Färs
Kåldolmar.jpg)
Antal portioner: 6
Ingredienser
Kåldolmar800 G blandfärs
1 st vitkålshuvud eller savoykål eller spetskål
1 st gul lök
smör till stekning
1 st kokt kall potatis eller motsvarande mängd mos
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 st ägg
4 msk kikkomansoja
2 msk ljus sirap
2 msk konc. Kalvfond
2 msk smält smör
1 msk farinsocker
Salt
peppar
Sås6 dl skysås
2 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
Till servering potatismos eller pressad potatis
pressgurka
Rårörda lingon
Gör så här
1. Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten cirka 15 minuter.
2. Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad.
3. Skär bort de hårda mittnerverna och lägg dem åt sidan så länge.
4. Lägg upp bladen på en skärbräda.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Skala och finhacka löken, finhacka kålresterna.
7. Fräs gyllenbrunt i lite smör.
8. Mosa potatisen med en gaffel.
9. Blanda mjölken och ströbrödet med potatismoset och den frästa lök- och kålblandningen.
10. Låt stå och svälla cirka 10 minuter.
11. Blanda smeten med färsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden.
12. Salta och peppra.
13. Rör om hastigt till en smidig smet.
14. Provstek eventuellt en liten klick for att smaka av kryddningen.
15. Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till fina, täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form.
16. Pensla med smör, peppra och pudra över en nypa salt samt farinsockret.
17. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills de fått fin färg runtom.
18. Tillsätt därefter skysåsen och kryddorna.
19. Sänk värmen till 150 grader.
20. Bräsera ytterligare i 30–40 minuter och ös flitigt med skyn.
21. Servera kåldolmarna rykande heta.
Mannerstöms pannbiff med lök
Klassisk svensk pannbiff enligt Leif Mannerströms recept. Serveras med potatis och pressgurka. Recept från boken Matglädje hela livet.
Ingredienser
300 g nötfärs
300 g blandfärs
2 st medelstora gula lökar
smör och olja till stekning
3 st potatisar, kokta
1 dl gräddmjölk (0.5 dl mjölk, 0.5 dl grädde)
1 st ägg
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk kikkomansoja
Salt
peppar
2 st stora gula lökar
smör till stekning
en nypa socker
stekt eller kokt potatis
Pressgurka
Skysås
Gör så här
1. Skala de medelstora lökarna.
2. Riv en av lökarna, den andra hackar du fint och bryner i smör.
3. Mosa potatisarna med en gaffel.
4. Blanda gräddmjölken, ägget, den rivna och den frästa löken, potatisen, ströbrödet och vattnet i en bunke.
5. Ställ åt sidan och låt svälla en stund.
6. Blanda smeten med färsen, kalvfond och soja.
7. Salta och peppra och blanda noga ihop till en jämn smet.
8. Provstek en bit för att smaka av kryddningen.
9. Ställ smeten åt sidan.
10. Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor.
11. Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och ställ åt sidan.
12. Forma fyra stora pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4–5 minuter på varje sida.
13. Fräs samtidigt löken en gång till och lägg den sedan i ett tjockt lager ovanpå den färdigstekta biffen.
Kålpudding
Kålpudding är ju så smarrigt, ett enkelt måste så här års. /Johan Jureskog
Antal portioner: 4
Ingredienser
1 st vitkålshuvud
500 g fläskfärs
1 dl grädde
100 g grötris (kokt i mjölk och 2 kalvbuljongtärningar)
0.5 dl kallt vatten
1 st gul lök (finhackad)
3 msk ströbröd
5 st ansjovis
1 msk sirap
kryddpeppar, mald
salt
peppar
smör
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär bort roten på vitkålen skär ner huvudet i små tärningar.
3. Lägg en klick smör i en panna och fräs kålen.
4. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt en skvätt sirap men se upp så det inte bränner fast.
5. Lägg färs i en bunke och rör ihop med ansjovis, grädde, ris och kryddpeppar.
6. Mjukstek löken, tillsätt den, ströbröd och kallt vatten. Jobba ihop färsen och krydda med salt och peppar.
7. Rör ned en tredjedel av den varma kålen från pannan i färsen och varva sen färs och resten av kålen i en ugnsform.
8. Toppa med kål och ett par smörklickar.
9. Sätt in formen i ugnen 20 - 25 minuter.
10. Servera kålpuddingen med lingon och eventuellt kokt potatis
Lasagne bolognese, Per Morbergs recept
Lasagne till middag! Per Morbergs krämiga lasagne bolognese med bechamelsås och köttfärssås.
Färdigt på: 1h 30 min
Ingredienser
Köttfärssås500 g köttfärs eller högrev att mala
100 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk
1 burk passerade tomater (400-500 g)
1 dl tomatpuré
4 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk smör
salt
svartpeppar
100 g prästost att riva
10 st lasagneplattor (gröna)
Bechamel
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)
peppar
salt
Gör så här
1. Köttfärssås
Mal köttet om du väljer att göra det själv.
2. Skär sidfläsket och chapinjonerna fint.
3. Finhacka vitlöken.
4. Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.
5. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.
6. Avsluta med att ha i tomatpurén.
7. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
9. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.
10. Bechamelsås
Värm upp grädde och mjölk.
11. Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.
12. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
13. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.
14. Slå i resten och vispa om.
15. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
16. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.
17. Lasagne
Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.
18. Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs.
19. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.
20. Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader.
Spaghetti bolognese
Spagetti med köttfärssås är en klassiker som alltid går hem. Receptet räcker till 4-6 portioner.
Färdigt på: 40 min
Ingredienser
1 dl gul lök, finhackad
1 dl rotselleri, finhackad
1 dl champinjoner, finhackade
4 st vitlöksklyftor, mortlade eller pressade
600 g blandfärs eller nötfärs
3 msk rökt fläsk eller panchetta, finhackat
150 g tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 burk hela plommontomater
1 krm torkad oregano eller 2 stjälkar färsk oregano
1 krm torkad basilika eller 4-5 grovt hackade färska basilikablad
1 krm chilipulver
salt
vitpeppar
2 msk olivolja
500 g spaghetti
Gör så här
1. Fräs panchettan i lite olivolja i 1-2 minuter i en stor gryta på medelvärme.
2. Lägg i en matsked olivolja tillsammans med 1/3 av vitlöken, den gula löken, rotsellerin och champinjonerna och fräs på låg värme i ca 5-6 minuter, salta och peppra.
3. Samtidigt så fräser du resterande 2/3 av vitlöken i en stekpanna med lite olivolja i ca 30 sekunder.
4. Addera det malda köttet i stekpannan och stek torr på medelvärme.
5. Addera tomatpurén till köttet och stek ytterligare i ca 2 minuter, rör hela tiden så inte det bränner fast.
6. Lägg över köttet i grytan med grönsakerna och addera tomatkrossen, plommontomaterna och kryddorna.
7. Salta och peppra rejält och koka upp. Låt sjuda i ca 15-20 minuter.
8. Under tiden som såsen sjuder så kokar du upp tre liter vatten med ca 1-2 msk salt.
9. Koka pastan al dente så den är klar samtidigt som såsen.
10. Häll av pastan och häll tillbaks den i grytan som den kokat i.
11. Häll 2/3 av såsen över pastan och blanda rejält.
12. Servera pastan i djupa tallrikar och klick ut den sista tredjedelen av såsen på toppen av pastan.
Köttfärspaj med purjo
Köttfärssås och pasta – en klassiker. Köttfärssåsen är också utmärkt som fyllning i en paj. Värt att pröva.
Foto: TV4
Antal portioner: 6
Ingredienser
150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/4 dl kallt vatten
Fyllning:
350 g blandfärs
1 st purjolök, skivad
2 msk tomatpuré
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl persilja, hackad
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 tärning buljong, smulad
3 dl riven ost
1 st ägg till pensling
salt och peppar
smör
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Tillsätt vatten, arbeta ihop degen, lägg den kallt 1 timme. Bryn färsen väl och smula den.
2. Bryn sen purjolöken, blanda alla ingredienser till fyllningen.
3. Kavla ut degen, klä pajform och nagga botten. Spar deg till remsor. Förgrädda pajskalet 10 min.
4. Slå i fyllningen. Lägg remsor över, pensla med ägg. Grädda klart 20 min
Baconlindad köttfärslimpa med kantarellsås

Ingredienser
400 gram |
1,5 dl n |
0,5 dl |
1 st |
200 gram |
2 msk |
1,5 msk |
150 gram | ||
Kantarellsås | ||
2 dl | ||
1 msk | ||
1 krm | ||
2 msk | ||
2 msk |
Tillagning
2. Strimla vitkålen och fräs i matfett. Blanda med färsen och smaksätt med fond.
4. Forma till en limpa och klä den med bacon i en ugnsfast form.
5. Blanda grädde med gelé, kantarellfond och svartpeppar. Slå blandningen i formen tillsammans med limpan och grädda i ugnen i cirka 35 minuter.
6. Häll vätskan från formen i en kastrull och red den med majsstärkelse, utrörd i lite vatten.
Babootie med sötsyrlig chutney
Babootie med sötsyrlig
chutney är en spännande färsrätt. Vitlök, russin och kajennpeppar ger färsen
delikata smakkombinationer. Babootien serveras med en tomat- och äppelchutney.
Ingredienser 4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk smör till
stekning
1 tsk strösocker
600 g blandfärs
1/2 tsk kajennpeppar
1 dl russin
2 tsk salt
1 dl flagad mandel att strö på
Äggstanning
2 dl mjölk
2 ägg
2 tsk curry
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Så här gör du
Bra att veta när du
ändrar antalet portioner
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Skala och hacka lök
och vitlök.
3. Smält smör i en
stekpanna. Lägg i löken och strö över sockret. Stek tills löken är mjuk och
gyllenbrun.
4. Blanda den stekta
löken med färs, kajennpeppar, russin och salt.
5. Fördela och tryck ut
färsen i en liten ugnssäker form, ca 20 cm i diameter (för 4 port).
6. Äggstanning: Blanda mjölk, ägg och
curry. Vispa lätt. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen över färsen.
7. Tillaga i nedre delen
av ugnen i ca 40 minuter. Strö på mandeln efter halva tiden. Serveras
tillsammans med Tomat- och äppelchutney.
Bolognese
Klassisk italiensk
bolognese med nötfärs, vitlök, selleri, rött vin och krossade tomater. Servera
din bolognese med färsk kokt pasta och toppa med riven parmesan. En riktigt
läcker vardagsrätt.
Ingredienser 4 portioner
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
2 msk olivolja
400 g nötfärs
2 hönsbuljongtärningar
3 msk tomatpuré
2 burkar krossade
tomater (à 400 g)
2 dl rött vin eller
vatten
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk socker
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar
Så här gör du
1. Skala och finhacka lök
och vitlök. Ansa och hacka sellerin. Fräs lök, vitlök och selleri i olja ca 3
minuter. Lägg i köttfärsen och stek under omrörning tills den är jämnt grynig.
2. Smula ner
buljongtärningarna, tillsätt tomatpuré och fräs under omrörning ca 1 minut.
Blanda i krossade tomater, vin eller vatten, lagerblad och timjan.
3. Koka upp under
omrörning. Sjud såsen under lock ca 30 minuter. Smaka av med socker, salt och
peppar. Servera med pasta.
Dansk hackebiff med spegelägg
Dansk hackebiff med
spegelägg är en kryddig och lyxig varmrätt direkt från grannlandet Danmark!
Schalottenlök, öl och tabasco är några av ingredienserna som ger biffen
kraftfulla smaker. Servera med grönt och en kyld öl.
Ingredienser 6 portioner
600 g nöt- eller
blandfärs
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk tabasco
1/2 dl chilisås
1/2 dl grädde
3/4 dl öl
salt
svartpeppar
6 ägg
Så här gör du
1. Skala och hacka lök
och vitlök. Blanda allt utom äggen till en smidig färs. Stek ett smakprov och
smaka av kryddningen. Kyl färsen i ca 10 minuter.
2. Forma 6 stora biffar
(för 6 port) och stek dem sakta i matfett på medelvärme. Håll dem varma.
3. Stek äggen i matfett i
en stekpanna eller plättlagg - inte för varmt. Pudra lite paprikapulver på
äggen.
4. Lägg ett ägg på varje
biff och servera dem nystekta med lite gott grönt till. Öl och den
"lille" - åtminstone om man är dansk.
Falska Wallenbergare
Falska Wallenbergare
går snabbt att tillaga och är förbluffande smakrika. Dijonsenapen ger biffarna
sötsalt kryddning. Servera Wallenbergarna med pressad potatis och nyriven
pepparrot.
Ingredienser 4 portioner
1 kg mager fläskfärs
6 äggulor
2 msk ljus dijonsenap
(rågade)
4 dl vispgrädde
salt och peppar
smör eller margarin
nyriven pepparrot
(till serveringen)
Så här gör du
1. Blanda färsen med
äggulor och senap. Tillsätt grädden lite i sänder. Krydda. Stek ett smakprov
och stäm av kryddningen.
2. Forma små biffar och
stek dem långsamt i matfett på medelvärme. De pöser upp under stekningen och
ska inte plattas till. Lägg upp dem på fat och håll dem varma på lägsta värme i
ugnen eller på en spisplatta.
3. Servera biffarna
nystekta, då är de som godast. Kokt pressad potatis eller hemgjort potatismos
passar till. Gröna ärter och nyriven pepparrot är gott som tillbehör.
Färsbiffar i gräddig tomatsås
Färsbiffar i gräddig
tomatsås är härliga köttfärsbiffar i en krämig sås av tomater, grädde och soja.
Biffarna tillagas på under 30 minuter och representerar husmanskosten när den
är som allra bäst.
Ingredienser 4 portioner
400 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk potatismjöl
1 dl mjölk
1 burk krossade
tomater (à 400 g)
1 dl mellangrädde
1 tsk soja
smör till stekning
Till servering
basilika eller
persilja
hackad rödlök
oliver
pasta, couscous eller
potatis
Så här gör du
1. Blanda färsen med
salt, peppar, potatismjöl och mjölk. Forma till stora biffar, 1 per
portion.
2. Stek biffarna i smör i
en stekpanna i ca 5 minuter.
3. Häll av vätskan från
tomaterna och blanda med grädde och soja. Häll tomatblandningen runt biffarna i
pannan. Låt dem puttra i 3-4 minuter.
4. Till servering: Servera med hackad
basilika eller persilja, hackad rödlök och oliver. Kokt pasta, couscous eller
potatis är gott till.
Färsiga oxrulader
De här färsiga
oxruladerna med ett annorlunda inslag av hackad ansjovis, är en utmärkt
vardagsrätt och känns lyxig med den gräddiga såsen, inlagd gurka och bandpasta.
Ingredienser 4 portioner
·
1 liten gul lök
·
smör eller margarin till stekning
·
ca 3/4 burk ansjovisfilé (à 125 g)
·
2 msk hackad persilja
·
500 g nötfärs
·
1/2 tsk salt
·
1/2 tsk nymalen vitpeppar
Sås
·
2 dl vatten eller vatten och vitt vin
·
1 dl mellangrädde
·
1 1/2 msk ansjovisspad
·
1 msk soja
·
1 lagerblad
·
4 kryddpepparkorn
·
ca 3/4 msk majsstärkelse (Maizena)
Till servering
·
potatis eller bandpasta
·
inlagd gurka
Så här gör du
1. Börja med fyllningen. Skala
och hacka löken. Fräs den i lite matfett tills den är mjuk. Hacka ansjovis och
tillsätt den samt persiljan. Låt svalna.
2. Blanda färsen med salt
och peppar. Dela färsen i 8 bitar (för 4 port). Forma varje bit till en rund
platta, lägg fyllning i mitten av varje platta, vik upp färsen runt fyllningen
och forma till biffar.
3. Stek biffarna i brynt
matfett i en stekpanna 3-4 minuter per sida. Ta upp dem.
4. Sås: Koka upp
ingredienserna till såsen. Red av med majsstärkelse och lägg ner ruladerna att
puttra några minuter.
5. Till servering: Bjud med potatis, inlagd gurka och sallad. Eller prova med bandpasta i stället för potatis.
Köttfärssås osso buco
Köttfärssås osso buco
är en vällagad sås som kommer att sätta guldkant på din pastarätt. Såsen
innehåller en mix av rotselleri, morot och lök och får koka upp med
balsamvinäger och kalvfond.
Ingredienser 4 portioner
ca 150 g rotselleri
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs
olja till stekning
1 förp passerade
tomater (à 500 g)
1 msk konc kalvfond
1 msk balsamvinäger
ca 1 dl vatten
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Till servering
pasta av
tagliatelletyp
1 dl grovriven
parmesanost
1 dl finhackad
persilja
rivet skal från 1
citron
Så här gör du
1. Skala och grovhacka
rotselleri, morot, lök och vitlök. Mixa allt hastigt i matberedaren.
2. Bryn färsen i en stor
kastrull med ett par matskedar olja. Bryn ev i omgångar så att inte färsen börjar
"koka". Finfördela färsen med en visp eller en gaffel. Tillsätt
grönsakshacket och låt allt fräsa ihop ett par minuter.
3. Tillsätt tomatkross,
kalvfond, vinäger och vatten. Sänk värmen något och sjud i ca 10 minuter. Smaka
av med salt och svartpeppar.
4. Till servering: Servera tillsammans
med nykokt tagliatelle. Strö över hyvlad parmesanost, finhackad persilja och
rivet citronskal, eller vänd ner det i pastan strax före servering.
Pannbiff med paprika- och tomatsås
Klassiska pannbiffar
som serveras med bulgur och en tomat- och paprikasås till. Pannbiffarna bryns
först i stekpanna för att få färg och lagas sedan klart i ugn. En färgrik rätt
som ger både ögat och smaksinnet sitt.
Ingredienser 4 portioner
ca 500 g blandfärs
1 tsk salt
2 krm peppar
1 1/2 msk maizena
majsstärkelse
1 dl vatten
1 msk smör eller
margarin
4 port bulgur eller
annat gryn
1 rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 tomater
1 msk olja
2 msk tomatpuré
1 1/2 dl vatten
1
grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 175˚C.
2. Blanda färsen med
salt, peppar, majsstärkelse och vatten. Forma till stora portionsbiffar.
3. Bryn biffarna i
matfettet i en stekpanna tills de får fin färg. Stek klart mitt i ugnen ca 10
minuter.
4. Koka bulgur enligt
anvisningen på förpackningen.
5. Skala och hacka löken.
Dela, kärna ur och skär paprikorna tärningar. Tärna tomaterna.
6. Stek löken mjuk i
oljan. Rör ner paprikan och fräs några minuter. Tillsätt tomaterna, tomatpurén,
vattnet och buljongtärningen, låt puttra ca 2 minuter. Smaka av med salt och
peppar.
7. Servera biffarna med
bulgur och paprika- och tomatsås.
Porterrulader
Porterrulader är
ihoprullade lövbiffar med smak av timjan och schalottenlök som serveras med en
sås av portvin, grädde och kraftig oxbuljong. Porterruladerna tillagas på under
45 minuter.
Ingredienser 4 portioner
600 g lövbiff (600 g
motsvarar 8 skivor)
2 krm grovmalen
svartpeppar
1 tsk timjan
150 g rimmat sidfläsk
tandpetare
salt
2 schalottenlökar
1 flaska porter (à 33
cl)
2 dl kraftig oxbuljong
(tärning/fond + vatten)
8 hela svartpepparkorn
8 hela kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 dl vispgrädde
1/2 dl portvin
1 tsk socker eller
honung
1 msk arrowrot
Så här gör du
1. Hacka sidfläsket fint
och blanda med svartpeppar och timjan. Fördela fläsket på lövbiffen, rulla ihop
och fäst med tandpetare. Salta lite.
2. Skala och hacka
schalottenlöken. Stek ruladerna väl runt om tillsammans med löken.
3. Tillsätt porter och
buljong, svart- och kryddpeppar, och lagerblad.
4. Låt sjuda i 15
minuter. Ta upp ruladerna och låt koka ihop tills ca 1 dl vätska återstår (för
4 port).
5. Tillsätt grädde och
portvin. Koka upp. Smaksätt med salt och socker eller honung.
6. Red såsen med arrowrot
utrört i lite vatten, låt såsen koka upp. Sila av såsen.
Shepherd's pie
En Sheperd´s pie som
smakar precis som från Engelska landsbygden! Worcestersås och tabasco ger pajen
goda smaker som kompletterar potatismoset med cheddarost fint. Varmrätten
smakar bäst tillsammans med en krispig sallad och öl!
Ingredienser 4 portioner
Potatismos
1 kg potatis
2 dl matlagningsgrädde
1 äggula
50 g smör
2 dl finstrimlad
purjolök
200 g riven cheddarost
salt och peppar
Färs
450 g köttfärs (gärna
fläsk- eller lammfärs)
2 msk worchestersås
1 msk soja (kinesisk)
ett par droppar
tabasco
salt och peppar
1 ägg
1 msk olivolja (till
formen)
Så här gör du
1. Potatismos: Skala och skiva
potatisen. Koka den i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk. Sila av vattnet
och låt potatisen stå och ånga av en stund. Mosa eller pressa potatisen.
2. Vispa ner grädden,
äggulan, smöret, purjolöken och hälften av osten. Blanda väl. Smaka av med
salt och peppar. Ställ åt sidan.
3. Sätt ugnen på 225°C.
4. Färs: Blanda samtliga
ingredienser till färsen. Krydda med salt och peppar. Smörj en pajform eller
liknande med olivolja.
5. Fyll den sedan med
färsen. Jämna till färsen med en stekspade så att den blir kompakt och täcker
formen. Baka färsen i ugnen på mellersta falsen i ca 15 minuter.
6. Ta ut formen, täck med
moset och resterande ost och baka i ugnen i ytterligare 20-25 minuter eller
tills den fått en fin gyllenbrun färg.
7. Låt svalna ett par
minuter före servering. Skär upp i bitar och servera gärna med en fräsch grönsallad.
Snabba färsrutor med medelhavsfyllning
Aptitliga färsrutor
med underbar fyllning av kapris, dijonsenap, fetaost och timjan. Känn doften av
Medelhavet när du tillagar dessa delikata färsrutor. Servera med en ljummen
pastasallad och njut.
Ingredienser 4 portioner
400 g kalv-, nöt-
eller blandfärs
1/2 gul lök
2 msk dijonsenap
2 msk kapris
100 g fetaost
1 tsk timjan
2 msk japansk soja
1 dl vatten, vitt vin
eller matlagningsgrädde
smör
svartpeppar
Så här gör du
1. Knåda ihop färsen och
lägg den mellan 2 stora bitar plastfolie. Platta ut färsen till en stor, tunn
fyrkant (ca 30 x 25 cm). Ta bort plasten, dela färsen i 4 lika bitar (för 4
port).
2. Skala och finhacka
löken. Bre senap på varje färsbit, men lämna 1 cm runtom. Fördela lök, kapris
och grovriven eller smulad fetaost ovanpå senapen. Strö över timjan.
3. Vik ihop varje
färsruta och tryck till kanterna, så att inte fyllningen läcker ut under
stekningen. Krydda med peppar.
4. Stek färsrutorna i
smör 2-3 minuter på varje sida tills köttet är genomstekt.
5. Häll på soja och
vatten, vin eller grädde mot slutet och låt biffarna småkoka i skyn någon
minut.
6. Servera färsrutorna
med skyn och gärna en ljummen pastasallad med körsbärstomater, oliver och färsk
basilika.
Lammfärsbullar
med sesam
Lite
orientinspirerade är dessa köttbullar av lammfärs krydddade med ingefära, kanel
och honung rullade i sesamfrö. En kall yoghurts-och myntasås serveras till.
Det här behövs:
2
schalottenlökar
2
klyftor vitlök
½
msk olivolja
500
gr lammfärs
2 dl
ströbröd
1
ägg
1
msk vatten
1
krm mald ingefära
1
krm mald kanel
1
krm svartpeppar
1
tsk salt
1
tsk honung
1 ½
dl sesamfrö
Sås:
6 dl
mild naturell yoghurt
½
tsk salt
½
tsk finhackad färsk mynta
1
tsk rivet citronskal
Gör så här:
1. Sätt
ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en
stekpanna och fräs lök och vitlök ca 3 minuter. Låt det svalna.
2. Blanda
i en bunke den stekta avsvalnande löken med färs, ströbröd, ägg och vatten.
Blanda om ordentligt och tillsätt ingefärs, kanel, peppar, salt och honung.
3. Rulla
små bullar ca 40 st. Rulla dem i sesamfrö och lägg dem i en smord ugnsäker
form. Stek dem i ugn i ca 20 minuter.
4. Sås:
Låt yoghurt rinna av genom ett kaffefilter ca 20 minuter tills 3 dl återstår.
Blanda med salt, finhackad mynta och rivet citronskal. Låt såsen stå kallt ca
30 minuter före servering.