Fisk
Grillad rödspätta (plattfisk) i folie med rågrillad potatis
4 filéer
1,5 lime
1 purjolök
2 tomater
100 gram sockerärtor
1 msk senapsfrö
Smör, salt och peppar
TILLAGNING
Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen).Ta ut fisk och grönsaker ur kylen.
Grillvaror bör vara rumstempererade.
Fisk: Dela fisken i bitar och lägg portionsvis på aluminiumfolie. Skiva lime, purjo, tomater, släpärter och lägg det på fisken.
Krydda med senapfrö, salt och peppar.
Tillsätt en klick smör. Vik ihop.
Potatis: Tvätta. Skär i halvtjocka skivor.
Pensla med olja. Salta lätt.
Grilla: Grilla potatis ca 5 min på var sida.
Grilla fisken på direkt/hög värme i 5-8 min.
Fisk i folie
Ingredienser
8 st folieark
800 g färsk fisk, t ex torsk, kolja eller sej
8 st potatisar
2 st morötter
1 st purjolök
2 st vitlöksklyftor
1 st röd paprika
4 msk smör
1 dl vitt vin
1 dl fiskbuljong
Gör så här
1.Skär fisken i större kuber.
2.Skär upp grönsakerna i mindre skivor eller bitar.
3.Lägg fisken på foliearket, fördela lite grönsaker över.
4.Klicka på lite smör, lite vin och fiskbuljong. Lägg in en timjankvist och vik ihop.
5. Grädda på grillen i ca 10 minuter
Grillad koriandertorsk i smörsås
600 gr torskfilé
2 msk korianderfrön hel
Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen).
Ta ut fisken ur kylen. Mat som grillas bör vara rumstempererad.
Potatis: Skala och koka i lättsaltat vatten.
Alternativt grilla enligt separat recept.
Fisk: Pensla filéerna med lite matolja.
Krossa korianderfrön i en mortel.
Strö koriander över fisken. Salta lätt.
Smält smör i en kastrull på grillen.
Grilla: Grilla eventuell potatis.
Grilla fisken 2-3 min på var sida, tills den blivit genomstekt.
Sommarknyte på grillen (förrätt)
Ingredienser
4 port
12 färskpotatisar
4 kokta ägg
2 färska rödlökar
2 askar ansjovisfiléer, à 125 g
1 krm salt
1 krm peppar
75 g kryddat smör, gräslök, persilja & dill
Gör så här
Koka potatisen med skalet på. Låt svalna och skär i skivor. Skala och hacka
äggen. Skiva löken. Fördela potatisen på 4 folieark.
Lägg på ägg, lök och ansjovisfiléer. Salta och peppra. Skär smöret i bitar
och fördela överst. Vik ihop till paket, nyp till ordentligt så att inget rinner
ut. Lägg paketen på grillen ca 10 min. De är klara när smöret har smält och
potatisen är riktigt varm.
Abborre i folie
Ingredienser
600 gram Abborre (rensad)
6 potatisar
2 ägg
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 burk ansjovisfilé
TILLAGNING
Koka upp saltat vatten i två kastruller. Potatis i den ena och ägg i den
andra. Koka både i cirka 7 min. Låt svalna.
Folie: Smöra stora ark av aluminiumfolie.
Ett ark per portion. Skär potatisen i skivor och fördela på arken och lägg
på filéerna.Hacka ägg, dill och gräslök. Strö över.
Smält resten av smöret och häll över. Salta och peppra. Lägg på
ansjovisfiléer.
Ugnslaga: Vik ihop folien till små paket. Lägg paketen i ugnsfast form el.
på plåt. Sätt i ugn i 15-20 min på 200 grader
Indiska laxspett
Ingredienser
12 st
300 g skinn- och benfri laxfilé
1 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1/2 tsk malen ingefära
1 tsk garam masala (indisk kryddblandning)
1/2 krm cayennepeppar
1/2 tsk gurkmeja
Gör så här
Kniv Skärbräda Måttsats Vitlökspress Bunke Slev Bakplåtspapper Plåt
Grytvantar Träspett 12 st. Skär laxen i 12 bitar. Blanda
matyoghurt med pressad vitlök och alla kryddor i en bunke. Lägg ner
laxen och rör om försiktigt. Låt laxen ligga i såsen (marinera) minst 20
minuter. Sätt på ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Trä
upp laxen på spetten och lägg dem på bakplåtspapperet. När ugnen är
tillräckligt varm - grilla spetten i mitten av ugnen ca 3 – 5 minuter tills
spetten fått färg.
Gott till ris eller couscous. Våra laxspett är perfekta att också grilla på
utegrill när det är sommar. Tänk då på att lägga träspetten i vatten en
liten stund, annars kan de lätt fatta eld. Grillar ni annan mat också, blanda
inte laxen med annat, t ex korv eller kött
Fisk& räkspett
Ingredienser
4 port
200 g laxfilé
200 g vit fiskfilé, t ex hoki
100 g skalade stora räkor
1 msk Arla smör-&rapsolja citron
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kg färskpotatis
1 dl hackad dill
2 1/2 dl Kelda bearnaisesås
Gör så här
Skär fisken i bitar, ca 2x2 cm. Trä upp fisk och räkor på grillspett eller
blötlagda träspett, pensla med smör-&rapsolja, salta och peppra. Stek
eller grilla spetten 3-5 min. Koka potatisen och strö över grovt hackad dill.
Värm såsen under omrörning. Servera såsen till spetten, potatisen och en
sallad.