Fågel

       

Kalkon grillspett

Ingredienser

4 port

600 g kalkonfilé

Marinad:

2 msk olja

rivet skal och pressad saft av 1/2 citron

1 msk japansk soja

1 msk honung

1/2 tsk salt

1 tsk malen ingefära

1 pressad vitlöksklyfta

2 dl Creme Fraiche tomat&basilika

Gör så här

Skär kalkonköttet i ca 2 cm stora bitar. Blanda ihop marinaden och häll

den över köttet. Låt marinera i 3-4 tim. Trä upp köttet

på spett. Grilla spettet runt om över glöden 8-10 min. Servera med en

klick créme fraiche tomat & basilika. Servera med sallad

och bröd

 

 

 

Thaikryddade biffspett med papayasallad 4 portioner

400-500 g rostasfilé, (ryggbiff, nötfilé)

små träspett, blötlagda

salt

Penslingssås:

1 dl japansk soja

1/2 vitlöksklyfta, riven 1 msk riven ingefära

1 röd chili, riven

1 lime, saften av

2 msk olivolja

Sallad:

1 papaya

1 selleristjälk

1/2 rödlök

50 g vattenkrasse eller solrosskott

1/2 I blandade salladsblad (rucola, ekblad, mache)

Dressing, till salladen:

1 lime, pressad saft

1-2 msk olivolja

salt, svartpeppar,

några korn socker

Förbered salladen: Dela, kärna ur och skär papayaköttet i

bitar, Strimla sellerin tunt. Skala och skiva löken. Blanda allt i

en skål med vattenkrasse och rivna sallatsblad. Vispa ihop

dressingen och slå den över salladen precis före servering.

Blanda ihop penslingssåsen. Skär köttet i så jämnstora kuber

som möjligt (annars blir de ojämnt grillade och kanske

brända), Trä upp bitarna på små blötlagda träspett, Pensla

köttet tunt med såsen och låt dra fern minuter innan spetten

läggs på grillen.

Grilla spetten runt om, cirka 6 minuter totalt. Pensla med

såsen en gång under grillningen.

Lägg upp spetten på ett fat, strö över flingsalt och pensla

generöst med penslingssåsen. Låt dra någon minut. Servera

 

 

 

Kycklingspett

10 personer på ett buffebord

1 kg kycklingfilé grillspett ( träspett bör blötläggas ett par timmar)

Skär kycklingfiléerna i strimlor. Tvätta limen i ljummet vatten och riv

skalet fint. Pressa ut limejuicen. Blanda oljan, sojan,

limeskal, limejuice, salt och peppar.

Pressa ned vitlöksklyftorna och vänd ned kycklingen. Låt den gärna

marinera ett par timmar. Grilla spetten ett par minuter på

varje sida tills de är genomstekta och fått fin färg.

Marinad

Juicen från 2 limefrukter

1 dl olivolja

1/2 dl soja

3 vitlöksklyftor

Salt

peppar