Soppor
Bouillabaise - fransk fisksoppa
Fisk 400,0 gram
Skaldjur (rensade) 200,0 gram
Fiskbuljong 2,0 liter
2,5 dl hackad gul lök
2 dl strimlad Purjolök
4 Vitlkös klyftor
1 fänkål
500 gr tomater
1 msk Tomatpuré
1/2 Kajennpeppar (röd)
1 apelsin
0,5 gr saffran
1 lagerblad
4 stjälkar persilja
6 kvistar timjan
Salt o peppar
Skala och hacka lök, purjolök, vitlök, fänkål och tomater. Riv apelsinskal.
Filéa fisk och rensa skaldjur.
Finhacka persilja och timjan.
Fräs lök, och fänkål på medellåg värme i matfett tills de är mjuka. Tillsätt
tomater, puré, apelsinskal, juice från apelsin, saffran, lagerblad och
kajennpeppar. Fräs ett par minuter till. Tillsätt buljongen och låt småkoka i 45
minuter.
Ta bort lagerblad och mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare.
Passera soppan genom sil. Häll tillbaka i kastrull och håll den varm.
Pochera och stek fisk och skaldjur. Enligt original serveras både stekt och kokt vid
sidan av soppan. Alternativt skär i mindre bitar och koka det
i soppan 3-4 minuter. Tillsätt hackad persilja och timjan i soppan
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Fisksoppa med vitlökscrème
500 g räkor + 5 dl vatten (eller torrt vitt vin)
dill
3 – 4 purjolökar , 400 - 500 g
ca 6 medelstora potatisar
ca 150 g rotselleri
2 – 3 msk smör eller margarin
1 – 2 burkar hela tomater à 400g
ca 3/4 liter vatten
4 buljongtärningar (gärna hälften fisk, hälften höns)
700 – 800 g fiskfilé t ex torsk (färsk eller lätt tinad)
pressad citronsaft
Tillbehör:
2 – 3 dl crème fraiche ´
2 – 3 pressade vitlöksklyftor
2 – 3 krm salt
Lättlagad blir soppan med en eller två sorters fiskfilé och
tärningsbuljong, men den som har hel fisk kokar själv klar
buljong på fiskskrovet. Gott tillbehör är crème fraiche med
vitlök. Den som inte tycker om vitlök får chans att undvika det
Blanda alla ingredienserna till tillbehöret.
Täck över och låt det stå i kylskåp
Rensa räkorna. Lägg skalen i en kastrull med vatten (eller vin)
och gärna dillstjälkar. Förvara räkorna i kylskåp.
Koka räkskalen 10 minuter. Sila och spar spadet.
Ansa och skiva purjolöken. Skala potatis och rotselleri. Skär allt i småbitar.
Fräs purjolöken lätt i matfett i en stor gryta så den krymper
och sjunker ihop. Lägg i potatis och selleri mot slutet. Tillsätt
de något delade tomaterna med spad samt vatten och
buljongtärningar.
Koka soppan 10 – 15 minuter tills rotfrukterna börjar mjukna.
Skär fisken i mindre bitar. Lägg i dem. Tillsätt räkspadet. Låt
koka tills fisken är vit och genomkokt, 3 – 5 minuter.
Smaksätt mer med citronsaft och salt eller buljongtärning om
så behövs. Tillsätt räkorna. Servera med vitlökscrème och
bröd.
En fruktansvärt god fisksoppa. För att göra en mindre sats
brukar jag dela allt med hälften utom vitlökscrèmen som jag
alltid gör full sats av för den är så god till soppan. Blir det mer
rotselleri än som behövs (beror på bitens storlek) gör det inte
heller nåt. Det måste inte vara torsk även om det kanske är
nästbäst. Bäst är nog stenbit. Naturligtvis kan man också ha
svartpeppar i om man vill ha mer stuns på smaken
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Musselsoppa
2 kg musslor
1/2 l vitt vin eller mer
1 1/2 hackad gul lök
Persilja
Vatten
Koka musslorna i hett vatten. Häll på vin och lök och persilja..
Koka upp snabbt
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ungersk fisksoppa
2 gula lökar,
1purjolök
2-3 vitlöksklyftor
1-2 morötter
4-5 potatisar
olja till stekning
2-3 dl torrt vitt
12 dl fiskbuljong&2 msk finhackad röd chilipeppar
salt & svarteppar
500 g fiskfileér
hackad paprika i olika färger
1 msk paprikapulver
Skala och skär löken i klyftor, hacka vitlöken. Skiva purjolök, morötter och potatis och skör sedan fiskfileérna i lagom stora bitar. Fräs grönsakerna i olja några minuter under omrörning tills löken är glansig. Strö över paprikapulver, hetta upp och rör om och späd med vin och buljong. Blanda i chilipeppar och svartpeppar och koka under 10 minuter tills grönsakerna mjuknar. Lägg i bitar av fiskfileér, koka upp och sjud tills fisken är klar. Strö över lite hackad paprika i olika färger.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Sydfransk fisksoppa
Ingredienser 4 personer
- 400 g fiskfilé
(t ex hoki)
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 zucchini
(à 300 g)
- 1 tomat
- 2 fisk- eller hönsbuljongtärningar
- 1 tsk paprikapulver
- 1/2 msk timjan
- hackad persilja
- 1 dl matyoghurt
(10 %)
- 1 vitlöksklyfta
- 9 dl vatten
Gör så här
- Halvtina och skär fiskfilé
i ca 3 cm stora tärningar. Lägg åt sidan.
- Skala och hacka gul lök
och morot. Skär zucchini och tomat i tärningar. Fräs
lök och morot i olivolja i en kastrull ca 2 minuter. Tillsätt
zucchini och tomat. Smula ner fisk- eller hönsbuljongtärningar. Tillsätt
paprikapulver och timjan. Låt fräsa ytterligare ca 3 minuter. Häll på hälften
av vattnet, rör om och låt koka ca 20 minuter med lock. Lägg i fiskbitarna
och sjud 5–8 minuter.
- Ta från värmen och mixa soppan
med stavmixer eller i matberedare.
- Späd soppan med resten av
vattnet. Salta och peppra. Låt koka upp.
- Garnera med hackad persilja. Servera
soppan med matyoghurt blandat med pressad vitlöksklyfta och gärna rostat
bröd.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Fisk & paprikasoppa
Ingredienser 4 port
400 g fiskfilé
3 paprikor i olika färg
2-3 vitlöksklyftor
smör6 dl mjölk
2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
1 dl vitt vin ( eller vatten + 1 msk pressad citron)
2 fiskbuljongtärningar
1 tsk timjan
salt och cayennepeppar
Gör så här
Skär fisken i bitar. Kärna ur paprikan och skär i bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs paprikan och vitlöken i smöret i en gryta ca 3 min. Tillsätt mjölk, grädde, vin, buljongtärningar och timjan. Låt det koka upp. Lägg i fisken och låt soppan koka 3-4 min. Smaksätt med salt och cayennepeppar. Servera gärna soppan med bröd, riven ost och lite färsk timjan. Tips: Vill du göra soppan extra festlig så lägg i 75-100 g räkor strax före serveringen.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Sjömanshustruns musslor (Moules mariniere)
4 portioner som förrätt
1 nät färska musslor
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
4 dl vitt vin
1 knippa grovhackad persilja
1 tsk rivet citronskal
Salt och peppar
Smör eller olja att steka i
Fräs lök och vitlök på medelvärme i olja eller smör tills löken blir genomskinlig. Häll på vinet och koka någon minut. Lägg i persiljan och citronskalet. Salta och peppra försiktigt.
Lägg ner musslorna och koka under lock några minuter tills alla musslorna öppnat sig. Skaka gärna kastrullen någon gång under tiden så att alla musslorna blir kokta. Portionera ut musslorna i fyra tallrikar. Eventuellt kan spadet redas med 1 tsk vetemjöl blndat med 1 tsk smör. Häll spadet över musslorna och servera med ett gott bröd.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Blöt Gulasch på mört kött
Servera den här varianten som soppa
med bröd och en klick gräddfil. I Ungern är det vanligt med klimp på mjöl och
ägg i. Istället för kött passar torkat sojaprotein utmärkt (250 gram uppblött
protein)
Recept 4 portioner
3 potatisar
2 gula lökar
1 grön paprika
1 klyfta vitlök
2 msk smör
250 g mört nötkött (innanlår, biff)
4 msk tomatpuré
1 l vatten
1 tärning köttbuljong
4 tsk paprikapulver
1 tsk mald kummin
2 krm cayennepeppar
Salt och svartpeppar
Skala och hacka lök. Stek lök i smör i en gryta. Dela och strimla paprika och
kött. Tillsätt kött, paprika och pressad vitlök. Bryn två minuter. Skala under
tiden potatis och skiva den. Rör ner tomatpuré och lägg i potatis. Stek två minuter.
Tillsätt buljong och mjölk samt paprikapulver och kummin. Koka på medelvärme i
25 minuter. Smak av med salt och svartpeppar.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Rödbetssoppa med korv
8 stora färska rödbetor
4 gula lökar
4-6 morötter
100 gr rotselleri
2-2 1/2 dl oxbuljong
2 tsk salt
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
4 kryddmått vitlökspulver
4 msk tomat puré
2 tsk vinäger
2 st potatisar
Skölj rödbetorna och koka dem mjukt i lätt saltat vatten i ca 45 min.
Hacka lök, morötter och rotselleri små tärningar.
Fräs i hacket i margarin i i en stor kastrull
Tillsätt buljong, kryddor, tomatpuré och vinäger. Skala och riv n
potatisen.
Låt soppan koka sakta i ca 30 minuter.
Skala de kokta rödbetorna och skär dem i fina Strimlor.
Lägg i rödbetsstrimlorna i soppan och låt den få ett hastigt uppkok. Koka upp korven och servera den och gräddfill till soppan.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Fisksoppa med räkor och saffran
Vitfisk (filé) 500,0 gram
Räkor (oskalade) 300,0 gram
Bifftomater 2,0 styck
Purjolök 1,0 styck
Vitlök 2,0 klyftor
Matfett till stekning
Saffran 1,0 förp.
Fänkålsfrön (hela) 1,0 tsk
Vetemjöl 2,0 msk
Vatten till soppa 1,5 liter
Fiskfond (konc) 3,0 msk el. buljongtärning 1,0 styck
Grädde (matlagnings-) 1,5 dl
Lime (el. citron) 1,0 styck
Salt & peppar
Kryddgrönt
2. Fräs
purjolök och vitlök i en stor kastrull på medelhög värme i ett par
minuter. Stöt med slev så att purjolöken delar sig.
Strö i saffran, fänkålsfrö och vetemjöl. Tillsätt vatten och fond.
Koka upp och låt småkoka i 5 minuter på medelvärme.
3. Sänk till låg värme. Tillsätt grädde, tomater och fisk. Låt småkoka i 2-4 min beroende på fisk.
4. Ta
av kastrullen och tillsätt räkorna. Smaka av med lime el. citron och
kryddor.
Garnera med kryddgrönt t.ex. körvel. Servera gärna vitt bröd till
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Bretagnsk fisksoppa 4 personer
Ingredienser
2 tsk smör
1 stor purjolök tunt skivad
2 finhackade schalottenlökar
1 ¼ dl torr cider
3 dl fiskbuljong
250 gr tärnad potatis
1 lagerblad
4 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
55 g harsyreblad
350 gr marulks eller torskfiléer utan skinn skurna i 2,5 cm bitar
Salt och peppar
2.Blanda i buljong, potatis, lagerblad och en stor nypa salt och koka upp igen. Sänk värmen, lägg på locket och koka sakta i 10 minuter.
3. Häll upp mjölet i en liten skål och vispa mycket sakta i några matskedar mjölk så att det blir till en tjock pasta. Rör ner lite mer mjölk till en slät vätska. Justera värmen så att soppan småkokar. Rör ner mjölpastan och koka under flitig omrörning i 5 minuter. Tillsätt då resten av mjölken och hälften av grädden. Koka ytterligare 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.
4.Finhacka harsyran och blanda med resten av grädden (lägg harsyran i en matberedare och hacka den. Häll sedan i grädden och kör som hastigast). Rör ner harsyregrädden i soppan och lägg i fisken. Koka i 3 minuter eller tills fisken känns färdig. Rör om då och då. Smaka av och krydda vid behov.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Italienska fiskahustruns soppa
1 st gul lök
2 st tomater
2 msk olivolja
550 g rotfrukter frysta eller blandade rotsaker skurna i tärningar
2 st fiskbuljongtärningar
2 st lagerblad
1 l vatten
1 dl spaghetti brutna i små bitar
500 g fiskbitar, t ex lax, gös
1 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald
7 st räkor stora
12 st musslor t ex hjärt- och blåmusslor
1 msk timjanblad
Enkel soppa med inspiration från Italien. Enligt det historiska sopp-receptet drygade fiskarhustrur ut dagens fångst genom att tillsätta en näve brutna spaghetti i soppan.
1.Skala och hacka löken. Skiva tomaterna och skär dem i bitar.
2.Fräs löken i oljan i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt tomaterna och rotfrukterna. Smula ner buljongtärningarna. Tillsätt lagerblad och fräs alltsammans ca 3 min. Rör om då och då.
3.Tillsätt vattnet och koka upp soppan. Blanda i spaghettin och koka soppan ca 5 min.
4.Salta och peppra fisken. Lägg i fisk, räkor och musslor och sjud soppan under lock ytterligare ca 3 min. Strö över timjanblad
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Borsjtj – rysk rödbetssoppa 8 personer
1,3 kilo högrevbenfri
3 l vatten
2 msk salt
10 st svartpepparkorn
10 st vitpepparkorn
3 st lagerblad
Soppa
500 g potatis
100 g morot
350 g vitkål
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
8 st rödbetor (750 g)
2 msk smör
2 l buljong (från köttkoket)
0,5 dl vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
Tillbehör
1 paket gräddfil
1 burk saltgurka
1 st bröd grovt
1 Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i köttet och låt det
koka ca 1 minut. Skumma av ytan. Tillsätt salt, grovt krossade pepparkorn
samt lagerblad. Låt koka under lock ca 1 timme tills köttet känns mört.
Känn efter med en provsticka. Tag upp det färdigkokta köttet och sila
buljongen.
2 Skala och skär potatisar och morot i cm-stora bitar,finstrimla vitkål, skala och finhacka lök och vitlök. Skala också rödbetorna och skär i mindre bitar.
3 Hetta upp smör i en stor kastrull och fräs först lök och vitlök på medelvärme ca 1 minut. Blanda ner potatis, morot och vitkål och fräs ytterligare ca 1 minut under omrörning. Häll på buljong.
4 Blanda ner rödbetorna och koka under lock ca 15 min tills rotsakerna är mjuka. Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar.
5 Skär köttet i bitar fria från hinnor. Värm köttet i resterande buljong och servera separat till soppan om du inte vill ha det rödbetsfärgat. Ställ fram gräddfil och saltgurka för var och en att smaksätta sin egen soppa. Grovt ryskt bröd är också gott till.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Räksoppa 4-8 personer
1 kg räkor
1 gul lök i mindre bitar
½ fänkål
1 liter fiskbuljong
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 dl finklippt dill
1 tsk tomatpuré
salt och peppar
Skala räkorna och spara skalen. Lägg de skalade räkorna åt sidan
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs skalen tillsammans med fänkålen, löken och tomatpurén.
Häll över det frästa i en rymlig kastrull och tillsätt buljong och vin.
Låt koka i 10 minuter. Sila bort skal och grönsaker och häll tillbaka soppan i kastrullen. Tillsätt grädden och låt soppan koka ytterligare 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Precis innan servering läggs räkorna i tallrikar och soppan slås över.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Sillasoppa
1 gul lök
1 purjolök
2 morötter
Några blomkålsbuketter
2-3 potatisar
1 ½ liter buljong (grönsaks, fisk tärning)
1 tsk smulad timjan
1-2 stjälkar libbsticka
2 dl mjölk
2-3 msk vetemjöl
300 gr färska sillfiléer
Skala potatisen och putsa grönsakerna. Skär löken i klyftor, purjolöken i tunna skivor eller strimlor liksom potatis och morötter.
Häll alla grönsakerna i en kastrull och häll på buljongen.
Smaksätt med färsk libbsticka och timjan och småkoka grönsakerna under lock ca 5 min. tills de är knappt mjuka.
Vispa ihop mjölk och vetemjöl och vispa ner i soppan.
Skär sillfiléerna tvärs över ryggen i bitar, lägg ner i soppan och låt koka i 4-5 min.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Gratinerad löksoppa
6 medelstora gula lökar
2 msk smör
1 tsk timjan
1 ¼ liter buljong
4 skivor rostat bröd
4 dl riven Grevéost ca 150 gr
Skala löken och skär den i skivor. Fräs den mjuk i smör i en kastrull. Strö över timjan. Späd med buljongen och låt koka i ca 15 min.
Häll upp soppan i ugnssäkra portionsformar. Skär brödet i tärningar. Lägg det i soppan.. Strö över osten.
Gratinera i ugn 275 gr tills osten smält och fått färg (ca 5 min)
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-
Kräftsoppa 4 personer
1 kg djupfrysta kräftor
1 liten gul lök
1 morot
1 liten bit rotselleri
1 knippa persilja
2 msk smör
4 msk tomatpuré
½ dl cognac
3 ½ dl torrt vitt vin
1 fiskbuljongtärning
9 dl vispgrädde
½ tsk salt
¼ kryddmått cayennepeppar
Skala kräftorna. Spar stjärtarna och de alla vackraste klorna. Krossa
resten. Skär lök, morot och rotselleri i små tärningar. Klipp persiljan. Fräs
allt tärnat och klippt med krosset i en kastrull. Tillsätt tomatpurén. Fräs
ytterligare ett par minuter. Slå på cognac och flambera. Häll på 3 dl av
vinet och smula ner buljongtärningen. Låt allt koka tills hälften av vinet
återstår i grytan. Slå på grädden och låt allt koka i ytterligare 10 min eller
till en krämig konsistens. Sila soppan och skölj skallen med det resterande
vinet.
Häll vätskan i soppan. Smaka av försiktigt med salt och cayennepeppar. Häll upp soppan och garnera med kräftstjärtarna.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Italiensk tomatsoppa 4 portioner
1-2 gula lökar
25 gr margarin
1 burk passerade tomater
2 höns eller grönsaksbuljongtärningar
8 ½ dl vatten
1 ½ dl vispgrädde
Italiensk salladskrydda och lite basilika
2 portioner tortellini
Smält ner finhackad lök i margarin på svag värme. Lägg i tomat och buljongtärningar och späd med vatten. Koka sakta under lock 10-15 minuter och blanda i grädden mot slutet. Smaka av med kryddorna. Koka den färska tortellinin ca 10 minuter i lätt saltat vatten. Låt rinna av väl och blanda ner i soppan som får sjuda ett par minuter till.
Servera med riven ost, helst färsk parmesan.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
fransk fisksoppa
Ca 6 hg fiskfilé (vit fisk
)Ca 6 hg räkor med skal
16 musslor med skal, frysta eller på burk
Fiskfonden.
1 liter fiskbuljong avkok på fiskskrov och räkskal eller på tärning
50 gr margarin
0,5 gr saffran
1 knivsudd cayennepeppar
3 potatisar
1 purjolök
1 morot
3-4 stjälkar blekselleri
½ fänkål
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk vardera av dragon och timjan
Salt
1 burk krossade tomater
1 dl torrt vitt vin
I brist på fiskskrov använd 2 fiskbuljongtärningar i ¾ liter vatten. Sjud musslorna ett par minuter i lite fiskbuljong som sedan används i soppan. Vik filéerna dubbla och lägg ner i en traktörpanna eller vid kastrull. Häll över fiskbuljong så att det täcker och sjud fisken ca 5 min. under lock. Ta upp filéerna och använd sedan spadet i soppan. Skiva potatis, strimla purjo, morot och selleri eller fänkål. Fräs margarin och saffran i en gryta. Lägg i potatis och grönsaker att fräsa lätt utan att få färg. Låt småputtra på knapp medelvärme ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt en knivsudd cayennepeppar, krossad vitlök, dragon och timjan. Späd med en liter silad fiskbuljong, inkl. det som fisk och musslor kokats i och vinet. Passera ner tomaterna och koka sakta under lock ca 20 min. Bryt fisken i bitar och lägg ner is soppan tillsammans med räkor och musslor. Strö över med finhackad persilja
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Gunnars fisksoppa 6 portioner
500 gr räkor med skal
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
250 gr färska champinjoner
1 gul lök
1-2 msk margarin
600 gr laxfilé
Salt, svartpeppar
5 dl räkfond
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 tsk tandoori currypaste, medium
1 krm chiliblandning
En aning cayennepeppar
2 msk majsstärkelse eller arrowrot
½ dl kallt vatten
2 msk hackad persilja
Skala räkorna. Spara skalen och låt dem ligga i rikligt med vatten så att en del av sältan dras ur. Lägg sedan de avrunna skalen i en kastrull. Häll på 5 dl vatten och lägg i en fiskbuljongtärning. Koka alltsammans 20-30 minuter. Sila från skalen.
Ansa och skär champinjonerna i skivor. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i litet matfett tills den vätska som bildats kokat in. Salta och peppra laxen. Stek fisken i resten av matfettet tills den är nätt och jämnt genomstekt. Låt den svalna. Blanda räkfond, mjölk och grädde i en rymlig kastrull. Tillsätt svamp och lökblandningen. Smaksätt med kryddorna. Låt soppan puttra 10-15 minuter. Rör ut mjölet till redningen i kallt vatten och tillsätt den. Hetta upp under omrörning. Dela laxen i mindre bitar och lägg ner den i soppan. Strö över persilja. Servera soppan med de kalla räkorna som var och en lägger ner i sin tallrik.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Saffransgul fisksoppa 2 portioner
1 msk margarin
½-1 tsk curry
2 msk vetemjöl
5 dl fiskbuljong (fond + vatten)
½ pkt saffran
½ tsk salt
1 dl mycket finhackad fänkål eller fint strimlad purjolök
2 dl mjölk + ½ dl grädde
300 gr fiskfilé
2 gr räkor
Finklippt dill
Smält matfettet i en kastrull och fräs curryn i det. Tillsätt mjöl, rör om och späd med buljongen, litet i taget under omrörning. Tillsätt saffran, salt, fänkål och gräddmjölk. Koka några minuter så att fänkålen mjuknar och att vätskan kokar in något. Skär fisken i sockerbits stora tärningar eller strimlor. Lägg dem i soppan och låt dem bara bli vita. De skall inte koka för länge för då blir de mosiga. Lägg till sist i de skalade räkorna och strö på dill.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Kycklingsoppa
1 stor fryst kyckling
Kokning:vatten och 1 höns eller grönsaksbuljongtärning
½ msk salt
10 vit eller svartpepparkorn
1-2 lagerblad
I soppan:
6 potatisar
1-2 morötter
1-2 palsternackor
Några stjälkar selleri
1 purjolök
1 pkt fryst brockoli
1 burk passerade tomater
½ dl torrt vitt vin
Lägg ner kycklingen i en trång gryta. Häll på vatten så att det täcker och lägg i salt, buljongtärningar, pepparkorn och lagerblad. Koka upp och skumma till en början. Sänk värmen och låt kycklingen koka sakta under lock 1- 11/2 timme. Ta upp kycklingen och sila buljongen. Häll tillbaka 1 – 1 1/2 liter buljong i den urdiskade grytan. Lägg i skivad potatis och morötter att koka 15-20 minuter. Lägg i strimlor av palsternacka, purjolök och selleri och skuren brockoli. Låt koka i ca 10 min. Blanda i hälften av tomatmassan och smaka av. Rensa kycklingköttet och skär i bitar och lägg ner allt i soppan. Koka ett par minuter och smaka av med örtkryddor och ev. vitt vin.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Oxsvanssoppa med madeira
Ca 1 ¼ kilo oxsvans i bitar, vatten och salt
2 lagerblad
15 vit-eller svartpepparkorn
2 gula lökar i klyftor
Morötter, rotselleri och palsternacka
Redning:
4-5 msk arrowrotsmjöl eller 1 dl vetemjöl utrört i kallt vatten
Smaksättning:
3-4 msk tomatpuré
1 – 1 ½ dl madeira
Garnityr:
1 morot
1 bit rotselleri eller palsternacka
6 st brysselkol
Skölj köttet och lägg ner i en gryta med skuren lök och rotselleri. Häll på vatten så att det täcker och lägger, 1 msk per liter vatten, pepparkorn och lagerblad. Koka upp och skumma av då och då under den första halvtimmen. Sänk sedan värmen och låt köttet få koka sakta under lock, ytterligare 2 ½ timme tills köttet känns riktigt mört och lätt lossnar från benen. Ta upp köttet och sila över buljongen i en annan gryta. Minst 1 ½ liter går åt.
Strimla grönsakerna fint som tändstickor och lägg i en kastrull med lte kallt vatten och salt. Koka upp dem ett par minuter och låt rinna av.
Lossa köttet från benen. Flissa köttet rätt smått. Koka upp buljongen med tomatpuré. Rör ut mjölet i kallt vatten till en slät redning och vispa ner iden kokande buljongen så att den blir lagom simmig. Spetsa med vinet och smaka av.