Kassler
Kasslergryta med curry
INGREDIENSER.
500 gram |
kassler |
1 st |
liten purjolök
|
1 st |
röd paprika
|
1 st |
vitlöksklyfta,
riven el pressad |
100 gram |
champinjoner |
1,5 dl |
vitt vin eller
vatten, eller blandat |
5 dl |
cremé fraiché
|
3 tsk |
paprikapulver el
efter smak |
2 msk |
curry el efter
smak |
1 st |
hönsbujongtärning
|
2 msk |
chilisås av
ketchuptyp el efter smak |
GÖR GÖR SÅ HÄR
- 1. Strimla och hacka alla ingredienserna.
- 2. Fräs purjo och paprika i curry och smör.
- 3. Lägg i svamp, vitlök och kasslern.
- 4. Strö på paprikapulver, salt och lägg i
buljongtärningen och chilisåsen.
- 5. Späd med vin/vatten och lägg i cremé fraiché.
- 6. Låt puttra på svag värme 5-10 min. Smaka av
med ev mer salt.
Kasslergryta med vitkål
Ingredienser
300 g vitkål
1 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 msk soja
2 tsk chilipulver
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
ca 1 dl vatten
2 dl créme fraiche
500 g kassler
ev.salt
Tillagning
Strimla grönsakerna och pressa vitlöken. Fräs grönsakerna i het panna i oljan
några minuter. Tillsätt allt utom kassler och salt. Låt puttra 10 min. Skär
kasslern i stavar och lägg i den. Låt puttra några min till. Smaka ev. av med
salt.
Kasslerfrestelse 4 personer
600 g kassler
4 tomater
svartpeppar
vitlök
50 g smör
1/2 gul lök
1 knippe gräslök
1 tsk saft av pressad citron
1 krm torkad timjan
1 påse potatiskroketter 600 g
grönsallad
Gör så här
Skär
kasslern i tunna skivor. Lägg dem på ett ugnssäkert fat lite omlott.
Dela tomaterna och ställ dem med snittytan upp vid sidan om. Krydda med
svartpeppar och pressad vitlök.
Blanda smör med hackad gul lök, hackad gräslök, pressad citron, hackade citronmelissblad,
torkad timjan och torkad dragon. Bred örtsmöret över kasslern. Ställ in i ugn i
225°C ca 20 minuter.
Servera med potatiskroketter eller potatisgratäng och sallad.
Kasslerpanna 6 personer
1 kg benfri kassler
2-2 ½ tsk curry
3 dl skuren purjolök
1 strimlad grön paprika
1 strimlad röd paprika
2 pressade vitlöksklyftor
2 ½ msk tomatpuré
3 msk matlagningsmjöl
2 ½ dl stark grönsaksbuljong
2 burkar créme fraiche a 2 dl
2 dl kaffegrädde
Salt och peppar
Skär köttet i strimlor. Ta bort fett. Fräs matfett och curry i en stekgryta. Lägg i köttet och bryn det i matfett. Lägg i grönsaker och vitlök och låt alltsammans puttra i matfett tills grönsakerna mjuknar. Tillsätt matpuré och rör om.
Vispa ihop mjöl och buljong till en slät redning och vispa ner i grytan. Rör om ordentligt. Ta grytan av värmen och tillsätt sedan créme fraiche. Koka upp och späd med grädde lite i taget. Smaka av med salt och peppar.
Kassler på purjolöksbädd
800 – 900 gr purjolök
600 gr benfri kassler
3 dl vispgrädde
1 ½ dl chilisås
1 ½ dl italiensk krydda
½ tsk oregano
2 krm salt
1 krm peppar
4 ½ tsk mjöl
2 dl riven ost
Garnering: hackad purjolök
Skölj purjolöken och skär den i decimeterlånga bitar. Koka purjolöken i lätt saltat vatten. Låt den rinna av ordentligt i ett durkslag. Lägg i den väl avrunna purjolöken i osmord ugnssäker form.
Skär köttet i skivor. Ta bort fett. Lägg skivorna ovanpå purjolöken. Vispa grädden. Rör i chilisåsen, kryddor och mjöl. Bred ut såsen i formen. Strö över riven ost. Gratinera i ugn 225 grader ca 20 minuter.
Ädelkassler med krämig spenatröra 4 personer
6-700 gr benfri kassler
Smör eller margarin till stekning
½ tsk fransk salladskrydda
1 tsk dragon
1 tsk basilika
Grovt hackad grön paprika
Ca 175 gr ädelost
Spenatröra:
1 pkt djupfryst hackad spenat ca 375 gr
30 gr margarin
1 hackad gul lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk dragon
2 krm salt, 1 krm peppar
½ tsk italiensk salladskrydda
2 dl crème fraiche
1 påse riven parmesanost a 50 gr
Tillbehör: ugnsbakad potatis
Skär kasslern i skivor (ej för tunna) och bryn dem. Krydda. Lägg skivorna på ett ugnssäkert fat. Lägg ca 1 msk hackad paprika på varje skiva och täck med en bit ädelost Gratiner i ugn ca 8 min.
Tina spenaten i durkslag och pressa med sked ut all vätska. Fräs matfett i en kastrull, lägg i löken och låt den puttra mjuk och glansig. Tillsätt vitlök. Lägg i den väl avrunna spenaten, krydda och rör om. Tillsätt créme fraiche och koka upp. Rör i parmesanost och låt allt få ett snabbt uppkok
Festgryta med Kassler
INGREDIENSER
500 gram |
kassler |
150 gram |
små hela
champinjoner |
1 st |
purjolök
|
2 msk |
smör |
2 dl |
creme fraiche
|
1 dl |
vispgrädde
|
1 msk |
vetemjöl
|
1 dl |
chilisås
|
|
klippt persilja
att strö över innan serveringen |
GÖR SÅ HÄR
1. Skär kasslern i stavar och strimla purjolöken. Fräs svampen i smör. När
svampen börjat få fin färg tillsätts purjolök och kassler. Låt fräsa
ytterligare någon minut.
2. Blanda i grädde, mjöl och chilisås. Låt koka i ca 5 minuter. Strö sedan över klippt persilja.
Bjudgryta med Kassler
INGREDIENSER.
600 gram |
kassler |
2 msk |
smör |
200 gram |
skivade
champinjoner, färska, frysta eller från burk |
2 st |
paprikor i olika
färger |
1 dl |
riven ost
|
3 dl |
valfri grädde,
fast vispgrädde är ju godast! |
1 dl |
chilisås
|
|
svartpeppar
efter behag (inget salt behövs) |
GÖR SÅ HÄR
- 1. Skär kasslern i grova strimlor och bryn dem
med champinjonerna i smör. Fräs i ca 8-10 min.
- 2. Skär paprikan i bitar och låt dem steka med en
stund.
- 3. Tillsätt ost, grädde och chilisås. Låt grytan
sjuda ca 10 min. Strö över persilja. Servera med ris, bulgur, potatis
eller fullkornspasta och någon grönsak.