Färsk sill/strömming

 

Brantevikssill

 

Ingredienser:

 

1 kg strömming

 

Lag:

1 dl ättika

6 dl vatten ½ dl salt

 

4 dl socker

2 st hackade gula lökar

2 sy hackade rödlökar

3 msk citronpeppar

3 msk krossad kryddpeppar

2 msk krossad vitpeppar

2 st smulade lagerblad

1 stor knippa hackad dill

 

Gör så här

 

1. Dra skinnet av sillfiléerna så att varje filé delas i två. Blanda ihop ingredienserna till lagen, rör om väl och lägg ner sillfiléerna i den. Låt stå på sval plats 1 dygn. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.

2. Blanda hackad lök, kryddor och dill. Vänd till sist snabbt i sockret och rör om.

3. Varva sill och krydd- och sockerblandningen i en hög glasburk och avsluta med ett lager av sockerblandningen. Observera att det inte ska tillsättas någon vätska; sillen vattnar sig allt eftersom och det bildas en lag

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

DELIKATESSGRAVAD STRÖMMING  FÖR 10 PERSONER

 

Koka 2 dl rödvin tills 1/2 dl återstår, låt svalna. Blanda vinet

med 2 dl creme fraiche, 1 dl rnajonnäs och 1/2 msk flytande

honung. Skär 1 delikatessgurka och 1/2 grönt apple i små

tärningar, Skär 1 salladslök eller 5 cm purjolök i strimlor.

Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Vänd

ner 500 g klargravade strömmingsfiléer.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Dillpesto strömming


500 g strömmingsfilé

Ättikslag:
10 dl vatten
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 ½ dl ättiksprit (12%)

Marinad:
1 dl pinjenötter, 70 g (Funkar med skållad skalad mandel)
2 knippor dill, ca 70 g
2 dl finriven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 liten burk ansjovis, 50 g
1 tsk dijonsenap
3 dl olivolja
1 tsk salt
½ krm nymald vitpeppar


Blanda lagen. Dra av skinnet från strömmingen och lägg den i lagen ca 6 timmar.
Rosta nötterna eller mandeln lätt i en torr stekpanna.
Gör marinaden. Skär bort de grova stjälkarna på dillen och spara några dillvippor till garnerning. Kör nötter, dill, ost och vitlök i matberedare eller mixer. Skär ansjovisfiléerna i mindre bitar och tillsätt dem tillsammans med spadet och senapen. Tillsätt oljan droppvis och kör till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
Häll av lagen och låt strömmingsfiléerna rinna av väl. Blanda med marinaden och låt stå kallt 1 dygn.
Lägg upp på fat och garnera med dill.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Dillströmming

 

Kokt i vin blir strömmingen mild och fin i smaken.

Det här behövs för 4 personer:

1 kg orensad strömming eller 700g rensad med ryggbenet

kvar]

2 tsk salt

ca 1/2 kryddmatt. nymald vitpeppar

5 kryddpepparkorn 2 små lagerblad

1 1/2 dl vitt vin

1 1/2 dl vatten

1 knippe finhackad dill

1 rödlök i tunna skivor

Gör så här:

1.    Rensa och skölj strömmingen och ställ den sen tätt i en låg form eller traktörpanna. Salta och peppra över och lägg i Kryddpeppar och lagerblad. Blanda vin och vatten och häll på så mycket att det knappt täcker fiske.

2.    Strö över dillen men spar lite att lägga på vid serveringen.

            Lägg lock eller folie över formen och sjud den sakta sakta ca 5minuter eller    tills strömmingen känns klar. Låt kallna.

3.    Strö lite fräsch dill över och lägg på löken när strömmingen skall serveras

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Fredens Curryströmming 4 portioner

 

600 gr strömmingsfilé

1 tsk salt

1 dl finhackad dill

½ tsk salt

1-2 msk curry

1 krm vitpeppar

1 ½ dl grädde

1 msk ströbröd

Lägg filéerna med köttsidan uppåt. Strö över 1 tsk salt och dillen. Rulla ihop med köttsidan innåt.

Lägg rullarna tätt i en ugnssäker form. Häll i en blandning av salt, peppar, curry och grädde över fisken.

Sikta över ströbråd och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 225 grader.

Servera varm eller kall med kokt potatis eller smör och bröd

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________- 

Fänkålssotad strömming med mandelpotatis och pepparrot

0strömming serverar du direkt tillsammans med mandelpotatis, smakrik pepparrot, rädisa och färska örter på ett krispigt knäckebröd. Vackert och gott!

Ingredienser  4 portioner

450 g strömmingsfilé

500 g mandelpotatis

1 1/2 msk fänkålsfrön

1 tsk salt

1/2 dl riven eller hyvlad pepparrot

1 dl plockade blandade örter t ex libbsticka, gräslök och dill

8 rädisor

smör

stora knäckebröd

Så här gör du

1.    Koka mandelpotatisen mjuk i lättsaltat vatten.

2.    Hacka eller mortla fänkålsfröna och blanda med salt. Klipp ev bort ryggfenorna på strömmingarna om de sitter kvar.

3.    Gnid in strömmingsfiléerna med salt- och fänkålsblandningen på båda sidor.

4.    Stek strömmingsfiléerna i en het och torr stekpanna ca 2 minuter på varje sida.

5.    Bre smör på knäckebröden. Skär potatisen i skivor och fördela dem och strömmingsfiléerna på knäckebröd. Toppa med pepparrot, plockade örter och skivade rädisor.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Fänkålsstekt strömming med citronmos

 

Mästerliga smörstekta strömmingsfiléer med smak av fänkål, dill och persilja. Till strömmingen tillagar du ett fluffigt potatismos med citron och dill. Servera med rårörda lingon och citron.

Ingredienser 1 portion

Citronmos

250 g potatis

2 1/2 msk vispgrädde

1/2 tsk rivet citronskal

1 tsk färskpressad citronjuice

1/2 msk finskuren dill

2 tsk smör

1/2 krm salt

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Fänkålsstekt strömming

4 strömmingsfiléer

salt och nymalen peppar

1 msk finhackad persilja

1 msk finskuren dill

2 tsk fänkålsfrön

2 msk ströbröd

1 ägg

1/2 krm salt

1/2 krm peppar

1 msk smör

Så här gör du

1.    Mos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, 10-15 minuter.

2.    Mosa potatisen med grädden. Rör ner citronskal, juice, dill och smör. Krydda med salt.

3.    Strömming: Klipp ev bort ryggfenan på strömmingen om den sitter kvar. Lägg ut filéerna med skinnsidan ner. Salta och peppra.

4.    Fördela dill och persilja på filéerna. Lägg ihop dem två och två.

5.    Rosta fänkålsfröna i en torr, het stekpanna i ca 1 minut. Blanda fänkål med ströbröd, salt och peppar och lägg på en tallrik.

6.    Vispa upp ägget. Vänd strömmingsfiléerna först i ägget och sedan i ströbrödsblandningen.

7.    Stek strömmingarna gyllenbruna i smör i en stekpanna, ca 3 minuter på varje sida. Servera den nystekta strömmingen med citronmos. Rårörda lingon och en citronklyfta är gott till.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Gravad strömming med grön sås för 4personer

 

drygt 1 kg orensad strömming (eller 700 g rensad)

1 dl ättiksprit

5 dl vatten

1 msk salt

Sås:

2 dl majonnäs

2 dl naturell yoghurt

2 pressade vitlöksklyftor

3 msk finhackad dill

3 msk finhackad gräslök

1.       Rensa strömmingen, filea den och dra bort skinnet. Blanda ättika, vatten och salt och låt strömmingen dra i lagen till nästa dag.

2.      Ta upp den och låt den rinna av väl. Gör i ordning såsen. Rulla strömmingen i fina rullar och lägg dem i en skål. Slå såsen över och låt  strömmingen dra ytterligare ett dygn innan den serveras.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Gräddig festströmming för 4 personer

 

1 kg orensad strömming (eller 700 g rensad utan ryggben)

2 dl vispgrädde

1 äggula

Panering:

1 1/2 dl grovt rågmjöl

1 1/2  dl skorpsmulor

2-3.tsk salt

1.       Rensa och skölj strömmingen och låt den rinna av på hushållspapper.

2.       Vispa upp grädden hårt och vänd ner äggulan. Lägg strömmingen i blandningen och vänd den några gånger. Låt den ligga i grädden åagra timmar.

3.       Blanda i en tallrik rågmjöl, skorpsmulor och salt. Vik ihop strömmingen så att den ser hel ut och vänd den i paneringen.

4.      Stek strömmingen i en stekpanna med margarin så att de får en fin gyllenbrun färg och lägg upp dem på serveringsfat. Garnera med några citron skivoroch lite kryddgrönt. Kan serveras både varma och kalla, men helst så nystekta som möjligt.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Gräddströmming med kaviar

 

1 kg strömming

2 dl grädde

2-3 msk orökt kaviar

2 msk klippt dill

Smöra en eldfast form och lägg i strömmingarna tätt i formen. Blanda grädden med kaviar och klippt dill.

Slå kaviargrädden över strömmingen och se till att såsen rinner mot botten. Låt formen stå ett par timmar innan gräddningen så att den salta smaken tas upp av sillen.

Grädda vi 225 grader i ca 15 – 20 minuter tills strömmingen känns mjuk och har gyllenbrun färg. Servera med nykokt potatis.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

"Ingeborgare"

Dessa Ingeborgare av panerad strömmingsfilé är perfekta på buffébordet! På under en halvtimme så panerar och steker du din fisk och gör en syrlig dillmajonnäs som är både angenäm och läcker. Servera Ingeborgarna med majonnäsen och nykokt potatis.

Ingredienser  10 portioner

ca 1 dl senapspulver

ca 1 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

3 ägg

800 g strömmingsfilé

3 dl ströbröd

smör att steka i

flingsalt

 

Dillmajonnäs

2 dl majonnäs

färskpressad juice av 1 citron

3 msk finhackad dill

salt och peppar

 

Så här gör du

1.    Blanda ihop senapspulver, vetemjöl och salt. Vispa upp äggen lätt.

2.    Skär ev strömmingsfiléerna på längden. Vänd strömmingarna en och en i mjölblandningen, därefter i äggvispet och sedan i ströbrödet.

3.    Blanda ingredienserna till dillmajonnäsen. Salta och peppra.

4.    Stek strömmingarna ca 1 1/2 minut på varje sida i smör. Servera med nykokt färskpotatis, citron och dillmajonnäs. Strö över flingsalt.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Inkokt strömming

Ingredienser 6 portioner

600 gr rensad strömming

1-2 gelantinblad

2 msk salt

1 knippa dill

2 dl ättika

4 dl strösocker

6 dl vatten

1 lagerblad

Några krydd och vitpepparkorn

1 gul lök i skivor

1 morot i strimlor

 

Gör så här

Bottna en eldfast form med gelatinblad.

Rulla strömmingen med skinnsidan utåt och lägg rullarna tätt i formen. Salta och strö över hackad dill.

Rör ihop ättikslagen och häll den över strömmingen. Täck med folie.

Grädda strömmingen i 225-250° ugn i cirka 20 minuter. Låt formen kallna.

Dillen ska hackas snabbt. Hacka tätt och en enda gång. Annars sitter smaken i skärbrädan i stället för i dillen. Mängden gelatin beror på hur geleig man vill ha rätten.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Klargravad strömming

Ingredienser

600 gr rensad stgrömming

Rikligt finhackad dill

 

Lag

1 ½ dl ättika

8 dl vatten

2 msk salt

 

Ättikslag

½ dl ättika

4 msk socker

1 dl vatten

2 dl olja

½ msk krossad vitpeppar

½ msk salt

 

Gör så här

1. Rensa och skölj strömmingen. Ta ur ryggbenet och dra av skinnet. Lägg strömmingen i en skål.

2. Blanda gravningslagen. Rör om. Häll lagen över filéerna och låt stå kallt över natten. Rör om några gånger så att strömmingen blir jämt gravad.

3. Blanda ättikslagen. Lägg dill i botten på en glasburk. Varva sedan sill och dill och häll på ättikslagen. Sätt på ett lock och låt stå kallt i ett dygn innan strömmingen är färdigt att serveras.

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Knutteströmming 4 portioner

 

600 gr strömmingsfilé

1 ½ tsk salt

2 msk smör

2 msk riven pepparrot

1 dl grädde

1 dl chilisås

Strö  salt på filéernas köttsida. Fördela en blandning av smör och pepparrot på dem. Rulla ihop.

Lägg rullarna tätt i en smord ugnssäker form. Blanda grädde och chilisås och häll över strömmingen.

Sikta över ströbröd och grädda i ugnen ca 20 minuter i 225 grader.

Servera  med kokt potatis eller potatismos.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Krabbströmming för 10 personer

 

Sätt ugnen pa 175'C. Rulla ihop 1 kg strömmingsfiléer och lägg

I en ugnssäker form, ca 30x25 cm. Salta och peppra. Tvatta och

riv skalet av 1 lime. Blanda med 2 dl mellangrädde, 2 dl creme

fralche, 1/2 dl sweet chi sås, 1 burk salladskrabba (170 g) som

hackas, 1 strimlad salladslök och 1 msk hackad koriander. Häll

såsen över strömmingen, Skär 1 röd chilifrukt (t ex spansk

peppar) i tunna skivor. Strö over och ställ i ugnen i ca 40

minuter. Servera strömmingen varm eller kall, gärna med lite

extra koriander

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Kryddig lökströmming för 8 personer

 

2 1/2 kg orensad strömming (eller cirka 1,8 kg rensad med

ryggbenet kvar)

2 l/2 dl ättikssprit

7 dl vatten

Kryddblandning:

1/2 dl salt

2 dl strösocker

1 msk grovt krossad vitpeppar

1 msk grovt krossad kryddpeppar 2 finhackade röda lökar

1.    Rensa strömmingen så att ryggbenet blir kvar och skölj den.Blanda ättikslagen och slå den över strömmingen. Låt den stå kallt cirka 15 timmar.

2.      Ta upp strömmingen och låt den rinna av och gör i ordning kryddblandningen. Låt löken ligga for sig.

3.      Varva strömming, lök och kryddblandning i en burk eller djupt fat tills all strömming ar tätt packad. Lägg ett fat på och ställ en inte alltför stor tyngd på så att strömmingen hålls nere. Ställ den kallt 2 dygn.

4.       Fräscha upp strömmingen med lite lök och dill vid serveringen. På kallt ställe är den hållbar cirka 1 vecka

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Kräftsill 4-6 personer

 

6 dillkronor

1 kg sill

Salt

Vitpeppar

Ketchup

Salta och peppra försiktigt sillfiléerna.

Täck botten i en kastrull med dillkronor och placera den

rullade sillen så tätt som möjligt på dillkronorna. Fyll på med

vatten så att det knappt täcker sillen. Spritsa över ketchup och

låt koka i 15-20 minuter. Servera kallt

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Kräftströmming 4 portioner

 

600 gr strömmingsflundror

2 tsk salt, ½ tsk peppar

4 msk tomatpuré

1 dl vatten

1 ½ msk dillfrön

Krydda flundrorna med salt och peppar. Rulla samman dem

med köttsidan utåt. Lägg dem i en ugnsäker form. Blanda

tomatpuré och vatten. Häll över fisken och strö på dillfrön.

Sätt in formen i 200 graders värme i ca 25 min.

Garnera med dill

ett dygn innan strömmingen är färdigt att serveras.

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Kräftströmming 4 portioner

 

600 gr strömmingsflundror

2 tsk salt, ½ tsk peppar

4 msk tomatpuré

1 dl vatten

1 ½ msk dillfrön

Krydda flundrorna med salt och peppar. Rulla samman dem

med köttsidan utåt. Lägg dem i en ugnsäker form. Blanda

tomatpuré och vatten. Häll över fisken och strö på dillfrön.

Sätt in formen i 200 graders värme i ca 25 min.

Garnera med dill

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Kräftströmming

 

Kräftströmming är en finfin rätt med smak av just strömming och kräftor. Supergott med hårdbröd på mysfrukosten! 

500 g strömmingsfilé
2 tsk salt
1 msk dillfrö
4 dl tomatjuice

Häll hälften av saltet i en ugnsform. Rulla ihop filéerna med köttsidan ut och lägg dom i formen. Strö på resten av saltet och dillfröna. Häll över tomatjuicen. Täck med folie och koka fisken i ugnen i 225 grader ca 20 minuter. Låt den sen dra i kylen ett dygn innan du serverar den.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Laxströmming för 10 personer

 

Dela 5 tunna skivor kallrökt lax på mitten. Lägg ihop 20

strömmingsfiléer, 2 och 2 med 11axskiva mellan. Vänd dem i

vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd, Stek flundrorna i smör,

Salta och peppra. Servera dem varma eller kalla med

forellrom, creme fraiche, skivad rödlök, dill och citronklyftor.

Gott på knäcke och kavring. eller med kokt potatis

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Mild och vacker rödvinssill

 

8 urvattnade flieér av fet sill

Ättikslag

2 dl ättikssprit

4 dl strösocker

6 dl vatten

Rödvinslag

 

3 dl rödvin

2 dl rödvinsvinäger

1 dl vatten

3 dl strösocker

10 krossade nejlikor

10 krossade vitpepparkorn

2 lagerblad

1 krm timjan

2 skivade röd lökar

 

Gör så här:

 

  1. Rör ihop ättikslagen tills sockret har löst sig. Lägg i de hela sillfileérna och låt stå kallt 1 dygn
  2. Blanda samman all ingredienserna till rödvinslagen.
  3. Skär sillen i bitar. Lägg dem i en skål och häll över rödvinslagen. Låt stå kallt ytterligare 1 dygn.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Rollmops

Ingredienser:

8 sillfiléer

1 msk kapris

4 lökar

2 ättiksgurkor

 

Marinad:

1 del ättikssprit

5 delar vatten

1 msk socker

1 lagerblad

8 pepparkorn

5 enbär

2 nejlikor

1 tsk senapskorn

 

Skölj och torka sillfiléerna med hushållspapper. Pensla insidan av filéerna med senap. Lägg på hackad kapris och lökringar. Strö över salt. Dela gurkoprna på längden och lägg en kvarts gurka på varje sill. Rulla sammman filéerna och fäst dem med tandpetare. Varva rollmopsen och resten av löken i en kruka. Koka ihop marinaden i ca 5 minuter. Låt dedn svalna och häll den över sillen. Lägg folie över krukan. Rollmopsen skall stå och dra i ca 3 dagar i kylskåp innan den serveras.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Röd curryströmming (10 personer)

 

Sätt ugnen på 175 grader. Rulla ihop 1 kg strömmingsfiléer

och lägg i en ugnssäker form., salta. Blanda 4 dl mellangrädde

med 1 msk röd currypaste och 1 tsk paprikapulver. Häll såsen

över strömmingen. Ställ in i ugnen 20-25 minuter. Hacka 1 ½

dl cashewnötter och rosta i en torr stekpanna. Strö över sillen.

Servera varm eller kall.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Senapsfylld strömming på grillen

 

Ingredienser

700 g strömmingsfiléer

1 dl fransk senap

1 dl kapris

1 dl finskuren dill

olja

salt

Gör så här

1. Klipp ev bort ryggfenan på strömmingen. Bre senap på köttsidan av filéerna.
2. Lägg på kapris och dill på hälften av filéerna. Krydda med salt. Lägg på de resterande filéerna med skinnsidan utåt.
3. Lägg strömmingarna i ett lätt oljat grillhalster. Grilla ca 2 minuter på varje sida.

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Senapsgravad strömming

500 gr strömming

1 l vatten

1 ½ dl Ättikssprit 12%

3 msk salt

Ta bort skinnet från filéerna. Blanda samman ingredienserna till lagen och lägg ner strömmingen. Låt stå kallt över natten.

 

Sås:

5 msk svensk senap

4 msk socker

1 dl vatten

1 dl olja

3-4 vitlöksklyftor

1 bunt dill

 

Rör samman senap, socker och salt. Tilsätt vatten i oljan, lite i sänder. Pressa i vitlöken och blanda ner den finklippta dillen. Varva strömming och sås i en kruka och låt stå kallt till nästa dag.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Senapsstekt strömming 4 portioner

 

1 kilo strömming

Marinad:

1 ägg

3 msk ljus fransk senap eller vanlig svensk

1 ½ tsk salt

2 dl mjölk

Till stekning:

1 dl grovt rågmjöl eller ströbröd

1 tsk salt

Margarin

Rikligt med dill

Vispa samman ägg, senap, mjölk och salt i en bunke. Lägg i strömmingen och låt den ligga i 5 timmar/över natten.

Tag upp strömmingen ur marinaden och låt den rinna av. Vik den dubbelt och vänd den i saltat rågmjöl.

Stek strömmingen vackert brun på bägge sidor (ca 3 minuter). Lägg upp dem och strö över rikligt med dill.

Servera med kokt potatis.

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Stekt sill i ättika

 

Ingredienser:

8 färska sillar

Salt

2 – 3 msk rågmjöl

75 gr smör

Peppar

 

Marinad:

2 ½ dl vatten

4 msk ättikssprit

4 lageblad

1 tsk gula senapskorn

3 msk socker

2 torkade pepparfrukter

 

Dessutom råa lökringar

Rensa fisken, skölj den och ta bort alla ben. Strö över salt och låt dra i 10 minuter. Vänd sillen i mjöl som blandats med salt och peppar. Stek den i ca 5 minuter på var sida. Koka upp marinaden och kyl därefter av den. Häll den över den fortfarande varma sillen i en stor skål. Låt stå tills sillarna är helt kalla. Ställ den kallt till nästa dag. Garnera med råa lökringar.

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Strömmingspanna 4 portioner

 

600 gr strömmingsfilé

1 knippa dill

1 knippa persilja

1 dl finstrimlad purjolök eller gräslök

Morotsslanta

Saften av ½ citron

Ca 10 vitpepparkorn

2 msk smör

2 msk vetemjöl

Vatten

Blanda dill, persilja och purjolök. Fyll strömmingsfiléerna med det gröna.. Rulla ihop dem och ställ dem i en låg panna. Stick ner morötterna och pressa citronsaften över fisken. Strö över vitpepparkornen. Knåda samman vetemjöl och smör. Slå på lite vatten upp på fiskarna. Klicka över smör och sätt in i ugnen ca 20 minuter på 200 grader.

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Strömmingslåda med ansjovis 4 portioner

 

600 gr sillfilé

1 burk ansjovisfiléer

2 msk tomatpuré

½ dl hackad persilja

1 dl mjölk eller grädde

2 msk ansjovisspad

1 msk ströbröd

Hacka ansjovisen och blanda den med tomatpuré och persilja. Fördela blandningen på strömmingens skinnsida och rulla ihop med köttsidan utåt.

Lägg rullarna tätt i en ugnssäker form. Häll över blandningen av grädde och ansjovisspad. Strö på ströbröd.

Grädda i 20-25 minuter i 200 grader.

Servera med potaismos och en sallad.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Strömmingslåda

 

Här är ett svindlande gott recept på klassikern strömmingslåda. Chilisås ger strömmingslådan en härlig, djup smak och tillsammans med den salta ansjovisen samt strömmingen blir den här rätten en höjdare med fulländade och angenäma smaker.

 

Ingredienser  4 portioner

500 g strömmingsfiléer

2 burkar ansjovisfilé (à 125 g)

4 msk chilisås

1/2 msk ströbröd

2 msk smör

 

Så här gör du

1.    Sätt ugnen på 200°C.

2.    Skölj strömmingsfiléerna och klipp bort ryggfenan. Lägg en ansjovisfilé på varje strömmingsfilé, dela ev ansjovisfiléerna så att de räcker till samtliga strömmingsfiléer. Rulla ihop strömmingarna med skinnsidan ut.

3.    Lägg rullarna tätt ihop i en smord ugnssäker form. Bre chilisås över strömmingsrullarna. Strö över lite ströbröd och klicka över smöret. Grädda i 15-20 minuter. Låt sedan lådan kallna.

4.    Servera lådan som den är eller lägg rullarna på snittar.

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Tomatströmming 4 portioner

¾ kilo strömming

1 ½ tsk salt lite vitpeppar

Margarin

Lag:

3 msk äppelvinäger

4 msk olja

2 msk tomatpuré

1 tsk socker

Salta och mal lite vitpeppar över sillarna och rulla dem med skinnsidan utåt.

Smöra en glasfast form och lägg strömmingsrullarna tätt i formen. Bland olja äppelvinäger me tomatpuré och smaka av med socker.

Sila såsen över strömmingen och sätt in formen i 20 minuter på 225 grader tills ytan är guldbrun och strömmingen mjuk.

Låt rätten kallna helt. Servera med nykokt potatis.

Garnera med krasse.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Öbons Drömströmming 4 portioner

 

14-16 jämnstora strömmingar

Citronsaft, salt

Ca 200 gr smålök

150-200 gr färska champinjoner

1-2 klyftor vitlök

1 bunt persilja

3 skållade tomater

1 fiskbuljongtärning + vatten + citronsaft av en halv citron

Litet tomatpuré

Smör

Salta lätt över sillen. Skär lök och champinjoner grovt och fräs upp lätt. Lägg över fräset i en smord traktör panna. Finhacka vitlöken och strö över den. Skär de skållade tomaterna i bitar och häll över fräset. Lägg samman strömmingarna till ursprunglig form och häll över fräset.  Blanda en lag på fiskbuljong, lite tomatpuré och citronsaft och sila den över sillen. Lagen bör vara halva höjden av pannan. Mal vitpeppar över innan locket sätts på. Låt sillen sjuda tills den är mjuk. Kan också bakas i 250 grade i ugn i ca 15-20 minuter.

Bjud på bakad potatis eller vanlig kokt potatis.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Örtinkokt strömming

En härlig fiskrätt på strömming, som kokas in i härliga örter som dill, gräslök och timjan. Garnera gärna med tunt skivade rädisor och örter och servera till kokt potatis samt en skiva knäckebröd!

Ingredienser  10 portioner

2 dl plockade, blandade örter (gärna dill, gräslök, timjan (spara stjälkarna))

ca 750 g strömmingsflundror

1 msk salt

2 krm peppar

Lag

1 gul lök

1 morot

4 dl vatten

1 dl ättiksprit (12 %)

20 vitpepparkorn

2 msk socker

1 msk salt

1 - 1 1/2 krm kryddpeppar

2 lagerblad

stjälkar från örtkryddor

2 gelatinblad

ev rädisor och örter till dekoration

 

Så här gör du

1.    Finhacka örterna, men spara stjälkarna. Vänd strömmingen med köttsidan ner i örthacket. Krydda med salt och peppar, rulla ihop dem och lägg i en ugnssäker form.

2.    Skala och skiva lök och morot. Koka alla ingredienser till lagen (utom gelatinbladen) i ca 10 minuter.

3.    Sätt ugnen på 175°C.

4.    Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.

5.    Sila lagen och tillsätt gelatinbladen. Häll lagen över strömmingen. Ställ in 10 minuter i ugnen. Ta ut och låt strömmingen kallna.

6.    Garnera gärna med tunt skivade rädisor och örter.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________