Matjéssill

                

Sill på Finlandsvis

2-4 matjessillfiléer

Sås:

1 gul lök

2 hårdkokta ägg

1/2 färsk grön gurka

2 msk vardera av hackad dill, gräslök, persilja

2-3 dl gräddfil

Grovmalen svartpeppar och salt

Börja med såsen. Blanda den hackade löken med fint tärnad

grön gurka, hårdkokta ägg hackade ägg, dill, gräslök, persilja,

gräddfil samt grovmalen svartpeppar efter smak. Smaksätt

såsen med dillspad eller salt. Skär sillen i fyrkantiga tärningar

och slå såsen över. Låt stå och dra i två timmar innan

servering.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________- 

 

Karins sill

4 matjessillfiléer

1 glas mjölk

4 inlagda rödbetor

2-3 hårdkokta ägg

1 1/2 dl hackad brynt lök

1 1/2 dl finklippt dill

150 gram smör

Låt sillfiléerna dra i mjölken i 2 timmar. Torka av med hushållspapper och skär dem i bitar. Lägg upp sillen på ett fat med kanter. Fräs löken mjukt gulbrun i en blandning av smör och vatten. Se till att den ej blir bränd. Hacka rödbetorna. Lägg lök, rödbetor, hackad gula, vita och dill var för sig i dekorativa ränder snett över sillen. Slå rikligt med rykande hett smör över den pyntade sillen i samband med servering

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Sherrysill från Danmark

4 port

Lägg 4 matjes filéer i mjölk ett dygn . Ta upp och lägg dem i en lag bestående av  2 dl torr sherry och ca l/2 dl vatten.

Smaksätt lagen med 10 hela kryddnejlikor, 6 hela kryddpepparkorn, 1 msk humle, 1 liten, tunt skivad gul lök, ca l/2 dl vinäger, lite socker och eventuellt salt. Låt sillen ligga i denna lag i 3 dygn. Bred smör på 4 skivor grovt mörkt rågbröd.

Ta upp sillfiléerna ur lagen, forma dem till rullar och lägg en på varje brödskiva. I rullen hälls en rå äggula. Smörgåsen garneras med små buketter av finhackad gul lök och kapris

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Matjessill i citron- och örtsås

Ingredienser 4 port

2 st matjessill, i burkar

2 dl gräddfil

1,5 tsk citronskal, finrivet

0,5 dl dill, hackad

0,5 dl gräslök, finhackad

0,5 krm vitpeppar, nymald

0,5 krm salt

Låt sillen rinna av ordentligt, gärna på hushållspapper innan den blandas med gräddfil, citron och örter.

Gör så här

1.    Låt sillen rinna av väl. Blanda sill, gräddfil, citronskal, dill, gräslök, peppar och salt.

2.     Servera med nykokt färskpotatis, rädisor, gurka och en kavring smörgås.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 Matjessill till Midsommar

2 burkar matjessill

2 knippor rädisor

1 purjolök

1 röd paprika

1/2 gurka

2-4 tomater

 knippa dill

Sås 1:

3 dl gräddfil

1/2 dl chilisås

1 tsk cognac

Sås 2:

2 dl gräddfil

2 dl majonäs

1/2—1msk senap

1 knippa klippt dill

Salt o vitpeppar

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

SILL AURORA FÖR 10 PERSONER (BUFFE)

1 burk matjessfileer (8 570 g)

1gul lök

1/2 dl tomatketchup

1/2 dl senap (tex Slotts original)

11/2 dl matolja

1/2 dl röd vinäger

1.    Ta upp matjesill filéerna och låt dem rinna av. Använd hela filéer, skär dem i sneda bitar.

2.      Skala och finhacka löken Rör ihop med resten av´ingredienserna     till en sås, varva sill och sås i en skål Lägg upp på fat/skal

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Sill Russe 12 personer

3 burkar matjessillfiléer

Sås:

1 ½ dl majonnäs

2 dl gräddfil

Garnering:

2 finhackade gula lökar

200 gr finhackad gurka

1 knippa finhackad gräslök

4      Hårdkokta ägg

1 dl kapris

Dillkvistar

Skär sillen i bitar och lägg den på mitten av ett serveringsfat

med kant.

Rör ihop ingredienserna till såsen och bred ut den över sillen.

Lägg lök, rödbetor och gurka runt fatet i högar.

Strö gräslök ägg och kapris över såsen och garnera med

dillkvistar.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________