Kött

                

 

       

Biffspett med wokade grönsaker samt basilkakräm

 

4 portioner

500 gram ryggbiff eller rostas

Salt

Penslingssås:

1 dl olivolja

1/2 dl japansk soja

2 msk sweet chilisås

1 msk riven färsk ingefära ( 1 tsk riven)

4 vitlöksklyftor

Grönsaker:

1 röd parika

1 gul paprika

1 fänkål

1 knippe salladslök

1 zucchini

Olivolja smaksatt med citron

Basilikakräm:

1dl gräddfil

1 dl crème fraiche

1 msk basilika

1 tsk torkad mynta

1 tsk flytande honung

Salt och peppar

1. Börja med krämen.

Blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Låt sta och dra, så smakerna hinner blanda sig.

2 .Dela, kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Skär fänkålen i kvartar,

skiva zucchini och halvera löken. lägg alla grönsaker i en skål, slå på cirka 1

tsk citronolja och vänd runt.

3 .Vispa ihop penslingssåsen.

4 .Skär köttet i kuber och trä upp pa val blötlagda spett. Pensla runt om

med penslingssåsen och låt dra i 5 minuter.

5 .Woka grönsakerna mjuka på grillen.

6 .Grilla spetten runt om cirka 6 minuter totalt. Lägg upp spetten på ett

fat och pensla generöst med såsen. Strö över flingsalt och låt dra 1 minut.

7 .Servera spetten med grönsaker och basilikakräm.

 

Entrecote med papayasalsa, potatisbakelse och grillade

tomater 4 portioner

4 skivor entrecote

Olja att pensla med

Salt

Svartpeppar

4 kvistar körsbärstomater

Salsa:

1 liten papaya, fint tärnad fruktkött

1 rödlök, finhackad

1 handfull rucolablad, finhackade

1 msk olivolja

1/2 pressad lime

Salt och svartpeppar

Potatis:

4 bakpotatisar

4 skivor bacon

1-2 msk matlagningsgrädde

Lite smör

2 äggulor

 

1. Börja med salsan. Blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra så smakerna hinner blandas.

2. Gör potatisen: Knaperstek baconen och låt rinna av på hushållspapper. Bryt skivorna i mindre bitar.

3. Picka och baka potatisarna (utan folie) i ugn 225 grade is ca 50 minuter.. Låt svalna något, skär ett kryss i potatisen och tryck till så den öppnar sig.

4. Gröp försiktigt ut innanmätet i potatisarna, lägg i en skål och mosa med en gaffel.. Späd med ca 1 msk grädde, rör ned 1 tsk smör och smaka av med salt och peppar. Rör ner äggulorna och baconkross. Fördela tillbaka moset  i potatisskalen. Gratinera i ugnen, 225 grader ca 15 minuter innan de skall serveras.

5. Krydda köttet med salt och peppar. Pensla med olja på båda sidor och grilla ca 2 minuter per sida.

6. Servera med salsa, potatisbakelse och grillade tomater.

 

 

 

Grillspett från Kvällsö

250 gr nötkött (rostbiff eller entrecote)

250 gr fläskkött (benfri kareé eller fläskfilé)

2 paprikor

1 gul lök

4 skivor bacon

1 stor halvmogen banan

Marinad:

1/2 dl matolja

2 msk honung

2 msk vitvinsvinäger

2 pressade vitlöksklyftor

2-5 kvistar färsk timjan hackas

Häll marinaden över köttet och låt stå över natten.

Tag ut köttet ur marinaden skär bananen i 4 bitar, linda bacon runt, skala

och ansa grönsakerna, skär i lämpliga bitar. Trä på spetten  och varva kött

och grönsaker.

Grilltid 2-3 minuter på varje sida.

 

 

 

Grillade kotlettspett teriyaki med portvins soja

Ingredienser 4 personer

4 st kotletter

2 krm peppar

Marinad

1 msk olja

0,5 dl soja

2 st pressade vitlöksklyftor

1 msk flytande honung

2 tsk riven färsk ingefära

Asiatisk potatissallad

600 gr färskpotatis borstad och kokad

1 liten strimlad purjolök

1 knippe rädisor

1 orange paprika

1 knippe gräslök

Dressing till asiatisk potatissallad

3 msk olivolja

1 msk vinäger

0,5 msk lime juice

2 krm salt

0,5 krm cayennepeppar

Protvinssoja

1 dl japansk soja

1 dl portvin

Garnering

1 msk sesamfrö

Tillagning

1. Skär kotletterna fria från ben och fett. Skär dem i 2 bitar på längden.

2. Blanda samman marinaden och marinera köttskivorna några timmar.

3. Trä upp köttet på blötlagda grillspett. Strö över sesamfrö. Grilla dem

2-3 minuter per sida.

4. Servera med portvinssoja och asiatisk potatissallad

 

ASIATISK POTATISSALLAD

Sommarens godaste potatissallad till det mesta grillade.

Gör så här:


1. Vispa ihop ingredienserna till dressingen i en stor skål. Skär potatisen i klyftor. Strimla purjolöken i tunna strimlor.
2. Skölj rädisorna och skär dem i skivor. Skär paprikan i strimlor. Klipp gräslöken. Blanda ner alla grönsakerna samt potatisen i dressingen.
3. Blanda salladen.

PORTVINSSOJA

Låt var och en få en egen liten kopp att doppa i.