Soppor

       

Bouillabaise - fransk fisksoppa

 

Fisk  400,0  gram

Skaldjur (rensade)  200,0  gram

Fiskbuljong  2,0  liter

2,5 dl  hackad gul lök

2 dl strimlad Purjolök

4 Vitlkös klyftor

1 fänkål

500 gr tomater

1 msk Tomatpuré

1/2  Kajennpeppar (röd)

1 apelsin

0,5 gr saffran

1 lagerblad

4 stjälkar persilja

6 kvistar timjan

Salt o peppar

Skala och hacka lök, purjolök, vitlök, fänkål och tomater. Riv apelsinskal.

Filéa fisk och rensa skaldjur.

Finhacka persilja och timjan.

Fräs lök, och fänkål på medellåg värme i matfett tills de är mjuka. Tillsätt

tomater, puré, apelsinskal, juice från apelsin, saffran, lagerblad och

kajenn­peppar. Fräs ett par minuter till. Tillsätt buljongen och låt småkoka i 45

minuter.

Ta bort lagerblad och mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare.

Passera soppan genom sil. Häll tillbaka i kastrull och håll den varm.

Pochera och stek fisk och skaldjur. Enligt original serveras både stekt och kokt vid

sidan av soppan. Alternativt skär i mindre bitar och koka det

i soppan 3-4 minuter. Tillsätt hackad persilja och timjan i soppan

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

       

Fisksoppa med vitlökscrème

500 g räkor + 5 dl vatten (eller torrt vitt vin)

dill

3 – 4 purjolökar , 400 - 500 g

ca 6 medelstora potatisar

ca 150 g rotselleri

2 – 3 msk smör eller margarin

1 – 2 burkar hela tomater à 400g

ca 3/4 liter vatten

4 buljongtärningar (gärna hälften fisk, hälften höns)

700 – 800 g fiskfilé t ex torsk (färsk eller lätt tinad)

pressad citronsaft

Tillbehör:

2 – 3 dl crème fraiche ´

2 – 3 pressade vitlöksklyftor

2 – 3 krm salt

Lättlagad blir soppan med en eller två sorters fiskfilé och

tärningsbuljong, men den som har hel fisk kokar själv klar

buljong på fiskskrovet. Gott tillbehör är crème fraiche med

vitlök. Den som inte tycker om vitlök får chans att undvika det

Blanda alla ingredienserna till tillbehöret.

Täck över och låt det stå i kylskåp

 

Rensa räkorna. Lägg skalen i en kastrull med vatten (eller vin)

och gärna dillstjälkar. Förvara räkorna i kylskåp.

Koka räkskalen 10 minuter. Sila och spar spadet.

Ansa och skiva purjolöken. Skala potatis och rotselleri. Skär allt i småbitar.

Fräs purjolöken lätt i matfett i en stor gryta så den krymper

och sjunker ihop. Lägg i potatis och selleri mot slutet. Tillsätt

de något delade tomaterna med spad samt vatten och

buljongtärningar.

Koka soppan 10 – 15 minuter tills rotfrukterna börjar mjukna.

Skär fisken i mindre bitar. Lägg i dem. Tillsätt räkspadet. Låt

koka tills fisken är vit och genomkokt, 3 – 5 minuter.

Smaksätt mer med citronsaft och salt eller buljongtärning om

så behövs. Tillsätt räkorna. Servera med vitlökscrème och

bröd.

En fruktansvärt god fisksoppa. För att göra en mindre sats

brukar jag dela allt med hälften utom vitlökscrèmen som jag

alltid gör full sats av för den är så god till soppan. Blir det mer

rotselleri än som behövs (beror på bitens storlek) gör det inte

heller nåt. Det måste inte vara torsk även om det kanske är

nästbäst. Bäst är nog stenbit. Naturligtvis kan man också ha

svartpeppar i om man vill ha mer stuns på smaken

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Musselsoppa

2 kg musslor

1/2 l vitt vin eller mer

1 1/2 hackad gul lök

Persilja

Vatten

Koka musslorna i hett vatten. Häll på vin och lök och persilja..

Koka upp snabbt

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ungersk fisksoppa

2 gula lökar,

1purjolök

2-3 vitlöksklyftor

1-2 morötter

4-5 potatisar

olja till stekning

2-3 dl torrt vitt

12 dl fiskbuljong&2 msk finhackad  röd chilipeppar

salt & svarteppar

500 g fiskfileér

hackad paprika i olika färger

1 msk paprikapulver

Skala och skär löken i klyftor, hacka vitlöken. Skiva purjolök, morötter och potatis och skör sedan fiskfileérna i lagom stora bitar. Fräs grönsakerna i olja några minuter under omrörning tills löken är glansig. Strö över paprikapulver, hetta upp och rör om och späd med vin och buljong. Blanda i chilipeppar och svartpeppar och koka under 10 minuter tills grönsakerna mjuknar. Lägg i bitar av fiskfileér, koka upp och sjud tills fisken är klar. Strö över lite hackad paprika i olika färger.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________  

 

 

Sydfransk fisksoppa

 

Ingredienser 4 personer

  • 400 g fiskfilé (t ex hoki)
  • 1 gul k
  • 1 morot
  • 1 zucchini (à 300 g)
  • 1 tomat    
  • 2 fisk- eller hönsbuljongtärningar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 msk timjan
  • hackad persilja
  • 1 dl matyoghurt (10 %)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 9 dl vatten

Gör så här

  1. Halvtina och skär fiskfilé i ca 3 cm stora tärningar. Lägg åt sidan.
  2. Skala och hacka gul lök och morot. Skär zucchini och tomat i tärningar. Fräs lök och morot i olivolja i en kastrull ca 2 minuter. Tillsätt zucchini och tomat. Smula ner fisk- eller hönsbuljongtärningar. Tillsätt paprikapulver och timjan. Låt fräsa ytterligare ca 3 minuter. Häll på hälften av vattnet, rör om och låt koka ca 20 minuter med lock. Lägg i fiskbitarna och sjud 5–8 minuter.
  3. Ta från värmen och mixa soppan med stavmixer eller i matberedare.
  4. Späd soppan med resten av vattnet. Salta och peppra. Låt koka upp.
  5. Garnera med hackad persilja. Servera soppan med matyoghurt blandat med pressad vitlöksklyfta och gärna rostat bröd.

 ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Fisk & paprikasoppa

Ingredienser  4 port

400 g fiskfilé

3 paprikor i olika färg

2-3 vitlöksklyftor

smör6 dl mjölk

2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde

1 dl vitt vin ( eller vatten + 1 msk pressad citron)

2 fiskbuljongtärningar

1 tsk timjan

salt och cayennepeppar

Gör så här

Skär fisken i bitar. Kärna ur paprikan och skär i bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs paprikan och vitlöken i smöret i en gryta ca 3 min. Tillsätt mjölk, grädde, vin, buljongtärningar och timjan. Låt det koka upp. Lägg i fisken och låt soppan koka 3-4 min. Smaksätt med salt och cayennepeppar. Servera gärna soppan med bröd, riven ost och lite färsk timjan. Tips: Vill du göra soppan extra festlig så lägg i 75-100 g räkor strax före serveringen.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Sjömanshustruns musslor (Moules mariniere)

4 portioner som förrätt

1 nät färska musslor

1 hackad gul lök

2 hackade vitlöksklyftor

4 dl vitt vin

1 knippa grovhackad persilja

1 tsk rivet citronskal

Salt och peppar

Smör eller olja att steka i

Fräs lök och vitlök på medelvärme i olja eller smör tills löken blir genomskinlig. Häll på vinet och koka någon minut. Lägg i persiljan och citronskalet. Salta och peppra försiktigt.

Lägg ner musslorna och koka under lock några minuter tills alla musslorna öppnat sig. Skaka gärna  kastrullen någon gång under tiden så att alla musslorna blir kokta. Portionera ut musslorna i fyra tallrikar. Eventuellt kan spadet redas med 1 tsk vetemjöl blndat med 1 tsk smör. Häll spadet över musslorna och servera med ett gott bröd.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Blöt Gulasch på mört kött


Servera den här varianten som soppa med bröd och en klick gräddfil. I Ungern är det vanligt med klimp på mjöl och ägg i. Istället för kött passar torkat sojaprotein utmärkt (250 gram uppblött protein)
Recept 4 portioner
3 potatisar
2 gula lökar
1 grön paprika
1 klyfta vitlök
2 msk smör
250 g mört nötkött (innanlår, biff)
4 msk tomatpuré
1 l vatten
1 tärning köttbuljong
4 tsk paprikapulver
1 tsk mald kummin
2 krm cayennepeppar
Salt och svartpeppar
Skala och hacka lök. Stek lök i smör i en gryta. Dela och strimla paprika och kött. Tillsätt kött, paprika och pressad vitlök. Bryn två minuter. Skala under tiden potatis och skiva den. Rör ner tomatpuré och lägg i potatis. Stek två minuter. Tillsätt buljong och mjölk samt paprikapulver och kummin. Koka på medelvärme i 25 minuter. Smak av med salt och svartpeppar.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Rödbetssoppa med korv

8 stora färska rödbetor

4 gula lökar

4-6 morötter

100 gr rotselleri

2-2 1/2 dl oxbuljong

2 tsk salt

10 vitpepparkorn

2 lagerblad

4 kryddmått vitlökspulver

4 msk tomat puré

2 tsk vinäger

2 st potatisar

Skölj rödbetorna och koka dem mjukt i lätt saltat vatten i ca 45 min.

Hacka lök, morötter och rotselleri små tärningar.

Fräs i hacket i margarin i i en stor kastrull

Tillsätt buljong, kryddor, tomatpuré och vinäger. Skala och riv n

potatisen.

Låt soppan koka sakta i ca 30 minuter.

Skala de kokta rödbetorna och skär dem i fina Strimlor.

Lägg i rödbetsstrimlorna i soppan och låt den få ett hastigt uppkok. Koka upp korven och servera den och gräddfill till soppan.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Fisksoppa med räkor och saffran

Vitfisk (filé)   500,0    gram  

Räkor (oskalade)   300,0    gram  

Bifftomater   2,0    styck  

Purjolök   1,0    styck  

Vitlök   2,0    klyftor  

Matfett till stekning           

Saffran   1,0    förp.  

Fänkålsfrön (hela)   1,0    tsk  

Vetemjöl   2,0    msk  

Vatten till soppa   1,5    liter  

Fiskfond (konc)   3,0    msk   el. buljongtärning   1,0    styck     

Grädde (matlagnings-)   1,5    dl  

Lime (el. citron)   1,0    styck  

Salt & peppar        

Kryddgrönt        

1.Skär långa sneda skivor av purjolöken.  Skålla tomater, dra av skinnet och finhacka. Skär fisken i mindre bitar och skala räkorna. Skär vitlöken i skivor.

2.  Fräs purjolök och vitlök i en stor kastrull på medelhög värme i ett par minuter. Stöt med slev så att purjolöken delar sig.
Strö i saffran, fänkålsfrö och vetemjöl.  Tillsätt vatten och fond. Koka upp och låt småkoka i 5 minuter på medelvärme.

3.  Sänk till låg värme. Tillsätt grädde, tomater och fisk.  Låt småkoka i 2-4 min beroende på fisk.

4.  Ta av kastrullen och tillsätt räkorna. Smaka av med lime el. citron och kryddor.
Garnera med kryddgrönt t.ex. körvel. Servera gärna vitt bröd till

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Bretagnsk fisksoppa 4 personer

Ingredienser

2 tsk smör

1 stor purjolök tunt skivad

2 finhackade schalottenlökar

1 ¼ dl torr cider

3 dl fiskbuljong

250 gr tärnad potatis

1 lagerblad

4 msk vetemjöl

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

55 g harsyreblad

350 gr marulks eller torskfiléer utan skinn skurna i 2,5 cm bitar

Salt och peppar

1.Smält smöret i en stor kastrull på medel till låg värme. Lägg i purjolök och schalottenlök och fräs under omrörning i 5 min eller tills löken börjar mjukna. Tillsätt cidern och koka upp

2.Blanda i buljong, potatis, lagerblad och en stor nypa salt och koka upp igen. Sänk värmen, lägg på locket och koka sakta i 10 minuter.

3. Häll upp mjölet i en liten skål och vispa mycket sakta i några matskedar mjölk så att det blir till en tjock pasta. Rör ner lite mer mjölk till en slät vätska. Justera värmen så att soppan småkokar. Rör ner mjölpastan och koka under flitig omrörning i 5 minuter. Tillsätt då resten av mjölken och hälften av grädden. Koka ytterligare 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.

4.Finhacka harsyran och blanda med resten av grädden (lägg harsyran i en matberedare och hacka den. Häll sedan i grädden och kör som hastigast). Rör ner harsyregrädden i soppan och lägg i fisken. Koka i 3 minuter eller tills fisken känns färdig. Rör om då och då. Smaka av och krydda vid behov.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Italienska fiskahustruns soppa

1 st gul lök

2 st tomater

2 msk olivolja

550 g rotfrukter frysta eller blandade rotsaker skurna i tärningar

2 st fiskbuljongtärningar

2 st lagerblad

1 l vatten

1 dl spaghetti brutna i små bitar

500 g fiskbitar, t ex lax, gös

1 tsk salt

1 krm vitpeppar nymald

7 st räkor stora

12 st musslor t ex hjärt- och blåmusslor

1 msk timjanblad

Enkel soppa med inspiration från Italien. Enligt det historiska sopp-receptet drygade fiskarhustrur ut dagens fångst genom att tillsätta en näve brutna spaghetti i soppan.

1.Skala och hacka löken. Skiva tomaterna och skär dem i bitar.

2.Fräs löken i oljan i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt tomaterna och rotfrukterna. Smula ner buljongtärningarna. Tillsätt lagerblad och fräs alltsammans ca 3 min. Rör om då och då.

3.Tillsätt vattnet och koka upp soppan. Blanda i spaghettin och koka soppan ca 5 min.

4.Salta och peppra fisken. Lägg i fisk, räkor och musslor och sjud soppan under lock ytterligare ca 3 min. Strö över timjanblad

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Borsjtj – rysk rödbetssoppa 8 personer

1,3 kilo högrevbenfri

3 l vatten

2 msk salt

10 st svartpepparkorn

10 st vitpepparkorn

3 st lagerblad

Soppa

500 g potatis

100 g morot

350 g vitkål

2 st gula lökar

2 st vitlöksklyftor

8 st rödbetor (750 g)

2 msk smör

2 l buljong (från köttkoket)

0,5 dl vitvinsvinäger

1 tsk salt

1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör

1 paket gräddfil

1 burk saltgurka

1 st bröd grovt

1 Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i köttet och låt det

koka ca 1 minut. Skumma av ytan. Tillsätt salt, grovt krossade pepparkorn

samt lagerblad. Låt koka under lock ca 1 timme tills köttet känns mört.

Känn efter med en provsticka. Tag upp det färdigkokta köttet och sila

buljongen.

2 Skala och skär potatisar och morot i cm-stora bitar,finstrimla vitkål, skala och finhacka lök och vitlök. Skala också rödbetorna och skär i mindre bitar.

3 Hetta upp smör i en stor kastrull och fräs först lök och vitlök på medelvärme ca 1 minut. Blanda ner potatis, morot och vitkål och fräs ytterligare ca 1 minut under omrörning. Häll på buljong.

4 Blanda ner rödbetorna och koka under lock ca 15 min tills rotsakerna är mjuka. Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar.

5 Skär köttet i bitar fria från hinnor. Värm köttet i resterande buljong och servera separat till soppan om du inte vill ha det rödbetsfärgat. Ställ fram gräddfil och saltgurka för var och en att smaksätta sin egen soppa. Grovt ryskt bröd är också gott till.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Räksoppa 4-8 personer

1 kg räkor

1 gul lök i mindre bitar

½ fänkål 

1 liter fiskbuljong 

2 dl vitt vin

3 dl vispgrädde

1 dl finklippt dill

1 tsk tomatpuré 

salt och peppar 

Skala räkorna och spara skalen. Lägg de skalade räkorna åt sidan 

Hetta upp olja i en stekpanna och fräs skalen tillsammans med fänkålen, löken och tomatpurén.

Häll över det frästa i en rymlig kastrull och tillsätt buljong och vin.

Låt koka i 10 minuter. Sila bort skal och grönsaker och häll tillbaka soppan i kastrullen. Tillsätt grädden och låt soppan koka ytterligare 10 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Precis innan servering läggs räkorna i tallrikar och soppan slås över.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Sillasoppa

1 gul lök

1 purjolök

2 morötter

Några blomkålsbuketter

2-3 potatisar

1 ½ liter buljong (grönsaks, fisk tärning)

1 tsk smulad timjan

1-2 stjälkar libbsticka

2 dl mjölk

2-3 msk vetemjöl

300 gr färska sillfiléer

Skala potatisen och putsa grönsakerna. Skär löken i klyftor, purjolöken i tunna skivor eller strimlor liksom potatis och morötter.

Häll alla grönsakerna i en kastrull och häll på buljongen.

Smaksätt med färsk  libbsticka och timjan och småkoka grönsakerna under lock ca 5 min. tills de är knappt mjuka.

Vispa ihop mjölk och vetemjöl och vispa ner i soppan.

Skär sillfiléerna tvärs över ryggen i bitar, lägg ner i soppan och låt koka i 4-5 min.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Gratinerad löksoppa

6 medelstora gula lökar

2 msk smör

1 tsk timjan

1 ¼ liter buljong

4 skivor rostat bröd

4 dl riven Grevéost ca 150 gr

Skala löken och skär den i skivor. Fräs den mjuk i smör i en kastrull. Strö över timjan. Späd med buljongen och låt koka i ca 15 min.

Häll upp soppan i ugnssäkra portionsformar. Skär brödet i tärningar. Lägg det i soppan.. Strö över osten.

Gratinera i ugn 275 gr tills osten smält och fått färg (ca 5 min)

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________- 

 

Kräftsoppa 4 personer

1 kg djupfrysta kräftor

1 liten gul lök

1 morot

1 liten bit rotselleri

1 knippa persilja

2 msk smör

4 msk tomatpuré

½ dl cognac

3 ½ dl torrt vitt vin

1 fiskbuljongtärning

9 dl vispgrädde

½ tsk salt

¼ kryddmått cayennepeppar

Skala kräftorna. Spar stjärtarna och de alla vackraste klorna. Krossa

resten. Skär lök, morot och rotselleri i små tärningar. Klipp persiljan. Fräs

allt tärnat och klippt med krosset i en kastrull. Tillsätt tomatpurén. Fräs

ytterligare ett par minuter. Slå på cognac och flambera. Häll på 3 dl av

vinet och smula ner buljongtärningen. Låt allt koka tills hälften av vinet

återstår i grytan. Slå på grädden och låt allt koka i ytterligare 10 min eller

till en krämig konsistens. Sila soppan och skölj skallen med det resterande

vinet.

Häll vätskan i soppan. Smaka av försiktigt med salt och cayennepeppar. Häll upp soppan och garnera med kräftstjärtarna.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Italiensk tomatsoppa 4 portioner

1-2 gula lökar

25 gr margarin

1 burk passerade tomater

2 höns eller grönsaksbuljongtärningar

8 ½ dl vatten

1 ½ dl vispgrädde

Italiensk salladskrydda och lite basilika

2 portioner tortellini

Smält ner finhackad lök i margarin på svag värme. Lägg i tomat och buljongtärningar och späd med vatten. Koka sakta under lock 10-15 minuter och blanda i grädden mot slutet. Smaka av med kryddorna. Koka den färska tortellinin ca 10 minuter i lätt saltat vatten. Låt rinna av väl och blanda ner i soppan som får sjuda ett par minuter till.

Servera med riven ost, helst färsk parmesan.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

fransk fisksoppa

Ca 6 hg fiskfilé (vit fisk

)Ca 6 hg räkor med skal

16 musslor med skal, frysta eller på burk

Fiskfonden.

1 liter fiskbuljong avkok på fiskskrov och räkskal eller på tärning

50 gr margarin

0,5 gr saffran

1 knivsudd cayennepeppar

3 potatisar

1 purjolök

1 morot

3-4 stjälkar blekselleri

½ fänkål

2 krossade vitlöksklyftor

1 tsk vardera av dragon och timjan

Salt

1 burk krossade tomater

1 dl torrt vitt vin

I brist på fiskskrov använd 2 fiskbuljongtärningar i ¾ liter vatten. Sjud musslorna ett par minuter i lite fiskbuljong som sedan används i soppan. Vik filéerna dubbla och lägg ner i en traktörpanna eller vid kastrull. Häll över fiskbuljong så att det täcker och sjud fisken ca 5 min. under lock. Ta upp filéerna och använd sedan spadet i soppan. Skiva potatis, strimla purjo, morot och selleri eller fänkål. Fräs margarin och saffran i en gryta. Lägg i potatis och grönsaker att fräsa lätt utan att få färg. Låt småputtra på knapp medelvärme ca 10 minuter. Rör om då och då.  Tillsätt en knivsudd cayennepeppar, krossad vitlök, dragon och timjan. Späd med en liter silad fiskbuljong, inkl. det som fisk och musslor kokats i och vinet. Passera ner tomaterna och koka sakta under lock ca 20 min. Bryt fisken i bitar och lägg ner is soppan tillsammans med räkor och musslor. Strö över med finhackad persilja

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Gunnars fisksoppa 6 portioner

500 gr räkor med skal

5 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

250 gr färska champinjoner

1 gul lök

1-2 msk margarin

600 gr laxfilé

Salt, svartpeppar

5 dl räkfond

5 dl mjölk

3 dl vispgrädde

2 tsk tandoori currypaste, medium

1 krm chiliblandning

En aning cayennepeppar

2 msk majsstärkelse eller arrowrot

½ dl kallt vatten

2 msk hackad persilja

Skala räkorna. Spara skalen och låt dem ligga i rikligt med vatten så att en del av sältan dras ur. Lägg sedan de avrunna skalen i en kastrull. Häll på 5 dl vatten och lägg i en fiskbuljongtärning. Koka alltsammans 20-30 minuter. Sila från skalen.

Ansa och skär champinjonerna i skivor. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i litet matfett tills den vätska som bildats kokat in. Salta och peppra laxen. Stek fisken i resten av matfettet tills den är nätt och jämnt genomstekt. Låt den svalna. Blanda räkfond, mjölk och grädde i en rymlig kastrull. Tillsätt svamp och lökblandningen. Smaksätt med kryddorna. Låt soppan puttra 10-15 minuter. Rör ut mjölet till redningen i kallt vatten och tillsätt den. Hetta upp under omrörning. Dela laxen i mindre bitar och lägg ner den i soppan. Strö över persilja. Servera soppan med de kalla räkorna som var och en lägger ner i sin tallrik.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Saffransgul fisksoppa 2 portioner

1 msk margarin

½-1 tsk curry

2 msk vetemjöl

5 dl fiskbuljong (fond + vatten)

½ pkt saffran

½ tsk salt

1 dl mycket finhackad fänkål eller fint strimlad purjolök

2 dl mjölk + ½ dl grädde

300 gr fiskfilé

2 gr räkor

Finklippt dill

 

Smält matfettet i en kastrull och fräs curryn i det. Tillsätt mjöl, rör om och späd med buljongen, litet i taget under omrörning. Tillsätt saffran, salt, fänkål och gräddmjölk. Koka några minuter så att fänkålen mjuknar och att vätskan kokar in något. Skär fisken i sockerbits stora tärningar eller strimlor. Lägg dem i soppan och låt dem bara bli vita. De skall inte koka för länge för då blir de mosiga. Lägg till sist i de skalade räkorna och strö på dill.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Kycklingsoppa

1 stor fryst kyckling

Kokning:vatten och 1 höns eller grönsaksbuljongtärning

½ msk salt

10 vit eller svartpepparkorn

1-2 lagerblad

I soppan:

6 potatisar

1-2 morötter

1-2 palsternackor

Några stjälkar selleri

1 purjolök

1 pkt fryst brockoli

1 burk passerade tomater

½ dl torrt vitt vin

Lägg ner kycklingen i en trång gryta.  Häll på vatten så att det täcker och lägg i salt, buljongtärningar, pepparkorn och lagerblad. Koka upp och skumma till en början. Sänk värmen och låt kycklingen koka sakta under lock 1- 11/2 timme. Ta upp kycklingen och sila buljongen. Häll tillbaka 1 – 1 1/2 liter buljong i den urdiskade grytan. Lägg i skivad potatis och morötter att koka 15-20 minuter. Lägg i strimlor av palsternacka, purjolök och selleri och skuren brockoli. Låt koka i ca 10 min. Blanda i hälften av tomatmassan och smaka av. Rensa kycklingköttet och skär i bitar och lägg ner allt i soppan. Koka ett par minuter och smaka av med örtkryddor och ev. vitt vin.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Oxsvanssoppa med madeira

Ca 1 ¼ kilo oxsvans i bitar, vatten och salt

2 lagerblad

15 vit-eller svartpepparkorn

2 gula lökar i klyftor

Morötter, rotselleri och palsternacka

Redning:

4-5 msk arrowrotsmjöl eller 1 dl vetemjöl utrört i kallt vatten

Smaksättning:

3-4 msk tomatpuré

1 – 1 ½ dl madeira

Garnityr:

1 morot

1 bit rotselleri eller palsternacka

6 st brysselkol

Skölj köttet och lägg ner i en gryta med skuren lök och rotselleri. Häll på vatten så att det täcker och lägger, 1 msk per liter vatten, pepparkorn och lagerblad. Koka upp och skumma av då och då under den första halvtimmen. Sänk sedan värmen och låt köttet få koka sakta under lock, ytterligare 2 ½ timme tills köttet känns riktigt mört och lätt lossnar från benen. Ta upp köttet och sila över buljongen i en annan gryta. Minst 1 ½ liter går åt.

Strimla grönsakerna fint som tändstickor och lägg i en kastrull med lte kallt vatten och salt. Koka upp dem ett par minuter och låt rinna av.

Lossa köttet från benen. Flissa köttet rätt smått. Koka upp buljongen med tomatpuré. Rör ut mjölet i kallt vatten till en slät redning och vispa ner iden kokande buljongen så att den blir lagom simmig. Spetsa med vinet och smaka av.