Välkommen till Bertils recept
Här har jag samlat olika recept både till vardags och fest. En del är egna recept en del kommer från andra.
Jag har försökt få med så många olika recept som möjligt. Allt från förrätter till lite mer speciella rätter som Cajun inspirerad mat.
Jag har även en sida som heter Bertils snapsar. Här hittar ni olika snapsar, drinkar etc. https://www.infoom.se/mysite/index.php?sida=47802
För att kunna ta rätt mängd av varje
ingrediens i ett recept krävs ofta att du har tillgång till både måttsats,
hushållsvåg och en väldans massa kunskap om sambandet mellan vikt och volym.
Men vem har egentligen alltid det?
Därför har vi samlat allt du behöver på
ett och samma ställe. Måttenheterna för volym och vikt, vad de heter, hur de
förkortas och hur sambandet mellan dem är.
Allt för att du enkelt ska kunna laga och
baka nya spännande recept utan krångel.
Mått
Vikt |
Förkortning |
Samband |
Kilogram (kilo) |
kg |
1 kg = 10 hg = 1000 g |
Hektogram (hekto) |
hg |
1 hg = 100 g = 0,1 kg |
Gram |
g |
1 g = 1/100 hg = 1/1000 kg |
Volym |
Förkortning |
Samband |
Liter |
l |
1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml |
Deciliter |
dl |
1 dl = 10 cl = 100 ml = 6 2/3 msk |
Centiliter |
cl |
1 cl = 10 ml |
Milliliter |
ml |
1 ml = 1 krm |
Matsked |
msk |
1 msk = 3 tsk = 15 ml |
Tesked |
tsk |
1 tsk = 5 krm = 5 ml |
Kryddmått |
krm |
1 krm = 1 ml |
Kaffekopp |
kkp |
1 kkp = 1,5 dl |
Tekopp |
tkp |
1 tekopp = 2,5 dl |
Glas |
glas |
1 glas = 2 dl |
Måttomvandling
Bakprodukter |
1 dl |
1 msk |
1 tsk |
Bakpulver, bikarbonat |
- |
15 g |
5 g |
Havregryn |
ca 40 g |
5 g |
- |
Hasselnötskärnor |
65 g |
10 g |
- |
Kakaopulver |
40 g |
6 g |
2 g |
Kokos (riven) |
35 g |
5 g |
|
Linfrö (hela) |
65 g |
10 g |
- |
Mandelspån |
ca 30 g |
- |
- |
Russin (kärnfria) |
ca 60 g |
ca 10 g |
- |
Mandel (söt och bitter) |
65 g |
10 g |
- |
Salt |
125 g |
19 g |
6 g |
Sojaprotein (pulver) |
35 g |
5 g |
- |
Ströbröd |
ca 50 g |
7 g |
- |
Valnötskärnor |
40 g |
- |
- |
Matfett |
1 dl |
1 msk |
1 tsk |
Ister = rent matfett (smält) |
85 g |
12 g |
- |
Margarin och smör (fast) |
95 g |
15 g |
5 g |
Margarin och smör (smält) |
90 g |
13 g |
4 g |
Olja (oliv, raps etc.) |
90 g |
13 g |
4 g |
Mjölkprodukter |
1 dl |
1 msk |
1 tsk |
Keso |
100 g |
- |
- |
Mjölkpulver |
50 g |
7 g |
2 g |
Ost (riven) |
ca 40 g |
ca 5 g |
- |
Mjöl |
1 dl |
1 msk |
1 tsk |
1 liter |
Blandmjöl (av 2-4 sädesslag) |
ca 55 g |
ca 8 g |
- |
ca 550 g |
Bovetemjöl |
60 g |
9 g |
- |
ca 600 g |
Grahamsmjöl |
60 g |
9 g |
- |
ca 600 g |
Kornmjöl |
|
ca 8 g |
- |
ca 500 g |
Kruskakli |
20 g |
3 g |
- |
- |
Maizena |
55 g |
8 g |
3 g |
- |
Potatismjöl |
80 g |
12 g |
4 g |
- |
Rågmjöl, fint |
ca 55 g |
ca 8 g |
- |
ca 550 g |
Rågsikt |
ca 55 g |
ca 8 g |
- |
ca 550 g |
Vetekli |
35 g |
5 g |
- |
- |
Vetemjöl |
60 g |
9 g |
3 g |
ca 600 g |
Socker |
1 dl |
1 msk |
1 tsk |
Farinsocker |
70 g |
10 g |
- |
Florsocker |
60 g |
9 g |
- |
Honung |
120 g |
18 g |
- |
Pärlsocker |
60 g |
9 g |
- |
Sirap |
140 g |
20 g |
- |
Strösocker |
85 g |
12 g |
- |
Vaniljsocker |
- |
8 g |
3 g |
Gamla svenska mått |
Samband |
Kanna |
1 kanna = 2,617 l |
Tunna |
1 tunna = 155 l |
Skålpund |
1 skålpund = 425 g = 32 lod = 100 ort |
Lod |
1 lod = 340 g |
Ort |
1 ort = 4,25 g |
Korn |
1 korn = 0,0425 g |
Dussin |
1 dussin = 12 st |
Gross |
1 gross = 144 st |
Tjog |
1 tjog = 20 st |
Kast |
1 kast = 4 st |
Val |
1 val = 20 kast = 80 st |
Skock |
1 skock = 60 st |
Utländska mått |
Benämning |
Samband |
Vikt (GB + USA) |
pound (lb) |
1 lb = 16 oz = 454 g |
Vikt |
ounce (oz) |
1 oz = 28,35 g |
Vikt |
Pfund |
1 Pfund = 500 g |
Längdmått (GB + USA) |
inch (in) = tum |
1 in = 1 tum = 2,54 cm |
Volym (USA) |
fluid ounce |
1 fluid ounce = 2 msk |
Volym (USA) |
liquid pint |
1 liquid pint = 4,7 dl |
Volym (USA) |
dry pint |
1 dry pint = 5,5 dl |
Volym (USA) |
cup |
1 (american) cup = 2,4 dl |
Volym (GB) |
pint |
1 (english) pint = 5,7 dl |
Volym (GB) |
cup |
1 (english) cup = 2,8 dl |