Fisk

       

Grillad rödspätta (plattfisk) i folie med rågrillad potatis

 

4 filéer

1,5 lime

1 purjolök

2 tomater

100 gram sockerärtor

1 msk senapsfrö

Smör, salt och peppar

TILLAGNING

Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen).Ta ut fisk och grönsaker ur kylen.

Grillvaror bör vara rumstempererade.

Fisk: Dela fisken i bitar och lägg portions­vis på aluminiumfolie. Skiva lime, purjo, tomater, släpärter och lägg det på fisken.
Krydda med senapfrö, salt och peppar.
Tillsätt en klick smör. Vik ihop.

Potatis: Tvätta. Skär i halvtjocka skivor.
     Pensla med olja. Salta lätt.

Grilla: Grilla potatis ca 5 min på var sida.
Grilla fisken på direkt/hög värme i 5-8 min.

 

 

Fisk i folie

Ingredienser

st  folieark

800 g  färsk fisk, t ex torsk, kolja eller sej

st  potatisar

st  morötter

st  purjolök

st  vitlöksklyftor

1 st  röd paprika

4 msk smör

1 dl  vitt vin

1 dl  fiskbuljong

Gör så här

1.Skär fisken i större kuber.

2.Skär upp grönsakerna i mindre skivor eller bitar.

3.Lägg fisken på foliearket, fördela lite grönsaker över.

4.Klicka på lite smör, lite vin och fiskbuljong. Lägg in en timjankvist och vik ihop.

5.       Grädda på grillen i ca 10 minuter

 

 

 

Grillad koriandertorsk i smörsås

600 gr torskfilé

2 msk korianderfrön hel

Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen).

Ta ut fisken ur kylen. Mat som grillas bör vara rumstempererad.

Potatis: Skala och koka i lättsaltat vatten.
Alternativt grilla enligt separat recept.

Fisk: Pensla filéerna med lite matolja.
Krossa korianderfrön i en mortel.
Strö koriander över fisken. Salta lätt.

Smält smör i en kastrull på grillen.
Grilla: Grilla eventuell potatis.
Grilla fisken 2-3 min på var sida, tills den blivit genomstekt.

 

Sommarknyte på grillen (förrätt)

Ingredienser

4 port

12 färskpotatisar

4 kokta ägg

2 färska rödlökar

2 askar ansjovisfiléer, à 125 g

1 krm salt

1 krm peppar

75 g kryddat smör, gräslök, persilja & dill

Gör så här

Koka potatisen med skalet på. Låt svalna och skär i skivor. Skala och hacka

äggen. Skiva löken. Fördela potatisen på 4 folieark.

Lägg på ägg, lök och ansjovisfiléer. Salta och peppra. Skär smöret i bitar

och fördela överst. Vik ihop till paket, nyp till ordentligt så att inget rinner

ut. Lägg paketen på grillen ca 10 min. De är klara när smöret har smält och

potatisen är riktigt varm.

 

 

Abborre i folie

Ingredienser

600 gram Abborre (rensad)

6 potatisar

2 ägg

1 knippe dill

1 knippe gräslök

1 burk ansjovisfilé

TILLAGNING

Koka upp saltat vatten i två kastruller. Potatis i den ena och ägg i den

andra.  Koka både i cirka 7 min. Låt svalna.

Folie: Smöra stora ark av aluminiumfolie.

Ett ark per portion. Skär potatisen i skivor och fördela på arken och lägg

på filéerna.Hacka ägg, dill och gräslök. Strö över.

Smält resten av smöret och häll över. Salta och peppra. Lägg på

ansjovisfiléer.

Ugnslaga: Vik ihop folien till små paket. Lägg paketen i ugnsfast form el.

på plåt. Sätt i ugn i 15-20 min på 200 grader

 

 

 

Indiska laxspett

Ingredienser

12 st

300 g skinn- och benfri laxfilé

1 dl matyoghurt

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk salt

1/2 tsk malen ingefära

1 tsk garam masala (indisk kryddblandning)

1/2 krm cayennepeppar

1/2 tsk gurkmeja

Gör så här

Kniv Skärbräda Måttsats Vitlökspress Bunke Slev Bakplåtspapper Plåt

Grytvantar Träspett 12 st. Skär laxen i 12 bitar. Blanda

matyoghurt med pressad vitlök och alla kryddor i en bunke. Lägg ner

laxen och rör om försiktigt. Låt laxen ligga i såsen (marinera) minst 20

minuter. Sätt på ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Trä

upp laxen på spetten och lägg dem på bakplåtspapperet. När ugnen är

tillräckligt varm - grilla spetten i mitten av ugnen ca 3 – 5 minuter tills

spetten fått färg.

Gott till ris eller couscous. Våra laxspett är perfekta att också grilla på

utegrill när det är sommar. Tänk då på att lägga träspetten i vatten en

liten stund, annars kan de lätt fatta eld. Grillar ni annan mat också, blanda

inte laxen med annat, t ex korv eller kött

 

 

Fisk& räkspett

Ingredienser

4 port

200 g laxfilé

200 g vit fiskfilé, t ex hoki

100 g skalade stora räkor

1 msk Arla smör-&rapsolja citron 

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 kg färskpotatis

1 dl hackad dill

2 1/2 dl Kelda bearnaisesås

Gör så här

Skär fisken i bitar, ca 2x2 cm. Trä upp fisk och räkor på grillspett eller

blötlagda träspett, pensla med smör-&rapsolja, salta och peppra. Stek

eller grilla spetten 3-5 min. Koka potatisen och strö över grovt hackad dill.

Värm såsen under omrörning. Servera såsen till spetten, potatisen och en

sallad.