Fisk

            

Hur filéar man fisk?

Rundfisk

Lägg fisken på en skärbräda. Stick in en vass kniv vid analöppningen och skär försiktigt upp mot huvudet. Dra ur inälvorna med fingrarna. Använd en kniv eller sax för att skrapa bort alla rester. Avlägsna sedan den tunna hinna som skyddar fiskens buk på båda sidor om ryggraden. Skölj noga. Ta ett stadigt tag i huvudet. Stick in en kniv bakom gälarna och låt kniven följa ryggbenet ända ner till stjärten. Vänd på fisken och gör på samma sätt på den andra sidan av fisken. Skär bort småbenen från filéerna. Om du vill ha skinnfria filéer, så lägg fisken med skinnet nedåt. Håll i skinnet med ena handen och låt kniven glida mellan skinnet och fiskköttet nere vid stjärten och ända upp, tills skinnet är av.

Plattfisk

Skär ett V-format snitt bakom huvudet. Skär längs ryggraden utan att skära av den. För in kniven längs ryggraden och skär försiktigt ut på sidorna av fisken, Skär parallellt med benen, tills filén lossnar. Vrid fisken och gör samma sak på den andra sidan. Vänd fisken och gör samma sak på den sidan. Lägg en filé med skinnsidan nedåt och skär loss en liten bit från stjärtänden. Håll i skinnet med ena handen och låt kniven glida mellan skinnet och fiskköttet nere vid stjärten och ända upp tills skinnet är av. Vinkla kniven lite nedåt mot skinnet.

 

                               

 

       

Vilka sätt kan man laga fisk på?

Steka

Stek fisken i smör eller margarin. Panera gärna fisken med en dubbelpanering. Salta och peppra.


Pochera

Att småkoka i sjudande vätska ca 93 - 94 grader. Fisk brukar pocheras i fiskbuljong eller i vin. Fisken bevarar sin saftighet och smak väldigt bra.


Ugnssteka

Kort och gott - fisk i ugn!


Papper

Fjälla och rensa fisken. Krydda med salt, peppar, morötter och purjolök. Blötlägg hela dagstidningar så att de blir genomblöta. Lägg fisken på tidningen och rulla ihop det hårt. Lägg paketet på kolglöd. Rör om ofta så att glöden hela tiden nuddar paketet. Servera med kokt potatis.


Foliepaket

Fisk som läggs på en bit folie tillsammans med kryddor och tex en klick smör. Baka i ugn eller över kolglöd.


Inkokt

Man kokar upp fisken i en lag som består av vatten, vin, morötter, rotselleri, purjolök, salt och peppar och låter den sjuda i ett par minuter. Låt kallna i lagen. Man brukar slå blötlagd, urkramad och upplöst gelantinblad över fisken.


Koka

Koka tex piggvar med vatten, kryddor eller fiskbuljong.


Varmröka

Nästan all fisk kan rökas. Innan rökning rensas fisken och gnids in med salt. Små fiskar får stå och dra ur lake i ca 30 minuter, medan medelstor fisk får ligga i  2 - 3 timmar och stor fisk får ligga över natten. Torka av fisken noga och låt lufttorka ett par timmar. Använd en röklåda (går att göra själv om man vill). Lägg rökspån i botten på kärlet och tänd på. Lägg fisken på gallret och sätt på locket. Sill, ål och makrill är klara efter ca 10 - 15 minuter. Fisken blir både rökt ock kokt. Mycket gott med nyrökt fisk.


Kallröka

Kallrökningstemeraturen ligger på under 30 grader. Kallrökning kräver en rökgång på ca 5 meter för att röken ska vara kall när den når fisken. Kallrökt fisk är mildare i smaken än varmrökt.


Halstra

Grilla fisken på ett halster över öppen glöd.


Grava

Varva fiskfilé med salt, socker, peppar och dillkvistar. låt stå kallt under press i ca 24 timmar

 


Ångkoka

Att koka fisk i ånga från kokande vatten. Ett av de bästa sätten att ta till vara på saftighet och näringsvärden. Det finns en speciell "kastrull" som kallas vapör som man brukar använda.