Kryddblandningar
Cajun kryddblandning
1 1/2 msk salt
1 msk svartpeppar
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlöksdpulver
2 tsk kajennpeppar
1 tsk vitpeppar
1 tsk timja1 tsk oregano
Blanda alla ingredienserna och förvara i en burk med tätslutande
lock.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Cajunsmör
Ingredienser
125 g smör
½ tsk cayenne, malen
½ tsk svartpeppar, finmalen
½ tsk timjan, torkad
½ tsk basilika, torkad
½ tsk chiliflakes
2 st viklöksklyftor, krossade
½ tsk worchestershiresås
Blanda samtliga ingredienser ordentligt med smöret.
Låt gärna smöret bli kallt i kylen innan du använder det. Detta smör håller cirka tre veckor i kylen, under förutsättning att smöret är ordentligt färskt.
Cajun blackened fish rub
Ingredienser
5 tsk paprikapulver
1 tsk oregano, torkad
1 tsk timjan, torkad
1 tsk cayenne, malen
½ tsk svartpeppar, finmalen
½ tsk vitpeppar, finmalen
½ tsk vitlökspulver
1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
2. Förvara kryddblandningen i en lufttät burk och håll den borta från värme och ljus, så håller den sig minst 6 månader
Notering
Innan du grillar fisken skall du pensla den med olja och därefter rikligt strö över kryddblandningen, massera försiktigt in kryddorna så de inte lossnar på en gång.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Cajun blackened beef rub
Ingredienser
Liten sats
1 msk paprikapulver
2½ tsk salt
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk cayenne, malen
1½ tsk svartpeppar, finmalen
½ tsk timjan, torkad
½ tsk oregano, torkad
2 tsk fänkålsfrön
1 krm anis, malen
100 g paprikapulver
140 g salt
40 g lökpulver
40 g vitlökspulver
35 g cayenne, malen
40 g svartpeppar, finmalen
2 g timjan, torkad
2 g oregano, torkad
36 g fänkålsfrön
2 tsk anis, malen
1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
2. Förvara kryddblandningen i en lufttät burk och håll den borta från värme och ljus, så håller den sig minst 6 månader.
Notering
Innan du grillar köttet (med fördel en entrecôté) skall du pensla den med smällt smör och därefter rikligt strö över kryddblandningen, massera försiktigt in kryddorna så de inte lossnar på en gång.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-
Bayou Spicy Cajun Rub
En kryddblandning från Louisiana’s bakgårdar. Den har en rustik, men ändå förfinad smak av paprika och samtidigt kryddig av cayenne och senap. Denna rub passar utmärkt till grillad kyckling och kött, där du vill ha extra hetta, men även till jambalayas eller andra grytor.
Ingredienser
2 msk salt
2 msk paprikapulver
2 msk cayenne, malen
1 msk strösocker
1 msk senapspulver
1 msk svartpeppar, finmalen
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
2 tsk spiskummin, malen
1 tsk oregano, torkad
tsk timjan, torkad
tsk salvia, torkad
1 tsk korianderfrön, malda
Instruktioner
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
Notering
Förvara kryddblandningen i en lufttät burk och håll den borta från värme och ljus, så håller den sig minst 6 månader.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________