Kött
Biffspett med wokade grönsaker samt basilkakräm
4 portioner
500 gram ryggbiff eller rostas
Salt
Penslingssås:
1 dl olivolja
1/2 dl japansk soja
2 msk sweet chilisås
1 msk riven färsk ingefära ( 1 tsk riven)
4 vitlöksklyftor
Grönsaker:
1 röd parika
1 gul paprika
1 fänkål
1 knippe salladslök
1 zucchini
Olivolja smaksatt med citron
Basilikakräm:
1dl gräddfil
1 dl crème fraiche
1 msk basilika
1 tsk torkad mynta
1 tsk flytande honung
Salt och peppar
1. Börja med krämen.
Blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Låt sta och dra, så smakerna hinner blanda sig.
2 .Dela, kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Skär fänkålen i kvartar,
skiva zucchini och halvera löken. lägg alla grönsaker i en skål, slå på cirka 1
tsk citronolja och vänd runt.
3 .Vispa ihop penslingssåsen.
4 .Skär köttet i kuber och trä upp pa val blötlagda spett. Pensla runt om
med penslingssåsen och låt dra i 5 minuter.
5 .Woka grönsakerna mjuka på grillen.
6 .Grilla spetten runt om cirka 6 minuter totalt. Lägg upp spetten på ett
fat och pensla generöst med såsen. Strö över flingsalt och låt dra 1 minut.
7 .Servera spetten med grönsaker och basilikakräm.
Entrecote med papayasalsa, potatisbakelse och grillade
tomater 4 portioner
4 skivor entrecote
Olja att pensla med
Salt
Svartpeppar
4 kvistar körsbärstomater
Salsa:
1 liten papaya, fint tärnad fruktkött
1 rödlök, finhackad
1 handfull rucolablad, finhackade
1 msk olivolja
1/2 pressad lime
Salt och svartpeppar
Potatis:
4 bakpotatisar
4 skivor bacon
1-2 msk matlagningsgrädde
Lite smör
2 äggulor
1. Börja med salsan. Blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra så smakerna hinner blandas.
2. Gör potatisen: Knaperstek baconen och låt rinna av på hushållspapper. Bryt skivorna i mindre bitar.
3. Picka och baka potatisarna (utan folie) i ugn 225 grade is ca 50 minuter.. Låt svalna något, skär ett kryss i potatisen och tryck till så den öppnar sig.
4. Gröp försiktigt ut innanmätet i potatisarna, lägg i en skål och mosa med en gaffel.. Späd med ca 1 msk grädde, rör ned 1 tsk smör och smaka av med salt och peppar. Rör ner äggulorna och baconkross. Fördela tillbaka moset i potatisskalen. Gratinera i ugnen, 225 grader ca 15 minuter innan de skall serveras.
5. Krydda köttet med salt och peppar. Pensla med olja på båda sidor och grilla ca 2 minuter per sida.
6. Servera med salsa, potatisbakelse och grillade tomater.
Grillspett från Kvällsö
250 gr nötkött (rostbiff eller entrecote)
250 gr fläskkött (benfri kareé eller fläskfilé)
2 paprikor
1 gul lök
4 skivor bacon
1 stor halvmogen banan
Marinad:
1/2 dl matolja
2 msk honung
2 msk vitvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
2-5 kvistar färsk timjan hackas
Häll marinaden över köttet och låt stå över natten.
Tag ut köttet ur marinaden skär bananen i 4 bitar, linda bacon runt, skala
och ansa grönsakerna, skär i lämpliga bitar. Trä på spetten och varva kött
och grönsaker.
Grilltid 2-3 minuter på varje sida.
Grillade kotlettspett teriyaki med portvins soja
Ingredienser 4 personer
4 st kotletter
2 krm peppar
Marinad
1 msk olja
0,5 dl soja
2 st pressade vitlöksklyftor
1 msk flytande honung
2 tsk riven färsk ingefära
Asiatisk potatissallad
600 gr färskpotatis borstad och kokad
1 liten strimlad purjolök
1 knippe rädisor
1 orange paprika
1 knippe gräslök
Dressing till asiatisk potatissallad
3 msk olivolja
1 msk vinäger
0,5 msk lime juice
2 krm salt
0,5 krm cayennepeppar
Protvinssoja
1 dl japansk soja
1 dl portvin
Garnering
1 msk sesamfrö
Tillagning
1. Skär kotletterna fria från ben och fett. Skär dem i 2 bitar på längden.
2. Blanda samman marinaden och marinera köttskivorna några timmar.
3. Trä upp köttet på blötlagda grillspett. Strö över sesamfrö. Grilla dem
2-3 minuter per sida.
4. Servera med portvinssoja och asiatisk potatissallad
ASIATISK POTATISSALLAD
Sommarens godaste potatissallad till det mesta grillade.
Gör så här:
1. Vispa ihop ingredienserna till dressingen i en stor skål. Skär potatisen i
klyftor. Strimla purjolöken i tunna strimlor.
2. Skölj rädisorna och skär dem i skivor. Skär paprikan i strimlor. Klipp
gräslöken. Blanda ner alla grönsakerna samt potatisen i dressingen.
3. Blanda salladen.
PORTVINSSOJA
Låt var och en få en egen liten kopp att doppa i.