Kassler

       

Kasslergryta med curry

INGREDIENSER.

500 gram 

kassler

1 st 

liten purjolök

1 st 

röd paprika

1 st 

vitlöksklyfta, riven el pressad

100 gram 

champinjoner

1,5 dl 

vitt vin eller vatten, eller blandat

5 dl 

cremé fraiché

3 tsk 

paprikapulver el efter smak

2 msk 

curry el efter smak

1 st 

hönsbujongtärning

2 msk 

chilisås av ketchuptyp el efter smak

 GÖR GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Strimla och hacka alla ingredienserna.
  2. 2. Fräs purjo och paprika i curry och smör.
  3. 3. Lägg i svamp, vitlök och kasslern.
  4. 4. Strö på paprikapulver, salt och lägg i buljongtärningen och chilisåsen.
  5. 5. Späd med vin/vatten och lägg i cremé fraiché.
  6. 6. Låt puttra på svag värme 5-10 min. Smaka av med ev mer salt.

 

Kasslergryta med vitkål

 

Ingredienser
300 g vitkål
1 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 msk soja
2 tsk chilipulver
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
ca 1 dl vatten
2 dl créme fraiche
500 g kassler
ev.salt

Tillagning

Strimla grönsakerna och pressa vitlöken. Fräs grönsakerna i het panna i oljan några minuter. Tillsätt allt utom kassler och salt. Låt puttra 10 min. Skär kasslern i stavar och lägg i den. Låt puttra några min till. Smaka ev. av med salt.

 

Kasslerfrestelse 4 personer

600 g kassler

4 tomater

svartpeppar

vitlök

50 g smör

1/2 gul lök

1 knippe gräslök

1 tsk saft av pressad citron

1 krm torkad timjan

1 påse potatiskroketter 600 g

grönsallad

Gör så här

Skär kasslern i tunna skivor. Lägg dem på ett ugnssäkert fat lite omlott.
Dela tomaterna och ställ dem med snittytan upp vid sidan om. Krydda med svartpeppar och pressad vitlök.
Blanda smör med hackad gul lök, hackad gräslök, pressad citron, hackade
citronmelissblad, torkad timjan och torkad dragon. Bred örtsmöret över kasslern. Ställ in i ugn i 225°C ca 20 minuter.
Servera med potatiskroketter eller potatisgratäng och sallad.

 

 

Kasslerpanna 6 personer

1 kg benfri kassler

2-2 ½ tsk curry

3 dl skuren purjolök

1 strimlad grön paprika

1 strimlad röd paprika

2 pressade vitlöksklyftor

2 ½ msk tomatpuré

3 msk matlagningsmjöl

2 ½ dl stark grönsaksbuljong

2 burkar créme fraiche a 2 dl

2 dl kaffegrädde

Salt och peppar

Skär köttet i strimlor. Ta bort fett. Fräs matfett och curry i en stekgryta. Lägg i köttet och bryn det i matfett. Lägg i grönsaker och vitlök och låt alltsammans puttra i matfett tills grönsakerna mjuknar. Tillsätt matpuré och rör om.

Vispa ihop mjöl och buljong till en slät redning och vispa ner i grytan. Rör om ordentligt. Ta grytan av värmen och tillsätt sedan créme fraiche. Koka upp och späd med grädde lite i taget. Smaka av med salt och peppar.

 

Kassler på purjolöksbädd

800 – 900 gr purjolök

600 gr benfri kassler

3 dl vispgrädde

1 ½ dl chilisås

1 ½ dl italiensk krydda

½ tsk oregano

2 krm salt

1 krm peppar

4 ½ tsk mjöl

2 dl riven ost

Garnering: hackad purjolök

Skölj purjolöken och skär den i decimeterlånga bitar. Koka purjolöken i lätt saltat vatten. Låt den rinna av ordentligt i ett durkslag. Lägg i den väl avrunna purjolöken i osmord ugnssäker form.

Skär köttet i skivor. Ta bort fett. Lägg skivorna ovanpå purjolöken. Vispa grädden. Rör i chilisåsen, kryddor och mjöl. Bred ut såsen i formen. Strö över riven ost. Gratinera i ugn 225 grader ca 20 minuter.

 

 

Ädelkassler med krämig spenatröra 4 personer

6-700 gr benfri kassler

Smör eller margarin till stekning

½ tsk fransk salladskrydda

1 tsk dragon

1 tsk basilika

Grovt hackad grön paprika

Ca 175 gr ädelost

Spenatröra:

1 pkt djupfryst hackad spenat ca 375 gr

30 gr margarin

1 hackad gul lök

2-3 pressade vitlöksklyftor

1 tsk dragon

2 krm salt, 1 krm peppar

½ tsk italiensk salladskrydda

2 dl crème fraiche

1 påse riven parmesanost a 50 gr

Tillbehör: ugnsbakad potatis

Skär kasslern i skivor (ej för tunna) och bryn dem. Krydda. Lägg skivorna på ett ugnssäkert fat. Lägg ca 1 msk hackad paprika på varje skiva och täck med en bit ädelost Gratiner i ugn ca 8 min.

Tina spenaten i durkslag och pressa med sked ut all vätska. Fräs matfett i en kastrull, lägg i löken och låt den puttra mjuk och glansig. Tillsätt vitlök. Lägg i den väl avrunna spenaten, krydda och rör om. Tillsätt créme fraiche och koka upp. Rör i parmesanost och låt allt få ett snabbt uppkok

 

 Festgryta med Kassler

INGREDIENSER

500 gram 

kassler

150 gram 

små hela champinjoner

1 st 

purjolök

2 msk 

smör

2 dl 

creme fraiche

1 dl 

vispgrädde

1 msk 

vetemjöl

1 dl 

chilisås

 

klippt persilja att strö över innan serveringen

 

GÖR SÅ HÄR

1. Skär kasslern i stavar och strimla purjolöken. Fräs svampen i smör. När svampen börjat få fin färg tillsätts purjolök och kassler. Låt fräsa ytterligare någon minut.

2. Blanda i grädde, mjöl och chilisås. Låt koka i ca 5 minuter. Strö sedan över klippt persilja.

 

 

 

Bjudgryta med Kassler

INGREDIENSER.

600 gram 

kassler

2 msk 

smör

200 gram 

skivade champinjoner, färska, frysta eller från burk

2 st 

paprikor i olika färger

1 dl 

riven ost

3 dl 

valfri grädde, fast vispgrädde är ju godast!

1 dl 

chilisås

 

svartpeppar efter behag (inget salt behövs)

 

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Skär kasslern i grova strimlor och bryn dem med champinjonerna i smör. Fräs i ca 8-10 min.
  2. 2. Skär paprikan i bitar och låt dem steka med en stund.
  3. 3. Tillsätt ost, grädde och chilisås. Låt grytan sjuda ca 10 min. Strö över persilja. Servera med ris, bulgur, potatis eller fullkornspasta och någon grönsak.