Färsk sill/strömming
Brantevikssill
Ingredienser:
1 kg
strömming
Lag:
1 dl
ättika
6 dl
vatten ½ dl salt
4 dl
socker
2 st
hackade gula lökar
2 sy
hackade rödlökar
3
msk citronpeppar
3
msk krossad kryddpeppar
2
msk krossad vitpeppar
2 st
smulade lagerblad
1
stor knippa hackad dill
Gör så här
1. Dra skinnet av sillfiléerna så att varje filé delas i två. Blanda ihop
ingredienserna till lagen, rör om väl och lägg ner sillfiléerna i den. Låt stå
på sval plats 1 dygn. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.
2. Blanda hackad lök, kryddor och dill. Vänd till sist snabbt i sockret och
rör om.
3. Varva sill och krydd- och sockerblandningen i en hög glasburk och avsluta
med ett lager av sockerblandningen. Observera att det inte ska tillsättas någon
vätska; sillen vattnar sig allt eftersom och det bildas en lag
DELIKATESSGRAVAD STRÖMMING FÖR 10
PERSONER
Koka 2 dl rödvin tills 1/2 dl återstår, låt svalna. Blanda vinet
med 2 dl creme fraiche, 1 dl rnajonnäs och 1/2 msk flytande
honung. Skär 1 delikatessgurka och 1/2 grönt apple i små
tärningar, Skär 1 salladslök eller 5 cm purjolök i strimlor.
Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Vänd
ner 500 g klargravade strömmingsfiléer.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Dillpesto strömming
500 g strömmingsfilé
Ättikslag:
10 dl vatten
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 ½ dl ättiksprit (12%)
Marinad:
1 dl pinjenötter, 70 g (Funkar med skållad skalad mandel)
2 knippor dill, ca 70 g
2 dl finriven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 liten burk ansjovis, 50 g
1 tsk dijonsenap
3 dl olivolja
1 tsk salt
½ krm nymald vitpeppar
Blanda lagen. Dra av skinnet från strömmingen och lägg den i lagen ca 6 timmar.
Rosta nötterna eller mandeln lätt i en torr stekpanna.
Gör marinaden. Skär bort de grova stjälkarna på dillen och spara några
dillvippor till garnerning. Kör nötter, dill, ost och vitlök i matberedare
eller mixer. Skär ansjovisfiléerna i mindre bitar och tillsätt dem tillsammans
med spadet och senapen. Tillsätt oljan droppvis och kör till en slät sås. Smaka
av med salt och peppar.
Häll av lagen och låt strömmingsfiléerna rinna av väl. Blanda med marinaden och
låt stå kallt 1 dygn.
Lägg upp på fat och garnera med dill.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Dillströmming
Kokt i vin blir strömmingen mild och fin i smaken.
Det här behövs för 4 personer:
1 kg orensad strömming eller 700g rensad med ryggbenet
kvar]
2 tsk salt
ca 1/2 kryddmatt. nymald vitpeppar
5 kryddpepparkorn 2 små lagerblad
1 1/2 dl vitt vin
1 1/2 dl vatten
1 knippe finhackad dill
1 rödlök i tunna skivor
Gör så här:
1.
Rensa och skölj
strömmingen och ställ den sen tätt i en låg form eller traktörpanna. Salta och
peppra över och lägg i Kryddpeppar och lagerblad. Blanda vin och vatten och
häll på så mycket att det knappt täcker fiske.
2.
Strö över dillen men
spar lite att lägga på vid serveringen.
Lägg lock eller folie över formen och sjud
den sakta sakta ca 5minuter eller tills
strömmingen känns klar. Låt kallna.
3.
Strö lite fräsch dill
över och lägg på löken när strömmingen skall serveras
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Fredens Curryströmming 4 portioner
600 gr strömmingsfilé
1 tsk salt
1 dl finhackad dill
½ tsk salt
1-2 msk curry
1 krm vitpeppar
1 ½ dl grädde
1 msk ströbröd
Lägg filéerna med köttsidan uppåt. Strö över 1 tsk
salt och dillen. Rulla ihop med köttsidan innåt.
Lägg rullarna tätt i en ugnssäker form. Häll i en blandning
av salt, peppar, curry och grädde över fisken.
Sikta över ströbråd och grädda i mitten av ugnen i ca
20 min på 225 grader.
Servera varm eller kall med kokt potatis eller smör
och bröd
Fänkålssotad strömming med mandelpotatis och pepparrot
0strömming serverar du direkt tillsammans med mandelpotatis, smakrik
pepparrot, rädisa och färska örter på ett krispigt knäckebröd. Vackert och
gott!
Ingredienser 4 portioner
450 g strömmingsfilé
500 g mandelpotatis
1 1/2 msk fänkålsfrön
1 tsk salt
1/2 dl riven eller
hyvlad pepparrot
1 dl plockade blandade
örter t ex libbsticka, gräslök och dill
8 rädisor
smör
stora knäckebröd
Så här gör du
1. Koka mandelpotatisen
mjuk i lättsaltat vatten.
2. Hacka eller mortla
fänkålsfröna och blanda med salt. Klipp ev bort ryggfenorna på strömmingarna om
de sitter kvar.
3. Gnid in
strömmingsfiléerna med salt- och fänkålsblandningen på båda sidor.
4. Stek
strömmingsfiléerna i en het och torr stekpanna ca 2 minuter på varje sida.
5. Bre smör på
knäckebröden. Skär potatisen i skivor och fördela dem och strömmingsfiléerna på
knäckebröd. Toppa med pepparrot, plockade örter och skivade rädisor.
Fänkålsstekt strömming med citronmos
Mästerliga smörstekta strömmingsfiléer med smak av fänkål, dill och
persilja. Till strömmingen tillagar du ett fluffigt potatismos med citron och
dill. Servera med rårörda lingon och citron.
Ingredienser 1 portion
Citronmos
250 g potatis
2 1/2 msk vispgrädde
1/2 tsk rivet citronskal
1 tsk färskpressad citronjuice
1/2 msk finskuren dill
2 tsk smör
1/2 krm salt
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Fänkålsstekt strömming
4 strömmingsfiléer
salt och nymalen peppar
1 msk finhackad persilja
1 msk finskuren dill
2 tsk fänkålsfrön
2 msk ströbröd
1 ägg
1/2 krm salt
1/2 krm peppar
1 msk smör
Så här gör du
1. Mos: Skala och skär
potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, 10-15 minuter.
2. Mosa potatisen med
grädden. Rör ner citronskal, juice, dill och smör. Krydda med salt.
3. Strömming: Klipp ev bort
ryggfenan på strömmingen om den sitter kvar. Lägg ut filéerna med skinnsidan
ner. Salta och peppra.
4. Fördela dill och
persilja på filéerna. Lägg ihop dem två och två.
5. Rosta fänkålsfröna i
en torr, het stekpanna i ca 1 minut. Blanda fänkål med ströbröd, salt och
peppar och lägg på en tallrik.
6. Vispa upp ägget. Vänd
strömmingsfiléerna först i ägget och sedan i ströbrödsblandningen.
7. Stek strömmingarna
gyllenbruna i smör i en stekpanna, ca 3 minuter på varje sida. Servera den
nystekta strömmingen med citronmos. Rårörda lingon och en citronklyfta är gott
till.
Gravad strömming med grön sås för 4personer
drygt 1 kg orensad strömming (eller 700 g rensad)
1 dl ättiksprit
5 dl vatten
1 msk salt
Sås:
2 dl majonnäs
2 dl naturell yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk finhackad dill
3 msk finhackad gräslök
1. Rensa strömmingen, filea den
och dra bort skinnet. Blanda ättika, vatten och salt och låt strömmingen dra i
lagen till nästa dag.
2. Ta upp den och låt den rinna
av väl. Gör i ordning såsen. Rulla strömmingen i fina rullar och lägg dem i en
skål. Slå såsen över och låt strömmingen
dra ytterligare ett dygn innan den serveras.
Gräddig festströmming för 4 personer
1 kg orensad strömming (eller 700 g rensad utan ryggben)
2 dl vispgrädde
1 äggula
Panering:
1 1/2 dl grovt rågmjöl
1 1/2 dl skorpsmulor
2-3.tsk salt
1. Rensa och skölj strömmingen
och låt den rinna av på hushållspapper.
2. Vispa upp grädden hårt och
vänd ner äggulan. Lägg strömmingen i blandningen och vänd den några gånger. Låt
den ligga i grädden åagra timmar.
3. Blanda i en tallrik rågmjöl,
skorpsmulor och salt. Vik ihop strömmingen så att den ser hel ut och vänd den i
paneringen.
4. Stek strömmingen i en
stekpanna med margarin så att de får en fin gyllenbrun färg och lägg upp dem på
serveringsfat. Garnera med några citron skivoroch lite kryddgrönt. Kan serveras
både varma och kalla, men helst så nystekta som möjligt.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Gräddströmming med kaviar
1 kg strömming
2 dl grädde
2-3 msk orökt kaviar
2 msk klippt dill
Smöra en eldfast form och lägg i strömmingarna tätt i formen. Blanda
grädden med kaviar och klippt dill.
Slå kaviargrädden över strömmingen och se till att såsen rinner mot botten.
Låt formen stå ett par timmar innan gräddningen så att den salta smaken tas upp
av sillen.
Grädda vi 225 grader i ca 15 – 20 minuter tills strömmingen känns mjuk och
har gyllenbrun färg. Servera med nykokt potatis.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
"Ingeborgare"
Dessa Ingeborgare av panerad strömmingsfilé är perfekta på buffébordet! På
under en halvtimme så panerar och steker du din fisk och gör en syrlig
dillmajonnäs som är både angenäm och läcker. Servera Ingeborgarna med
majonnäsen och nykokt potatis.
Ingredienser 10 portioner
ca 1 dl senapspulver
ca 1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
3 ägg
800 g strömmingsfilé
3 dl ströbröd
smör att steka i
flingsalt
Dillmajonnäs
2 dl majonnäs
färskpressad juice av 1 citron
3 msk finhackad dill
salt och peppar
Så här gör du
1. Blanda ihop
senapspulver, vetemjöl och salt. Vispa upp äggen lätt.
2. Skär ev
strömmingsfiléerna på längden. Vänd strömmingarna en och en i mjölblandningen,
därefter i äggvispet och sedan i ströbrödet.
3. Blanda ingredienserna
till dillmajonnäsen. Salta och peppra.
4. Stek strömmingarna ca
1 1/2 minut på varje sida i smör. Servera med nykokt färskpotatis, citron och
dillmajonnäs. Strö över flingsalt.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Inkokt strömming
Ingredienser 6 portioner
600
gr rensad strömming
1-2
gelantinblad
2
msk salt
1
knippa dill
2 dl
ättika
4 dl
strösocker
6 dl
vatten
1
lagerblad
Några
krydd och vitpepparkorn
1
gul lök i skivor
1
morot i strimlor
Gör så här
Bottna en eldfast form med gelatinblad.
Rulla strömmingen med skinnsidan utåt och lägg rullarna tätt i formen.
Salta och strö över hackad dill.
Rör ihop ättikslagen och häll den över strömmingen. Täck med folie.
Grädda strömmingen i 225-250° ugn i cirka 20 minuter. Låt formen kallna.
Dillen ska hackas snabbt. Hacka tätt och
en enda gång. Annars sitter smaken i skärbrädan i stället för i dillen. Mängden
gelatin beror på hur geleig man vill ha rätten.
Klargravad strömming
Ingredienser
600
gr rensad stgrömming
Rikligt
finhackad dill
Lag
1 ½
dl ättika
8 dl
vatten
2
msk salt
Ättikslag
½ dl
ättika
4
msk socker
1 dl
vatten
2 dl
olja
½
msk krossad vitpeppar
½
msk salt
Gör så här
1. Rensa och skölj strömmingen. Ta ur ryggbenet och dra av skinnet. Lägg
strömmingen i en skål.
2. Blanda gravningslagen. Rör om. Häll lagen över filéerna och låt stå kallt
över natten. Rör om några gånger så att strömmingen blir jämt gravad.
3. Blanda ättikslagen. Lägg dill i botten på en glasburk. Varva sedan sill och
dill och häll på ättikslagen. Sätt på ett lock och låt stå kallt i ett dygn
innan strömmingen är färdigt att serveras.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Knutteströmming 4 portioner
600 gr strömmingsfilé
1 ½ tsk salt
2 msk smör
2 msk riven pepparrot
1 dl grädde
1 dl chilisås
Strö salt på
filéernas köttsida. Fördela en blandning av smör och pepparrot på dem. Rulla
ihop.
Lägg rullarna tätt i en smord ugnssäker form. Blanda
grädde och chilisås och häll över strömmingen.
Sikta över ströbröd och grädda i ugnen ca 20 minuter i
225 grader.
Servera med
kokt potatis eller potatismos.
Krabbströmming för 10
personer
Sätt ugnen pa 175'C.
Rulla ihop 1 kg strömmingsfiléer och lägg
I en ugnssäker form,
ca 30x25 cm. Salta och peppra. Tvatta och
riv skalet av 1 lime.
Blanda med 2 dl mellangrädde, 2 dl creme
fralche, 1/2 dl sweet
chi sås, 1 burk salladskrabba (170 g) som
hackas, 1 strimlad
salladslök och 1 msk hackad koriander. Häll
såsen över
strömmingen, Skär 1 röd chilifrukt (t ex spansk
peppar) i tunna
skivor. Strö over och ställ i ugnen i ca 40
minuter. Servera
strömmingen varm eller kall, gärna med lite
extra koriander
Kryddig lökströmming
för 8 personer
2 1/2 kg orensad
strömming (eller cirka 1,8 kg rensad med
ryggbenet kvar)
2 l/2 dl ättikssprit
7 dl vatten
Kryddblandning:
1/2 dl salt
2 dl strösocker
1 msk grovt krossad
vitpeppar
1 msk grovt krossad
kryddpeppar 2 finhackade röda lökar
1. Rensa strömmingen så att ryggbenet blir kvar och skölj
den.Blanda ättikslagen och slå den över strömmingen. Låt den stå kallt cirka 15
timmar.
2. Ta upp strömmingen och låt den rinna av
och gör i ordning kryddblandningen. Låt löken ligga for sig.
3. Varva strömming, lök och kryddblandning i
en burk eller djupt fat tills all strömming ar tätt packad. Lägg ett fat på och
ställ en inte alltför stor tyngd på så att strömmingen hålls nere. Ställ den
kallt 2 dygn.
4. Fräscha upp strömmingen med lite lök och
dill vid serveringen. På kallt ställe är den hållbar cirka 1 vecka
Kräftsill 4-6
personer
6 dillkronor
1 kg sill
Salt
Vitpeppar
Ketchup
Salta och peppra
försiktigt sillfiléerna.
Täck botten i en
kastrull med dillkronor och placera den
rullade sillen så
tätt som möjligt på dillkronorna. Fyll på med
vatten så att det
knappt täcker sillen. Spritsa över ketchup och
låt koka i 15-20
minuter. Servera kallt
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Kräftströmming 4 portioner
600 gr strömmingsflundror
2 tsk salt, ½ tsk peppar
4 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 ½ msk dillfrön
Krydda flundrorna med salt och peppar. Rulla samman dem
med köttsidan utåt. Lägg dem i en ugnsäker form. Blanda
tomatpuré och vatten. Häll över fisken och strö på dillfrön.
Sätt in formen i 200 graders värme i ca 25 min.
Garnera med dill
ett dygn
innan strömmingen är färdigt att serveras.
Kräftströmming 4 portioner
600 gr strömmingsflundror
2 tsk salt, ½ tsk peppar
4 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 ½ msk dillfrön
Krydda flundrorna med salt och peppar. Rulla samman dem
med köttsidan utåt. Lägg dem i en ugnsäker form. Blanda
tomatpuré och vatten. Häll över fisken och strö på dillfrön.
Sätt in formen i 200 graders värme i ca 25 min.
Garnera med dill
Kräftströmming
Kräftströmming är en finfin rätt med smak av just strömming och kräftor.
Supergott med hårdbröd på mysfrukosten!
500 g strömmingsfilé
2 tsk salt
1 msk dillfrö
4 dl tomatjuice
Häll hälften av saltet i en ugnsform. Rulla ihop filéerna med köttsidan ut och
lägg dom i formen. Strö på resten av saltet och dillfröna. Häll över
tomatjuicen. Täck med folie och koka fisken i ugnen i 225 grader ca 20 minuter.
Låt den sen dra i kylen ett dygn innan du serverar den.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Laxströmming för 10
personer
Dela 5 tunna skivor
kallrökt lax på mitten. Lägg ihop 20
strömmingsfiléer, 2
och 2 med 11axskiva mellan. Vänd dem i
vetemjöl, uppvispat
ägg och ströbröd, Stek flundrorna i smör,
Salta och peppra.
Servera dem varma eller kalla med
forellrom, creme
fraiche, skivad rödlök, dill och citronklyftor.
Gott på knäcke och
kavring. eller med kokt potatis
Mild och vacker
rödvinssill
8 urvattnade flieér av fet sill
Ättikslag
2 dl ättikssprit
4 dl strösocker
6 dl vatten
Rödvinslag
3 dl rödvin
2 dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
3 dl strösocker
10 krossade nejlikor
10 krossade vitpepparkorn
2 lagerblad
1 krm timjan
2 skivade röd lökar
Gör så här:
- Rör
ihop ättikslagen tills sockret har löst sig. Lägg i de hela sillfileérna
och låt stå kallt 1 dygn
- Blanda
samman all ingredienserna till rödvinslagen.
- Skär
sillen i bitar. Lägg dem i en skål och häll över rödvinslagen. Låt stå
kallt ytterligare 1 dygn.
Rollmops
Ingredienser:
8
sillfiléer
1
msk kapris
4
lökar
2
ättiksgurkor
Marinad:
1
del ättikssprit
5
delar vatten
1
msk socker
1
lagerblad
8
pepparkorn
5
enbär
2
nejlikor
1
tsk senapskorn
Skölj och torka sillfiléerna med hushållspapper. Pensla insidan av filéerna med senap. Lägg på hackad kapris och lökringar. Strö över salt. Dela gurkoprna på längden och lägg en kvarts gurka på varje sill. Rulla sammman filéerna och fäst dem med tandpetare. Varva rollmopsen och resten av löken i en kruka. Koka ihop marinaden i ca 5 minuter. Låt dedn svalna och häll den över sillen. Lägg folie över krukan. Rollmopsen skall stå och dra i ca 3 dagar i kylskåp innan den serveras.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Röd curryströmming
(10 personer)
Sätt ugnen på 175
grader. Rulla ihop 1 kg strömmingsfiléer
och lägg i en
ugnssäker form., salta. Blanda 4 dl mellangrädde
med 1 msk röd
currypaste och 1 tsk paprikapulver. Häll såsen
över strömmingen.
Ställ in i ugnen 20-25 minuter. Hacka 1 ½
dl cashewnötter och
rosta i en torr stekpanna. Strö över sillen.
Servera varm eller
kall.
Senapsfylld strömming på grillen
Ingredienser
700 g strömmingsfiléer
1 dl fransk senap
1 dl kapris
1 dl finskuren dill
olja
salt
Gör så här
1. Klipp ev bort ryggfenan på strömmingen. Bre senap
på köttsidan av filéerna.
2. Lägg på kapris och dill på hälften av filéerna. Krydda med salt. Lägg på de
resterande filéerna med skinnsidan utåt.
3. Lägg strömmingarna i ett lätt oljat grillhalster. Grilla ca 2 minuter på
varje sida.
Senapsgravad strömming
500
gr strömming
1 l
vatten
1 ½
dl Ättikssprit 12%
3
msk salt
Ta
bort skinnet från filéerna. Blanda samman ingredienserna till lagen och lägg
ner strömmingen. Låt stå kallt över natten.
Sås:
5
msk svensk senap
4
msk socker
1 dl
vatten
1 dl
olja
3-4
vitlöksklyftor
1
bunt dill
Rör
samman senap, socker och salt. Tilsätt vatten i oljan, lite i sänder. Pressa i
vitlöken och blanda ner den finklippta dillen. Varva strömming och sås i en
kruka och låt stå kallt till nästa dag.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Senapsstekt strömming 4 portioner
1 kilo strömming
Marinad:
1 ägg
3 msk ljus fransk senap eller vanlig svensk
1 ½ tsk salt
2 dl mjölk
Till stekning:
1 dl grovt rågmjöl eller ströbröd
1 tsk salt
Margarin
Rikligt med dill
Vispa samman ägg, senap, mjölk och salt i en bunke.
Lägg i strömmingen och låt den ligga i 5 timmar/över natten.
Tag upp strömmingen ur marinaden och låt den rinna av.
Vik den dubbelt och vänd den i saltat rågmjöl.
Stek strömmingen vackert brun på bägge sidor (ca 3
minuter). Lägg upp dem och strö över rikligt med dill.
Servera med kokt potatis.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Stekt sill i ättika
Ingredienser:
8
färska sillar
Salt
2 –
3 msk rågmjöl
75
gr smör
Peppar
Marinad:
2 ½
dl vatten
4
msk ättikssprit
4
lageblad
1
tsk gula senapskorn
3
msk socker
2
torkade pepparfrukter
Dessutom
råa lökringar
Rensa fisken, skölj den och ta bort alla ben. Strö över salt och låt dra i 10 minuter. Vänd sillen i mjöl som blandats med salt och peppar. Stek den i ca 5 minuter på var sida. Koka upp marinaden och kyl därefter av den. Häll den över den fortfarande varma sillen i en stor skål. Låt stå tills sillarna är helt kalla. Ställ den kallt till nästa dag. Garnera med råa lökringar.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Strömmingspanna 4 portioner
600 gr strömmingsfilé
1 knippa dill
1 knippa persilja
1 dl finstrimlad purjolök eller gräslök
Morotsslanta
Saften av ½ citron
Ca 10 vitpepparkorn
2 msk smör
2 msk vetemjöl
Vatten
Blanda dill, persilja och purjolök. Fyll
strömmingsfiléerna med det gröna.. Rulla ihop dem och ställ dem i en låg panna.
Stick ner morötterna och pressa citronsaften över fisken. Strö över
vitpepparkornen. Knåda samman vetemjöl och smör. Slå på lite vatten upp på
fiskarna. Klicka över smör och sätt in i ugnen ca 20 minuter på 200 grader.
Strömmingslåda med ansjovis 4 portioner
600 gr sillfilé
1 burk ansjovisfiléer
2 msk tomatpuré
½ dl hackad persilja
1 dl mjölk eller grädde
2 msk ansjovisspad
1 msk ströbröd
Hacka ansjovisen och blanda den med tomatpuré och persilja. Fördela
blandningen på strömmingens skinnsida och rulla ihop med köttsidan utåt.
Lägg rullarna tätt i en ugnssäker form. Häll över blandningen av grädde och
ansjovisspad. Strö på ströbröd.
Grädda i 20-25 minuter i 200 grader.
Servera med potaismos och en sallad.
Strömmingslåda
Här är ett svindlande gott recept på klassikern strömmingslåda. Chilisås
ger strömmingslådan en härlig, djup smak och tillsammans med den salta
ansjovisen samt strömmingen blir den här rätten en höjdare med fulländade och
angenäma smaker.
Ingredienser 4 portioner
500 g strömmingsfiléer
2 burkar ansjovisfilé (à 125 g)
4 msk chilisås
1/2 msk ströbröd
2 msk smör
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Skölj
strömmingsfiléerna och klipp bort ryggfenan. Lägg en ansjovisfilé på varje
strömmingsfilé, dela ev ansjovisfiléerna så att de räcker till samtliga
strömmingsfiléer. Rulla ihop strömmingarna med skinnsidan ut.
3. Lägg rullarna tätt
ihop i en smord ugnssäker form. Bre chilisås över strömmingsrullarna. Strö över
lite ströbröd och klicka över smöret. Grädda i 15-20 minuter. Låt sedan lådan
kallna.
4. Servera lådan som den
är eller lägg rullarna på snittar.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Tomatströmming 4 portioner
¾ kilo strömming
1 ½ tsk salt lite vitpeppar
Margarin
Lag:
3 msk äppelvinäger
4 msk olja
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
Salta och mal lite vitpeppar över sillarna och rulla dem med skinnsidan
utåt.
Smöra en glasfast form och lägg strömmingsrullarna tätt i formen. Bland
olja äppelvinäger me tomatpuré och smaka av med socker.
Sila såsen över strömmingen och sätt in formen i 20 minuter på 225 grader
tills ytan är guldbrun och strömmingen mjuk.
Låt rätten kallna helt. Servera med nykokt potatis.
Garnera med krasse.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Öbons Drömströmming 4 portioner
14-16 jämnstora strömmingar
Citronsaft, salt
Ca 200 gr smålök
150-200 gr färska champinjoner
1-2 klyftor vitlök
1 bunt persilja
3 skållade tomater
1 fiskbuljongtärning + vatten + citronsaft av en halv citron
Litet tomatpuré
Smör
Salta lätt över sillen. Skär lök och champinjoner grovt och fräs upp lätt.
Lägg över fräset i en smord traktör panna. Finhacka vitlöken och strö över den.
Skär de skållade tomaterna i bitar och häll över fräset. Lägg samman
strömmingarna till ursprunglig form och häll över fräset. Blanda en lag på fiskbuljong, lite tomatpuré
och citronsaft och sila den över sillen. Lagen bör vara halva höjden av pannan.
Mal vitpeppar över innan locket sätts på. Låt sillen sjuda tills den är mjuk.
Kan också bakas i 250 grade i ugn i ca 15-20 minuter.
Bjud på bakad potatis eller vanlig kokt potatis.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Örtinkokt strömming
En härlig fiskrätt på
strömming, som kokas in i härliga örter som dill, gräslök och timjan. Garnera
gärna med tunt skivade rädisor och örter och servera till kokt potatis samt en
skiva knäckebröd!
Ingredienser 10 portioner
2 dl plockade,
blandade örter (gärna dill, gräslök, timjan (spara stjälkarna))
ca 750 g strömmingsflundror
1 msk salt
2 krm peppar
Lag
1 gul lök
1 morot
4 dl vatten
1 dl ättiksprit (12 %)
20 vitpepparkorn
2 msk socker
1 msk salt
1 - 1 1/2 krm kryddpeppar
2 lagerblad
stjälkar från örtkryddor
2 gelatinblad
ev rädisor och örter till dekoration
Så här gör du
1. Finhacka örterna, men
spara stjälkarna. Vänd strömmingen med köttsidan ner i örthacket. Krydda
med salt och peppar, rulla ihop dem och lägg i en ugnssäker form.
2. Skala och skiva lök
och morot. Koka alla ingredienser till lagen (utom gelatinbladen) i ca 10
minuter.
3. Sätt ugnen på 175°C.
4. Lägg gelatinbladen i
kallt vatten ca 5 minuter.
5. Sila lagen och
tillsätt gelatinbladen. Häll lagen över strömmingen. Ställ in 10 minuter i
ugnen. Ta ut och låt strömmingen kallna.
6. Garnera gärna med tunt
skivade rädisor och örter.