Övriga skaldjur
Pilgrimsmusslor
Provençale
Provençale innebär
vitlök. Och vitlök ska det vara här. I massor. Luktar ljuvligt gott vid
tillagningen. Det går bra att byta ut pilgrimsmusslorna mot våra blåmusslor om
man så vill. Servera på franskt vis med baguette att bryta till.
VINTIPS! Muscadet Sèvre et
Maine sur lie, lagom kyld.
För 4 personer
20 pilgrimsmusslor
100 g champinjoner, delade i bitar
2 schalottenlökar, finhackade
10 vitlöksklyftor, krossade
1½ dl olivolja
1 knippe persilja, grovhackad
2 salladslökar, finskurna
1 msk vitt rivet bröd
Salt
Peppar
Gör så här:
Stek musslor,
champinjoner, schalottenlök och vitlök i olivolja på hög värme ca 2 minuter
tills de får färg. Tillsätt persilja, salladslök och rivet bröd. Smaka av med
salt och peppar.
Servera med baguette
att bryta till.
Pilgrimsmusslor i
grillpanna med annat gott
Här är ett recept,
signerat Leif Mannerström som jag träffade på mässa i Jönköping och fick
tillstånd att publicera hans recept. Tack Leif Mannerström!
En liten asiatisk
touch med ingredienserna. Den här rätten har serverats ett stort antal gånger
till många gäster på Svenska Amerika Linien på sin tid. En god förrätt
vill jag påstå. Många andra tycker det med!
För 4 personer
12 stora pilgrimsmusslor
2 fänkålsstånd, färska, tunna strimlor av
2 msk smör
½ msk strösocker
2 citroner´
1 msk olja till stekning
Salt
Peppar
Garnering
2 tsk soja (Kikkoman)
2 msk olivolja
Korianderblad, några strimlor av
1 chilifrukt, strimlad
Gör så här:
Fräs de tunna
fänkålsstrimmorna lätt i smöret. Krydda försiktigt med salt och peppar.
Tillsätt sockret och
låt puttra en liten stund.
Skär tunna skivor av
citronskalet utan att få med den vita delen (t.ex. med ett zestjärn) och pressa
ur saften. Smaka av fänkålen med lagom syra från citronsaften.
Krydda
pilgrimsmusslorna med salt och peppar. Pensla grillpannan med olja och grilla i
het panna ca 15 sekunder på varje sida.
Lägg upp
pilgrimsmusslorna tillsammans med fänkålen. Blanda soja med olja och
ringla över musslorna.
Garnera med citronskal, korianderblad och chili och servera.
Brännvinsost- och basilikagratinerade pilgrimsmusslor
INGREDIENSER 4
portioner
1 lime
1 vitlöksklyfta
1 tomat
1 tsk sambal oelek pasta
1/1 kruka Basilika
1 tsk salt
100 gr brännvinsost
8 pilgrimsmusslor
8 skivor fast salami
8 skivor baguette
2 msk smör
25 gr jungfrusallad
1 msk
sesamfrö
TILLAGNING
Sätt ugnen
på 250°C.
Grovriv
limeskal med riv- eller zestjärn.
Skala
vitlök. Skär tomater i bitar.
Lägg i en
matberedare limeskal, vitlök, tomater, sambal, basilikablad, salt och ost
skurna i bitar. Mixa.
Lägg
pilgrimsmusslorna i en ugnssäker form och häll över mixet.
Gratinera i
ugn i 10 minuter.
Hetta upp en
stekpanna utan fett.
Torrstek
salamiskivor i några sekunder.
Lägg över på
hushållspapper.
Hetta upp
smör i pannan och stek brödskivorna tills ytan fått färg. Vänd.
Lägg upp
brödet på tallrikar.
Lägg på sallat och pilgrimsmusslor.
Strö över sesamfrön och lägg på salami.
Moules d´Aunis
Musslor ska tillagas
färska och levande och är en verklig delikatess. Här är ett gott franskt
recept. Servera rätten som förrätt med gott bröd till. Gör som i Frankrike,
ställ fram baguette att bryta.
För 4 personer
36 levande musslor
3 dl torrt vitt vin
1½ dl vatten
1½ krm timjan
1½ lagerblad
Några kvistar persilja
Sås
3 msk schalottenlök, hackad (eller gul lök)
1½ vitlöksklyfta, krossade
1½ msk olivolja
1½ msk vetemjöl
2 krm curry
3 dl musselspad
¾ dl vispgrädde
½ krm cayennepeppar
1½ tsk citronsaft
Riven ost, ev.
Gör så här:
Borsta, skrapa och
skölj musslorna under kallt vatten. Ryck bort den lilla tofsen av sjögräs.
Kassera alla musslor som inte sluter sig.
Koka upp vin, vatten,
timjan, lagerblad och persilja i en rymlig kastrull och lägg i musslorna. Låt
dem koka under lock på kraftig värme 6-8 minuter tills de öppnar sig. Sila och
koka ihop spadet.
Fräs lök och vitlök i
olja utan att de tar färg. Pudra över mjöl och curry. Späd med musselspad och
grädde och smaka av med cayennepeppar och citron.
Ta bort den ena
skalhalvan på musslorna och lägg upp dem tätt på serveringsfat. Fördela
såsen över och servera genast eller…
… om rätten förbereds
hit för senare servering så sätt ugnen på 250º. Lägg musslorna tätt invid
varandra i en ugnsfast form och häll såsen över. Strö riven ost över och
gratinera i ugnen tills osten smält och fått fin färg.