Övriga skaldjur

Pilgrimsmusslor Provençale 

Provençale innebär vitlök. Och vitlök ska det vara här. I massor. Luktar ljuvligt gott vid tillagningen. Det går bra att byta ut pilgrimsmusslorna mot våra blåmusslor om man så vill. Servera på franskt vis med baguette att bryta till.  

VINTIPS! Muscadet Sèvre et Maine sur lie, lagom kyld. 

För 4 personer 

20 pilgrimsmusslor

100 g champinjoner, delade i bitar

2 schalottenlökar, finhackade

10 vitlöksklyftor, krossade

1½ dl olivolja

1 knippe persilja, grovhackad

2 salladslökar, finskurna

1 msk vitt rivet bröd

Salt

Peppar 

Gör så här: 

Stek musslor, champinjoner, schalottenlök och vitlök i olivolja på hög värme ca 2 minuter tills de får färg. Tillsätt persilja, salladslök och rivet bröd. Smaka av med salt och peppar. 

Servera med baguette att bryta till.  

       

Pilgrimsmusslor i grillpanna med annat gott 

Här är ett recept, signerat Leif Mannerström som jag träffade på mässa i Jönköping och fick tillstånd att publicera hans recept. Tack Leif Mannerström! 

En liten asiatisk touch med ingredienserna. Den här rätten har serverats ett stort antal gånger till många gäster på Svenska Amerika Linien på sin tid. En god förrätt vill jag påstå. Många andra tycker det med! 

För 4 personer 

12 stora pilgrimsmusslor

2 fänkålsstånd, färska, tunna strimlor av

2 msk smör

½ msk strösocker

2 citroner´

1 msk olja till stekning

Salt

Peppar

Garnering

2 tsk soja (Kikkoman)

2 msk olivolja

Korianderblad, några strimlor av

1 chilifrukt, strimlad 

Gör så här: 

Fräs de tunna fänkålsstrimmorna lätt i smöret. Krydda försiktigt med salt och peppar. 

Tillsätt sockret och låt puttra en liten stund. 

Skär tunna skivor av citronskalet utan att få med den vita delen (t.ex. med ett zestjärn) och pressa ur saften. Smaka av fänkålen med lagom syra från citronsaften. 

Krydda pilgrimsmusslorna med salt och peppar. Pensla grillpannan med olja och grilla i het panna ca 15 sekunder på varje sida. 

Lägg upp pilgrimsmusslorna tillsammans med fänkålen. Blanda soja med olja och ringla över musslorna.

Garnera med citronskal, korianderblad och chili och servera.

 

 

Brännvinsost- och basilikagratinerade pilgrimsmusslor

INGREDIENSER  4 portioner

1 lime

1 vitlöksklyfta

1 tomat

1 tsk sambal oelek pasta

1/1 kruka Basilika

1 tsk salt

100 gr brännvinsost

8 pilgrimsmusslor

8 skivor fast salami

8 skivor baguette

2 msk smör

25 gr jungfrusallad

1 msk sesamfrö

TILLAGNING

Sätt ugnen på 250°C.

Grovriv limeskal med riv- eller zestjärn.

Skala vitlök. Skär tomater i bitar.

Lägg i en matberedare limeskal, vitlök, tomater, sambal, basilikablad, salt och ost skurna i bitar. Mixa.

Lägg pilgrimsmusslorna i en ugnssäker form och häll över mixet.

Gratinera i ugn i 10 minuter.

Hetta upp en stekpanna utan fett.

Torrstek salamiskivor i några sekunder.

Lägg över på hushållspapper.

Hetta upp smör i pannan och stek brödskivorna tills ytan fått färg. Vänd.

Lägg upp brödet på tallrikar.
Lägg på sallat och pilgrimsmusslor.
Strö över sesamfrön och lägg på salami.

 

 

 

 

       

Moules d´Aunis 

Musslor ska tillagas färska och levande och är en verklig delikatess. Här är ett gott franskt recept. Servera rätten som förrätt med gott bröd till. Gör som i Frankrike, ställ fram baguette att bryta. 

För 4 personer 

36 levande musslor

3 dl torrt vitt vin

1½ dl vatten

1½ krm timjan

1½ lagerblad

Några kvistar persilja 

 

Sås

3 msk schalottenlök, hackad (eller gul lök)

1½ vitlöksklyfta, krossade

1½ msk olivolja

1½ msk vetemjöl

2 krm curry

3 dl musselspad

¾ dl vispgrädde

½ krm cayennepeppar

1½ tsk citronsaft

Riven ost, ev. 

Gör så här: 

Borsta, skrapa och skölj musslorna under kallt vatten. Ryck bort den lilla tofsen av sjögräs. Kassera alla musslor som inte sluter sig. 

Koka upp vin, vatten, timjan, lagerblad och persilja i en rymlig kastrull och lägg i musslorna. Låt dem koka under lock på kraftig värme 6-8 minuter tills de öppnar sig. Sila och koka ihop spadet. 

Fräs lök och vitlök i olja utan att de tar färg. Pudra över mjöl och curry. Späd med musselspad och grädde och smaka av med cayennepeppar och citron. 

Ta bort den ena skalhalvan på musslorna och lägg upp dem tätt på serveringsfat. Fördela såsen över och servera genast eller… 

… om rätten förbereds hit för senare servering så sätt ugnen på 250º. Lägg musslorna tätt invid varandra i en ugnsfast form och häll såsen över. Strö riven ost över och gratinera i ugnen tills osten smält och fått fin färg.