-2 tsk rosépeppar
1. Satt ugnen pa 200°.
2. Dela kycklingen i portionsbitar.
Salta och peppra kycklingen och lägg den på galler i en långpanna.
3. Stek kycklingbitarna i ugnen
tills de är genomstekta och har fått fin färg, ca 30 min.
4. Skala gurkan och dela den i
halvor pa längden. Skrapa ur kärnorna , Skär gurkhalvorna i centimetertjocka
skivor,
5. Förväll gurkbitarna i lättsaltat
vatten 2-3 min. Låt dem rinna av väl.
6. Häll creme fraichen i en
kastrull, Lägg i gurkbitarna, salt och den latt krossade rosépepparen. Låt
såsen koka upp och smaksätt mer om det behövs. Servera kycklingbitarna med
såsen, kokt potatis och en sallad.
KYCKLING
MED SENAPS-QCH APELSINSÅS 4 personen
1
kyckling ca 1 kg
1 1/2 tsk salt
2 kryddmatt svartpeppar
Sås:
3dl vispgrädde
2 tsk osötad senap
grovrivet skal av 1 apelsin (väl
tvättad)
1/2 tsk salt
1. Sätt ugnen pa 175°.
2. Salta och peppra kycklingen in
och utvändigt. Lägg den på galler i en
långpanna. Stek den i ugnen tills den
fått färg och är genomstekt, ca 1
timme.
3. Blanda grädden med senap och
apelsinskal i en kastrull. Låt det koka
upp och sedan koka ihop på medelstark
värme tills såsen blivit simmig, ca
5 min. Smaksätt med salt.
4. Skär kycklingen i portionsbitar
och servera den med såsen, kokt ris eller
pasta och sallad.
Örtstekt
kyckling med vinsås 4 personer
1
kyckling ca 1 kg
2 msk smalt smör
L 1/2 tsk salt
1tsk körvel
1 tsk dragon
1/2 tsk basilika
2 kryddmått svartpeppar
Sås:
1 dl torrt vitt vin eller
matlagningsvin
3-4 dl cremé fraiche
1 tsk körvel
1 tsk dragon
1/2 tsk basilika
1/2 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär kycklingen i portionsbitar
och lägg dem på galler i en långpanna.
3. Blanda smöret med salt och
kryddor. Pensla kycklingbitarna med
blandningen.
4. Stek kycklingen i ugnen tills
den fåt färg och är genomstekt, ca 30
minuter.
5. Blanda vin och cremé fraiche i
en kastrull. Rör ned kryddorna. Istället
för torkade kan färska finhackade
kryddor användas. Beräkna då 2-3 ggr
så mycket.
6. Låt såsen koka upp och sedan
koka ihop ca 5 minuter. Smaksätt med
salt och peppar.
Servera med kokt potatis, lättkokta
grönsaker t.ex. sockerärtor, små
morötter och blomkålsbuketter.
Ananaskyckling
4 personer
1
kyckling, ca 1 kg
2 msk ananasspad
1 tsk: kinesisk soja
11/2 tsk maldingefära
1 1/2 tsk salt
Sås:
1 dl ananasspad
2 dl hönsbuljong av tärning
1 msk kinesisk soja
1 liten purjolök
4 skivor ananas
2-3tsk farin
1/2 tsk: mald ingefära
1 msk vinäger
3 tsk maizena eller arrowrot
salt
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Dela kycklingen i halvor och
lägg dem pa galler i en långpanna. Blanda ananasspad, soja, ingefära och salt.
Pensla kycklinghalvorna med blandningen.
3. Stek kycklinghalvorna i ugnen
tills de fått fin färg och ar genomstekta ca 40 min.
4. Låt ananasspad, buljong och soja
koka upp i en kastrull. Skölj och finstrimla purjolöken. Låt den koka mjuk
vätskan.
5. Skär ananasskivorna i bitar.
Lägg i ananas, farin, ingefära och vinäger och låt koka upp.
6. Vispa ut mjölet i lite kallt
vatten och rör ner det i såsen, tillsätt salt. Låt såsen koka på svag värme ett
par minuter. Smaksätt mer om det behövs.
7. Skär kycklingen i' portionsbitar
och servera med såsen, kokt ris och lättkokta grönsaker .t ex haricots verts.
Kycklingpanna
Ingredienser 4 port
4 kycklingfiléer, ca 500 g
1 purjolök
Arla smör-&rapsolja
310 g Arla Köket pepparrotspanna
Gör så här
Skär kycklingfiléerna i strimlor
och purjolöken i skivor. Stek först
kycklingen i smör-&rapsolja i en panna
ca 3 min. Rör ner purjolöken
Tillsätt grädden och
smakpastan, rör om och koka ca 2 min. Servera med
kokt potatis.
Jeanettes
" Doro Wat " (Kycklingsås)
4 pers
3-4 st kycklingfiléer
3 st rödlökar
2 burkar krossade tomater
Vitlök
kryddor tex. salt, peppar,
ingefära, kardemumma och berbery (etiopisk krydda)
2 st omega-3 berikade ägg
Gör så här
Strimla kycklingfilén
Stek löken i rapsolja tills den
blir mjuk
Häll i krossade tomater, vitlök,
kryddor och den mjuka löken i en gryta
Salta och peppra kycklingfiléerna
och lägg dem i grytan.
Låt den koka på medelstark värme.
Krydda med mycket kryddor, det ska
bli en het kryddstark gryta
Koka ägg och skala
Dela äggen i halvor och lägg i
grytan
Grytan ska ätas med Injera
(etiopiskt bröd) men passar även alldeles
utmärkt till ris.
KYCKLING
VALLEE D'AUGE (Poulet
Vallee d'Auge)
Det
har behövs for 4 pers:
1 stor kyck1ing, ca 1,5 kilo eller
2 mindre
2msk smör
1 tsk salt,
1krm svartpeppar
1-1 1/2 tsk smulad torkad dragon
eller 1 msk färsk
2 msk calvados
11/2 d1 vitt vin
2 dl crème fraiche
300 gr färska champinjoner,
skivade
Servering: ris eller nudlar
1. Stycka kycklingen i 6-8 delar.
Bryn dem i smör i stekgryta el stekpanna.
Krydda med salt, peppar och dragon.
2. Häll på calvados, låt koka upp
och tillsätt vin. låt koka under lock ca 20
min.
3. Ta upp kycklingdelarna och håll
varma under folie. Hall i crème fraiche
och skivade champinjoner. låt koka ihop
utan lock ca 15 min tills såsen
blivit simmig.
Smaka av
4. Lagg tillbaka kycklingen och
koka ytterligare 5 min. Servera med ris eller
nudlar.
Djungelkyckling
Ingredienser
4 port
4 kycklingfiléer
ca 500 g smör-&rapsolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk curry
4 dl Kelda matlagningsgrädde
1 1/2 msk konc kycklingfond
Gör så här
Skär kycklingen i strimlor. Bryn
kycklingen i smör-&rapsolja i en
stekpanna. Krydda med salt och peppar. Rör
i curry, grädde och
fond. Låt allt koka 3 till 4 min.
Servera med ris, skivad banan, minimajs och
ärtor.
Kryddtips! Toppa med en klick stark
mango chutney.
Sticky chicken
Ingredienser
ca 7 färska kycklinglår
2 dl sweet chilisås
1/2 dl kinesisk soja
2 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta (skalad och finhackad)
1 tsk dijonsenap
1 tumme färsk ingefära (skalad och riven)
pressad juice från 1 lime
salt och peppar
Så här gör du
Sätt ugnen på 200˚C.
Lägg kycklinglåren i en ugnssäker form. Blanda resten av ingredienserna och vänd runt dem med kycklinglåren. Krydda med salt och peppar.
Sätt formen mitt i ugnen 30-35 minuter. Täck ev. kycklingen med aluminiumfolie efter en stund i ugnen.