Recept

       

Kräftor cajun style Receptbild - Allt om Mat 

Kräftor Cajun Style

8-10 portioner

3 kg tinade, fina, kokta kräftor
12 små potatisar
3 gula lökar
8 majskolvar

3 solovitlökar
2 apelsiner
8 lagerblad
3,5 liter vatten
33 cl god porter
1 msk cayennepeppar
2 tsk chilipulver
2 tsk nymalen svartpeppar
2 msk salt
3 msk rapsolja
1 msk rörsocker

Dela alla majskolvarna i tre delar. Skala lökarna och vitlökarna och dela dem i halvor. Tvätta potatisarna väl. Har de fint, tunnt skal så är det gott att låta skalet sitta kvar.

Lägg ned ovan nämnda godis i en stor, stor kastrull och tillsätt apelsinerna i skivor, lagerbladen, cayenne, chilipulver, svartpeppar, salt, olja, porter och socker. Slå på vattnet och sätt på värmen.

Koka upp detta ljuvliga och låt puttra i cirka 20 minuter eller tills potatisarna är klara. Smaka av och tillsätt eventuellt cayennepeppar om ni önskar mer hetta. Ta sedan kastrullen från värmen.

Låt kräftorna rinna av och lägg sedan ned dem i kastrullen. Låt dem hastigt bli varma och häll sedan bort allt det varma spadet. Häll kastrullens hemligheter på det tidningsbeklädda bordet och hugg in med nävar och klor!

Godaste potatisen, underbar majs och varma, heta kräftor… Ljuvligt!!!

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Cajun kräftor och räkor 4-6 personer.

Ingredienser

1 kg kokta kräftor (gärna tinade frysta)1 kg stora Räkor

1 kg potatis av större sorten, ej mjölig

500 g stora champinjoner

4 majskolvar

4 citroner

500 g kryddig korv, gärna chorizo.

Salt

Peppar

Tabasco (ganska mycket)

Gör så här

Först dela potatisarna i halvor

Ta fram den största grytan du har i köket, den ska trots allt hålla

ordentligt med mat.Koka upp saltat vatten och i med potatisen,

halverade citroner, korven delade i goda stora bitar och om du

använder färska majskolvar så i med dom nu också annars kan

dom vänta tills senare.

Krydda ordentligt med tabasco och peppar, kom ihåg att det är

cajun-style och ska vara kryddigt.

När potatisen har kokat ca 15 minuter (nästan klara) så i med allt

annat, bry dig inte om att skala något.

Koka allt ca 10 minuter till så att allt sätter smak.

Till sist upp på ett stort fat eller bara tippa upp allt på ett bord och

sen kan alla stå runt och hugga in... Perfekt sommarmat som kan

göras utomhus om du har en stor grill.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Cajunbakad laxsida med guacamole och sötpotatis

Ingredienser  6 portioner

1 kg laxfilé av mittbiten med skinnet kvar

Guacamole

3 mogna avokador

1 lime

1/2 rödlök

2 vitlöksklyftor

2 tomater

1/2 dl hackad koriander

3/4 tsk salt

Cajunblandning

1/2 msk flingsalt

2 tsk rå-/ rörsocker

1 krm kajennpeppar

1/2 tsk koriander

Sötpotatis

1 kg sötpotatis

2 msk olivolja

2 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Guacamole: Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Lägg det i en skål och mosa grovt med en gaffel. Pressa över juicen från limen och blanda i den.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka tomaterna. Blanda lök, vitlök, tomater och koriander med avokadon. Krydda med salt. Låt stå svalt.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Blanda alla ingredienser till cajunblandningen i en skål. Gnid in köttsidan på laxen med det. Lägg den i en bakpappersklädd långpanna.
  5. Sötpotatis: Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Lägg dem runt om laxen. Ringla över olja på sötpotatisen. Strö på flingsalt och blanda runt. Tillaga mitt i ugnen 20–25 minuter.
  6. Servera med guacamolen. En krispig sallad är gott till.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Cajunkryddad fiskfilé

För 4 personer.

Dessa fiskfiléer blir oemotståndliga när de sammanförs med det

kryddstarka cajunköket.  

Ingredienser

4 - 8 fiskfiléer av vit fisk , t . ex . torsk eller spätta

1 msk vegetabilisk olja

Citroner till garnering

 

Panering:

1 dl vetemjöl

1 msk färdigblandad cajunkrydda eller 1 msk paprikapulver

2 tsk chilipeppar

½ tsk malen svartpeppar

½ tsk vitlökspulver

Gör så här

Blanda paneringen väl på ett smörpapper: mjöl, paprikapulver,

chilipeppar, svartpeppar och vitlökspulver. Ett alternativ är att

blanda mjölet med 1 msk färdigblandad cajunkrydda.

Panera fisken på båda sidor och skaka av överflödig mjölblandning.

Hetta upp oljan i en stekpanna på medelvärme.

Stek filéerna ca 5 minuter. Vänd dem en gång. De är färdiga när

fiskköttet är vitt och inte längre är genomskinligt. Det tar lite längre

tid för torsk och lite kortare tid för spätta.

Lägg upp fisken på en tallrik och garnera med citron.

Servera genast.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Mustig cajungryta med kyckling Receptbild - Allt om Mat 

 

Mustig cajungryta med kyckling  för 4 personer.

En snabblagad, mustig gryta med mycket sås. Med grädde i grytan

blir den festligare men den är god även om grädden utesluts. Strör

man över kräftstjärtar blir det ännu festligare.  

Ingredienser

450 g kycklinglårfilé

2 msk kinesisk soya

1 hackad gul lök

1 hackad vitlöksklyfta

1 msk olja

1 ½ tsk chilipulver

1 tsk oregano

½ tsk timjan

2 krm spiskummin

1 burk krossade tomater

2 lagerblad

1 tsk farin

1 dl vatten

1 köttbuljongtärning

½ dl grädde, valfri sort (Tips! Testa Oatly iMat

3 chorizokorvar

Gör så här

Blanda kycklingbitarna med soya. Stek lök och vitlök mjuk i olja.

Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med. Tillsätt tomater, lagerblad,

farin, vatten och smulad buljongtärning. Koka upp och lägg i

kycklingbitarna att sjuda 15 minuter under lock.

Skiva och stek korven. Lägg den i grytan tillsammans med grädden

och låt grytan koka upp.

Servera med kokt ris och t ex kokta svarta bönor och paprikasallad.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________- 

 

Blackened Primerib eller Sotad Biff!

DetaljerBeskrivning:

Det här är ett originalrecept från Chef Paul Prudhomme.

Så här lagas en blackened steak på det traditionella cajunsättet! Tänk på att man i Louisiana ofta äter utomhus, och det är nästan en förutsättning för det här receptet. Det ryker oerhört! Lagar du inte receptet utomhus eller om du inte har en extremt effektiv köksfläkt är rådet att steka köttet enligt bronzing-metoden

Ingredienser:

skiva amerikansk sirloin-biff per person, minst 1 cm tjock (entrecote går mycket bra) osaltat smält smör Cajun Blackened Steak Magic

Tillagning:

1. Hetta upp en stekpanna av järn i minst 10 minuter. Pannan ska vara glödande het.

2. Smält smöret och doppa köttskivorna i smöret.

3. Strö kryddblandningen rikligt över köttet så jämnt som möjligt på båda sidor.

4. Lägg köttet i pannan direkt efter smördoppet och kryddningen. Låt det fräsa ca 2 minuter på varje sida.

(Var inte rädd - det ska osa och ryka!) Köttet blir inte helt genomstekt. Vill man ha köttbiten welldone, efterstek den i ugn.

Servera gärna med Bullfighter vilökssås som hälls över köttet vid servering.

Notering:

OBS. Receptet måste följas om resultatet skall bli bra. Kryddblandningen får absolut inte blandas i olja eller köttet marineras i blandningen. Smält smör till steksky, pressa i vitlök och tillsätt Bullfighter Sauce, vispa inte, utan skaka pannan fram och tillbaka.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

BBQ Stroganoff á lá Cajun!

Beskrivning:

Perfekt rätt att ta till när det blir lite över från helgens BBQ.

 

Ingredienser:

3 skivor av grillade tjocka revben eller något annat grillat. Ca 300 – 400gram

1 lök

1 morot

5 champinjoner

1 dl Crazy Charley\'s Cajun & BBQ Sauce Cajun Hot

½ tsk Blair\'s Death Rain – Cajun krydda

3 dl köttfärssås

2 dl grade

2 msk olivolja

Tillagning:

Skär köttet i lagom små bitar eller strimlor precis som du vill ha det Likadant med grönsakerna och fräs upp grönsakerna i en panna med olivolja i. När grönsakerna fräst en stund lägg i köttet och blanda runt så det får fräsa med en stund. Krydda på med Death Rain Cajun kryddan och blanda runt i pannan så kryddan blandas ut. Häll sen på Charley's Cajun & BBQ Sauce Cajun Hot, köttfärssåsen och grädden, rör om. Låt det hela koka upp och sjuda någon minut så det tjocknar något.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________--

 

Stek à la cajun

Stek à la cajun är en kryddig och mustig varmrätt som får sina fantastiska smaker av bland annat kajennpeppar, chili, kryddnejlika och timjan. Skinksteken serveras med en festlig sötpotatispytt samt en krispig sallad.

Ingredienser  8 portioner

1500 g skinkstek i bit

1 msk smör eller margarin

2 gula lökar

5 vitlöksklyftor

2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm kajennpeppar

3 dl köttbuljong (tärning + vatten)

1 röd paprika

1 grön paprika

2 tsk chilipulver

1 tsk timjan

1/2 tsk kryddnejlikor

Pytt

10 potatisar (10 potatisar motsvarar ca 750 g)

4 sötpotatisar (4 sötpotatisar motsvarar ca 750 g)

2 purjolökar

1/2 dl olja

2 tsk salt

Så här gör du

1.    Sätt ugnen på 250°C.

2.    Bryn skinksteken runt om i matfettet i en stekgryta. Stick i en termometer i köttet, se till att spetsen kommer mitt i.

3.    Skala och skiva lök och vitlök. Låt löken fräsa med steken i grytan. Krydda med salt och de olika pepparsorterna. Häll över buljong och låt steken puttra under lock ca 1 tim eller tills termometern visar 70°C.

4.    Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Låt paprikastrimlor och kryddor puttra med steken de sista 15 min.

5.    Ta upp och skiva steken. Lägg tillbaka skivorna i grönsaksröran.

6.    Pytt: Skala och skär potatis och sötpotatis i små tärningar. Spola av tärningarna i ett durkslag så att all stärkelse försvinner. Skölj, ansa och strimla purjolökarna.

7.    Stek potatistärningarna i oljan i en långpanna, 15-20 min. Rör om några gånger under tillagningstiden. Tillsätt purjon och krydda med salt när ca 5 min återstår av stektiden. Servera stekskivorna med grönsaksröran och sötpotatispytten samt grönsallad.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Grillad fläskfilé med cajun-feeling

Grillad fläskfilé med cajun-feeling är en härlig kötträtt med het kryddning. Fajita kryddmix, lime och barbequesås ger god smak till köttet. Du grillar fläskfilén tills köttet fått fin yta.

Ingredienser  8 portioner

3 fläskfiléer (à 660 g)

3 msk fajita kryddmix

1 lime

2 dl rökig barbequesås

1 stekpåse

Så här gör du

1.    Sätt ugnen på 175°C.

2.    Putsa och skär bort hinnorna från fläskfiléerna. Gnid in dem med fajitakrydda.

3.    Lägg filéerna i en stekpåse. Rör ihop pressad limejuice och bbq-sås och häll det i påsen. "Massera" försiktigt in såsen i fläskfiléerna.

4.    Förslut stekpåsen enligt anvisning. Låt gärna marinera i kylskåpet över natten.

5.    Lägg stekpåsen på mellersta falsen och ugnsstek i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna något. Lägg stekpåsen på ett fat och förvara i kylen.

6.    Ta ut fläskfiléerna ur påsen vid serveringstillfället och värm dem runt om på grillen ca 10 minuter eller tills de fått vacker grillyta.

7.    Skiva upp köttet i generösa skivor och servera med chimichurri, och ciabattabröd. Se recept Chimichurri.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Stuffed Mushrooms (8 personer)

16-24  champinjoner

150 gr köttfärs

2 tsk smör

2 selleristjälkar

gul lök

4-6 vitlöksklyftor

1-2 tsk tabasco

1 dl ströbröd

1 dl partmesanost

1 1/2—2 tsk cajunkryddblandning

1 citron

Ta bort stammarna från champinjonerna och finhacka dem. Lägg

hattarna åt sidan. Finhacka sellerin och löken. Pressa vitlöken. Fräs

hacket i resten av smöret i ca 5 min. Tillsätt färsen, tabascon,

ströbrödet och osten. Rör om väl. Smaka av med

kryddblandningen.

Fyll champinjonhattarna med blandningen. Ställ dem i en lätt smord

gratängform. Grädda i 25 min. tills de har fått en fin brun färg.

Pressa lite citronsaft över dem. Servera genast.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Cheese straws ( 1 sats ger 120 st)

450 gr riven cheddarost

175 gr smör eller margarin

5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 1/2 tsk cajun kryddblandning

4-6 ordentliga stänk tabasco

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda samman osten och smöret som

skall vara rumstempererat. Blanda samman mjöl, bakpulver och

Cajun kryddbalndning i en bunke. Blanda ner ost /smöret och

tabascon. Kavla ut degen och skär i långsmala remsor som är ½

cm tjocka. Lägg dem på en smord plåt. Grädda i 20-30 min tills de är gyllenbruna och spröda.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Chicken sauce piquante (8 personer)

2 stora kycklingar

1 msk oliv eller matolja

1 msk cajun kryddblandning

Pikan sås

1/2 dl matolja

2msk vetemjöl

3 1/2 dl finhackad gul lök

3 1/2 dl finhackad stjälkselleri

3 1/2 dl finhackad grön paprika

4-6 pressade vitlöksklyftor

2-3 tsk cajun kryddblandning

Sätt ugnen på 200 grader. Dela varje kyckling i 6-8 bitar– Smörj in

bitarna med oljan och pudra över kryddblandningen. Lägg delarna i

en stor ugnssäker form. Stek i 20 mi eller tills köttsaften är klar.

Såsen: Hetta upp oljan kraftigt i en stor tjockbottnad kastrull. Bryn

mjölet, rör hela tiden. Ta bort när redningen blivit mörkbrun. Rör

snabbt ner löken, sellerin och paprikan. Låt fräsa i min på

medelvärme.Tillsätt burktomaterna, pressa ner vitlöken och rör

I kryddblandningen. Låt såsen puttra i 20 min. Lägg i

kycklingen och värm 10 min. Servera med ris, broccoli och morötter

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Shrimp remoulade sauce ( 8 personer )

1 kg oskalade räkor

8 fina blad av rosé och frisésallat

Sås:

1 dl finhackad stjälkselleri

1 dl finhackad grön paprika

1 dl finhackad persilja

2 vitlöksklyftor

1/2 dl riven pepparot

Saften av 1/4 citron

2 msk Fammarps vitvinssenap

1 msk dijonsenap

1 msk ketchup

1 1/2 msk worcestersås

1 msk tabasco

2 tsk paprikapulver

1 dl oliv eller salladsolja

Blanda samman alla ingredienserna till såsen utom oljan. Blanda

ner oljan lite i taget.

Skala räkorna och fördela dem i salladsbladen. Häll över sås och

servera.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

 Brennan's Bananas Foster.jpg

Bananas Foster

Den mest kända av alla cajun och creolkökets deserter. Enkelt att göra, lätt att förstora till många och försvinnande god. Se till att bananerna inte är alltför mogna, för då blir de mosiga. Myntagrädden bryter av gott till. Glass är också mycket gott till bananerna.

Ingredienser  8 portioner

4 msk smör

1 dl råsocker

1 tsk mald kanel

6 msk bananlikör eller ro

8 bananer

Myntagrädde

4 dl vispgrädde

10 myntablad

2-4 msk rom

Gör så här:

1.    Sätt ugnen på 225 grader

2.    Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker kanel och likör. Blanda väl.

3.    Skala och halvera bananerna på längden. Lägg dem i en lätt smord ugnsäker form.

4.    Bre över smör/sockerblandningen. Ugnstek i 10-15 minuter eller tills de mjuknat och fått färg.

5.    Vispa grädden, hacka myntan och blanda ner den med rom. Servera bananerna med myntagrädde och glass.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3.2.1753