Välkommen till Bertils recept

Här har jag samlat olika recept både till vardags och fest. En del är egna recept en del kommer från andra. 

Jag har försökt få med så många olika recept som möjligt. Allt från förrätter till lite mer speciella rätter som Cajun inspirerad mat.

Jag har även en sida som heter Bertils snapsar. Här hittar ni olika snapsar, drinkar etc. https://www.infoom.se/mysite/index.php?sida=47802

 

För att kunna ta rätt mängd av varje ingrediens i ett recept krävs ofta att du har tillgång till både måttsats, hushållsvåg och en väldans massa kunskap om sambandet mellan vikt och volym. Men vem har egentligen alltid det?

Därför har vi samlat allt du behöver på ett och samma ställe. Måttenheterna för volym och vikt, vad de heter, hur de förkortas och hur sambandet mellan dem är.

Allt för att du enkelt ska kunna laga och baka nya spännande recept utan krångel.

Mått

Vikt

Förkortning

Samband

Kilogram (kilo)

kg

1 kg = 10 hg = 1000 g

Hektogram (hekto)

hg

1 hg = 100 g = 0,1 kg

Gram

g

1 g = 1/100 hg = 1/1000 kg

 

Volym

Förkortning

Samband

Liter

l

1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml

Deciliter

dl

1 dl = 10 cl = 100 ml = 6 2/3 msk

Centiliter

cl

1 cl = 10 ml

Milliliter

ml

1 ml = 1 krm

Matsked

msk

1 msk = 3 tsk = 15 ml

Tesked

tsk

1 tsk = 5 krm = 5 ml

Kryddmått

krm

1 krm = 1 ml

Kaffekopp

kkp

1 kkp = 1,5 dl

Tekopp

tkp

1 tekopp = 2,5 dl

Glas

glas

1 glas = 2 dl


Måttomvandling

Bakprodukter

1 dl

1 msk

1 tsk

Bakpulver, bikarbonat

-

15 g

5 g

Havregryn

ca 40 g

5 g

-

Hasselnötskärnor

65 g

10 g

-

Kakaopulver

40 g

6 g

2 g

Kokos (riven)

35 g

5 g

 

Linfrö (hela)

65 g

10 g

-

Mandelspån

ca 30 g

-

-

Russin (kärnfria)

ca 60 g

ca 10 g

-

Mandel (söt och bitter)

65 g

10 g

-

Salt

125 g

19 g

6 g

Sojaprotein (pulver)

35 g

5 g

-

Ströbröd

ca 50 g

7 g

-

Valnötskärnor

40 g

-

-

 

Matfett

1 dl

1 msk

1 tsk

Ister = rent matfett (smält)

85 g

12 g

-

Margarin och smör (fast)

95 g

15 g

5 g

Margarin och smör (smält)

90 g

13 g

4 g

Olja (oliv, raps etc.)

90 g

13 g

4 g

 

Mjölkprodukter

1 dl

1 msk

1 tsk

Keso

100 g

-

-

Mjölkpulver

50 g

7 g

2 g

Ost (riven)

ca 40 g

ca 5 g

-

 

Mjöl

1 dl

1 msk

1 tsk

1 liter

Blandmjöl (av 2-4 sädesslag)

ca 55 g

ca 8 g

-

ca 550 g

Bovetemjöl

60 g

9 g

-

ca 600 g

Grahamsmjöl

60 g

9 g

-

ca 600 g

Kornmjöl

 

 ca 8 g

-

ca 500 g

Kruskakli

20 g

3 g

-

-

Maizena

55 g

8 g

3 g

-

Potatismjöl

80 g

12 g

4 g

-

Rågmjöl, fint

ca 55 g

ca 8 g

-

ca 550 g

Rågsikt

ca 55 g

ca 8 g

-

ca 550 g

Vetekli

35 g

5 g

-

-

Vetemjöl

60 g

9 g

3 g

ca 600 g

 

Socker

1 dl

1 msk

1 tsk

Farinsocker

70 g

10 g

-

Florsocker

60 g

9 g

-

Honung

120 g

18 g

-

Pärlsocker

60 g

9 g

-

Sirap

140 g

20 g

-

Strösocker

85 g

12 g

-

Vaniljsocker

-

8 g

3 g

 

Gamla svenska mått

Samband

Kanna

1 kanna = 2,617 l

Tunna

1 tunna = 155 l

Skålpund

1 skålpund = 425 g = 32 lod = 100 ort

Lod

1 lod = 340 g

Ort

1 ort = 4,25 g

Korn

1 korn = 0,0425 g

Dussin

1 dussin = 12 st

Gross

1 gross = 144 st

Tjog

1 tjog = 20 st

Kast

1 kast = 4 st

Val

1 val = 20 kast = 80 st

Skock

1 skock = 60 st

 

Utländska mått

Benämning

Samband

Vikt (GB + USA)

pound (lb)

1 lb = 16 oz = 454 g

Vikt

ounce (oz)

1 oz = 28,35 g

Vikt

Pfund

1 Pfund = 500 g 

Längdmått (GB + USA)

inch (in) = tum

1 in = 1 tum = 2,54 cm

Volym (USA)

fluid ounce

1 fluid ounce = 2 msk

Volym (USA)

liquid pint

1 liquid pint = 4,7 dl

Volym (USA)

dry pint

1 dry pint = 5,5 dl

Volym (USA)

cup

1 (american) cup = 2,4 dl

Volym (GB)

pint

1 (english) pint = 5,7 dl

Volym (GB)

cup

1 (english) cup = 2,8 dl