Matjéssill
Sill på Finlandsvis
2-4 matjessillfiléer
Sås:
1 gul lök
2 hårdkokta ägg
1/2 färsk grön gurka
2 msk vardera av hackad dill, gräslök, persilja
2-3 dl gräddfil
Grovmalen svartpeppar och salt
Börja med såsen. Blanda den hackade löken med fint tärnad
grön gurka, hårdkokta ägg hackade ägg, dill, gräslök, persilja,
gräddfil samt grovmalen svartpeppar efter smak. Smaksätt
såsen med dillspad eller salt. Skär sillen i fyrkantiga tärningar
och slå såsen över. Låt stå och dra i två timmar innan
servering.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-
Karins sill
4 matjessillfiléer
1 glas mjölk
4 inlagda rödbetor
2-3 hårdkokta ägg
1 1/2 dl hackad brynt lök
1 1/2 dl finklippt dill
150 gram smör
Låt sillfiléerna dra i mjölken i 2 timmar. Torka av med hushållspapper och skär dem i bitar. Lägg upp sillen på ett fat med kanter. Fräs löken mjukt gulbrun i en blandning av smör och vatten. Se till att den ej blir bränd. Hacka rödbetorna. Lägg lök, rödbetor, hackad gula, vita och dill var för sig i dekorativa ränder snett över sillen. Slå rikligt med rykande hett smör över den pyntade sillen i samband med servering
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Sherrysill från Danmark
4 port
Lägg 4 matjes filéer i mjölk ett dygn . Ta upp och lägg dem i en lag bestående av 2 dl torr sherry och ca l/2 dl vatten.
Smaksätt lagen med 10 hela kryddnejlikor, 6 hela kryddpepparkorn, 1 msk humle, 1 liten, tunt skivad gul lök, ca l/2 dl vinäger, lite socker och eventuellt salt. Låt sillen ligga i denna lag i 3 dygn. Bred smör på 4 skivor grovt mörkt rågbröd.
Ta upp sillfiléerna ur lagen, forma dem till rullar och lägg en på varje brödskiva. I rullen hälls en rå äggula. Smörgåsen garneras med små buketter av finhackad gul lök och kapris
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Matjessill i citron- och örtsås
Ingredienser 4 port
2 st matjessill, i burkar
2 dl gräddfil
1,5 tsk citronskal, finrivet
0,5 dl dill, hackad
0,5 dl gräslök, finhackad
0,5 krm vitpeppar, nymald
0,5 krm salt
Låt sillen rinna av ordentligt, gärna på hushållspapper innan den blandas med gräddfil, citron och örter.
Gör så här
1. Låt sillen rinna av väl. Blanda sill, gräddfil, citronskal, dill, gräslök, peppar och salt.
2. Servera med nykokt färskpotatis, rädisor, gurka och en kavring smörgås.
2 burkar matjessill
2 knippor rädisor
1 purjolök
1 röd paprika
1/2 gurka
2-4 tomater
knippa dill
Sås 1:
3 dl gräddfil
1/2 dl chilisås
1 tsk cognac
Sås 2:
2 dl gräddfil
2 dl majonäs
1/2—1msk senap
1 knippa klippt dill
Salt o vitpeppar
SILL AURORA FÖR 10 PERSONER (BUFFE)
1 burk matjessfileer (8 570 g)
1gul lök
1/2 dl tomatketchup
1/2 dl senap (tex Slotts original)
11/2 dl matolja
1/2 dl röd vinäger
1. Ta upp matjesill filéerna och låt dem rinna av. Använd hela filéer, skär dem i sneda bitar.
2. Skala och finhacka löken Rör ihop med resten av´ingredienserna till en sås, varva sill och sås i en skål Lägg upp på fat/skal
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Sill Russe 12 personer
3 burkar matjessillfiléer
Sås:
1 ½ dl majonnäs
2 dl gräddfil
Garnering:
2 finhackade gula lökar
200 gr finhackad gurka
1 knippa finhackad gräslök
4 Hårdkokta ägg
1 dl kapris
Dillkvistar
Skär sillen i bitar och lägg den på mitten av ett serveringsfat
med kant.
Rör ihop ingredienserna till såsen och bred ut den över sillen.
Lägg lök, rödbetor och gurka runt fatet i högar.
Strö gräslök ägg och kapris över såsen och garnera med
dillkvistar.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________