Hummer

       

Gratinerad Hummer

För 4 personer

2 stora humrar

100 g champinjoner

2 schalottenlökar

1 msk smör

1 dl torrt vitt vin

2 msk idealmjöl

3 dl vispgrädde

1-2 tsk fransk senap

1/2 tsk dragon

1/2tsksalt

1/2 krm cayennepeppar

2 äggulor

1/2dl ost, tex emmenthaler

Klyv humrarna. Skrapa ur alIt kött, knäck klorna och ta ur köttet, skär det ca 1 cm stora bitar, Skiva champinjonerna,

skala och finhacka schalottenlökarna.

Fräs löken tills den blivit lite genomskinlig.

Tillsätt champinjonerna, fräs ytterligare ett. par min.

Späd med vinet, tillsätt mjölet. Koka ett par min. 

Tillsätt grädde, senap, dragon, salt och kajennpeppar.

Låt såsen koka på svag värme i ca 15 min.

Ta kastrullen från värmen, rör i ägguloma och hälften av osten .  Sätt ugnen på 250 grader. Lägg hummerköttet i såsen.

Fördela gratängsåsen i de tomma hummerskalen.

Strö över resten av osten.

Gratinera i ca 10 min.

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________--

 

Hummer Thermidor

4 humrar

Sås:

1 ½ msk smör

1 ½ msk vetemjöl

3 dl gräddmjölk

2 msk torr sherry

1 tsk torr senap

1 nypa cayennepeppar

½ tsk worchester sås

Salt peppar

Klyv humrarna. Tag ut köttet och skär det i stora tärningar.

Knäck även klorna och tag bort köttet.

Fräs smör och mjöl, späd med mjölken och låt såsen koka några minuter.

Smaka av med sherry, senap, worchester sås och kryddor.

Blanda ner hummerbitarna i såsen.

Häll stuvningen i skalen, strö över ost och gratinera i ugn tills ytan fått färg.

 

 

 _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Kalashummer 4 personer

2 djupfrysta hummrar a 350 gr

400 gr räkor med skal

Lite pressad citronsaft

1 burk svart stenbitsrom a 60 gr

Tunna purjolöksringar

Sås:

 200 gr hollandaisesås

½ finhackad gul lök

1 msk tomatpuré

2 tsk ljus fransk senap

1 ½ msk sherry

½ tsk paprikapulver

2 pressade vitlöksklyftor

Några droppar pressad citronsaft

1.Tina hummern i sin förpackning i kylskå ca 1 dygn. Skala räkorna

2.Tillsätt lök, tomatpuré och senap.

Rör i sherry och sedan paprikapulver, cayenpeppar och vitlök.

Smaka av med lite pressad citronsaft.

Såsen skall ha en kraftig fyllig smak.

3.Klyv hummern. Lossa hummerköttet.

Skär det i bitar som sedan läggs tillbaka i skalet.

Knäck klorna. Lägg hummerhalvorna på serveringsfat

eller direkt på tallrikarna. Pressa över lite citronsaft.

Fördela såsen över hummerköttet. Arrangera räkor och rom ovanpå.

Strö över purjolöksringar. Garnera med citronklyftor.

Servera med toast.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________