Sallader
Skaldjurssallad med avokado och romsås
Ingredienser
5
dl kokt quinoa
1 näve sugarsnaps eller sockerärter
1 liten rödlök
1 kruka krispsallad
eller annan sallad
1 dl gröna ärter
1/2 dl hackad färsk dill
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
salt och svartpeppar
lite pressad citronsaft
2 avokador
2 dl skalade räkor
2 dl kräftstjärtar
2 hårdkokta ägg
Romsås
2 dl gräddfil
1/2 dl stenbitsrom eller ishavsrom
salt och vitpeppar
Gör så här:
Skölj quinoan
ordentligt och koka enligt anvisningarna på paketet (13-15 minuter).
Strimla sugarsnapsen på längden. Skala och finhacka rödlöken. Bryt salladen i
bitar och lägg upp på ett stort fat tillsammans med kokt quinoa.
Tillsätt alla grönsaker, dill, olivolja och vinäger och blanda. Strö på lite
salt, nymald svartpeppar och pressa lite citronsaft över.
Skala avokadorna, ta bort kärnan och skär i mindre bitar. Fördela räkor och
kräftstjärtar över
salladen och garnera med dill, ägg och avokadobitar.
Blanda alla ingredienser till romsåsen och lägg en klick på salladen
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Italiensk kycklingsallad
3 st kycklingfiléer
2 msk sweet chilisås
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olja, till stekning
Sallad:
0,5 st baguette, + 3 msk olivolja
0,5 tsk flingsalt
1 paket bacon
1 st salladshuvud
2 st avokador
15 st körsbärstomater
1 dl valnötter
200 g cambozolaost
0,5 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
Gör så här
1.
Sätt ugnen på 200°. Pensla kycklingfiléerna med chilisåsen.
2. Riv brödet i bitar. Blanda det med olivolja och salt och rosta det gyllene
på plåt i ugnen eller i stekpanna.
3. Salta, peppra och bryn kycklingfiléerna snabbt. Lägg över dem i en form och
färdigstek i ugnen ca 15 minuter
till 68° innertemperatur.
4. Tärna och knaperstek baconet i stekpanna eller i strimlor på dubbelt
hushållspapper i mikrougn 2–3 min.
5. Riv salladen i bitar och bottna ett uppläggningsfat med den. Tärna och strö
över avokado, tomater i bitar och
krossade valnötter.
6.Toppa salladsfatet med skivad kycklingfilé, det rostade brödet, skivad cambozola
och det knaperstekta baconet.
Salta och peppra och ringla över lite balsamvinäger och olivolja.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-
Kycklingsallad
1 stekt eller grillad kyckling
1 grön paprika
1-2 hg knaperstekt strimlad bacon
1-2 hg kalla smörstekta champinjoner
1 burk hel sparris
4 tomater skurna i tunna skivor
1 bit gurka skuren i skivor
Fina salladsblad
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Pastasallad med vitlöksdressing 8 personer
600 gr pasta
2 msk gurkmeja
2 rödlökar
1 burk (440 gr) kidneybönor
200 gr fetaost
1 förp rucolasallad
Dressing:
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl vitvinsvinäger
2 dl olja
1 dl vatten
1 msk fransk senap
0,5 dl hackad färsk timjan
Salt och peppar
Blanda och smaka av dressingen
Koka upp pastavattnet och häll i gurkmejan så blir pastan riktig
saffransgul. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt
pastan rinna av och häll över dressingen.
Låt svalna.
Skala och skär löken i tunna ringar. Spola av bönorna i kallt vatten. Skär
fetaosten i smala skivor. Blanda ned i pastan.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Tonfisksallad 4 portioner
2 burkar tonfisk
2-3 hårdkokta ägg
3-4 tomater
Sallad
1 dl finhackad rotselleri eller 1 ½ dl finstrimlad blekselleri
Salladssås:
2 dl gräddfil
1 msk finhackad gul lök
1 msk osötad senap fransk
2 msk finhackad ättiksgurka
Sal, vitpeppar eller svartpeppar
Dela tonfisken i mindre bitar. Dela äggen i klyftor, Skär tomaterna i skivor
eller klyftor, Strimla salladen.
Varva tonfisk, ägg, tomater, sallad och selleri i en skål.
Blanda gräddfilen med lök, senap och gurka. Smaksätt den med salt och
peppar.
Servera med bröd och smör
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Avokadosallad
1 litet isbergssalladshuvud
2 tomater
1 avokado
Dressing:
3 msk olja
2 msk vinäger
2 msk vatten
2 msk finklippt persilja
Salt och peppar
Strimla salladen fint. Bottna ett uppläggningsfat med salladen.
Skala halvera avokadon. Skär den i tunna klyftor. Lägg dem ovanpå
salladen.
Hacka tomaterna och lägg dem i mitten på fatet.
Blanda samman alla ingredienserna till dressingen. Häll den över salladen.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________