Fiskgrytor
Fisk och
skaldjursgryta med saffran
Ingredienser
Vitlöksmajonnäs |
||
1 dl majonnäs |
||
1 st vitlöksklyftor,
pressade |
||
pressad citron
|
||
cayennepeppar
|
||
salt och peppar
|
||
|
||
1 st gul lök(ar)
|
||
100 gram frysta oskalade
räkor |
||
3 st paprika olika
färger |
||
1 paket saffran |
||
1 burk(ar) krossade tomater
|
||
2 tsk curry |
1 tsk basilika |
1 nypa(or) chilipulver
|
1 tsk paprikapulver
|
2 dl matlagningsvin,
vitt |
1 l fiskbuljong
|
3 dl grädde |
600 gram sejfiléer, eller annan
vit fisk |
100 gram blåmusslor, färska
med skal |
4 kvist(ar) dill |
Tillagning
1. Börja med vitlöksmajonnäsen. Smaksätt majonnäsen med pressad vitlök,
salt, cayennepeppar och citronsaft. Häll upp i en liten skål.
2. Fiskgryta: Tina räkorna och putsa musslorna rena från sand och skägg. Rensa
och skär paprikorna i tärningar. Skala och fräs den hackade löken i matolja
utan att den tar färg. Tillsätt paprikatärningar och kryddor.
3. Slå på vitt vin, krossade tomater och fiskbuljong. Koka upp. Smaka av med
salt och peppar. Lägg i fisken (skuren ca 1 cm kuber), Slå på grädde. Låt sjuda
ett par minuter. Lägg i musslor med skal och koka upp så att musslorna öppnar
sig, ca 3-4 minuter. Tillsätt räkorna strax innan serveringen. Servera med
vitlöksmajonnäs och garnera med färska dillkvistar.
Laxgryta med tomat och vin Portioner: 4
500 g laxfilé utan skinn
1 liten gul lök
15 cm purjolök
1 liten fänkål (ca 250 g)
1 zucchini (ca 250 g)
1 burk hela tomater (400 g)
1 1/2 msk konc fiskfond
3 msk hackad persilja
finrivet skal av 1 citron
2 1/2 dl vitt vin
olivolja
salt, nymalen svartpeppar
Tillagningstid: Max 20 min
Gör så här
1 strimlad purjolök
2. Tillsatt grädde , salt, peppar, chilisås och citron. Koka pa svag värme
under lock ca 6--8 min.
3. Blanda ner räkorna och de avrunna musslorna. Låt allt bli genomvarmt
utan att koka. Servera med kokt ris och en fräsch grönsallad.
Roslagsgryta 4 personer
5--6 medelstora potatisar
2 stora morötter
1 purjolök
2 msk margarin
tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk dillfrö
2 msk tomatpuré
3 dl mjölk
4-5 hg torskfile (l/2tsk salt)
dill
1. Skala och tärna potatis och morötter, strimla den ansade purjolöken. Fräs grönsakerna i margarin utan att de tar färg
2. Blanda rnjölk, tomatpuré, salt, peppar och dillfrö. Häll det over
grönsakerna i grytan och koka på svag värme under Iock ca 30 40 min.
3. Lägg torskfiléerna överst i grytan och koka ytterligare 5-8 min eller tills
fisken är klar. Strö over dill och servera
Brasiliansk fiskgryta
Ingredienser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
1/2 dl limesaft
3 dl vatten
1 1/2 msk fiskfond
4 färska tomater, tärnade
1 burk kokosmjölk (3-4 dl)
1 tsk sambal oelek
600 g vit fiskfilé (gös, torsk eller annan fast vit fisk)
salt och peppar
5 salladslökar
1/2 - 1 dl färsk koriander
2 dl flagad mandel
Skiva löken och vitlöken och kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök
och chili i en gryta med olivolja några minuter tills löken mjuknat och blivit
genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, limesaft, vatten och fiskfond. Låt
sjuda i 10 minuter.
Tärna tomaterna och lägg i dem tillsammans med kokosmjölken. Låt
grytan koka upp och lägg i sambal oelek.
Skär fisken i lagom stora grytbitar. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6-7
minuter. Smaka av med salt och peppar.
Finstrimla salladslöken och hacka koriandern och lägg i salladslök och
koriander någon minut innan servering.
Rosta mandeln i en torr stekpanna. Toppa grytan med rostad flagad
mandel och gärna lite mer hackad koriander
Sichuanpepprig fiskgryta
Ingredienser:
250 gr rödingfilé
150 gr laxfilé
200 gr färsk tonfisk
125 gr rensade räkor
4 havskräftor
400 gr sötpotatis
1 röd paprika
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk krossad sichuanpeppar eller 2 krm svartpeppar
0,5 dl vitt vin
1 msk koncentrerad grönsaksfond
1 dl vatten
1 dl créme fraiche
1/2 citron
Ansa och skär fisken i stora tärningar. Skala sötpotatis och skär i cm stora bitar. Ansa paprika, skala lök och vitlök, samt strimla detta. Skala räkor.
Hetta upp matfett i stekkastrull och fräs lök, paprika potatis i några minuter. Rör om. Strö över sichuanpeppar.
Tillsätt vin, vatten+fond och crème fraiche. Låt småkoka i 5-10 minuter. Viktigt att potatisen inte blir för mjuk.
Lägg i fiskbitarna och låt puttra i 5 minuter under lock. Tillsätt pressad citron.
Smaka av med salt och peppar. Lägg i räkorna och servera med kräftor.
Willys medelhavsgryta
Ingredienser
500 g filead fisk, t ex torsk, havskatt, marulk
fisk- eller skaldjursfond
rosépeppar och salt
1 pkt saffran
3 dl grädde (cirkamängd)
vitt vin
10 skivor kallrökt lax (cirkamängd)
2 st morötter
100 g sockerärtor
30 st färska blåmusslor
3 st potatisar
1 st palsternacka
150 g räkor, skalade eller kräftstjärtar
1 dl crème fraiche
Dill
4 st hummer- eller krabbklor
alltför lätt.
2. Värm fonden (använd en stor kastrull), alternativt spara vattnet efter fisken och tillsätt fiskbuljong. Tillsätt fiskbitarna, smaksätt med salt och peppar samt rosépeppar och saffran. Tillsätt grädde och vitt vin i tillräcklig mängd efter egen smak. Skär den kallrökta laxen i strimlor och tillsätt. Låt soppan/grytan sjuda, inte koka. Strimla morötter och tillsätt tillsammans med små bitar av potatis och palsternacka. Sjud grytan i cirka 30 minuter.
3. Koka upp blåmusslorna för sig, samt ha räkor och kräftstjärtar, eller andra skaldjur, beredda, tillsätt sedan skaldjur och musslor. Tillsätt skaldjuren omedelbart före serveringen. Servera i djup tallrik, lägg gärna musslorna direkt i den djupa tallriken, utan att de varit i den stora kastrullen. Dekorera med en klick crème fraiche, en dillkvist och en skalad krabb- eller hummerklo.