Nötkött

   

 

 

 Högrevschili med goda tillbehör    

Ingredienser

4 portioner

Tillagningstid: 30 min.

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 70 g rökt sidfläsk i bit
  • 1 torkad anchochili
  • 1 jalapeno, utan kärnor
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 tsk chilipulver
  • 1/2 msk oregano, torkad
  • 1/2 msk spiskummin, malen
  • 1/2 msk koriander, malen
  • olivolja till stekning
  • 1 kg högrev, ej kylskåpskall
  • 1/2 msk mjöl till pudring
  • 1 burk (330 ml) ljus öl
  • 1 tärning mörk oxbuljong

Gör så här

  • Skala och hacka lök och vitlök, strimla sidfläsket, lägg i en skål.
  • Hacka anchochili och jalapeno, mät upp alla torra kryddor, lägg allt i en skål.
  • Fräs lök, vitlök och sidfläsk i lite olivolja i stekpanna utan att löken tar färg, cirka 5 minuter. Häll i kryddorna och fräs ytterligare ett par minuter. Skrapa över i en gryta med lock.
  • Skär köttet i grova tärningar, cirka 4 x 4 centimeter. Stek i två omgångar i olivolja i riktigt het panna, det ska brynas hårt runtom, salta och peppra en aning under stekning och pudra över mjöl mot slutet av stekningen. Lägg över köttet i grytan och vispa ur pannan med lite av ölen, häll över i grytan tillsammans med resten av ölen och buljongtärningen. Koka upp, sänk till lägsta och låt puttra i cirka 3 timmar, tills köttet är mört och faller sönder. Skeda bort eventuellt fett på ytan och rör ihop köttet med såsen. Smaka av.
  • Chilin är klar att ätas, men mår bra av att kylas och vila ett dygn så att smakerna utvecklas ännu mer. Går också bra att frysa.
  • Den här chilin blir mustig men inte galet stark, öka kryddningen om du vill ha hetare chili.
  • Servera chilin med tomatsalsa, limesyrad rödlök, mild guaca-mole och bröd

´

Ox­rul­la­der med Skogs­svamp &  Röd­vins­sås                                         

 

Oxrullader med Skogssvamp & Rödvinssås Receptbild - Allt om Mat       

Ingredienser

8 st lövbiffar

2 st scharlottenlökar

2 pkt skivad bacon

50 gr avrunnen kapris

100 gr ostronskivling

100 gr skogschampinjoner

50 gr sockerärtor

2 dl rödvin

2 dl vatten

3 msk oxfond med rödvin

olja

timjan

salt & peppar

 

Tillagning                
  1. Skala och hacka schalottenlöken och bacon i mindre bitar. Stek löken och baconet på medellåg temperatur i cirka 2 minuter. Tillsätt kapris och rör om.
  2. Lägg ut lövbiffarna på skärbrädan eller liknande. Salta och peppra. Lägg i bacon, kapris och schalottenlöksfyllningen. Rulla ihop lövbiffarna, bind upp med bindgarn och en kvist timjan för varje rullad.
  3. Dela och skär svamparna samt sockerärtorna till önskad storlek. Lägg åt sidan.
  4. Koka ner rödvin, vatten och Bong Touch of Taste Oxfond tills ungefär hälften kvarstår. Rör ner 50 g rumstempererat smör. Smaka av med balsamico vinäger, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  5. Stek oxrulladerna i en stekpanna på medelhög temperatur i smör och olja. Lyft upp dem när de fått önskad färg .
  6. Stek svamparna i samma stekpanna på medelhög temperatur i olja och smör till dem får en fin färg, tillsätt sockerärtorna. Blanda runt och tillsätt sedan rödvinssåsen

Lägg ner oxrulladerna och låt sjuda i ungefär 5 minuter. Servera

 

 

Biff vindaloo

800 g putsad ryggbiff

Smör

3 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 kanelstång

1 msk riven ingefära

2 gröna chilifrukter

2 msk kryddblandning

1 tsk socker

1/2 dl rödvinsvinäger

2 msk flytande köttfond

1 1/2 dl vatten

salt och socker

Kryddblandning:

1 tsk korianderfrö stötes i en mortel

1/2 tsk mald spiskummin

4 gröna kardemummakärnor

1 tsk bockhornsklöver

1 tsk chilipulver

1/2 tsk gurkmeja

1/2 tsk Colemans senapspulver

Strimla biffen och bryn den i smör i en gryta. Skiva löken och riv vitlöken. Tillsätt lök, vitlök och kanelstång i grytan. Fräs ett par minuter utan att det tar färg. Riv ingefäran och kärna ur och hacka chilin. Pudra överkryddblandningen och blanda ner ingefära och chili. Rör om ordentligt och tillsätt socker, rödvinsvinäger, fond och vatten. Koka ihop och smaka av med salt och socker.

 

 

Lövbiffrullar

1 purjolök

ca 500 gr lövbiff

1 pkt bacon

2 vitlöksklyftor

1msk margarin 

2 dl crème fraiche

ca 1/12 dl vatten

1 knippe gräslök

1msk fransk senap

Skölj och strimla purjolöken på längden. Lägg ut lövbiffsskivorna på en skärbräda. Salta och peppra.

Fördela purjolöken på biffarna.

Rulla ihop och linda en baconskiva runt varje rulle. Fäst med en tandpetare. Bryn rullarna runt om i stekpannan och lägg de i en ugnssäker form. Skala, hacka och fräs vitlöksklyftorna i matfett i stekpannan. Tillsätt crème fraiche och vatten och låt puttra ihop.

Finhacka gräslöken och tillsätt den tillsammans med senap i såsen. Häll såsen vi sidan om av rullarna och låt steka färdigt i ugnen 10-15 minuter i 200grader. Servera med ris.

 

 

Fylld lövbiff med senapspotatis 4 personer

125 g lövbiff 4 skivor

4 msk fransk senap

1 burk kapris

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar nymald

1 msk smör

0,5 dl vatten

Senapspotatis

800 g potatis mjölig

2 msk dijonsenap

2,5 dl matlagningsgrädde

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar nymald

Potatisen får koka i den goda senapsgrädden. Servera den genast, såsen ska vara krämig och lövbiffen nystekt.

1.Potatis: Skala och skär potatisen i cm stora bitar. Lägg den i en kastrull. Rör ut senap i matlagningsgrädden och
blanda ner i potatisen. Tillsätt salt och peppar. Låt koka på svag värme tills potatisen är mjuk ca 12 min.

2.Bred senap på lövbiffskivorna och strö på kapris. Vik ihop på mitten. Strö på salt och peppar.
Stek lövbiffen i smör i het stekpanna ca 1 minut på varje sida. Häll på vattnet och låt koka ihop ca 1 minut.

3.Servera senapspotatisen genast med stekt lövbiff och sockerärter.

 

 

Bertils Fyllda lövbiff

Blanda en röra av hackad lök och svensk senap. Lägg röran i en stor lövbiff

som  vikes dubbel.

Stek lövbiffarna. Stek överbliven ”röra”. Häll vatten på stekfatet. Häll skyn över lövbiffarna som sättes in i ugnen i ca 30 min.

Serveras med potatisklyftor.

 

 

Ostfyllda lövbiffar 2 portioner

4 tunna skivor lövbiff

Fyllning:

4 msk mjuk desertost med pepparrots-, vitlöks- eller örtsmak

2 msk crème fraiche

Salt, peppar

Lägg ut köttskivorna på en skärbräda.

Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen. Smaka av väl och fördela den på köttskivorna. Vik dem och fäst ihop med en tandpetare.

Stek biffarna 2-3 minuter på varje sida.

Servera med kokt eller stekt potatis, varma ärter och en tomatsallad.

 

 

Elefantöra

INGREDIENSER

4 stora lövbiffar

1 gul lök

4 äggulor

1 kilo potastis

2 dl mjölk

Senap

TILLAGNING

Potatis: Skala och koka i lättsaltat vatten. Mosa med lite mjölk och krydda med salt och peppar.

Förbered sallad och hacka löken. Bulta ut biffarna mellan smörpapper eller folie så att de blir tallriksstora.

Fräs lök i matfett på medelvärme i några minuter till fin färg.
Biff: Hetta upp (grill-)panna så att den blir riktigt het. Halstra, dvs stek utan fett biffarna hastigt i cirka 15 sek på var sida. Salta och peppra.
Servera genast på varm tallrik.
Placera äggula på biffen, lök och sallad vid sidan om, samt senap i separat skål.

Elefantöra är en förstorad lövbiff och kan varieras på många sätt. Pepparrot i stället för senap, stekt potatis alternativt pommes frites i stället för potatismos.

 

 

Skogsägarbiff med potatisgratäng 4-6 portioner

2 hela vitlökar (ca 20 klyftor

Vatten

2 gula lökar

Ca 600 gr innanlår

Margarin

2 köttbuljongtärningar

2 msk honung

3 msk senap

Svartpeppar

Dela vitlökarna i klyftor. Koka upp en skvätt vatten och låt dem koka i ca 2 minuter. Låt dem rinna av. Skala och klyfta den gula löken. Strimla köttet. Bryn köttet och löksorterna. Tillsätt de smulade buljongtärningarna, honungen och senapen. Låt allt puttra på svag värme under lock tills köttet är mört. Smaka av med svartpeppar och ev. mer honung och senap

Servera med potatisgratäng