Fågel
Kalkon grillspett
Ingredienser
4 port
600 g kalkonfilé
Marinad:
2 msk olja
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron
1 msk japansk soja
1 msk honung
1/2 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl Creme Fraiche tomat&basilika
Gör så här
Skär kalkonköttet i ca 2 cm stora bitar. Blanda ihop marinaden och häll
den över köttet. Låt marinera i 3-4 tim. Trä upp köttet
på spett. Grilla spettet runt om över glöden 8-10 min. Servera med en
klick créme fraiche tomat & basilika. Servera med sallad
och bröd
Thaikryddade biffspett med papayasallad 4 portioner
400-500 g rostasfilé, (ryggbiff, nötfilé)
små träspett, blötlagda
salt
Penslingssås:
1 dl japansk soja
1/2 vitlöksklyfta, riven 1 msk riven ingefära
1 röd chili, riven
1 lime, saften av
2 msk olivolja
Sallad:
1 papaya
1 selleristjälk
1/2 rödlök
50 g vattenkrasse eller solrosskott
1/2 I blandade salladsblad (rucola, ekblad, mache)
Dressing, till salladen:
1 lime, pressad saft
1-2 msk olivolja
salt, svartpeppar,
några korn socker
Förbered salladen: Dela, kärna ur och skär papayaköttet i
bitar, Strimla sellerin tunt. Skala och skiva löken. Blanda allt i
en skål med vattenkrasse och rivna sallatsblad. Vispa ihop
dressingen och slå den över salladen precis före servering.
Blanda ihop penslingssåsen. Skär köttet i så jämnstora kuber
som möjligt (annars blir de ojämnt grillade och kanske
brända), Trä upp bitarna på små blötlagda träspett, Pensla
köttet tunt med såsen och låt dra fern minuter innan spetten
läggs på grillen.
Grilla spetten runt om, cirka 6 minuter totalt. Pensla med
såsen en gång under grillningen.
Lägg upp spetten på ett fat, strö över flingsalt och pensla
generöst med penslingssåsen. Låt dra någon minut. Servera
Kycklingspett
10 personer på ett buffebord
1 kg kycklingfilé grillspett ( träspett bör blötläggas ett par timmar)
Skär kycklingfiléerna i strimlor. Tvätta limen i ljummet vatten och riv
skalet fint. Pressa ut limejuicen. Blanda oljan, sojan,
limeskal, limejuice, salt och peppar.
Pressa ned vitlöksklyftorna och vänd ned kycklingen. Låt den gärna
marinera ett par timmar. Grilla spetten ett par minuter på
varje sida tills de är genomstekta och fått fin färg.
Marinad
Juicen från 2 limefrukter
1 dl olivolja
1/2 dl soja
3 vitlöksklyftor
Salt
peppar