Sallader

 

Skaldjurssallad med avokado och romsås

Ingredienser

5 dl kokt quinoa
1 näve sugarsnaps eller sockerärter
1 liten rödlök
1 kruka
krispsallad eller annan sallad
1 dl gröna ärter
1/2 dl hackad färsk dill
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
salt och svartpeppar
lite pressad citronsaft
2 avokador
2 dl skalade räkor
2 dl kräftstjärtar
2 hårdkokta ägg
Romsås
2 dl gräddfil
1/2 dl stenbitsrom eller ishavsrom
salt och vitpeppar
Gör så här:
Skölj
quinoan ordentligt och koka enligt anvisningarna på paketet (13-15 minuter).
Strimla sugarsnapsen på längden. Skala och finhacka rödlöken. Bryt salladen i bitar och lägg upp på ett stort fat tillsammans med kokt
quinoa. Tillsätt alla grönsaker, dill, olivolja och vinäger och blanda. Strö på lite salt, nymald svartpeppar och pressa lite citronsaft över.
Skala avokadorna, ta bort kärnan och skär i mindre bitar. Fördela räkor och kräftstjärtar över
salladen och garnera med dill, ägg och avokadobitar.
Blanda alla ingredienser till romsåsen och lägg en klick på salladen

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Italiensk kycklingsallad

st  kycklingfiléer

2 msk  sweet chilisås

0,75 tsk  salt

1 krm  svartpeppar

1 msk  olja, till stekning

Sallad: 

0,5 st  baguette, + 3 msk olivolja

0,5 tsk  flingsalt

1 paket  bacon

st  salladshuvud

st  avokador

15 st  körsbärstomater

1 dl  valnötter

200 g  cambozolaost

0,5 tsk  flingsalt

2 krm  svartpeppar

1 msk  balsamvinäger

1 msk  olivolja

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Pensla kycklingfiléerna med chilisåsen.
2. Riv brödet i bitar. Blanda det med olivolja och salt och rosta det gyllene på plåt i ugnen eller i stekpanna.
3. Salta, peppra och bryn kycklingfiléerna snabbt. Lägg över dem i en form och färdigstek i ugnen ca 15 minuter
till 68° innertemperatur.
4. Tärna och knaperstek baconet i stekpanna eller i strimlor på dubbelt hushållspapper i mikrougn 2–3 min.
5. Riv salladen i bitar och bottna ett uppläggningsfat med den. Tärna och strö över avokado, tomater i bitar och
krossade valnötter.
6.Toppa salladsfatet med skivad kycklingfilé, det rostade brödet, skivad
cambozola och det knaperstekta baconet.
Salta och peppra och ringla över lite balsamvinäger och olivolja.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________- 

 

Kycklingsallad

1 stekt eller grillad kyckling

1 grön paprika

1-2 hg knaperstekt strimlad bacon

1-2 hg kalla smörstekta champinjoner

1 burk hel sparris

4 tomater skurna i tunna skivor

1 bit gurka skuren i skivor

Fina salladsblad

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Pastasallad med vitlöksdressing 8 personer

600 gr pasta

2 msk gurkmeja

2 rödlökar

1 burk (440 gr) kidneybönor

200 gr fetaost

1 förp rucolasallad

Dressing:

2 pressade vitlöksklyftor

1 dl vitvinsvinäger

2 dl olja

1 dl vatten

1 msk fransk senap

0,5 dl hackad färsk timjan

Salt och peppar

Blanda och smaka av dressingen

Koka upp pastavattnet och häll i gurkmejan så blir pastan riktig

saffransgul. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt

pastan rinna av och häll över dressingen.

Låt svalna.

Skala och skär löken i tunna ringar. Spola av bönorna i kallt vatten. Skär

fetaosten i smala skivor. Blanda ned i pastan.

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Tonfisksallad 4 portioner

2 burkar tonfisk

2-3 hårdkokta ägg

3-4 tomater

Sallad

1 dl finhackad rotselleri eller 1 ½ dl finstrimlad blekselleri

Salladssås:

2 dl gräddfil

1 msk finhackad gul lök

1 msk osötad senap fransk

2 msk finhackad ättiksgurka

Sal, vitpeppar eller svartpeppar

Dela tonfisken i mindre bitar. Dela äggen i klyftor, Skär tomaterna i skivor

eller klyftor, Strimla salladen.

Varva tonfisk,  ägg, tomater, sallad och selleri i en skål.

Blanda gräddfilen med lök, senap och gurka. Smaksätt den med salt och

peppar.

Servera med bröd och smör

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Avokadosallad

1 litet isbergssalladshuvud

2 tomater

1 avokado

Dressing:

3 msk olja

2 msk vinäger

2 msk vatten

2 msk finklippt persilja

Salt och peppar

Strimla salladen fint. Bottna ett uppläggningsfat med salladen.

Skala halvera avokadon. Skär den i tunna klyftor. Lägg dem ovanpå

salladen.

Hacka tomaterna och lägg dem i mitten på fatet.

Blanda samman alla ingredienserna till dressingen. Häll den över salladen.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________